Een map op de Mac beveiligen met een wachtwoord kan in een aantal gevallen raadzaam zijn, je kunt denken aan:
- Documenten die te maken hebben met de notaris, testamenten, erfenis-gerelateerde zaken
- Foto’s van medische aard, die niemand hoeft te zien in je bibliotheek tussen de vakantiekiekjes van de fietsvakantie in Drenthe die aan je buurman laat zien. Overigens, daar is nu ook een andere oplossing voor
- Een document met allerlei wachtwoorden
- Documenten die te maken hebben met een vorige relatie
- Documenten van het werk die vertrouwelijk moeten blijven
Een map op je Mac beveiligen kan je doen m.b.v. een Apple-app die je al hebt! Je hebt er dus geen apart programma voor nodig van een ander bedrijf.
Wat we willen bereiken is:
- Een met een wachtwoord beveiligde map (‘Vertrouwelijk’) met daarin een of meerdere bestanden, dat kunnen foto’s, documenten, enz. zijn.
- De map moet heel sterk versleuteld worden. Alleen de persoon met het wachtwoord kan de map op een Mac openen, niemand anders.
- De map moet zich aan de gebruiker tonen in de Finder als een soort USB-stick (‘Vertrouwelijk”‘).
- Wanneer de map m.b.v. het wachtwoord geopend is, dan moet je op de Mac alles met de inhoud kunnen doen wat je wilt, toevoegen, wijzigen en verwijderen, enz.
- Je kunt de map ook naar iemand anders kunnen mailen.
De termen, wat is wat?
- Beveiligde map: Dit is een map waar niemand in kan kijken, want jij alleen hebt het wachtwoord. (Bedenk: heb jij een wat oudere Mac en heb je daarop niet een extra beveiligingslaag op aangebracht, dan kan iedereen bij jou bestanden, ook al weet hij/zij jouw computerwachtwoord niet! Met “beveiligingslaag” bedoel ik hier niet een anti-virusprogramma. Meer info hierover lees je hier.)
- Dock: Dat is de onderste balk waar alle programma-icoontjes in staan.
- Schijfhulpprogramma: Dat is de Apple-app (dus betrouwbaar) waarmee we de beveiligde map mogelijk gaan maken.
- AES-128 / AES-256 encryptie‘: Dit is de technische term voor de mate van versleuteling.
- Schijfkopie: Dit is een soort ‘USB-stickje’ met een slot erop die in de Finder is terug te vinden. De schijfkopie heeft DMG als extensie. De schijfkopie is straks dus in de Finder te zien als: Vertrouwelijk.dmg In de ‘Schijfkopie’ staan de documenten, foto’s en dergelijken die niemand mag zien.
- Navigatiekolom in de Finder: Dat is de meest linkse kolom van de Finder.
- Schijfkopie verwijderen: Dat is het sluiten van de ‘Schijf-kopie’, je verwijdert hem dus niet. Een schijfkopie verwijderen is dus alleen maar het softwarematig loskoppelen van je Mac.
In 5 stappen een map beveiligen met een wachtwoord, het stappenplan:
A – Een lege schijfkopie maken (dit is een eenmalig actie)
B – De schijfkopie opzoeken
C – De schijfkopie openen
D – De schijfkopie vullen
E – De beveiligde schijfkopie gebruiken
A Een lege schijfkopie maken
Uitleg:
Eigenlijk gaan we niet een map beveiligen, maar maken we een soort beveiligbare ‘USB-stick’. Die afsluitbare ‘USB-stick’ heet officieel een ‘schijfkopie’. Die term blijf ik hier gebruiken. Deze stap A lijkt wellicht wat ingewikkeld, maar het is goed te doen en het is een eenmalige actie!
Doen:
Open de Finder > Klik op Apps > Hulpprogramma’s > Open Schijfhulpprogramma. (Wanneer je Apps niet ziet staan in de Finder dan doe je dit: Open de app Launchpad (icoon met een raketje, of 9 gekleurde vierkantjes) die in het Dock te vinden is > Klik op Andere > Klik op Schijfhulpprogramma)
Klik helemaal links bovenin het scherm op Archief > Nieuwe schijfkopie > Lege schijfkopie
Vul dan in en controleer:
- Bewaar als: Vertrouwelijk.dmg
- Tags: niets mee doen
- Locatie: Klik op het driehoekige pijltje om de plek te kiezen waar de schijfkopie moet komen te staan (advies: Documenten)
- Naam: Vertrouwelijk (Je kan hier het beste de zelfde naam kiezen als bij Bewaar als, dus Vertrouwelijk)
- Grootte: 500 MB (Is een advies, maar mag wat anders zijn / 500MB is ± 0,5 GB / Deze grootte is later niet te meer te wijzigen)
- Structuur: APFS
- Encryptie: 128-bits AES (Aanbevolen / bedenk een wachtwoord > schrijf het eerst op > vul het 2 x in)
- Partities: Eén partitie – GUID partitie-indeling
- Schijfkopiestructuur: Lezen/schrijven-schijfkopie
- Klik tenslotte op Bewaar.
B De schijfkopie opzoeken
Uitleg:
Nu we de schijfkopie gecreëerd hebben (soort afsluitbaar ‘USB-stickje’), kunnen we hem gaan opzoeken.
Doen:
Sluit de app Schijfhulpprogramma.
Finder > Navigeer naar de map Documenten waar je de schijfkopie met de naam Vertrouwelijk.dmg hebt aangemaakt.
C De schijfkopie openen
Uitleg:
Nu we de beveiligde schijfkopie hebben gevonden, gaan we hem openen. Het openen van een beveiligde schijfkopie gaat natuurlijk iets anders dan een normaal mapje.
Doen:
Open de schijfkopie Vertrouwelijk.dmg door er op te dubbelklikken > Voer het wachtwoord in dat je hebt opgeschreven in stap A (advies: bewaar het niet in de Sleutelhanger) > Klik op OK. Je ziet dan niets gebeuren.
Belangrijk: Klik daarna in de navigatiekolom van de Finder op Vertrouwelijk. Nu ben je in jouw eigen beveiligde schijfkopie!
D De schijfkopie vullen
Uitleg:
Nu de beveiligde schijfkopie geopend is, kan je er van alles inzetten: documenten, plaatjes, mapjes, foto’s, enzovoorts.
Doen:
Zoek op je computer naar vertrouwelijk materiaal of wat test-materiaal > Kopieer dat (houd de CMD-toets ingedrukt en tik op de c) > Ga naar de nog geopende schijfkopie en plak de gekopieerde selectie daar. (met CMD + v).
Klaar? Sluit de geopende schijfkopie door in de navigatiekolom van de Finder 1 of 2 maal op het driehoekige uitwerp-symbooltje te klikken dat achter ‘Vertrouwelijk‘ staat. De schijfkopie verdwijnt niet meteen, dat komt omdat de inhoud zwaar wordt versleuteld, precies wat we willen! Even geduld dus.
E De beveiligde schijfkopie gebruiken
Uitleg:
Hier gaat het uiteindelijk om, hoe gebruik je nu de beveiligde schijfkopie? Simpel!
Doen:
Nu al het vertrouwelijke materiaal in de schijfkopie staat, kan je er gewoon mee werken alsof je in een gewone map bent. Dus een Pages- of Word-document kan je gewoon maken en opslaan in de van tevoren geopende schijfkopie.
Een bestaand Excel of Numbers-document dat in de geopende schijfkopie staat, kan je gewoon gaan bewerken.
Je kunt dus ook mappen maken zoals je dat gewend bent.
Een bestaande PDF met gevoelige inhoud kan je gewoon verwijderen vanuit de geopende schijfkopie. Nou, gewoon, de PDF mag natuurlijk niet nog maanden in de prullenmand onbeveiligd blijven zweven waar iedereen bij kan die toegang tot jouw Mac heeft. Dus: selecteer wat je wilt verwijderen > Houd de toetsen Option + Command ingedrukt en tik op de Delete-of Backspace-toets. De selectie verdwijnt op die manier direct en gaat dus niet eerst nog naar de Prullenmand. Bevestiging de directe verwijdering met Verwijder.
Klaar!!
Tot slot
Een paar opmerkingen:
- Werk eerst met onbelangrijk test-materiaal, bestanden dus die weg mogen eventueel.
- In stap D heb je vertrouwelijk materiaal gekopieerd naar de schijfkopie. Dat staat dus ook nog op de oorspronkelijke plekken die niet beveiligd zijn.
Tip: Als je zeker weet dat het opgeschreven wachtwoord werkt en dat de schijfkopie goed functioneert, en dat je weet hoe je er mee om moet gaan, dan kan je het vertrouwelijke materiaal op die oorspronkelijke plekken verwijderen. - Je kunt een beveiligde schijfkopie met inhoud mailen, bijvoorbeeld naar de accountant, de ziekenhuis-specialist of de notaris.
Via de telefoon bijvoorbeeld kan je het wachtwoord aan de ontvanger laten weten. - Tip: leg het wachtwoord niet vast in de Sleutelhanger, want wanneer iemand jouw toegangs-wachtwoord van je Mac weet, kan die person het wachtwoord simpel van ‘Vertrouwelijk.dmg’ uit de Sleutelhanger halen.
- Belangrijk: Bewaar het wachtwoord van de beveiligde schijfkopie heel goed, want zonder dat wachtwoord kan niemand je bij het openen van de schijfkopie helpen, Apple niet, ik niet.
Vind je het fijn en belangrijk om zo’n schijfkopie te hebben, maar lukt het maken niet of kijk je er tegen op? Geen probleem, ik kan het maken van de afsluitbare schijfkopie op afstand samen met jou uitvoeren, ik wil en kan het gebruikte wachtwoord niet zien en als de verbinding verbroken is, kan jij later je vertrouwelijke materiaal er in zetten. Neem even contact op!
Plezier en succes!