Spam – ander mailadres

Over spam kunnen we heel kort zijn, het is gewoon heel irritant. Over de oplossingsrichting kunnen we eveneens kort zijn: de enige afdoende maatregel is het wisselen van mailadres! En over hoe dat dan te doen, kunnen we niet kort zijn. Vandaar dat het tijd werd om dat even goed op een rijtje te zetten!

Spam is irritant omdat je er eigenlijk niet goed van af kunt komen. Vandaar dat we het rigoureus gaan aanpakken! We gaan een mail-account kiezen dat ook nog internet-provider onafhankelijk is. We kiezen daarvoor in ons geval voor een iCloud-mailadres. Daar zit een goede spam-filtering op, je zou eventueel ook een Gmail-account kunnen (gaan) gebruiken.

Stappenplan

Maar wat moet ik dan doen met het oude ‘spam’-mailadres, want daar komt ook mijn belangrijke mail op binnen? Daarvoor is het onderstaande stappenplan! Bedenk, het is zeer compleet, wellicht kan jij soms een stapje overslaan, dit is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie.

In 10 stappen van je spam af:

 1. Maak eerst een Time Machine backup van de Mac.

  Hopelijk heb je die niet nodig!

 2. Zorg er voor dat je een iCloud mailadres hebt.

  Maak er eentje aan als je er geen hebt: Systeemvoorkeuren > Apple-id > Zet bij Mail een vinkje > volg verder de aanwijzingen op het scherm.
  Opm.: als je wel eens merkt dat je niet kunt verzenden met je gewone mailadres terwijl je ergens anders bent, dan is dat probleem ook meteen opgelost als je een iCloud- of Gmail-adres gaat gebruiken!

 3. Kondig jouw email-wijziging aan in de handtekening van elke mail die verstuurt.

  Hoe je dat doet, lees je hier.

 4. Laat de oude mail doorsturen naar het nieuwe mailadres.

  Zodoende mis je geen belangrijke mail. Je doet dat in de webmail-versie van je je provider. Neem daar mee contact op als je niet weet hoe je dat moet doen.

 5. Ga kritisch door jouw mails heen.

  Nieuwsbrieven: Meld je bij nieuwsbrieven af indien nodig, wijzig je mailadres als je de nieuwsbrief wil blijven ontvangen.
  Belangrijke instanties: Denk daarbij aan de gemeente / belastingdienst / energie / zorgverzekeraar / sport / dokter / enz. Log daar in en wijzig bij die diensten je mailadres.
  Tip: accepteer dan meteen het zeer sterke wachtwoord dat de Sleutelhanger voor jou genereert. Dan heb je ook je wachtwoord verbeterd, want het is dan uniek en sterk en je hoeft het nergens op te schrijven, je kunt het immers altijd boven water halen op jouw Mac, iPad of iPhone!

 6. Bereid de ‘aankondigings-mail’ naar al je contacten voor, door verzendgroepen te maken.

  Ik zou per 100 contacten 1 (tijdelijke) verzendgroep maken, want als je een paar honderd geadresseerden tegelijk toevoegt, dan kan je provider dat tegenhouden. Noem de groepen b.v. Verzendgroep-1, Verzendgroep-2, enz.
  Hoe je groepen (tegenwoordig heten ze ‘lijsten’) maakt in de Contacten-app, lees je hier.

 7. Schrijf de ‘aankondiging-mail’ naar je contactpersonen.

  Denk aan: het nieuwe mailadres (controleer dat!) / geef aan dat je het oude mailadres niet meer leest (nou.. daarover zodirect) / het verzoek het oude mailadres nu te verwijderen en het nieuwe toe toevoegen aan hun mailsysteem / bedanken. Verzend in tranches, Verzendgroep-1, Verzendgroep-2 enz.

 8. Verwijder je oude mailadres niet bij je provider en stel geen autoreply in.

  Verwijderen: Wie weet moet je ooit een keer een nieuw wachtwoord opvragen en dat wordt dan zeer waarschijnlijk nog toegestuurd naar je oude mailadres! Daar kan je dan altijd nog bij via de webmail-versie van het oude mailadres.
  Auto-reply: Niet doen, want dan krijgen jouw spammers meteen het nieuwe mailadres!

 9. Mailmappen verplaatsen.

  Heb je mailmappen op de server van de oude mail provider, versleep, of kopieer die dan stuk voor stuk naar het nieuwe mailadres in de navigatiekolom van de Mail-app. Neem daar de tijd voor! Pas als die ene map is versleept / gekopieerd en is gecontroleerd dat hij goed is aangekomen, dan pas de volgende doen. Heb hierbij geduld! Je kunt voor de zekerheid ook postbussen van het oude mailadres exporteren. Hoe je dat doet, lees je hier.

 10. Verwijder je oude mailadres uit de Mail-app.

  Doe dat na een maand of vier.

Je had waarschijnlijk al verwacht dat er veel bij komt kijken, dat klopt dus. Maar het is goed te doen en het levert hopelijk een spamvrij mail-leven op!
Heb je hier bij hulp nodig, laat het weten!


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics