Vakantie: dus eerst foto’s verwijderen van iPhone?


iPhone is vol

iPhone foto-opslag en synchronisatie, pff…! Als je op de bovenstaande vraag in de titel met ‘Ja’ antwoordt, dan is het aan te raden om verder te lezen! Troost je, je bent niet de enige! Veel mensen hebben te weinig ruimte over op hun iPhone, zodat ze denken dat het noodzakelijk is om ruimte te maken door foto’s er af te halen. Op zich geen verkeerde gedachte, maar er zit een risico aan dat je ze dan ook helemaal kwijt bent en belangrijker: het kan beter en handiger. Om goed te begrijpen hoe het een en ander werkt, eerst even iets over iPhone-opslag en iCloud-foto’s.
Tip: controleer dat via Instellingen > Klik op jouw naam > iCloud > Foto’s.

iPhone foto-opslag en synchronisatie

Een iPhone kan een opslagcapaciteit van 16, 32, 64 Gb of meer hebben. Maak je veel foto’s en video’s met een 16 of 32 Gb model, dan kom je vroeg of laat in de problemen wanneer je geen iCloud-foto’s gebruikt. Die dienst van Apple zorgt er voor dat foto’s en video’s automatisch, dus zonder kabeltje, worden ge-upload naar iCloud en dat die foto’s dan ook op je andere Apple-apparaten te zien zijn. Dit gebeurt als er een Wifi-verbinding beschikbaar is en als de iPhone niet in de Energiebesparings-modus staat. Om kort te gaan, iCloud-foto’s synchroniseert foto’s en video’s.

De oplossing

Apple heeft een slim systeem bedacht dat het probleem van een volle iPhone tackelt. Je begint met het aanzetten van de iCloud-foto’s. Open daartoe de Foto’s-app > Foto’s > Voorkeuren > iCloud > vink aan iCloud-foto’s. Zet diamogelijkheid ook aan op jouw andere apparaten. Dat zorgt zoals gezegd voor de foto- en videosynchronisatie tussen jouw apparaten. Dat werkt 1 op 1, dat wil zeggen, maak je een foto op jouw iPad, dan verschijnt hij ook op de iMac thuis. Verwijder je die foto op de iPhone, dan verwijder je die foto dus ook op alle plaatsen, dus iCloud, iPhone, iPad en iMac. Heb je dus iCloud-foto’s aan staan en verwijder je foto’s om ruimte te winnen, dan ben je ze dus overal kwijt! Nou, kwijt, ze worden voor de zekerheid nog 30 dagen bewaard! Als tweede stap zet je Optimaliseer iPhone-opslag aan in het venster waar je ook iCloud-foto’s aan gezet hebt.

Hoe werkt het?

iPhone foto-opslag en synchronisatie
Hier zet u iCloud Fotobibliotheek & iPhone optimalisatie aan.

Stel, je maakt een foto met de iPhone. Die foto is bijvoorbeeld 2 Mb groot, de volledige resolutie dus.  Zodra je meer foto’s en video’s maakt, zal het bekende ruimtegebrek ontstaan op jouw iPhone. Maar door het vinkje bij Optimaliseer iPhone-opslag, zullen de oudste foto’s op de iPhone als eerste worden geoptimaliseerd. Dat wil zeggen dat zij in verkleinde vorm worden opgeslagen op de iPhone, bijvoorbeeld 700 Kb. Maak je nog meer foto’s, of installeer je een paar grote apps, dan gebeurt het volgende. De oudste foto’s en video’s zullen bijna geheel worden verkleind, zodat ze nog net goed herkenbaar zijn op de iPhone. Dit is een slim en dynamisch proces op de achtergrond. Wil je zo’n foto bekijken of bewerken op de iPhone, dan wordt hij pijlsnel uit iCloud opgehaald. Dat kan, want alle foto’s en video’s staan in iCloud altijd in de volledige resolutie. Zo heb je alle foto’s als je ze wilt bekijken of bewerken op alle apparaten toch beschikbaar. Alle apparaten, want deze truc werkt ook op de Mac en op de iPad!

Zijn er geen nadelen?

Ja, eentje. Ik merk dat het voor de meeste mensen een mentale hobbel is om te gaan betalen voor het vergroten van de gratis 5 Gb iCloud-ruimte. Toch raad ik aan om die 5 Gig te gaan ver-tienvoudigen(!) voor de prijs van € 0,99 per maand. Je kunt op elk gewenst moment verder vergoten en verkleinen.

Wat moet ik concreet doen voordat ik op vakantie ga?

Je kunt de optimalisatie aanzetten voor iPhone en iPad via Instellingen > Klik op jouw naam (bovenin) > iCloud > Foto’s > Schakel ‘Optimaliseer iDevice-opslag‘ in (zie plaatje).
Voor de Mac open je de  Foto’s applicatie > ga dan naar de Menubalk > Foto’s > Voorkeuren > iCloud > schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag‘ in.


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics