Een refurbished Mac

Onlangs wilde een klant een refurbished Mac aanschaffen. Zij had daar vragen over, dat ging zo:

Omdat mijn iMAC al 9 jaar oud is, denk ik toch steeds vaker aan het aanschaffen van een nieuwe. Dat is een verstandig idee, negen jaar is een hele mooie leeftijd voor een Mac.
Maar, dat is nogal erg prijzig.
Dat klopt helemaal. Het fijnste zou een nieuwe zijn, dan ben je de komende ± 9 jaar onder de pannen en als je dat uitsmeert over die periode, dan valt het per jaar mee. Maar als het budget dat niet toelaat, dan is dat natuurlijk een afgesloten weg.
1) Heb jij goeie ervaring met een refurbished computer?
Ik zelf heb nooit een refurbished Mac gehad, ik heb daar dus geen ervaring mee. Ik heb wel één klant die er hele erge, slechte ervaringen mee gehad heeft. Maar zij had hem gekocht bij een onbekende handelaar. Nadeel is dat je er korter mee doet, want die Mac is al snel een jaar of drie oud, dus je moet hem eerder vervangen, data overzetten enz.
2) En zo ja, waar kan ik die dan het beste kopen?
Apple zelf (aanrader!) / optie 2 / optie 3 / optie 4 zijn een paar mogelijkheden.
3) En waar moet ik op letten?
Zo jong mogelijk / Processor: Apple Silicon (M1 – M2 – enz.) / Liefst een ssd-schijf / geen opslagruimte van 128Gb (dat blijkt in de praktijk vaak te weinig te zijn) / 8 Gb of meer werkgeheugen.
4) Het jaartal is vast ook belangrijk?
Zeker, hoe ouder, hoe korter je er mee doet. Mijn vuistregel is: als een Mac niet meer met de recente upgrades mee kan, (meestal is dat een jaar of zeven) dan moet je er niet langer dan twee jaar mee doorwerken.
5) Is mijn oude iMAC dan bij inruil nog wat waard?
Dat zou kunnen. Je kunt dat hier bepalen.
6) Mocht ik een andere computer kopen, zou jij me dan kunnen en willen helpen met overzetten van de gegevens van de oude en alle instellingen meteen goed zetten?
Ja zeker!


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics