Auto terugvinden met je iPhone

Auto terugvinden met je iPhone

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je weet niet meer waar je auto staat.. Maar daar heeft Apple iets aardigs op bedacht: Je auto terugvinden met behulp van je iPhone! Een giga grote parkeerplaats, een bos, een grote stad, allemaal plekken waar je je auto neergezet kan hebben, maar waar staat hij nu?

Hoe stel ik mijn iPhone in?

Eenmalig instellen / controleren:

 1. Locatievoorzieningen

  Zet Locatievoorzieningen aan: Instellingen > Privacy > selecteer Locatievoorzieningen.

 2. Belangrijke locaties

  Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Zet Belangrijke locaties aan. Het kan zijn dat je daar jouw toegangscode moet invullen. (Zie Opmerkingen hieronder)

 3. Toon parkeerlocatie

  Instellingen > Kaarten > schakel Toon parkeerlocatie in.

 4. Bluetooth / CarPlay

  Zorg er voor dat de iPhone automatisch verbinding maakt met de auto. Zie daarvoor de handleiding van jouw auto.

Hoe vind ik de auto met mijn iPhone terug?

Wanneer je de instellingen goed hebt gezet, dan moet het verder automatisch werken. Als je de auto in stapt, dan maakt de iPhone automatisch verbinding met de auto door wat je in stap 4 hebt gedaan. Terwijl je de auto verlaat, zet de iPhone op de achtergrond de positie van de auto in de Kaarten-app.
Stel, je wilt naar je auto terug en je weet niet meer waar hij staat. Dan zeg je tegen Siri: “Route naar mijn auto“. Een andere manier is het openen van de Kaarten-app en je typt als bestemming in: “Auto”. Zo werkt je auto terugvinden met je iPhone, super handig!

Opmerkingen

Privacy

Ik heb stap 2 met een gerust hart gezet. Google houdt standaard bij waar je wanneer bent geweest. Dat staat dus aan. Logisch, want Google wil veel van jou weten, het is immers een advertentiebedrijf. Zij verkopen jouw locatie-data die op de Google servers staat, aan de hoogst biedende bedrijven. Zij mogen dat, want daar heb je ooit toestemming voor gegeven toen je bijvoorbeeld een Gmail-account wilde aanmaken.
Bij Apple gaat dat zoals verwacht anders. Apple is geen advertentiebedrijf, maar een technologiebedrijf met als unique selling point: privacy. Dus staat jouw locatie-data niet op de Apple servers, maar staat die op jouw iPhone, alleen voor jou. Je kunt die data zelf zien in stap 2. Apple heeft zijn systemen zo ontworpen dat Apple geen toegang kan hebben tot jouw privé-data.

Bluetooth

Bluetooth gebruikt tegenwoordig zeer weinig stroom van jouw iPhone. Advies: zet het standaard aan in Instellingen > Bluetooth. Dat is zeg maar de ‘hoofdschakelaar’. Om snel de verbinding met jouw Bluetooth-apparaten tot de volgende dag te stoppen, zonder Bluetooth echt uit te schakelen, open je het ‘bedieningspaneel’ en tik je op het Bluetooth-icoon.

Accu sparen

Wanneer je navigeert via de Kaarten-app, dan is het ook verstandig om

kaarten-app

Ik zie dat veel klanten denken dat je GoogleMaps moet downloaden om te kunnen navigeren op een iPhone. Dat is niet zo. Er zit standaard al een Kaarten-app op je iPhone. Die doet het heel erg goed en het is geen ‘data-doorsluizer’. Advies: verwijder GoogleMaps (scheelt ruimte en privacy) en gebruik de Kaarten-app van Apple die er al op staat.
Tip: zorg dat al jouw contacten volledig zijn in gevuld in de Contacten-app. Dus ook het adres, enzovoort. Je kunt dan heel makkelijk zeggen tegen Siri, als je in de auto stapt: ‘Route naar Peter Klaassen’.

hulp

Vind je dit soort mogelijkheden wel handig, maar ben je onzeker over het instellen, of ben je daar gewoon niet handig in, dan wil ik je graag bij dat soort zaken helpen. Ik vind dat leuk!


2 gedachten over “Auto terugvinden met je iPhone”

 1. Dag Tom,
  Jammer genoeg zit er geen bleutooth of andere digitale snufjes op mijn auto. Mijn auto terugvinden lukte me tot nu toe prima.
  Met de fiets, die ik op heel veel plaatsen in het centrum eventjes neerzet heb ik wel eens een moment van: waar staat dat ding ook al weer?
  In mijn fiets zit wel een chip om hem na diefstal te kunnen terugvinden. Zou mijn iPhone zo kunnen worden georganiseerd dat hij deze chip kan lokaliseren?

  Beantwoorden
  • Dag Jan!
   (Leuk dat je meedoet met het webinar morgen!)

   Er bestaan appjes, maar daar heb ik vrij snel privacy-bedenkingen bij als ze door ‘kleine ontwikkelaars’ gemaakt zijn. Dat probleem is, voor mij althans, aanvaardbaar als je gewoon de Kaarten-app opent > houd je vinger op de plek waar de fiets staat en je hebt een ‘speld’ geplaatst. Simpeler kan eigenlijk niet. Als je de fiets wil vinden, dan open je Kaaarten > zoom uit im de speld, rode stip, te vinden > houd je vinger er op > Klik op Route.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics