
Wanneer je niet veel opslagruimte meer hebt en je hebt alles al een beetje opgeschoond, dan kan het voorkomen dat je nog niet zo gek veel ruimte erbij gewonnen hebt. Dan is een splitsing van een foto-bibliotheek, of het verplaatsen van foto’s naar een extern medium, een goede optie.
Maar, daar kan je tegen een vervelend, onverwacht nadeel aanlopen, want als je niet uitkijkt, dan zijn de aanmaakdatum en de bewerkingsdatum van al die geëxporteerde foto’s plotseling gelijk aan de datum waarop ze geëxporteerd zijn… Je kunt dan natuurlijk het ordenen via jaarmappen met behulp van slimme jaar-albums zoals in dit artikel beschreven, wel vergeten.
Oplossing
Hoe behoud je de aanmaakdatum tijdens het exporteren van foto’s?
- Start de Foto’s-app
- Selecteer de te exporteren foto’s
Aan het eind van dit artikel lees je hoe je makkelijk foto’s kunt selecteren
- Klik in de menubalk op Archief en op Exporteer
- Kies de tweede optie: Exporteer origineel van x foto’s
Deze stap zorgt dus voor het behoud van de datums, maar het heeft wel het kleine nadeel dat je de eventuele bewerkingen dus gaat missen.
- Opmerking 1: Je kunt ook foto’s exporteren door ze uit de bibliotheek te slepen naar een Finder-map, maar, ook dan verlies je de datums.
- Opmerking 2: Dit werkt (zeer waarschijnlijk) alleen vanaf MacOS Big Sur.
Controleer altijd eerst even met een kleinere groep test-foto’s.
Veel plezier met deze tip!
Bij mij werkt dit, niet blijft de datum en tijd behouden van de dag dat ik dit exporteer.
Hoe kan ik dat behouden?
Dag Joyce,
Mooi dat het bij jou werkt. Maar op jouw vraag heb ik niet zo een twee drie een passend antwoord.. Wieweet heeft een lezer daar wel een antwoord op??
Met vriendelijke groet,
Tom Berends