Een map op de Mac beveiligen met een wachtwoord

Een map op de Mac beveiligen met een wachtwoord

Een map op de Mac beveiligen met een wachtwoord kan je doen zonder aparte programmatuur en het is niet moeilijk om te doen. Een map op de Mac beveiligen kan in een aantal gevallen raadzaam zijn, je kunt denken aan:

 • Documenten die te maken hebben met de notaris, testamenten, erfenis-gerelateerde zaken
 • Foto’s van medische aard, die niemand hoeft te zien in je bibliotheek als je de vakantiekiekjes van de fietsvakantie in Drenthe aan je vriend laat zien. Overigens, daar is nu ook een andere oplossing voor.
 • Een document met allerlei wachtwoorden
 • Documenten die te maken hebben met een vorige relatie
 • Documenten van het werk die vertrouwelijk moeten blijven

Wat we willen bereiken is:

 • Een met een wachtwoord beveiligde map (in ons voorbeeld: (“Vertrouwelijk”) met daarin een of meerdere bestanden, dat kunnen foto’s, documenten, enz. zijn
 • De map “Vertrouwelijk” krijgt door de 128 of 256-bits AES-encryptie versleuteling de extensie DMG. Alleen de persoon met het wachtwoord kan de map op een Mac openen
 • De map doet zich dus aan de gebruiker voor als een schijfkopie met de de naam ‘vertrouwelijk.dmg’ (“Disk Image”)
 • Wanneer je de schijfkopie geopend hebt, dan kan je op de Mac alles met de inhoud doen wat je wilt, toevoegen, wijzigen en verwijderen, enz.
 • Je kunt de schijfkopie ook mailen naar iemand anders

In 6 stappen een map op de Mac beveiligen met een wachtwoord

 1. Voorbereiding: Maak nu een oefenmap (‘Vertrouwelijk’) met daarin een paar onbelangrijke bestanden, bijvoorbeeld 3 simpele Pages-documenten en 2 gewone foto’s. Verzin een wachtwoord en schrijf het op

 2. Open de Finder > Klik op Apps > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma

  We gaan van de map “Vertrouwelijk” een Disk Image maken met behulp van Schijfhulpprogramma.

 3. Klik op Archief > Nieuwe schijfkopie > Schijfkopie van map > Selecteer de map “Vertrouwelijk” > Klik op Kies

  Tip: experimenteer eerst even met wat onschuldigs.

 4. Controleer de naam > Kies een locatie uit > Encryptie: 128-bits > Vul 2x het wachtwoord uit stap 1 in > klik op Kies

  Zie je jouw map niet? Klik dan op het ‘uitklap-driehoekje’, dan heb je het Finder-venster waar je precies kunt aangeven in welke map de schijfkopie terecht moet komen. Je kunt eventueel ook kiezen voor 256-bits encryptie, maar dat is een beetje trager.

 5. Klik op Bewaar > Gereed > Sluit Schijfhulpprogramma

  Kijk of je “Vertrouwelijk.dmg” ziet staan op de locatie die in stap 4 uitkoos.

 6. Controleren: Dubbelklik in de Finder op “Vertrouwelijk.dmg” > Vul het wachtwoord in

  Dan opent de Vertrouwelijk.dmg map. Nu kan je er mee werken alsof het een USB-stick is! Dus denk er aan dat je het ook weer moet sluiten. In de Finder doe je dat bijvoorbeeld door te klikken op het driehoekige uitwerp-symbool.

Tenslotte

Als je helemaal tevreden bent met de werking van de oefenmap ‘vertrouwelijk.dmg’ dan kan je hem vullen met het echte te beveiligen materiaal. Als dat allemaal goed werkt en je wachtwoord heb je goed vastgelegd, dan kan je de originele map ‘Vertrouwelijk’ die als basis diende voor de schijfkopie ‘Vertrouwelijk.dmg’, verwijderen.

Het staat boven in dit artikel, het werkt op de Mac, dus niet via iCloud.com en ook niet in de Bestanden-app op je iPhone of iPad.

Tip: leg het wachtwoord niet vast in de Sleutelhanger, want wanneer iemand jouw wachtwoord weet van je Mac, kan die person het wachtwoord simpel van ‘Vertrouwelijk.dmg’ uit de Sleutelhanger halen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics