Dubbele foto’s verwijderen van je Mac

Dubbele foto's verwijderen van je Mac

Er waren tot voor kort nog apps van buiten Apple nodig om dubbele foto’s en video’s in de Foto’s-app te verwijderen van je Mac. Wanneer je macOS Ventura of later gebruikt, dan hoeft dat gelukkig niet meer. Het is nu (eindelijk) ingebouwd! Hoe werkt het? Simpel!

In 3 stappen dubbele onderdelen zoeken en verwijderen uit de fotobibliotheek:

 1. Open de Foto’s-app en klik op “Dubbele onderdelen” in de navigatiekolom

  Als het onderdeel ‘Dubbele onderdelen’ niet in de navigatiekolom te vinden is, dan zijn er geen dubbele foto’s of video’s 😉
  Foto’s blijft zoeken naar dubbele foto’s en video’s wanneer je de Foto’s-app niet gebruikt en de Mac op de stroom is aangesloten.

 2. Selecteer een of meerdere rijen dubbelen

  Je kunt ook met CMD+a alles in één keer selecteren

 3. Klik op de knop “Combineer xx dubbele”

  Verwijderde dubbele onderdelen vind je terug in het album ‘Recent verwijderd’, waar je ze kunt herstellen of definitief kunt verwijderen.

Wanneer is een onderdeel “dubbel”?

Zowel exacte kopieën die eventueel verschillende labels hebben als foto’s die hetzelfde lijken, maar een bestandsstructuur, unieke resolutie, of andere kleine verschillen hebben, worden als dubbele onderdelen gezien door de Foto’s-app.

Hoe gaat het samenvoegen?

Bij het samenvoegen blijft er één versie van de dubbele onderdelen bestaan, waarbij de hoogste kwaliteit wordt gecombineerd met relevante gegevens, en worden de overige dubbele onderdelen verplaatst naar ‘Recent verwijderd’. Dat is zoals je het eigenlijk zelf ook zou willen doen.

Opmerkingen

 • Vanaf macOS Ventura en later kan je tegenwoordig ook bibliotheken samenvoegen! Hier zie je hoe je dat moet doen.
 • Als je op die manier de nieuwe foto’s hebt geïmporteerd en je hebt gecontroleerd of het ook gelukt is, dan kan je de bibliotheek die je geïmporteerd hebt, verwijderen. Die vind je zeer waarschijnlijk in de map Afbeeldingen in de Finder.
 • Wil je jouw grote fotobibliotheek splitsen, waardoor je o.a. meer ruimte krijgt in iCloud, dan zie je hier hoe je dat moet doen.
 • Vind je dit allemaal toch een beetje spannend, kan kunnen we dat ook samen doen!
 • Wil je eindelijk een keer je foto’s goed en definitief ordenen op jouw Mac (en dus ook op je andere apparaten?) dan vind je hier een handig stappenplan daartoe.

2 gedachten over “Dubbele foto’s verwijderen van je Mac”

  • Dag Hans,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb hier geprobeerd wat te reproduceren, maar dat is me niet gelukt.. Wellicht dat als ik met je mee mag kijken, dat ik dan wel tot een oplossing kom?? Misschien is dit een oplossing:
   Druk op Option + Command en klik op het symbool van Foto’s in het Dock.
   Klik in het venster ‘Herstel bibliotheek’ op ‘Herstel’ om je fotobibliotheek opnieuw op te bouwen.
   Ben wel benieuwd of dat een oplossing is.

   Succes!

   Met vriendelijke groet, Tom Berends

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics