Apple Silicon – M1

Apple Silicon - M1

Apple wil niet meer afhankelijk zijn van Intel-processoren en maakt nu zelf Apple Silicon – M1: betere processoren. Zij verlaten Intel en gaan verder met Apple Silicon. Nu kunnen zij dus zelf de mogelijkheden, de prijs (lager!) en de beschikbaarheid bepalen.

Software

De komende ± 2 jaar zitten we daardoor qua software in een transitie-tijd. Tot nu toe was alle software van Apple en de software van buiten, gemaakt voor Intel-processoren. De M1 (door Apple zelf ontwikkeld) kan daar niets mee. Dus moet die software herschreven worden of worden geëmuleerd. Emuleren is het uitvoeren van een oud programma en het tegelijkertijd ‘vertalen’ door een ‘vertaal-programma’.
Als je nu een MacBook Pro zou kopen, dan kan de Apple-software al met M1 werken, daar zijn ze klaar mee. Intel-software van buiten kan toch draaien op de M1 met behulp van het emulatie-programma Rosetta-2. Daar merk je niets van. Sterker nog, die oude Intel-software werkt geëmuleerd met Rosetta-2 op een M1 Mac zelfs nog sneller dan op een ‘oude’ Intel-Mac! Wanneer een softwarefabrikant in de komende jaren software op de markt brengt, dan zal dat geschreven zijn voor Apple Sillicon – M1. Dan gebruikt jouw M1-Mac dus geen Rossetta-2 meer.
Samengevat: je hoeft je geen zorgen te maken over de software.

Beter?

Een klant vroeg mij onlangs: ‘Is M1 echt veel beter dan de i7 en volgende?’ Het antwoord is heel duidelijk ja! En daarnaast, er komt geen i8 meer in Mac’s te zitten. De Apple Silicon – M1 is energiezuiniger, stiller, slimmer, veel sneller en veiliger. Aardig om te weten: omdat deze nieuwe chip-architectuur al lang wordt gebruikt in de moderne iPhones, kan je straks ook iPhone-apps gebruiken op de M1-Macs! 

Advies

Het is goed om deze informatie mee te nemen in je beslissing als je nu overweegt een nieuwe Mac aan te schaffen. Zelf zou ik nu niet meer met Intel blijven werken de komende 8 á 9 jaar. Het is niet verkeerd om je ook door Apple zelf hierover goed te laten informeren via 0800 0200 570, voordat je iets koopt.

Verwachting

Welke M1-Macs zijn er nu al op de markt en wat is de verwachting voor de rest van 2021?

 • Nu aanwezig:
  • MacBook Air 13″
  • MacBook Pro 13″
  • Mac Mini
 • Verwachting in de 2e helft van 2021:
  • MacBook Pro 14″ (Mini LED display / Magsave voedingstekker / HDMI-poort / SD-kaart lezer)
  • MacBook Pro 16″ (Mini LED display / Magsave voedingstekker / HDMI-poort / SD-kaart lezer)
  • iMac

Ik weet dat een aantal klanten hun vervanging-moment hebben uitgesteld. Ik zal dit artikel regelmatig bijwerken wanneer er meer nieuws is.

Plaats een reactie