iPhone bedienen met 1 hand

iPhone bedienen met 1 hand

We kennen allemaal die oude iPhones nog wel, klein en dik. Maar wanneer je nu een nieuwe iPhone gaat uitzoeken, dan vind je het tegenovergestelde: groot en dun. Een iPhone bedienen met 1 hand, dat je vroeger makkelijk kon doen, is nu wel heel lastig geworden. Of toch niet?

Apple heeft dit probleem ook gezien en ze hebben daar o.a. ‘Bereikbaarheid‘ voor bedacht.

Wat is ‘Bereikbaarheid’?

Bereikbaarheid helpt je met het bereiken van schermdelen waar je met je duim net niet bij kunt. Vaak is dat de bovenkant van het scherm. Bereikbaarheid werkt overal, waar je ook bent op je iPhone. En als je daarna het scherm even met rust laat, dan gaat het automatisch weer in de volledige scherm-stand staan.

Hoe zet ik Bereikbaarheid aan?

Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > Bereikbaarheid. Controleer of dat aan staat.

Hoe gebruik ik Bereikbaarheid?

Op een iPhone met gezichtsherkenning:
Swipe vanaf de onderrand van het scherm naar beneden. Het hele scherm verschuift dan een fors stuk naar beneden. Nu kan je alles bovenin goed bereiken met je duim. Je gaat weer terug door het omgekeerde te doen, dus swipe vanaf de onderkant van het scherm (gaat staat een streep) weer naar boven.

Op een iPhone met een homeknop:
Tap 2 keer kort achter elkaar op de homeknop, dus niet drukken. Je gaat weer terug door het zelfde te doen, dus tap je weer 2 keer snel achter elkaar op de homeknop.

Toetsenbord-Tip 1!

Wat zou het niet fijn zijn wanneer je een trackpad of een touchpad zou hebben op een iPhone of iPad! Dan kon je veel makkelijker fouten in teksten veranderen enz. Dat kan, kijk maar eens hier!

Toetsenbord-Tip 2!

Was je gewend om met 1 duim te typen op een iPhone, dan is dat moeilijker geworden op de grotere modellen. Maar, heb je een grote iPhone, dan is daar toch wat aan te doen!

Zorg er voor dat je iets typt, zodat je dus een toetsenbord onder aan in beeld hebt. Houd de toets met de smiley even ingedrukt. Nu zie je dat je de mogelijkheid hebt gekregen om het toetsenbord iets te verkleinen zodat het naar rechts of naar links verschoven kan worden. Nu kan je met je duim weer alle letters bereiken zodat een iPhone bedienen met 1 hand, weer letterlijk en figuurlijk binnen bereik is!


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics