De Sleutelhanger werkt niet

De Sleutelhanger werkt niet

Wanneer ik bij iemand een Veiligheids-check kom doen, dan bekijken we samen ook altijd hoe de Sleutelhanger er voor staat. “De Sleutelhanger werkt niet” hoor ik dan vaak. Jammer, want het is een heel goede veiligheidsvoorziening voor je Mac, iPhone en iPad. Na het lezen van dit artikel kan je zelf met behulp van het stappenplan de Sleutelhanger beter laten functioneren en daarmee verhoog je ook meteen je digitale veiligheid. Niet onbelangrijk in deze tijd!

Uitgangspunten

 • Je hebt van de Sleutelhanger gehoord, maar je bent er geen fan van
 • Je hebt je wachtwoorden nog op papier in lijstjes, boekjes, enz.
 • Je zit vaak te klungelen met wachtwoorden en je weet eigenlijk dat je het niet goed voor elkaar hebt

Wanneer dit herkenbaar is, dan zou dit wel eens de weg omhoog kunnen betekenen als het gaat om jouw digitale veiligheid! Via de Mac gaan we dit samen goed regelen!

Wat is ons einddoel?

 • De werking van de Sleutelhanger beter begrijpen
 • Minder gedoe en stress hebben door wachtwoorden
 • Wachtwoorden zijn allemaal uniek en erg sterk
 • Alle wachtwoorden zijn voor jou simpel opvraagbaar
 • Je wachtwoorden zijn supergoed beveiligd
 • Onze digitale veiligheid naar een veel hoger plan tillen

Wat is wat? / Vooraf

 • “De Sleutelhanger”: Alles wat op een Mac te maken heeft met codes, wachtwoorden, certificaten, tokens enz. wordt geregeld binnen de app Sleutelhangertoegang. Die gebruiken we hier niet. Hier gebruiken we alleen een deel daarvan, namelijk alleen de wachtwoorden van websites, dus bijvoorbeeld geen wifi-wachtwoorden, enz. Die website-wachtwoorden-set open je via Systeemvoorkeuren.
 • “Inloggegevens-set”: De Sleutelhanger is een soort sterk beveiligde database met setjes inloggegevens van in ons geval nu websites. Daarin zitten o.a. de website-naam, de gebruikersnaam en natuurlijk het wachtwoord. Zo’n setje gegevens noem ik in dit artikel: ‘Inloggegevens-set’.
 • “Goed”: Mijn benaming in het artikel voor Inloggegevens-setjes die geen verbetering nodig hebben volgens de strenge eisen van de Sleutelhanger.
 • “Advies met een hoge prioriteit”: De benaming van Apple voor de categorie Inloggegevens-setjes die als eerste aangepakt zouden moeten worden.
 • Tip: Doe elke dag 1 of 2 wachtwoorden, zo klim je elke dag een beetje uit de verkeerde wachtwoorden-kuil.

De Sleutelhanger werkt niet: het stappenplan

 1. De Sleutelhanger activeren
 2. Wachtwoorden-kwaliteit bekijken
 3. Oude wachtwoorden verwijderen
 4. Wachtwoorden ontdubbelen
 5. Grote risico’s wegwerken
 6. Kleinere risico’s wegwerken
 7. Tot slot

De Sleutelhanger werkt niet, wat moet ik doen?

 1. De Sleutelhanger activeren

  Uitleg:
  Zorg er voor dat op al je apparaten de wachtwoorden via Sleutelhanger-synchronisatie het zelfde zijn. Dit is handig en veilig, zeker als je dit gedaan hebt.
  Doen:
  Op de Mac: Systeeminstellingen > Klik op je naam > iCloud > Wachtwoorden en Sleutelhanger > Zet aan: Synchroniseer deze Mac > Gereed
  Op de iPhone / iPad: Instellingen > Klik op je naam > iCloud > Wachtwoorden en Sleutelhanger > Zet aan: Synchroniseer deze iPhone / iPad

 2. Wachtwoorden-kwaliteit bekijken

  Uitleg:
  De Sleutelhanger doet veel, o.a.: Unieke wachtwoorden genereren / Checkt: te gemakkelijk? / Checkt: hergebruikt? / Checkt: betrokken bij een datalek? De Sleutelhanger beoordeelt dus de kwaliteit van jouw wachtwoorden, resultaat: A: Hoge prioriteit B: Aanbevelingen C: Goed.
  Doen:
  Op de Mac > Systeeminstellingen > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Beveiligingsadvies > Controleer of er een vink staat bij Detecteer gelekte wachtwoorden.
  Tel dan de aantallen op die staan achter Advies met hogere prioriteit en Andere aanbevelingen. Is dat getal onder de 5, dan zit je redelijk goed en heb je niet zo veel te doen. Zit je hoger, dan is er veel werk aan de winkel dat echt gedaan moet worden.
  Je weet nu hoe je er qua wachtwoorden-sterkte voor staat.

 3. Wachtwoorden opschonen

  Uitleg:
  Er zijn websites die je ooit 1 keer gebruikt hebt en waar je niets meer mee hebt. Als je die echt niet meer nodig hebt, dan kan je die inloggegevens natuurlijk beter meteen verwijderen. Dat maakt je lijst met Inloggegevens-setjes direct een stuk kleiner.
  Doen:
  Op de Mac: Systeeminstellingen > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Je ziet nu de Inloggegevens-setjes die de Sleutelhanger als ‘Goed’ heeft beoordeeld > Loop de lijst langs en vraag je zelf af: ‘Ga ik dit ooit nog een keer gebruiken of kan deze echt weg?’ Als het weg kan: Klik op het informatie-icoontje aan de rechterkant > Verwijder wachtwoord > Verwijder wachtwoord. (Het wachtwoord wordt nog 30 dagen bewaard, maar dan wordt het automatisch verwijderd.)
  Doe dit met alle Inloggegevens-setjes uit deze afdeling ‘Goed’.

 4. Wachtwoorden ontdubbelen

  Uitleg:
  Het gebeurt wel eens dat er 2 of meer Inloggegevens-setjes in de Sleutelhanger terecht zijn gekomen. Wanneer je dan weer eens inlogt op die website en er staan 3 wachtwoorden in de Sleutelhanger van die website, dan heb je 66% kans dat de Sleutelhanger de verkeerde kiest.. Je kunt dan langdurig gaan uitzoeken welke de juiste is, maar het kan sneller!
  Doen:
  Op de Mac: Systeeminstellingen > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Je ziet nu de wachtwoorden die de Sleutelhanger als ‘Goed’ heeft beoordeeld > Zoek een website die er 2 of meerdere keren in staat > Onthoud de website en de gebruikersnamen > Verwijder al de Inloggegevens-setjes van die website.
  Ga naar de website > Geef je gebruikersnaam op > Klik op “Wachtwoord vergeten” > Je komt in de bekende molen van het wijzigen van het wachtwoord > Loop dat af totdat je echt een nieuw wachtwoord moet invullen, klik in het wachtwoordveld > Als het goed is, komt de Sleutelhanger nu met een extreem sterk en uniek wachtwoord, AANVAARD DAT, DOE DAT IN HET VERVOLG ALTIJD. Log bij die website uit en check of je er in kan doordat de Sleutelhanger jouw net gegenereerde wachtwoord automatisch invult. Aardig om dan even te kijken in de Sleutelhanger bij die website hoe het er daar nu uitziet: als het goed is staat er nu 1 goede met het juiste, sterke wachtwoord.

 5. Grote risico’s wegwerken

  Uitleg:
  Nu we de grote groep ‘goede’ Inloggegevens-setjes hebben opgeschoond en ontdubbeld, gaan we de grote risico’s aanpakken. Apple noemt die groep: “Advies met een grote prioriteit”. In deze groep zitten onder andere: “Betrokken bij een datalek”.
  Hoe werkt het? Een voorbeeld: In 2016 had Microsoft zijn beveiliging niet op orde en criminelen kopieerden de ledendatabase van LinkedIn. De criminelen verkopen in zo’n geval delen van die database waar gebruikersnamen, wachtwoorden e.d. in zitten. Zo gaan jouw inloggevens zwerven op het internet. Wanneer jij toen gewend was om steeds het (bijna) zelfde wachtwoord overal te gebruiken, dan gaan criminelen die zelfde gegevens ook uitproberen bij andere winkels en financiële instellingen van jou.
  Doen:
  Op de Mac: Systeeminstellingen > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Klik op Beveiligingsadvies > Klik op het bovenste Inloggegevens-setje en onthoud de website en de gebruikersnamen > Verwijder wachtwoord.
  Ga naar de website > Geef je gebruikersnaam op > Klik op “Wachtwoord vergeten” > Je komt in de bekende molen van het wijzigen van het wachtwoord > Loop dat af totdat je echt een nieuw wachtwoord moet invullen, klik in het wachtwoordveld > Als het goed is komt de Sleutelhanger nu met een extreem sterk en uniek wachtwoord, AANVAARD DAT, DOE DAT IN HET VERVOLG ALTIJD. Log bij die website uit en check of je er in kan doordat de Sleutelhanger jouw net gegenereerde wachtwoord automatisch invult. Aardig om dan even te kijken in de Sleutelhanger bij die website hoe het er daar nu uitziet: als het goed is staat er nu 1 goede met het juiste wachtwoord.

 6. Kleinere risico’s wegwerken

  Uitleg:
  Pff.., dat is een hele opluchting, de grote risico’s zijn nu weg! Nu blijven de kleinere risico’s nog over. Dat werkt precies zoals bij stap 5!
  Doen:
  Voer stap 5 uit.

Tot slot

Doordat je in stap 1 de synchronisatie van wachtwoorden hebt aangezet, hoef je op de iPad en de iPhone niets meer te doen. Je hebt alle website-wachtwoorden nu opvraagbaar, op je iPad, op de Mac en op de iPhone. Kijk maar: Instellingen > Wachtwoorden > Log in > Voilà! Ze allemaal op losse papiertjes of achter in een agenda hebben staan is zeer onveilig.

Nog wel een tip: kijk eens op deze website bij Diversen > Downloads > Apple-wachtwoordenlijst. Print hem uit, vul hem duidelijk in en leg hem in een kluis of bij de notarispapieren.

Tot slot: Wanneer je dit allemaal lastig vindt om in je eentje te doen, dan zoek je contact en dan doen we het samen!


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics