Zelf gebruik ik geen echt antivirusprogramma op mijn Macs. Ik heb dat nooit gedaan. In de praktijk zie ik vaker nadelen dan voordelen bij het gebruik van een antivirusprogramma. Maar het is jouw eigen keus natuurlijk.
Eigenlijk is het zo: “De beste virusscanner ben je zelf.” Kortom, denk even na voordat je in een mail op een link klikt en ook wanneer je je gebruikerswachtwoord moet in geven. Voor Apple is het van groot belang dat de gebruiker een goede ervaring heeft met zijn product, dus ontzorgen ze je op het gebied van veiligheid en privacy.
Een gebruiker moet met plezier kunnen ‘produceren’ en zij of hij moet dus niet lastig worden gevallen met allerlei technische veiligheidsmeldingen enz. Vandaar dat je niets merkt van de beveiligings-lagen die al in jouw Mac (of iOS-device) ingebouwd zitten.
Wat doet Apple zelf al?
In een Apple computer zitten dus diverse beveiligingssystemen onzichtbaar ingebakken. Voorbeelden daarvan zijn: ‘GateKeeper’ – ‘App Sandboxing’ – ‘Code Signing’ – ‘File Quarantine’ – ‘Notarization’ – ‘Xprotect’ – ‘FileVault’ – ‘SSV Signed System Volume – ‘MRT Malware Removal Tool’ – ‘SIP System Integrity Protection’. Je zult er waarschijnlijk nooit van gehoord hebben, maar het zit er allemaal standaard in en ze doen stilletjes hun werk als het nodig is. Deze systemen zijn onderdeel van macOS, de motor van jouw Mac. Zorg er dus voor dat je altijd up-to-date bent wat dat betreft. In principe heb je daardoor vind ik geen anti-virus of virusscanner nodig op je Mac die in staat is zichzelf te beschermen. Daarnaast moet je natuurlijk slim en veilig met je Mac omgaan, geen dubieuze niet-App-Store-applicaties installeren, niets illegaals downloaden of vreemde websites bezoeken. Hier vind je er meer informatie over.
Wanneer gebruik je MalwareBytes?
Toch kan het een keer voorkomen dat je op een linkje klikt in een mailtje, waarvan je achteraf denkt, dat had ik niet moeten doen. Je kan daardoor wel vervelende dingen oplopen zoals malware, scareware of adware. Je kunt dat merken aan een wat ander gedrag van b.v. jouw browser Safari. Dan kan je op dat soort momenten Malwarebytes gebruiken.
Tip: Heb je die app niet op jouw Mac staan, dan kan je in die situatie ook proberen Safari te sluiten en weer op te starten terwijl je Shift ingedrukt houdt.
Hoe gebruik je MalwareBytes?
Ik zou in zo’n geval ook Malwarebytes gebruiken. Het is een zeer betrouwbaar programma dat malware, scareware of adware kan opsporen en verwijderen. Het is niet echt een antivirusprogramma. Dat hoeft ook niet, want dat neemt Apple al voor zijn rekening. Je kunt het programma hier downloaden. Niet Googlen, want dan kan je op software-verzamelsites terecht komen en dan ben je verder van huis. Het programma kent 2 versies: een betaalde versie die constant op de achtergrond actief is en een vrije versie die alleen werkt als je hem opstart. Die laatste raad ik sterk aan. Bedenk hierbij in het geval van Malwarebytes: klik niet op Upgrade, Start protection now en dat soort linkjes, want dan moet je gaan betalen voor de online scanner, die constant op de achtergrond actief is, dat is dus niet nodig. Overigens, als Malwarebytes zich meldt en aangeeft dat er een update is, dan moet je dat wel doen.
Resultaat
Ik gebruik het dus alleen als ik het gevoel heb dat er wellicht iets aan de hand is. Binnen 20 seconden weet ik dan hoe het met mijn systeem gesteld is. Stel dat na het starten van de scan er toch iets gevonden wordt, dan verwijder je dat, daarna maak je prullenbak leeg, dan zet je de Mac uit, dan start je de Mac weer op, dan scan je nog een keer en als hij dan niets vindt, dan is het probleem opgelost!
Erg nuttig