Apple Silicon – M1 M2 M3 M4

Apple Silicon - M1

Apple wil niet meer afhankelijk zijn van Intel-processoren en maakt nu zelf ‘Apple Silicon’ – Mx: betere processoren. Zij verlaten Intel en gaan verder met Apple Silicon. Nu kunnen zij dus zelf de mogelijkheden, de prijs (lager!) en de beschikbaarheid bepalen.

Software

De komende ± 2 jaar zitten we daardoor qua software in een transitie-tijd. Tot nu toe was alle software van Apple en de software van buiten, gemaakt voor Intel-processoren. De M1 en zijn opvolgers (door Apple zelf ontwikkeld) kan daar niets mee. Dus moet die software herschreven worden of worden geëmuleerd. Emuleren is het uitvoeren van een oud programma en het tegelijkertijd ‘vertalen’ door een ‘vertaal-programma’.
Als je nu een MacBook Pro zou kopen, dan kan de Apple-software al met M1 enz. werken, Dat heeft Apple geregeld. Intel-software van buiten kan toch draaien op de M1 met behulp van het emulatie-programma Rosetta-2. Daar merk je niets van. Sterker nog, die oude Intel-software werkt geëmuleerd met Rosetta-2 op een M1 enz. Mac zelfs nog sneller dan op een ‘oude’ Intel-Mac! Wanneer een softwarefabrikant in de komende jaren software op de markt brengt, dan zal dat geschreven zijn voor Apple Sillicon – M1. Dan hoeft jouw M1-Mac dus geen Rossetta-2 meer te gebruiken.
Samengevat: wat je nu ook gebruikt, Intel of Apple Silicon, je hoeft je geen zorgen te maken over de software.

Beter?

Een klant vroeg mij onlangs: ‘Is M1 echt veel beter dan de i7 en volgende?’ Het antwoord is heel duidelijk ja! En daarnaast, er komt geen i8 meer in Mac’s te zitten. De Apple Silicon – M1 enz. is energiezuiniger, stiller, slimmer, veel sneller en veiliger. Aardig om te weten: omdat deze nieuwe chip-architectuur al lang wordt gebruikt in de moderne iPhones, kan je straks ook iPhone-apps gebruiken op de Apple Silicon-Macs! 

Advies

Het is goed om deze informatie mee te nemen in je beslissing als je nu overweegt een nieuwe Mac aan te schaffen. Je ziet in deze transitie-periode dat je nog wel een poosje via bepaalde kanalen de laatste Intel Macs goedkoper kan aanschaffen. Zelf zou ik nu niet meer een Mac kopen met een Intel-processor. Het is overigens niet verkeerd om je ook door Apple zelf hierover goed te laten informeren via 0800 0200 570, voordat je iets koopt.

Ontwikkeling

Dit plaatje laat duidelijk zien hoe het met de ontwikkeling van de nieuwe Apple processor verloopt. Ze worden in korte tijd groter en krachtiger terwijl de energieconsumptie, en dus de warmteontwikkeling, heel laag blijven. Apple krijgt hierdoor een steeds grotere voorsprong op de concurrentie.

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics