Goed nieuws voor mensen met vlekken op het MacBook-scherm

Vorig jaar was ik bij een klant, hij had diverse zaken die niet goed liepen, dat is nu opgelost. Maar ik zag dat de coating van zijn scherm van zijn MacBook Pro los liet, allemaal lelijke vlekken. Ik herkende dat, want ik heb dat ook een keer gehad. Ik heb hem aangeraden snel contact op te nemen met Apple. Dat heeft hij meteen gedaan en hij schreef me de volgende dag terug:
Beste Tom,
Goed nieuws! Ik heb het retinaschermprobleem voorgelegd aan Apple-support.
Ze hebben mijn claim voor kosteloze reparatie/vervanging goedgekeurd: dit kan ik binnen dertig dagen laten uitvoeren bij Amac. Blij mee. Dank voor deze mooie tip!

Dus, heb jij een MacBook met vlekken die niet verwijderbaar zijn? Dan gaat het vrijwel zeker om het loslaten van de anti-reflexiecoating. Het vervangen van een MacBook Retina scherm kost buiten deze vervangingsregeling ± €600,- Neem snel contact op met Apple, want kennelijk vervangen ze deze schermen nog steeds!  Ja, dat klopt. Ik heb het net (18-09-2019) nagevraagd bij Apple zelf. Er is een poos onzekerheid geweest of het vervangingsprogramma voor dit heel vervelende euvel nog wel bestond. Het staat namelijk nu niet meer op de officiële Apple-site bij de andere vervangingsprogramma’s. Hoelang deze vervangingsmogelijkheid nog blijft bestaan, is voor alsnog onduidelijk.

Om welke Mac’s gaat het? (zeer waarschijnlijk)

MacBook (12-inch): Early 2015, 2016 en 2017 / De MacBook Pro (13-inch): Early 2013, Late 2013, Mid 2014, Early 2015, 2016 en 2017 / En de MacBook Pro (15-inch): Early 2013, Late 2013, Mid 2014, Mid 2015, 2016, en 2017

Tips

Vier jaar

Heb je van dit probleem last en is jouw MacBook niet eerder aangeschaft dan 4 jaar geleden, bel dan eerst met Apple zelf: 0800 – 0201581. Houd je serienummer en aankoopbon bij de hand. Daarna kom je er achter of hij in aanmerking komt voor vervanging. Als je geluk hebt, dan hoor je daar hoe de procedure verder verloopt.

1 Dag

Stel dat het doorgaat, dan wil je graag dat het scherm aanwezig is als jij in 1 van de 3 AppleStores bent. Bel van te voren met b.v. Amsterdam (020 – 530 22 00) en vraag of het scherm aanwezig is op de dag dat jij daar bent. Dan is het in 1 dag geregeld.

Workshop

Ik zou gaan voor een bezoekje aan de Apple Store, is vind dat altijd een belevenis op zich. En als je de wachttijd helemaal nuttig wilt gebruiken, dan zou ik van tevoren inschrijven voor een gratis workshop / les daar.

Afschepen

Laat je niet afschepen. Toen ik in Amsterdam mijn probleem in 2015 liet zien, zei de Genius-bar medewerker: “Dit zit aan de buitenkant, dus dat valt niet onder de garantie.” Ik was zeer teleurgesteld! Ik liet het er niet bij zitten en heb een mail gestuurd naar Tim Cook en heb mijn grote teleurstelling laten blijken, inclusief onderstaande foto’s. Veertien dagen later werd ik gebeld vanuit Amerika of Ierland, de heer D. G. had de opdracht gekregen om dit met mij goed te regelen. Dat heeft hij gedaan, TOP! Ik hoefde niet te bellen, dat deed hij meerdere malen, hij zorgde ervoor dat het scherm op voorraad zou zijn, en dat ik erop kon wachten in Amsterdam! In 1 woord: Geweldig!

Je Mac is ouder dan vier jaar: oplossing

Een andere klant had een dubbel probleem: de coating liet los en zijn MacBook was ouder dan 4 jaar. Ik heb hem het idee aan de hand gedaan om eventueel de hele anti-reflectielaag te verwijderen met Listerine Cool Mint. Dat is een een soort mond-spoelmiddel dat rond de ± € 6,00 kost. Door heel veel poetsen terwijl je rondjes draait, kan je de coating die er nog op zit, zij het met veel geduld, helemaal verwijderen. Je hebt wel een half uur geduld nodig, want zo lang ben je er wel mee bezig. Hij schreef: “Eerst wordt het dof. Maar dan moet je even met een vochtige doek de resten verwijderen.” Het is logisch dat hij dan heel erg spiegelt, maar daar heeft mijn klant tijdens het werken met de MacBook, geen last van!

Hier zie je hoe het beeldscherm er uit zag voorafgaand aan de Listerine-behandeling.

Hier zie je hoe het beeldscherm er uit zag na de Listerine-behandeling. Het ruitpatroon dat je ziet is de weerspiegeling van het systeemplafond!

Vloeistof

Gebruik geen vloeistof om het scherm schoon te maken als het nog geen coating-probleem heeft, dus ook geen kraanwater, dus ook geen uitgewrongen doek. Ik maak hem schoon met het door Apple meegeleverde zwarte doekje dat ik even boven de stoom houd, dan wordt het niet nat, maar licht vochtig, laat het even afkoelen en dan heel voorzichtig cirkeltjes draaien. Heb je dat doekje niet meer dan kun je ook een microvezel-doekje gebruiken.

Vlekken op mijn MacBook 1

Vlekken op mijn MacBook 2

Twee foto’s van mijn scherm in 2015:

26 gedachten over “Goed nieuws voor mensen met vlekken op het MacBook-scherm”

 1. Inmiddels nog beter middel:

  Neem schoonmaakdoekjes van AH of Lidl, en zachtjes over je scherm wrijven en de anti glare laag en dus lelijke vlekken gaan eraf. Daarna schoonmaken met scherm reiniger en de anti glare laag is weg. Je hebt dan wel een glimmend scherm, maar dat los je dan weer op met een anti glare protector van 10,–

  Dus ipv 600,– voor nieuw scherm, 1 pakje schoonmaak doekjes van lidl en een anti glare protector van 10,–.

  Beantwoorden
 2. Hallo!
  Zijn deze berichten nog steeds ‘On-topic’?
  Ik zit helaas ook met hetzelfde probleem, mijn macbook is van begin 2015, dus 5 jaar oud.
  Zojuist contact gezocht met Apple Support, zij zeiden dat er een service programma voor was, maar dat dit momenteel niet meer het geval is. Waarschijnlijk omdat ik te laat ben.
  Probleem is ook dat ik nogal afgezonderd woon, op Texel! 🙂 Even langsgaan bij een Apple Store zit er helaas niet in, en opsturen word ook niet gedaan.
  Ik vraag me inderdaad af of er mensen zijn die dit hebben laten repareren op eigen kosten, en hoeveel dit dan is. Ik twijfel heel erg of het de moeite is, want het zal geen klein bedrag zijn.

  Groetjes Rowan

  Beantwoorden
  • Dag Rowan,
   Ten tijde van het schrijven van het artikeltje was de situatie zo, dat kan nu veranderd zijn, maar dat weet ik niet. Voor mensen die een 3 jaar oude MB hebben is het misschien nog wel interessant, dus ik laat het nog maar staan.
   Ik denk dat hij van jou nu te oud is. Dat is erg balen. Het zou mij niet verbazen als je er rond de zeshonderd euro voor moet betalen als je het op eigen kosten laat verhelpen.. Denk er goed over na, hij kan nog zo’n 43 a 4 jaar mee.
   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 3. Ik heb een MacBook pro 15 inch uit het jaar 2016. In het scherm staan een paar afdrukken ven de toetsen. Maar midden in het scherm is er echter een hele streep die ruw aanvoelt. Naar mijn mening coating probleem. Maar Amac in Den Haag weigert dit te vervangen. Volgens Amac Den Haag zijn dit afdrukken van het toetsenbord en dit vat niet onder garantie.

  Mijn MacBook is op 2 januari 2018 gekocht. Ik heb nog genoeg tijd voor als het probleem op het scherm verergert.

  Waar en bij wie kan ik wel mijn scherm laten vervangen kostenloos door Apple ?

  Beantwoorden
  • Dag Fikret,

   Bedankt voor jouw vraag.
   Als de MacBook van 2016 is, dan zit hij volgens mij op de rand, want ik meen me ter herinneren dat het vervangingsprogramma max. 4 vier jaar terug gaat..
   Ik zou in jouw geval morgen bellen met Apple en een afspraak maken voor de GeniusBar, en aangeven waarom je gaat komen. Daar kunnen ze het ter plekke beoordelen.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 4. Heb een Macbook Pro met retinascherm van 2013 met vlekken. Heb in 2015 het scherm laten vervangen. In 2017 kwam het probleem weer terug. AppleCare telefonisch benaderd. Nu geen gratis vervanging, het vervangingsprogramma was zogezegd gestopt. AppleCare heeft er een case van gemaakt om bij Amac coulance te bewerkstelligen. Helaas nooit een reactie van AppleCare gekregen of hun case geland was bij Amac. Amac heeft telefonisch of per mail nooit op mijn klacht gereageerd. In de winkel wil men alleen het scherm vervangen als ik bijna €400 voor de reparatie betaal.

  Beantwoorden
 5. Het scherm van mijn Macbook is in 2016 vervangen vanwege de groene vlekken. Ik had hem toen 1 jaar. Nu, 3 jaar later, weer hetzelfde probleem. Maar nu net 1,5 geleden is de 4 jaar garantie voorbij. Hoe zit het nu eigenlijk met de garantievoorwaarden. De eerste klacht heb ik op tijd gemeld. Maar apple heeft er wederom een ondeugdelijk scherm in gezet. Wat nu??

  Beantwoorden
  • Dag Yael,
   Dat is een interessante! Met mijn boeren-verstand zeg ik dat zij dat gratis zouden moeten repareren, want het product is niet juist en de periode dat jij over het nieuwe scherm beschikte is minder dan 4 jaar. Ben benieuwd wat zij er van zeggen.

   Beantwoorden
   • Wij hebben hetzelfde probleem met een macbook uit 2014.
    Scherm is in maart 2017 onder garantie vervangen maar de coating laat wederom los. Contact met Apple gehad maar die doen er niets meer mee omdat ze 90dagen garantie op de reparatie geven. Het lijkt erop dat er gewoon eenzelfde scherm is gemonteerd en dat ze nu van het gezeur af zijn omdat het scherm al is vervangen is en de macbook nu goed 5jr oud is.

    Beantwoorden
    • Dag Martin,
     Jij valt inderdaad helaas buiten de boot. Twee redenen: de MacBook is ouder dan 4 jaar / op een reparatie geven ze standaard 90 dagen garantie. Even er vanuit gaande dat dat laatste ook het geval is, heb jij dus forse pech..
     Deze die ik nu heb, is gekocht in 2016, daar zat het coatingsprobleem dus ook nog in, dat had ik niet verwacht.
     Ik heb het idee dat het probleem getriggerd wordt door te veel vocht, dus b.v. een te nat doekje zeker bij de randen van het scherm. En anderzijds door zuur. Even een mandarijntje afpellen of zo iets moet je dus niet doen terwijl je er achter zit. Daar sprietsen hele dunne straaltjes zuur uit de schil die je niet ziet. Mijn laatste coatings-probleem trad op door de toetsen die tegen het scherm aan drukten als je de MacBook b.v. in een volle rugzak deed. Dus, doe het zwarte doekje dat je bij de aanschaf er bij kreeg er tussen als je hem mee wilt nemen in een rugzak of zo.

     Beantwoorden
     • Hoi Tom,

      Het scherm is nog nooit schoongemaakt met vloeistof en heeft ook nog nooit in een rugzak/tas gezeten.
      Persoonlijk vind ik dat Apple op twee punten de plank behoorlijk misslaat.
      1: Ze vervangen het scherm door een exemplaar dat op termijn hetzelfde probleem heeft.
      2: 90 dagen garantie op een/de reparatie.

      Heb hier ook een 2014 Macbook pro 13″ en die heeft nergens last van.

      Met een nieuw scherm en een accu die na 1650 cycli zijn langste tijd wel heeft gehad denk ik niet dat de kosten nog tegen de baten opwegen.

      Jammer jammer jammer.

      Beantwoorden
      • Dag Martin,

       Dat Klopt. Ook ik heb 90 dagen garantie gekregen op de nieuwe onderdelen die ze er in hebben gezet. Als je je er erg aan ergert en je neemt hem niet veel mee op pad, dan kan je er eventueel een externe monitor die je misschien nog hebt er op aansluiten. Dan blijft de MBP gewoon dicht.
       Maar mee eens, wel heel sneu.

       Beantwoorden
  • Dag mensen,
   Vandaag heb ik mijn MacBook weer opgehaald in Amsterdam. Ik had twee relatief kleine probleempjes: Een paar klein plekken waar de coating losliet en een cursortoets reageerde niet helemaal goed meer. Gebeld met Amsterdam > moet het daar laten zien > mijn MBP was drie jaar oud en zonder problemen werd gezegd dat alles gratis hersteld zou worden. Alleen het moederbord en de onderplaat is nog origineel, de rest is allemaal nieuw! Dus ook de accu want die zat vastgelijmd aan de Topcase (de bovenkant van de computer) en het toetsenbord. Eigenlijke kosten: €995,- ex btw… en niets hoeven te betalen!
   Het is perfect geregeld, wat een fantastische service!
   Ben helemaal blij!

   Beantwoorden
 6. Hoi hoi, geldt dit nogsteeds? Ik heb een early 2015 mac, die ik in 2016 heb gekocht, en heb super veel last van deze vlekken! Als ik mijn serial number geef bij Apple staat er dat ik geen gratis dekking kan krijgen.. Weet iemand hier meer over?

  Beantwoorden
 7. Ik ben ook wel even benieuwd naar iemand die gebeld heeft waarvan zijn mac book ouder was dan vier jaar oud.

  Ik heb hem eind dec 2014 gekocht. Ouder dan vier jaar dus. Want nooit aan gedacht, dacht dat het kwam door aan te laten, dicht klappen en verder. Maar hoorde gisteren van de terugroep actie.

  Iemand ervaring met het aanvragen van een oudere mac dan 4 jaar?

  Beantwoorden
 8. Beste Tom,

  Mijn MacBook pro is in Den Haag Genius bar gerepareerd. Het was gratis! De personeel zei dat het gratis vervangingsprogramma van het scherm 4 jaar na aankoop geldig is. Mijn MacBook is 3 jaar oud en ook buiten garantie gegaan.

  Heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Shuna

  Beantwoorden
  • Geweldig nieuws is dat Shuna!
   Heel fijn dat je me op de hoogte hebt gebracht van hoe het verlopen is!

   (Heb je later nog andere vragen of problemen met jouw Mac, dan kan je altijd bij Meer met mijn Mac terecht😉!)

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 9. Is het gratis schermvervangen nog steeds geldig? Nu is het al in 2019.. volgens mij heb ik ook de Macbook 2015 met lelijke vlekken. Vorig jaar heb ik het al gezien maar dacht ik altijd dat ik het niet goed schoongemaakt heb,..

  Beantwoorden
  • Dag Suna,

   Bedankt voor jouw vraag.
   Ik ben het voor jou aan het nakijken. Daarvoor heb ik Apple gebeld en zij gaven aan dat het beste is wat jij kan doen, om naar de dichts bijzijnde Amac-winkel te gaan. Mijn advies: krijg je daar een negatief antwoord, zoek dan een andere vestiging op.
   Hou je me op de hoogte hoe dit verder verloopt? Ik zou ook Amac Utrecht bellen dat is de grootste vestiging van allemaal. Binnenkort, of nu al kan je daar wachten op een aantal typen reparaties.

   Veel succes!
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Dag Tom,

    Ik loop tegen hetzelfde probleem aan. Altijd gedacht dat het gewoon vies was om nu erachter te komen dat ik buiten d garantie val. Zowel Amac en Apple wil niet voor de me doen. Apple zelf stuurt zelfs de senior adviseur op me af om me af te wimpelen. Ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die in deze situatie zitten zoals ik. Misschien kunnen we collectief hier iets tegen doen? Apple weet je namelijk altijd te vinden, behalve als het ze iets gaat kosten. Jammer dat een multinational als Apple zich zo opstelt.

    Beantwoorden
    • Dag Max,
     Heel vervelend dat jij dat probleem ook hebt. Het ontsiert je Mac behoorlijk!
     Ik ben het niet met je eens m.b.t. “Apple weet je namelijk altijd te vinden, behalve als het ze iets gaat kosten. Jammer dat een multinational als Apple zich zo opstelt.” Ik heb echt andere ervaringen. Zo is ooit ook het moederbord van mijn 5 jaar oude(!) vervangen, kosten? Nul Euro!

     N.a.v. jouw bericht heb ik meteen Apple gebeld (18-09-2019). Resultaat:
     A. Het vervangingsprogramma staat niet meer op de site.
     B. Het vervangingsprogramma bestaat nog steeds.
     C. Bel met 0800 – 0201581.
     D. Houd serienummer en aankoopbon bij de hand.
     E. Je hoort of jouw MacBook in aanmerking komt, je hoort hoe het verder loopt.

     Houd je me op de hoogte?
     Succes Max!

     Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics