Hoe behoud je de aanmaakdatum tijdens het exporteren van foto’s?

Wanneer je niet veel opslagruimte meer hebt en je hebt alles al een beetje opgeschoond, dan kan het voorkomen dat je nog niet zo gek veel ruimte erbij gewonnen hebt. Dan is een splitsing van een foto-bibliotheek, of het verplaatsen van foto’s naar een extern medium, een goede optie.

Maar, daar kan je tegen een vervelend, onverwacht nadeel aanlopen, want als je niet uitkijkt, dan zijn de aanmaakdatum en de bewerkingsdatum van al die geëxporteerde foto’s plotseling gelijk aan de datum waarop ze geëxporteerd zijn… Je kunt dan natuurlijk het ordenen via jaarmappen met behulp van slimme jaar-albums zoals in dit artikel beschreven, wel vergeten.

De onderstaande oplossing werkt overigens niet bij iedereen, dus even testen.

Oplossing

Hoe behoud je de aanmaakdatum tijdens het exporteren van foto’s?

 1. Start de Foto’s-app

 2. Selecteer de te exporteren foto’s

  Aan het eind van dit artikel lees je hoe je makkelijk foto’s kunt selecteren

 3. Klik in de menubalk op Archief en op Exporteer

 4. Kies de tweede optie: Exporteer origineel van x foto’s

  Deze stap zorgt dus voor het behoud van de datums, maar het heeft wel het kleine nadeel dat je de eventuele bewerkingen dus gaat missen.

 5. Opmerking 1

  Je kunt ook foto’s exporteren door ze uit de bibliotheek te slepen naar een Finder-map, maar ook dan verlies je de datums, als het een bewerkte versie is die je versleept.

 6. Opmerking 2

  Dit werkt (zeer waarschijnlijk) alleen vanaf MacOS Big Sur.Controleer altijd eerst even met een kleinere groep test-foto’s.

 7. Opmerking 3

  Vind je verslepen prettiger, dan is er een trucje om te kijken of je een bewerkte of een onbewerkte foto gaat verslepen. Ga in de Foto-menubalk naar Weergave > Metagegevens > Zet een vinkje bij Bewerkt. Nu zie je een icoontje verschijnen in de rechterbovenhoek van elke bewerkte foto.

Veel plezier met deze tip!


5 gedachten over “Hoe behoud je de aanmaakdatum tijdens het exporteren van foto’s?”

 1. Hoi Tom, bij mij werkt dit niet. Volgens mij bij Joyce ook niet als je goed leest.

  Oftwel ook bij exporteren van ongewijzigde orginelen wordt de datum overschreven met het moment van export. Enig idee hoe je dit kan voorkomen? Gr (een andere) Tom 🙂

  Beantwoorden
  • Dag andere Tom😉,

   Het blijkt een veel voorkomend probleem te zijn als je in Google invoert: how to export pictures from photos app on Mac without losing creation dates”. Ik kan het probleem niet echt oplossen blijkt dus.
   Kijk we nog even hier naar.
   Wie weet heeft een ander lezer goede ervaringen met een andere manier, ik hoop het, laat het hier weten!

   Beantwoorden
  • Dag andere Tom;-)
   Ik heb het nog eens gecheckt, en bij mij werkt het wel.. Ik gebruik Big Sur. Wellicht dat jij denkt dat je onbewerkte foto’s exporteert of versleept? Ik heb het artikeltje lichtjes aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics