10 Jitsi gebruikers-tips

(Laatste wijziging: 30-07-2020)

 1. Tips: Gebruik geen koptelefoon of ‘oortjes’ en print deze tips uit.
 2. Bekijk van tevoren deze FAQ (veel gestelde vragen).
 3. Je krijgt een kwartier voordat het webinar begint, per mail een weblink toegestuurd. (Controleer dus je inbox en eventueel je spambox)
 4. Als Safari, Mozilla FireFox of Google Chrome vraagt of de camera en de microfoon gebruikt mogen worden, klik je op Sta toe.
 5. Vul jouw voor- en achternaam in, als je dat wordt gevraagd en klik op Join meeting. (Wordt je naam niet gevraagd, dan klik je op de 3 verticale puntjes rechtsonder in het webinar-scherm > Instellingen > Profiel.)
  Vul je geen naam in, dan word je verwijderd uit het webinar. ‘Meer met mijn Mac‘ controleert zodoende wie er heeft ingeschreven en wie er ‘binnen’ is.
 6. Test van tevoren of je microfoon, camera en luidspreker goed werken. Je kunt eventueel zonder, maar de docent en de anderen kunnen je dan natuurlijk niet zien of horen.
 7. Een webinar is geen vergadering maar een les. Wanneer je ‘binnen komt’, staat standaard jouw microfoon aan. Tijdens het webinar staat de microfoon standaard uit. 
 8. Wil je een vraag stellen, of iets zeggen, houd dan tijdens het spreken de spatiebalk ingedrukt. De docent en de anderen horen dan jouw vraag, omdat de microfoon dan even open staat. We zijn met maximaal 5 of 10 mensen. Bewaar je vragen bij voorkeur tot het eind van de les. Dus graag alleen de dringende vragen tijdens de les. Ik kan mijn verhaal daardoor goed voor jullie neerzetten.
 9. Je kunt tijdens het webinar een aantal zaken makkelijk aanpassen met ‘sneltoetsen’. Druk daarvoor gewoon op de letter s, w, of f op je toetsenbord om deze mogelijkheden aan of uit te zetten:
  1. Volledig scherm weergeven. (Sneltoets: s)
  2. Weergave wisselen. (Sneltoets: w)
  3. Verberg deelnemer-miniaturen aan de rechterkant. (Sneltoets: f)
 10. Wil je het scherm van de docent goed zien, klik dan achtereenvolgens op het ‘plaatje’ van de docent, schakel dan over naar ‘volledig scherm’ met sneltoets a en verberg tot slot de deelnemer-miniaturen aan de rechter kant met sneltoets f.