Veilig internet op vakantie


Veilig internet op vakantie

Stel: Suzanne is lekker op vakantie op Terschelling en ze mailt met Gmail via haar Dell laptop aan Karel haar man; hoe het is aan het thuisfront, ze vraagt hoe het gaat met tante Janneke die in het ziekenhuis ligt, ze meldt wat haar dochter betaald heeft voor haar nieuwe laarzen en ze checkt ook nog even haar banksaldo. Internet op vakantie dus. Dit zijn geen ongewone dingen tegenwoordig. Het kan, want de camping biedt Wifi aan, het is makkelijk en dus doet ze dat. Suzanne denkt dat haar mailtje gelezen wordt door Karel.

Wie leest mijn mail?

Tot zo ver klopt het. Tot juni 2017 had niet alleen Karel de beschikking over de inhoud van het mailtje van Suzanne. Het zouden zo maar 4 plekken kunnen zijn waar die inhoud bekend werd.
Als eerste is dat Google, zij hebben dertien jaar lang, tot eind 2017, privé-mail van Gmail-gebruikers gescand om de daarin aangetroffen informatie razendsnel te verkopen aan grote groepen bedrijven en andere geïnteresseerden. Google is immers een advertentiebedrijf, dat in tegenstelling tot Apple, dat is alleen maar een technologiebedrijf. Deze praktijk heeft dus tot voor kort bestaan.
De tweede partij is natuurlijk Karel de persoon die op de hoogte is van de inhoud van de mail van zijn Suzanne.
Als derde partij heeft Microsoft via Windows 10 alles opgeslagen in Richmond om haar “beter te kunnen bedienen”. Dat mag, want zij heeft op OK geklikt bij de licentieovereenkomst tijdens het installeren van W10. Door de Consumentenbond was zij gewaarschuwd voor de te grote informatie-inzameling-mogelijkheden die W10 standaard open heeft staan. Ze was begonnen met het dichtzetten van al die privacy-instellingen, maar zij haakte af na tientallen vaak onbegrijpelijke vragen toen ze nog niet op de helft was…
De vierde partij was een aardige man van rond de 30 twee veldjes verder op de gezellige camping. De nerd zat ’s avonds in zijn caravan met 2 computers waarvan hij er een zo had aangepast dat hij Wifi aanbood met een netwerknaam die sterk leek op die van de gezellige camping. Daarnaast was het voor hem een koud kunstje om de niet versleutelde data van vele campinggasten gewoon te volgen op zijn tweede computer.

Herkenbaar?

Als het bovenstaande verzonnen verhaaltje je toch aan het denken heeft gezet voor wat betreft jouw eigen handelwijze, dan volgt hieronder iets geruststellends. Je kunt namelijk veel wel doen, maar dan veilig. Hoe?

Veilig internet op vakantie

Kies en gebruik een soort computer waarvan de maker van het besturingssysteem niet geïnteresseerd is in jouw persoonlijke gegevens, informatie, data, enzovoort. Heb je een Mac, dan heb je de juiste keuze gemaakt! Internet op vakantie is dan al een stuk veiliger.
Gebruik een mail-bedrijf dat niet geïnteresseerd is in jouw mail-inhoud. Gebruik je iCloud-mail, dan zit je altijd goed.
Op vakantie wil je graag gebruik maken van Wifi van de camping of van het hotel, logisch. Maar is dat veilig? Dat is niet altijd het geval! Maar wat moet ik dan, zul je vragen.
Daarom is mijn advies: gebruik een VPN-verbinding. Wat is dat? VPN staat voor Virtual Private Network, een versleutelde verbinding dus waarin niemand kan mee-spieken. Wat kost dat? Niets. Is het moeilijk, technisch? Dat is relatief. Goed te doen voor een ervaren computergebruiker, minder makkelijk te doen voor een ‘simpele gebruiker’. Waar kan ik het vinden? www.protonvpn.com

Tip 1: Zet op al je Apple apparaten Privé-doorgifte aan. Dat zorgt er voor dat persoonlijke gegevens van jou niet meer samen met je bestelling voor rode laarzen of groene tuinschepjes over het internet naar de webwinkel gaan. Onderweg over het internet kunnen die twee setjes gegevens (persoonlijke data samen met zwarte laarzen) informatie vormen die het opbouwen van een profiel van jou makkelijk maken. Heb je Privé-doorgifte aan staan, dan gaan die twee setjes gegevens (persoonlijke data en zwarte laarzen) gescheiden het internet over en kan er dus geen profiel van jou worden opgebouwd.

Tip 2: Moet je op de camping toch belangrijke financiële transacties plegen, of hele persoonlijke dingen doen, gebruik dan even de Persoonlijke hotspot van je telefoon die verder met 4G verbonden is.


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics