Foto’s ordenen op een iMac of MacBook

Foto's ordenen op een Mac

Wanneer ik mensen thuis kom helpen met hun Apple computervragen, dan zit daar vaak ook een vraag bij als: “Hoe kan ik het beste mijn foto’s ordenen op mijn Mac? Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is vaak afhankelijk van wat een klant wil. Maar omdat dit artikel geschreven is voor een groot publiek, zal ik dus hieronder een algemene methode uitleggen die voor de meeste mensen bruikbaar is. Ik zelf heb mijn foto’s ook zo geordend!

Uitgangspunten

Ik ga hierbij uit van de situatie die ik bij veel mensen aantref:

 • Er zijn een paar duizend foto’s te ordenen,
 • Vroeger gebruikte men iPhoto,
 • Men wil per jaar gebeurtenissen geordend bij elkaar hebben staan,
 • Het is een rommeltje geworden van allerlei mappen en albums,
 • De moed zinkt al in de schoenen bij het zien van het Foto’s-app icoon.

Als dit herkenbaar is, dan is de kans groot, dat dit het begin is van minder chaos en meer ordening! We gaan foto’s ordenen! Doel van deze handleiding is het maken van een gestructureerde verzameling van ‘Gebeurtenis-albums’ die geordend is per jaar. Tip: lees voordat je gaat beginnen, dit artikel eerst een keer helemaal door, zodat je de rode draad gaat herkennen!

De termen: bibliotheek / map / album / slim album

Bibliotheek

De grote verzameling van al je foto’s in de Foto’s-app is de bibliotheek. Je vindt hem in de Foto’s-app helemaal links bovenaan in de navigatiekolom, gewoon met de naam Bibliotheek en als je een ouder besturingssysteem dan Big Sur hebt, dan heet hij gewoon Foto’s. Dat zijn dus jouw echte foto’s.
Belangrijk: foto’s die je hieruit verwijdert, verwijder je echt. (Alhoewel, er is nog wel een tijdelijk achterdeurtje!)

Map

Het is wat het zegt, een map. Het icoontje is ook een mapje. In een map kunnen geen losse foto’s zitten. In een map kunnen wel albums en andere mappen zitten. Aardig om te weten: Wanneer je toch een of meerdere ‘losse’ foto’s in een map probeert te slepen, dan wordt daar automatisch een album van gemaakt! Logisch, want in een map kunnen geen losse foto’s zitten.
Belangrijk: als je een map met daarin gevulde albums verwijdert, verwijder je de map met de albums, maar de foto’s blijven gewoon bestaan in de bibliotheek.
Tip: vergelijk een map met een kast.

Album

Een album is een samenhangende groep met foto’s over een bepaald onderwerp, b.v. “Op Solex naar Terschelling“. Een album is dus een ordeningsmiddel dat jij zelf kan benoemen en vullen met foto’s. Het icoon van een leeg album ziet er uit als 2 witte rechthoekjes en is het album gevuld, dan zie je heel klein fotootje. In een album kunnen geen mappen zitten.
Belangrijk: foto’s die je verwijdert uit een gewoon album, blijven bestaan in de bibliotheek.
Tip: vergelijk een album met een album dat in jouw kast staat.

Slim album

Een slim album is een heel apart album. Simpel gezegd is het een album waar je een of meerdere opdrachten aan geeft, b.v. “Verzamel jij alle foto’s die zijn genomen in 2021.” Dat slimme album verzamelt dus alle foto’s uit de bibliotheek, die gemaakt zijn in 2021, maar ook de toekomstige foto’s van dat jaar zullen er automatisch in terecht komen! Eigenschappen van een slimme map: Je kunt er zelf geen foto’s in zetten, dat doet hij immers zelf. Het is dus een soort machientje, vandaar het symbooltje van het tandwieltje. En, als je een foto verwijdert uit een slimme map, dan verwijder je hem ook uit de bibliotheek (links boven in de navigatiekolom). Aardig om te weten in dit verband: verwijder je het hele slimme album, dan verdwijnen de foto’s die daar in staan niet uit de bibliotheek.
Tip: vergelijk een slim album met robot-speurhond.

Foto’s ordenen op een Mac: het stappenplan

We gaan al de hierboven genoemde zaken gebruiken. We gaan zorgen voor een overzichtelijke jaar-structuur met daarin, wat ik zelf noem, ‘Gebeurtenis-Albums’ die per jaar bij elkaar komen te staan. Het stappenplan hiervoor is als volgt:
A Overzicht creëren.
B Jaar-mappen maken (hierin komen de Gebeurtenis-albums)
C Slimme albums maken
D Gebeurtenis-albums per jaar maken (die komen in de Jaar-mappen terecht)

A Overzicht creëren

We beginnen met het zo klein mogelijk maken van de fors gevulde ‘navigatiekolom’ aan de linker kant van het Foto’s-app scherm: je ziet daar veel driehoekjes staan. Je hebt ze in 2 soorten: met de punt naar rechts (ongeopend) of met de punt naar beneden (geopend). Klik op de driehoekjes die staan voor de afdelingen: Gedeelde albums, Mediatypen en Mijn projecten als die de punt naar beneden hebben, dan staan die onderdelen dicht. Dan zie je ook makkelijker de grote hoofdafdelingen staan: Bibliotheek, (eventueel Gedeeld), Albums en Projecten.

Klik Mijn albums open en zorg er voor dat alle driehoekjes naar beneden, dus open staan. Binnen de afdeling Mijn albums zie je nu alle mappen en albums die je ooit hebt gemaakt. Dat kunnen er heel veel zijn! Je staat nu voor de keuze: A Al die mappen en albums van vroeger verwijderen, of B Ze laten staan en ze later eventueel hergebruiken. Ik adviseer om ze te verwijderen, maar het is natuurlijk jouw keuze. Zo is deze handleiding ook geschreven. Als je erover twijfelt of je foto’s dan niet allemaal verdwijnen: Tip 1: Lees de omschrijving hierboven van wat een map en een album is. Tip 2: experimenteer met een onbeduidend mapje en verwijder dat. Je zult zien dat de foto’s die daar in stonden, nog wel allemaal in de bibliotheek staan.

B Jaar-mappen maken

Nu we weten hoe je overzicht kunt creëren in de navigatiekolom, gaan we ‘Jaar-mappen’ maken waar straks de ‘Gebeurtenis-albums’ uit stap D in terecht gaan komen. Zoek Mijn albums, dat vind je in de navigatiekolom. Ga er met de muis op staan, dus niet klikken. Er verschijnt een plus-icoontje. Klik en kies daar Map. Geef die nieuwe map als naam het jaar, dus in ons geval ‘2021’.  
Herhaal deze stap voor alle andere jaren.
Tip: Je kunt ‘Jaar-mappen’, als je klaar bent met het aanmaken, in de juiste volgorde verslepen.

C Slimme albums maken

Nu we de ‘Jaar-mappen’ klaar hebben, gaan we daarin de ‘Slimme albums’ maken. We gaan ons eerste super Slimme album maken in de Jaar-map 2021. Alle foto’s uit 2021 zullen automatisch in dat Slimme album komen te staan! Hoe maak je dat slimme album?
Klik op het icoontje van Jaar-map 2021 (dus niet op het driehoekje) > klik op het plusje dat verschenen is > klik op Slim album > Geef het de naam ‘2021’.
Daarna vul je de 3 zoek-criteria vakjes in: Aanmaakdatum / Ligt tussen / 01-01-2021 en 31-12-2021.
Tip: vul de datumvelden in van jaar, naar maand, naar dag.
Deze stap herhaal je in alle andere Jaar-mapppen.

D Gebeurtenis-albums maken

Nu we in elke Jaar-map een Slim jaar-album hebben staan, kunnen we de Gebeurtenis-albums gaan maken in de Jaar-map.
Je opent het Slimme Jaar-album 2021. Daar selecteer je een aantal bij elkaar horende foto’s, b.v. de foto’s die gemaakt zijn bij het afzwemmen van kleinkind Ravi. (zie voor het handig selecteren van foto’s de tips daarover hieronder bij Opmerkingen.) Daarna sleep je ze tot OP een jaarmap, b.v. ‘2021’. Als je ze daar los laat, dan merk je dat de foto’s niet los in Jaar-map ‘2021’ terecht komen, maar dat er automatisch een album aangemaakt wordt, waar ze in zitten. Geef dat album een duidelijke naam b.v. in mijn geval: ‘2021 Afzwemmen Ravi’. Herhaal stap D voor het maken van alle andere Gebeurtenis-albums voor 2021. Natuurlijk verwijder je in stap D ook meteen de foto’s die sowieso weg kunnen. Maar, belangrijk, verwijder alleen foto’s uit een slim album, als je ze echt wil verwijderen. Want dan verdwijnen ze ook uit de foto-bibliotheek en dus ook uit het gebeurtenis-album. Wanneer dat klusje er op zit, dan ga je op de zelfde manier 2020 doen, enz.
Tip: je kunt op deze manier alle albums in één keer sorteren, je hoeft dat dus niet met de hand te doen door ze te gaan verslepen!

Tip voor stap C! (maar het is niet noodzakelijk!)

Wat zou het mooi zijn wanneer de foto’s die je geselecteerd hebt in het Slimme Jaar-album en versleept hebt tot OP de Jaar-map, dat die automatisch uit het Slimme Jaar-album zouden verdwijnen! Want op die manier kan je immers simpel zien welke foto’s je nog niet in een Gebeurtenis-album hebt ondergebracht! Dat kan! Je doet dat door meerdere zoek-criteria toe te voegen aan het Slimme Jaar-album, dan alleen een datum-criterium.
We gaan dus het Slimme Jaar-album van 2021 uitbreiden door er met rechts op te klikken. Kies Wijzig slim album. Je ziet daar het eerste zoek-criterium van het jaar nog staan. Daar achter staat een plusje, klik daar op. Het tweede zoek-criterium wordt dan: AlbumIs niet(naam van een bestaand album dat je al in dat jaar hebt). Herhaal dat toevoegen van een extra zoek-criterium voor elk album in die Jaar-map. Zorg er voor dat je minimaal macOS Catalina 10.15.7 op je Mac hebt staan. Want anders zie je het criterium Een of meer niet! In Big Sur heten die mogelijkheden dus: Is en Is niet.
Wanneer je nu een gebeurtenis selecteert en versleept tot OP de Jaar-map, dan wordt het, zoals bekend, een album dat je een naam geeft. Zet daarna het extra zoek-criterium meteen even in het Slimme jaar-album er bij, want dan weet je immers de naam van het Gebeurtenis-album. Het mooie is nu dat die selectie automatisch verdwenen is uit het Slimme Jaar-album 2021. Zo kan je dus precies zien welke foto’s nog niet in een Gebeurtenis-album zitten!
Zo kan het er dan uitzien:

Slim Album
Navigatie-kolom

Belangrijke opmerkingen!

Backups

Foto’s zijn zo ongeveer de belangrijkste ‘documenten’ die een mens kan hebben. Dus: zorg voor kopieën, backups, etc.! Het volgen en uitvoeren van deze handleiding doe je natuurlijk op eigen risico.

iCloud

Voor de meesten onder ons is het verstandig om foto’s ook in iCloud te hebben. Voordelen: Bij brand / diefstal heb je al je foto’s nog en als je foto’s met je iPhone maakt, dan staan ze even daarna zonder kabeltje te gebruiken ook op jouw Mac. Er is dan sprake van een 1 op 1 synchronisatie tussen jouw Apple apparaten, wanneer je daar de betreffende vinkjes goed hebt staan. Er is hierover nog veel meer te vertellen, maar daar gaat dit artikel niet over. (controle: Foto’s app > Foto’s > Voorkeuren > tabblad iCloud > iCloud-foto’s)
Nu is van belang om te bedenken dat, als je iCloud-foto’s aan hebt staan, alles wat je doet met mappen en Gebeurtenis-albums, ook gebeurt in iCloud en de andere apparaten. De enige uitzondering daarop zijn de Slimme albums, die zal je nooit op je iPhone of iPad zien. Wat je tegenwoordig wel zal zien in een (Jaar-) map, dat is een album met de naam Alle foto’s. Wat zit daarin? Alle foto’s samengevoegd die ook in al de Gebeurtenis-albums staan in die Jaar-map. Jouw andere apparaten hebben overigens wel een poos nodig om alles ook te synchroniseren, geduld dus en leg ze aan de lader.

Belangrijke instellingen
 • Voorkom dat je, zonder dat je het beseft, manipuleert met foto’s die niet echt in de bibliotheek zitten. Die foto’s zijn dus wel zichtbaar in de de Foto’s-app, maar zitten fysiek niet in de bibliotheek. Die foto’s worden ook wel Referentiebestanden genoemd. Controleer dit vooraf: Selecteer alle foto’s in de bibliotheek > Klik linksboven in de navigatiekolom op Bibliotheek of Foto’s > Selecteer met CMD + a alle foto’s. Daarna: Voorkeuren > Archief > Verzamel. Goed om te weten: het komt niet vaak voor dat je te maken hebt met referentiebestanden.
 • Hoe kunnen die referentiebestanden dan ontstaan? Dat kan doordat er een vinkje ontbreekt bij: Foto’s-app > Voorkeuren > Tabblad Algemeen > Er moet een vinkje staan bij Kopieer onderdelen naar Foto’s-bibliotheek. Staat dat er namelijk niet, en je importeert foto’s, dan blijven die foto’s fysiek op de oorspronkelijke plek staan en kopieer je in feite een koppeling naar jouw bibliotheek.
 • Als je dubbele foto’s gaat verwijderen met PowerPhotos (zie verderop), zorg er dan voor dat tijdens dat ontdubbelen, de bibliotheek niet is geoptimaliseerd. Controleer dit vooraf: Foto’s-app > Voorkeuren > tabblad iCloud > Selecteer: Download originelen maar deze Mac. Dit betekent dat een behoorlijke poos daarna, alle foto’s in volledige resolutie op de Mac staan. Besef van tevoren natuurlijk wel dat je daar voldoende opslagruimte voor moet hebben. Na de ontdubbel-procedure met PowerPhoto’s raad ik aan om die instelling weer terug te zetten naar Optimaliseer Mac-opslag. Goed om te weten: de twee procedures: Download originelen maar deze Mac en Optimaliseer Mac-opslag, geef die de tijd, heb dus geduld.
Oeps!

Het gebeurt iedereen, je gooit iets weg, of je versleept een groep foto’s en je laat ze op een verkeerde plek neer komen, oeps!
Geen paniek, je houdt de CMD-toets ingedrukt en tikt een of meerdere keren op Z. Voilà, het is meteen weer hersteld!
Tip: experimenteer eens met een actie die opzettelijk verkeerd is en oefen er mee.

Foto’s importeren

Het is geen verkeerd idee om alle foto’s die je op de verschillende drives, sticks en mappen in de Finder Hebt staan, eerst te importeren in de Bibliotheek. Hoe je dat doet, lees je hier.

De afdeling ‘Geïmporteerd’

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import te zien op 2 plaatsen: Bibliotheek, of, zoals het in oudere versies heet: Foto’s en Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Foto’s-bibliotheek. De zichtbare foto’s in ‘Geïmporteerd’ zijn dus slechts verwijzingen.
Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit ‘Geïmporteerd’ verwijdert, dan verwijder je hem/ze ook uit Bibibliotheek, de echte bibliotheek dus! Oefen dat even met 1 foto! Conclusie: de map ‘Geïmporteerd’ is alleen om te controleren of ze zijn geïmporteerd. Het is dus slechts een soort log-boek. Maak die map dus niet leeg!

Diversen

Er staan in de ‘Momenten’ van de bibliotheek ook niet-jaargebonden foto’s, b.v. van een vogel, of van een boekpagina, e.d. Die incidentele foto’s ordenen gaat niet handig in dit jaar-gebeurtenissen-systeem. Als je daar een beetje mee zit, dan kan het handig zijn om onder de laatste jaarmap een map ‘Diversen’ aan te maken. Daar in kan je, als je dat wilt, andere (sub-)mappen maken, b.v. Tuin, Hond, enz. In die map Tuin, kan je dan een album maken met alle tuin-foto’s.

Handig selecteren van foto’s
 • Aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer de eerste foto > houd dan de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste van de serie en laat de Shift los > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
 • Niet aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer een foto > houd de CMD-toets ingedrukt tijdens het (de)selecteren van de andere foto’s > klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
 • Wanneer er veel dubbele foto’s in de Bibliotheek staan, dan kan je daar heel erg veel tijd aan kwijt zijn om ze te verwijderen. Overigens, de Bibliotheek is de enige plek waar je moet checken of er dubbele foto’s in staan. Vaak gooien mensen daardoor het foto-bijltje er bij neer. Maar daar is een oplossing voor: PowerPhotos. Het kost ongeveer 3 tientjes en je kunt niet alleen dubbele foto’s opsporen, maar je kunt ook eenvoudig manipuleren met meerdere bibliotheken. Voordelen: het kost dus niet veel en hij doet goed zijn werk. In deze handleiding kan je alles vinden als je er een vraag over hebt.
Foto’s verwijderen

Wat gebeurt er als je een foto verwijdert? Daar heb ik een overzichtje van gemaakt: Foto’s verwijderen
Overigens: wanneer je nog nooit foto’s hebt weggegooid, dan vind je de prullenbak, die binnen de Foto’s-app heet: Recent verwijderd, niet in de navigatiekolom! Typisch Apple: als je nog nooit iets hebt weggegooid heb je ook geen prullenbak nodig;-)

Tot slot

Iedereen is anders, dus ook als het gaat om de vaardigheid in het uitvoeren van dit soort operaties. Twijfel je, na het lezen van dit stappenplan, doe het dan niet. Jouw fotoverzameling is te waardevol om daar ondoordacht en gokkend mee om te gaan.
Hierboven is uitgegaan van een standaard situatie, dus het verplaatsen, creëren, splitsen of samenvoegen van bibliotheken bijvoorbeeld, is een ander verhaal. Neem daarvoor contact op.
Als je wilt, help ik je op afstand, of kom ik bij jou thuis om samen de structuur neer te zetten en leer ik jou ook de handelingen die nodig zijn om het verder zelf in te richten!

Voor veel mensen levert een eindelijk goed georganiseerde foto-verzameling een opgeruimd gevoel op. Bedenk dat een Mac die een paar jaar gebruikt is, ook een controlebeurt nodig heeft; wat kan beter georganiseerd worden en wat kan er opgeruimd worden en wat kan veiliger ingesteld worden? Het is in de loop der jaren zo gegroeid, je weet niet beter. Daarvoor doe ik samen met het overgrote deel van mijn nieuwe klanten een Mac-Check. Resultaat altijd: een Mac die beter is georganiseerd, veiliger is, opgeruimd is en daarnaast heb je meer geleerd! Gun jezelf dat!

Veel plezier en succes!


106 gedachten over “Foto’s ordenen op een iMac of MacBook”

 1. Dag Tom,

  Ik heb met plezier je aanwijzingen gelezen.
  Op zich gebruikte ik Photo al wel ongeveer zoals je beschrijft.
  Het ontdubbelen is nog wel een punt van aandacht bij mij.

  Maar sinds de laatste update lukt het niet meer om binnen een
  album goed met foto’s te schuiven. Ik kan alleen nog binnen het
  zichtbare scherm schuiven van bijvoorbeeld de onderste naar de bovenste rij.
  Dan moet ik het scherm verschuiven en kan ik weer van de onderste rij naar
  de bovenste rij. Enzovoorts. Dat was nooit aan de hand. Zou ik een stelling
  verkeerd hebben staan?

  Met vriendelijke groeten.

  Jos van Dam

  Beantwoorden
  • Goedendag Jos,

   Heldere vraag. Het is niet echt een instelling. Ik zou deze terechte opmerking sturen naar Apple via deze link.

   Niet echt een oplossing, maar wellicht in jouw geval bruikbaar: Je kunt links boven de foto’s die in het album zichtbaar zijn, een schuifje bedienen waarmee je de grootte van de voorvertoningen worden getoond. Zet dat zo klein mogelijk.

   Maar wie weet heeft een andere lezer een beter idee?

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 2. Beste Tom Berends

  Ik heb zopas het eerste deel van de vele duizenden foto’s (van 2010 tot 2020) die ik heb geklasseerd op basis van uw artikel van 10 januari. Bedankt voor de heldere uitleg, dit heeft mij toegelaten om alles beter te verstaan en snel te klasseren. Een hele opluchting.

  Ik heb echter ook een deel dat ik niet klasseren (foto’s van 2005 tot 2009). Voor ik een MacBook en iPhone had werkte ik met Windows en met een klassiek digitaal toestel. Alles werd geklasseerd met Picasa. De foto’s zijn bij de overschakeling overgezet op mijn Macbook, maar Picasa werkt nu niet meer (het programma moet, volgens de instructies, worden bijgewerkt, maar dit lukt niet meer). Ik vind de afbeeldingen wel nog onder “afbeeldingen” in mijn Finder. Deze foto’s zijn netjes geklasseerd per gebeurtenis. Zou u mij kunnen uitleggen hoe ik op een snelle manier deze foto’s zou kunnen overzetten in Foto’s?

  Hartelijk dank

  Beantwoorden
  • Dag Karel,

   Bedankt voor jouw compliment.
   Bij mijn antwoord ga ik er even vanuit dat jij twee groepen foto’s hebt. Een groep oude foto’s in de map Afbeeldingen en een groep recente foto’s in de bibliotheek die met de Foto’s-app verbonden is.
   Hoe het importeren van die oude foto’s gaat, lees je hier.

   Succes!
   Met vriendelijke groet, Tom Berends

   Beantwoorden
 3. Dank voor de goed tips. Ik heb de boel wel redelijk geordend, maar loop tegen het volgende aan. Ik heb een deel van mijn foto’s in de iCloud staan. Ik geef er echter nu de voorkeur aan om mijn back up op een harde schijf te zetten. Heb een nieuwe MacBook Air gekocht. Eerst alle foto’s van mijn iPhone overgezet naar mijn MacBook. Hierbij wordt niet de mappenstructuur van mijn iPhone overgenomen. Ik heb de indruk dat de mappen die in de iCloud staan nu op mn MacBook staan. Ik wil ook de foto’s van mijn iPhone die niet in de iCloud staan, overzetten naar mijn MacBook (en daarna harde schijf). Hij geeft aan dat ik dan de “foto’s” uit moet zetten bij de iCloud instellingen. Als ik dat die krijg ik de vraag of ik kopieer van de iCloud foto’s naar mijn iPhone wil downloaden of dat ik ze wil verwijderen, Ik word nogal onzeker van zo’n vraag… wat te doen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Dag Sandra,
   Omdat ik jouw situatie eerst goed zou moeten bestuderen (wat staat waar met welk doel en met welke instellingen) kan ik hier geen pan-klaar antwoord geven.
   Daarom hier een algemeen antwoord:
   Het lijkt er een beetje op dat je met foto’s omgaat zoals je dat doet op een Windows-pc. Bij Apple is dat echt anders, handiger en slimmer. Hoe dit dat dan?
   Allereerst: in bijna alle gevallen noodzakelijk: vergroot je iCloud ruimte, want daar komt jouw complete foto-bibliotheek te staan. Ten tweede: zet op alle apparaten iCloud foto’s aan. Zet na een week Foto-stream (als dat aan stond ) uit. Dat is de verouderde versie van iCloud-Foto’s. Zet ook op de iOS-apparaten ‘Optimaliseer iPhone / iPad opslag’ aan. Met dat basisprincipe zorg je er voor dat alle foto’s uiteindelijk in iCloud staan en dat de apparaten die ‘er onder hangen’ synchroon mee lopen.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 4. Goed stuk!
  Wat ik echter mis is het volgende: ik heb enkele duizenden dia’s en negatieven uit het verleden. Die heb ik (kwalitatief goed) gescand. Uiteraard hebben die digitale bestanden geen Exif gegevens meegekregen van de oorspronkelijke opname, maar enkel wat gegevens van het scan-moment en de gebruikte apparatuur en instellingen.
  Uiteindelijk heb ik enkel als initieel referentiepunt van de scans de datum van scannen (wel sequentieel gescand). Als ik echter kijk in Foto’s, bij de geïmporteerde bestanden staan de scans echter weer redelijk kriskras door elkaar, wat hier en daar tot verwarring leidt.
  Mijn vraag: is er een mogelijkheid om de scans weer gesorteerd (dit keer dus in scan-volgorde, of desnoods op bestandsnaam) weer te geven? Het zou behoorlijk wat meer controle over het geheel geven.
  Vriendelijk dank!

  PS: denk vooralsnog aan een tijdelijk slim album om alles in te droppen. Anders zal ik mogelijk de Verkenner moeten gebruiken voor meer duidelijkheid bij het sorteren in albums.

  Beantwoorden
  • Dag Bert,

   Bedankt voor jouw compliment.
   Van belang is of je de spanvolgorde terug kunt zien in de Bibliotheek. Je kijkt in de map geïmporteerd, maar dat is alleen om te zien Of het is geïmporteerd. Waar de foto’s op scandatum zouden moeten staan is in de bibliotheek.
   Overigens: je kunt groepen foto’s een andere datum en of tijd meegeven: Selecteer de foto’s > Afbeelding > Wijzig datum en tijd.
   Hopelijk heb je hier wat aan.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 5. LS. Intelligentie gezocht 👍ik gebruik de foto app op mijn iMac, iPad en iPhone. FOTOOS etc allemaal in de cloud. Mutaties worden keurig automatisch gesynchroniseerd. MAAR; de FOTOOS staan ( jaartallen icm onderwerp) keurig in volgorde ( met functie sorteer) in mijn iMac, maar helaas ( foutief) zowel in mijn iPad als iPhone als in de cloud in een andere volgorde, wel compleet. De sortering van de iMac naar iCloud werkt dus niet, Wat in iCloud staat komt 1 op 1 in de iPad en iPhone zicht baar. Dat is lastig zoeken keer op keer met ruim 350 albums. Wie weet raad ???? 0651343715

  Beantwoorden
  • Dag Piet,
   Kan jij aangeven welke zaken (foto’s / mappen / albums) ongeordend in iCloud en dus op jouw iOS-apparaten terecht komen.
   En even aangeven welke sortering je niet terugvindt. (naam / datum / enz.)

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 6. Hi Tom, wat fijn dat je zo’n duidelijke uitleg Hebt gemaakt. Ik heb toch nog 2 vragen. Ik heb veel foto’s open Mac ( allemaal in de cloud) ca 18.00o maar uiteraard ook nogal wat dubbele. Hoe kan ik zien welke van de dubbele foto’s in een album zit, Ik had bv 2 dezelfde foto’s 1x 2,5 mb en 1 x 3 mb, die van 3 zat dus in een album want deze was daarna uit het album verdwenen. Is daar een truc voor?
  Bij je verwijzing naar het programma of foto’s te ontdubbelen kom ik in een hele uitgebreide Engelstalige handleiding, is er ook een NL handleiding?
  Als laatste als ik m’n oude IMac helemaal uit de cloud haal, blijven de foto’s dan wel in de cloud en dus ook op m’n nieuwe IMac zichtbaar?
  Hartelijke groet,
  Karin

  Beantwoorden
  • Goedenavond Karin,

   Dank voor je bericht.

   Zondagavond ben ik met de fiets gevallen en heb ik een aardige smak gemaakt. Na wat naai- en plakwerk en de diagnose gebroken neus, luidt het advies van het ziekenhuis dat ik de komende twee weken mijn hoofd veel rust moet gunnen om nadelige gevolgen van een eventuele hersenschudding zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent onder andere dat ‘schermgebruik’ tot een minimum beperkt moet worden.

   Zou je mij jouw telefoonnummer willen mailen, dan zal ik je binnenkort bellen.

   Hartelijke groet,

   Tom Berends
   (en dochter Kitty Berends die hielp bij deze mail)

   Beantwoorden
 7. Dank voor de goede handleiding. Ik loop nog tegen 1 punt aan. Als ik foto’s importeer, rangschikt de bibliotheek de foto’s op datum van importeren, terwijl de informatie over de afbeelding zelf wel de datum van het maken van de foto weergeeft. Is het mogelijk om ook de geïmporteerde foto’s te ordenen op datum van het maken van de foto?

  Beantwoorden
  • Dag Jaap,

   Ik begrijp jouw vraag. Ik denk dat hij wel herkend wordt door de andere lezers hier. Volgens mij kan dat niet.. Maar wellicht heeft iemand hier al een oplossing voor gevonden. Als die lezer dat hier meldt, dan kunnen we er samen weer van leren!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 8. Beste Tom,

  Bedankt voor het stappenplan, heel nuttig!
  Even een vraagje. Ik heb een slimme album 2020 aangemaakt maar heb geen tweede zoekcriteria met “een of meer niet” ingevuld, daar ik sommige foto’s in meer albums wilde hebben en sommige foto’s niet kwijt wil maar ook niet in een album. Het slimme album raakt dan ook niet langzaam leeg. Prima.
  Kan ik nu ook de slimme map verwijderen daar de slimme map zijn werk heeft gedaan zonder dat de foto’s in de bibliotheek worden verwijderd?

  Beantwoorden
  • Dag Ernst,

   Ja, dat kan je gerust doen. Beetje vreemd hè, een foto verwijderen uit een slim album betekent dat je die foto uit de bibliotheek verwijdert en als je het hele slimme album verwijdert, dan verdwijnen die foto’s niet uit de bibliotheek.
   Ik heb voor dit soort zaken een lijst gemaakt van wat er gebeurt als je iets weggooit. Je vind dat linkje naar die PDF in het tweede deel van het artikel.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 9. Beste Tom,

  ik heb het volgende probleempje ivm het slimme album.. Ik had het 2de criterium aangemaakt (Album-is niet-een of meer) om te bekomen dat als ik de gebeurtenissen sleep OP de jaar-map dat deze zouden verdwijnen in het slimme jaar-album. En dat is niet het geval.. Hoe zou dit komen, ik deed nochtans alle stappen zoals je zo goed had uitgelegd..
  Mvg,
  Jannik

  Beantwoorden
  • Dag Jannik,

   Dat is apart.. Zit diezelfde foto in de map recent verwijderd, of toch al in een ander album? Wellicht heeft een andere lezer hier een oplossing voor??

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Ik had hetzelfde probleem…. als ik bij het criterium ‘ een of meer’ aangaf dan werden alle foto’s ‘verwijderd’ uit het slimme album terwijl ik niet alle foto’s vanuit het slimme album in een album had geplaatst Wat uiteindelijk wel werkte is om in het ‘vakje’ bij een of meer het album te selecteren waarvan je de foto’s niet meer wil zien. Voor elk album wat je hebt gemaakt moet je dan weer een nieuwe regel (criterium) aanmaken. Misschien heb je dat ook zo in je uitleg bedoeld Tom maar hebben wij dat niet zo goed begrepen… 😉

    Beantwoorden
    • Dag Lizette,
     Dank voor jouw waardevolle opmerking! Nee, zo had ik het niet bedoeld, maar het is wel een goed idee, want zo werkt het in ieder geval weer beter. Het is wel een beetje meer werk, maar dat valt best mee vind ik.
     Samengevat: maak voor elk album een nieuwe criterium-regel aan in het slimme album.
     Voorbeeld: Album – Is niet – (naam bestaand album)
     Ik heb het inmiddels aangepast in het artikel!
     Met vriendelijke groet,
     Tom Berends

     Beantwoorden
 10. Dag Tom, een hele helpende handleiding en ik ben al een eind op weg. Nu kom ik er alleen achter dat de slim-albums niet alle foto’s uit de bibliotheek pakken. Ik heb de aanmaakdatum van deze foto’s gecheckt, en die kloppen wel en zouden qua jaartal in de juiste map moeten komen. Wanneer ik het criterium album is niet een of meer weg laat, staan ze er wel in. Ik heb alleen geen ander album aangemaakt waar deze foto’s al in staan, ik vind ze enkel in de bibliotheek. Enig idee wat ik hier mis?

  Beantwoorden
  • Dag Natasja,
   Dan ligt het dus aan het tweede criterium. Waar ik dan aan denk is de map Recent verwijderd en dan aan gedeelde mappen. Van de eerste verwacht ik niet veel, maar wellicht wel van de tweede optie.
   Laat je het weten hoe het verder verloopt?

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Ik heb beide opties nagekeken maar helaas. In recent verwijderd staan deze foto’s niet. Gedeelde mappen maak ik geen gebruik van. Ik heb de foto’s app namelijk op een harde schijf staan i.v.m. te weinig opslag op mijn Macbook. Nog andere mogelijkheden? Of kan ik iets instellen in de bibliotheek bij de betreffende foto’s zodat ze wel in het slim-album terecht komen? Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Ik denk dat je met “Ik heb de foto’s app namelijk op een harde schijf staan i.v.m. te weinig opslag op mijn Macbook.” bedoelt dat de bibliotheek op de harde externe schijf staat, klopt dat?
     Wat ook nog zou kunnen is dat jij te maken hebt met referentiebestanden. Dat zijn foto’s die wel in de Foto-app zichtbaar zijn, maar die staan Niet in de bibliotheek, maar ergens in de Finder. Je kunt die op deze manier verzamelen in de bibliotheek: Open de Foto’s-app > oen de bibliotheek (linksboven de navigatiekolom) > Selecteer alle foto’s met CMD+a > Archief > Verzamel.

     Beantwoorden
 11. beste Tom,
  ik heb al mijn foto’s in albums opgeslagen en geef die albums een duidelijke, logische naam met ondermeer ook het jaartal .Bevalt me prima. Ik wil die albums op alfabetische volgorde hebben , maar dat lukt mij alleen handmatig ( door te slepen) . Kan dat in dit programma ook automatisch ?
  groet
  Berend

  Beantwoorden
  • Dag Berend,
   Ja, dat kan: Klik met rechts op een van de albums in die rij. Dan krijg je een aantal mogelijkheden, waaronder die van sorteren!
   Succes er mee!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 12. Hoi Tom,

  Je kan geen slim album maken op basis van locatie waar foto’s gemaakt zijn? Of zie ik wat over het hoofd.
  Ik maak namelijk veel foto’s op mijn werk, handig om die gelijk in een map te zetten.

  Beantwoorden
  • Dag Arjan,

   Nee met een slim album lukt dat niet. Maar ik zou het zo doen:
   Maak eenmalig een map Werk aan.
   Klik op Plaatsen > Zoom in op de plek waar ze genomen zijn, dan zie je een knop met een getal dat het aantal foto’s daar aangeeft, klik daarop > Selecteer met CMD + a alle foto’s > Sleep die selectie tot OP de map Werk > Typ een toepasselijke naam.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 13. Beste Tom,

  dank voor je duidelijke stappenplan.

  Nog een vraag: ik heb alle foto’s vanuit mijn oude windows computer via een externe harde schijf geïmporteerd in foto’s.
  Op de een of andere manier komt deze grote transitie niet zichtbaar in de map geïmporteerd. En bij controle mis ik ook een deel van de foto’s.

  De foto’s staan op de externe schijf in vele sub mappen.
  Kan dit de oorzaak zijn?
  Is er een andere oorzaak mogelijk waardoor de foto’s niet allemaal maar gedeeltelijk worden geïmporteerd vanaf een externe harde schijf in foto’s?

  hoor graag, dank

  Beantwoorden
  • Dag Maarten,
   Als je veel foto’s moet importeren, dan zou ik het per mapje doen. Dat duurt lang natuurlijk, maar je hebt meer grip op het proces.
   De bestaande mappenstructuur kan je meenemen naar de bibliotheek, dat zou geen belemmering moeten zijn.
   Als het niet lukt dan zouden we een support-afspraak moeten maken.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 14. Dank voor de mooie uitleg. Bij mij is er iets geks ontstaan, ik heb een nieuwe MAC, ik heb de foto[s bibliotheek teruggezet vanuit Time machine, echter kan ik de filmpjes en foto’ s wel zien maar niet openen en ze spelen ook niet vanzelf af. Het bestand is wel evengroot als op de timemachine. Heb jij enig idee wat hier de oorzaak van is en belangrijker, de oplossing is?

  Beantwoorden
  • Dag Guido,

   Graag gedaan.
   Jouw vraag: ik denk niet dat de kans groot is dat dit de oplossing is, maar probeer het volgende even:
   Open Foto’s. Selecteer alle foto’s in de bibliotheek met cmd+a en klik op Archief > Verzamel. Dat zoekt naar referentiebestanden.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 15. Beste Tom, bedankt voor dit stappenplan. Ben het aan het toepassen.

  Ik heb nog wel een vraag over het album “personen” is er een manier om een slim album te maken om alle “naamloos” personen weer te geven. Zodat je ze wellicht sneller kunt doorlopen en een “naam” geven.

  Met vriendelijke groet, Remko

  Beantwoorden
  • Dag Remko,

   Bedankt voor jouw leuke vraag. Ik heb het uitgezocht, maar ik heb helaas nog geen oplossing gevonden.
   Wie weet heeft iemand anders hier een antwoord op? Zou mooi zijn, leren van l=elkaar is leuk!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 16. Tom,

  Heb de oplossing gevonden.
  Had bij het maken van ‘jaarmappen’ albums aangemaakt in plaats van mappen.
  Het werkt nu als een speer!!

  Gr.
  Paul Lentjes

  Beantwoorden
 17. Dag Tom,

  Ik ben gisteravond enthousiast aan jouw stappenplan begonnen om mijn voorraad foto’s (ongeveer 12500 stuks) nu eens eindelijk op een efficiënte wijze te ordenen.
  Het ging eigenlijk heel vlot een soepel tot ik aanbelandde bij stap D (gebeurtenis-albums aanmaken)
  Ik heb precies jouw aanwijzingen gevolgd:
  1. openen slimme jaar-album
  2. selecteren van bij elkaar behorende foto’s
  3. sleep de selectie tot OP een jaarmap (balkje jaarmap wordt dan blauw, een + en aantal foto’s
  4. daar laat ik ze los, waarna automatisch een album aangemaakt moet worden…….

  Dat laatste (automatisch een album aanmaken) gebeurt niet. Ik ben nu al de hele ochtend aan het puzzelen, wat doe ik fout??
  Ik kom er niet uit.
  Enig idee wat ik fout doe?
  Alvast dank voor het meedenken.

  Gr.
  Paul Lentjes

  Beantwoorden
  • Dag Paul,

   Vreemd, dat zou simpel moeten lukken.
   Mag ik even met je meekijken? Eerste vijf minuten gratis.
   Is je Mac up-to-date?
   Hoevaak zet je hem echt helemaal uit?
   Welk besturingssysteem gebruik je op de Mac en hoe oud is die?

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 18. oef!
  Er zijn er nog in de wereld met een chaos aan foto’s mappen albums gebeurtenissen projecten enzovoort al of niet bewerkte foto’s benoemde foto’s enzovoort.

  De photo finders en de sweepers lijken en leken me handig (al losgelaten en eerste kuising van 10000 foto’s)

  maar ik wou vanaf nu eerst voor het verwijderen zien in welke gebeurtenis album project de gefilterde foto’s via Gemini of DuplicatePhotoFinder zitten en dat vond lukt me niet of het is omslachtig en tijdrovend, dus kan ik de programma’s zodat ik de Photo APP Gemini of DuplicatePhotoFinder NIET echt helemaal kan loslaten.

  Ik wil eigenlijk iedereen eerst hier bedanken voor de goede onderbouwde vragen en de goede antwoorden die mij al een rust gegeven hebben door ze te lezen en er even over na te denken welke volgende stappen ik ga doen.

  Het gaat over pakweg icloud 100 000 foto’s en
  er staan er nog een pak idem aantal denk ik op onze bedrijfsserver die nog moeten geîmporteerd worden (maar ik wil ze eerst goed ordenen vooraleer ik ze importeer
  en dan wil ik nog de dia’s en de negatieven of oude foto’s van voor het digitale tijdperk inscannen en direct correct benoemen enzovoort.

  Nu nog blij met mijn 2003 tot nu albumsorteringen om een beetje een chronologie te hebben. Maar ik heb nog eerst veel research werk, denk ik om de juiste vragen te kunnen stellen.

  DIKKE dankjewelennemercie

  Beantwoorden
  • Dag Mariejo,

   Bedankt voor jouw bijdrage. Zo heeft iedereen zijn of haar situatie, vaak helemaal anders.
   Een opmerking: ‘het ordenen voor het importeren’ zou ik omdraaien, het schiften kan je, vind ik, beter doen in de Foto’s-app.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 19. Hoi Tom,

  Bedankt voor deze info. Ik heb nog een vraag mbt het exporteren van foto’s. Ik zou in de toekomst mijn foto’s bibliotheek graag (gedeeltelijk) willen archiveren. Misschien dat ik zelfs wel per jaar een bibliotheek wil aanmaken, hierdoor houdt ik mijn foto’s klein en overzichtelijk. Hoe kan ik dit het beste doen? Mijn iCloud is gekoppeld aan mijn foto’s bibliotheek. En bij het kopiëren van mijn bibliotheek krijg ik bij het gekopieerde bestand een melding ivm de koppeling van iCloud. Het exporteren van de gewenste foto’s vanuit het programma foto’s zorgt ook nog niet voor het gewenste resultaat.

  Ik hoop dat je me hier mee kan helpen!

  Alvast bedankt!
  Marijn

  Beantwoorden
  • Dag Marijn,

   Je foto’s klein en overzichtelijk houden kan je doen met jaar-mappen zoals ik in het artikel beschreven heb. Voordeel: die mappen zitten in jouw met iCloud gesynchroniseerde bibliotheek. Brand of diefstal vindt niet alleen plaats bij de buren, maar dat kan jou ook overkomen. Wanneer jou dat overkomt, heb jij nog alle foto’s in jaarmappen gesorteerd staan. Wanneer je na het inloggen op jouw nieuwe Mac inlogt met jouw Apple-id, dan heb jij zonder verbrande backup-schijf, toch alle foto’s geordend per jaar weer terug.
   Je kunt ook van elk jaar een bibliotheek maken zoals jij wellicht wilt. Ik wil dat niet, want dan moet ik steeds een andere bibliotheek openen bij het starten van de Foto’s-app om een bepaalde foto te vinden. Want, ik welk jaar heb ik die ook weer genomen? Was dat nou 2006 of 2007 of.. Je kunt niet meer zoeken over die losstaande bibliotheken.
   Wat wel iets is om eventueel over na te denken is het splitsen van een die ene grote bibliotheek in 2 delen. A is dan de huidige bibliotheek, met foto’s vanaf bijvoorbeeld 2010. B is dan de archief-bibliotheek met foto’s tot en met 2009. A laat je synchroniseren met iCloud en B zet je b.v. op een externe harde schijf (maak daar een kopie van en leg die op een veilige plek buiten je locatie) of als je ruimte genoeg hebt op de Mac zelf.
   Je wisselt van bibliotheek door de Foto’s-app op te starten door de ALT-toets (Option-toets) ingedrukt te houden en dan op het Foto’s-icoon in het Dock te klikken. Soms werkt dat niet meteen, dan doe je het nog een keer. Wanneer je dan van bibliotheek wisselt, dan zie je A (systeembibliotheek) staan en B de Archiefbibliotheek.

   Succes met de beslissing!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 20. Beste Tom,

  Jouw informatie en stappenplan hebben me goed geholpen. Alleen de slimme mappen kunnen zich niet goed vullen doordat de aanmaakdatum van de foto’s niet correct is. We hebben ongeveer 20.000 foto’s vanaf 1999, gemaakt met verschillende fototoestellen en telefoons. Weet jij een oplossing waardoor we de foto’s in batches het juiste jaartal kunnen meegeven?

  Beantwoorden
  • Dag Marieke,

   Fijn om te horen dat het stappenplan goed geholpen hebben bij jou!
   Ja, ik heb een antwoord op jouw vraag. Selecteer een groep foto’s waarvan je enigszins weet wanneer ze genomen zijn. Dan klik je op Afbeelding in de menubalk en dan op Wijzig datum en tijd.

   Succes er mee!
   Tom Berends

   Beantwoorden
 21. Hi Tom,

  Wij hebben een nieuwe MacBook gekocht en zijn nu de oude iMac aan het leegmaken. Het grootste deel van de foto’s willen wij niet meenemen/overzetten, maar wel behouden in een backup. Hoe kan ik een handige en toegankelijke backup maken op een externe hdd met behoud van datum/tijd/etc?

  Hoor het graag!

  Groet,
  Sven

  Beantwoorden
  • Dag Sven,

   Mijn eerste gedachte bij de eerste zin was, als dat maar goed gaat. Over jouw vraag: dat hangt helemaal af van hoe de situatie er bij jou uit ziet. Daar is dus zo geen simpel kort antwoord op te geven. Je kunt me volgende week even bellen voor advies, de eerste vijf minuten zijn dan gratis. Dat is handiger, daar heb je meer aan lijkt me.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 22. Bedankt Tom, heel bruikbaar geweest en ik heb de klus geklaard. Ik heb nog wel 1 dingetje wat ik niet begrijp. Op de mac set ik de mappen in de juiste volgorde, de volgorde op mijn iphone is dan anders, en op de ipad weer anders. Hoe kan dat? Kan je de volgorde vast zetten? Bedankt, groet Bart

  Beantwoorden
  • Dag Bart,

   Ik begrijp jouw vraag.
   Op de iPhone: Albums > Wijzig > sleep dan het album of de map naar de juiste plek. Op de iPad gaat het ongeveer op de zelfde wijze.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 23. Beste Tom,
  is het mogelijk om mappen (in Finder Afbeeldingen), met behoud van folder/map naam direct om te zetten in Albums in Foto’s?
  Ik heb ooit sinds 2000 mijn foto’s georganiseerd in folders op een Windows PC en ben in 2014 op de iMac overgestapt. Maar ik heb nog steeds vele foto’s in mappen / folders en nog niet beschikbaar in Foto’s.

  Bedankt!
  Met vriendelijke groeten,
  Enrico

  Beantwoorden
  • Dag Enrico,
   Ja, dat kan. Sleep de map of de aantal mappen die in de Finder staan tot OP het Foto’s-icoon dat je in het Dock ziet staan. Dan opent Foto’s en dan zie je eer regel boven in het importscherm staan. In die regel staat aan de rechterkant de mogelijkheid om een vinkje te zetten waarmee je de mappenstructuur mee kunt importeren.
   Succes!

   Tom Berends

   Beantwoorden
  • Hi Tom, dank voor de snelle reactie! Top en het is gelukt.
   En ik zie ook dat ze beschikbaar zijn via iCloud op al mijn andere devices.
   Ik heb nu in eerste instantie een test met een aantal mappen gedaan. Maar voordat ik de 271GB aan fotomateriaal in de mappen (voorheen windows PC) overzet naar Foto’s. Slaat hij dan fysiek nogmaals 271Gb op in iCloud en in Foto’s op mijn iMac? Wat is de maximale grootte van de ‘ DB’ in Foto’s op de iMac? Ik heb namelijk al 30.000 foto’s in Foto’s fysiek op mijn iMac en in iCloud. En ik merk ook dat hi iets ‘trager’ is.

   Dank!
   met vriendelijke groeten,
   Enrico

   Beantwoorden
   • Dag Enrico,

    “Slaat hij dan fysiek nogmaals 271Gb op in iCloud en in Foto’s op mijn iMac?” In principe wel ja. Ze komen in volledige resolutie in iCloud terecht en op de Mac zou in een vink zetten bij Foto’s > Voorkeuren > iCloud > Optimaliseer Mac-opslag.
    “Wat is de maximale grootte van de ‘ DB’ in Foto’s op de iMac?” Dat is afhankelijk van de grootte van je harde schijf / ssd en de instelling die ik hierboven aangaf.
    “En ik merk ook dat hi iets ‘trager’ is.” Dat kan komen doordat je harde schijf heel vol zit, of doordat slimme systemen op de achtergrond bezig zijn met het indexeren van de metadata van de nieuw toegevoegde foto’s.
    Tip: Grote bewerkingen met data, Nooit in een keer doen, altijd in parten. Dan houd je grip en dus overzicht over wat er gebeurt.
    Tip: Je kunt er ook aan denken om de complete hoeveelheid foto’s te verdelen over 2 bibliotheken: de gewone die praat met iCloud (de ststeembibliotheek) en anderzijds een 2e bibliotheek die je b.v. Archief noemt. Leg dan de grens bij een jaartal b.v. Archief is van voor 2010. Die tweede bibliotheek kan je dan eventueel op een externe harde schijf zetten, maar je kunt hem wel oproepen binnen de Foto’s-app.
    Succes!
    Tom Berends

    Beantwoorden
    • Dank Tom! Voor wederom de snelle reactie.
     Het is een helder verhaal. Ik ga met jouw tips aan de gang.
     Eventueel een Mac-check spreek mij overigens wel aan. Ik ben niet woonachtig in jouw werkgebied. Doe je dan de support op afstand?

     Dank!

     Met vriendelijke groeten,
     Enrico

     Beantwoorden
     • Dag Enrico,

      Een Mac-Check kan ik op afstand doen. Er zijn klanten die mij eerst een keer thuis willen hebben, dat kan. Ik heb daar ook een lichte voorkeur voor, maar zoals aangegeven, we kunnen het ook meteen op afstand doen. Als je een indruk wil hebben van de reistijd- en autokosten, dan kan je je adres sturen, dan mail ik je een factuur waar alleen de reiskosten incl. btw op staan. Zo weet je waar je wat dat betreft aan toe bent.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
 24. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Even een vraag. Ik heb de jaarmappen en slimme albums aangemaakt. Alleen is nu de slimme map 2004 leeg. Deze foto s staan nog wel in de fotobibliotheek. Hoe krijg ik die weer in de slimme map?

  Beantwoorden
  • Dag Flora,
   Dat de slimme map geen foto’s bevat terwijl dat wel zou moeten, kan twee oorzaken hebben:
   A Of het zoekcriterium van de slimme map is niet juist, controleer dat even.
   B Of de foto’s uit 2004 hebben geen ‘labeltje’ met die datum.
   Oplossing voor B: Selecteer de betreffende foto’s in de Bibliotheek > menubalk > Afbeelding > Wijzig datum en tijd. Daarna staan de foto’s in de slimme map van 2004.
   Succes er mee!

   Groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Beste Tom,
    Bedankt voor je snelle reactie.
    Optie A, biedt geen oplossing
    Optie B, labeltje klopt
    De enige manier om de foto’s in het slimme album te krijgen is ze te dupliceren ben ik achter gekomen. Dit is wel heel veel werk. Heb je nog meer suggesties?
    Dank en groet,
    Flora

    Beantwoorden
    • Goedemorgen Flora,

     Merkwaardig, dupliceren zou niet nodig moeten zijn, ik zou dat ook niet gaan doen.
     Als je wil kan ik met je meekijken, wellicht helpt dat. In dat geval, stuur mij even een mailtje.

     Groet,
     Tom Berends

     Beantwoorden
 25. Beste Tom,
  Bedankt voor dit heldere stappenplan!
  Bij de tips voor stap C stuit ik echter op een probleem. Ik zie namelijk bij het wijzigen van het slimme album niet de mogelijkheid om ‘een of meer’ te kiezen. Doe ik iets verkeerd of kan het nog anders zijn?
  met vriendelijke groet,
  Marielle

  Beantwoorden
 26. Beste Tom,

  Ik loop al jaren aan te hikken tegen het organiseren van mijn verzamelde foto’s, een combinatie van foto’s die van mijn iPhone(s) en fototoestel komen en die ik gedownload heb van internet. Ik heb al van alles geprobeerd te organiseren, maar het was en is nog steeds een grote brei van mappen, albums en losse gebeurtenissen. Dankzij jouw duidelijke instructies heb ik de stap gezet nu eindelijk eens orde op zaken te stellen en alles netjes te gaan organiseren.

  Ik ben begonnen zoals je hebt aangeraden met het maken van zgn. jaarmappen en heb de foto’s daarin mbv. de smart albums op jaar van elkaar gescheiden.

  Nu wil ik alle te verwijderen foto’s selecteren en verwijderen, waar kan ik dat het beste doen zodat ze ook overal echt weg zijn en niet nog ergens in een of ander album zitten? Ik werk nog met OS X El Capitain met versie 1.5 van Photos.

  Daarnaast is me niet helemaal duidelijk wat de map iPhoto-gebeurtenissen inhoudt, welke foto’s daarin staan, of deze foto’s ook in het album All Photos staan en of deze foto’s dus zijn meegenomen naar de smart albums. Ik heb het idee dat er een flink aantal ook in het album All Photo’s en dus nu ook in de smart albums staan, maar dat dat niet voor alle foto’s geldt. Kun je me uitleggen wanneer foto’s in de map iPhone-gebeurtenissen terecht komen en of en hoe ze dan verhuizen naar elders? Het kan zijn dat ik in het verleden al een aantal foto’s uit deze map naar andere locaties heb verhuisd/gekopieerd??

  Tot slot stap ik binnenkort over naar een nieuwe MacBook met de meest recente software en versie van Photos. Als ik nu alles organiseer op mijn huidige (oude) MacBook kan ik dan alles netjes meenemen naar mijn nieuwe laptop? Of kan ik dan weer opnieuw beginnen.

  Ik weet het zijn veel vragen, maar ik word altijd behoorlijk nerveus van het sorteren van mijn foto’s en heb nooit helemaal goed begrepen (en doe nog steeds niet, maar nu al iets beter) hoe Photos werkt. Ik ben ongelofelijk blij dat ik nu de eerste stap heb kunnen zetten, hoewel ik er nog een heleboel zie aankomen.

  Dank voor al je hulp,
  met vriendelijke groeten,
  Wilma

  Beantwoorden
  • Dag Wilma,

   Fijn om te lezen dat je door deze uitleg toch bent begonnen aan de hobbel waar je al zo lang tegen aan zat te hikken!
   Hieronder zie je in het kort mijn reacties:

   Jaarmappen / slimme mappen: Fijn dat dat nu zo staat, dat is een belangrijk stap.
   Waar verwijderen: Ik ga nu even er van uit dat je iCloud-Foto’s gebruikt, dus dat je jouw bibliotheek op de Mac synchroniseert met iCloud en dat je een Time Machine backup hebt. Foto’s definitief verwijderen doe je alleen in de bibliotheek, die staat links boven in de navigatiekolom. Tip: Ga op mijn website even naar Diversen > Downloads, daar vind je een documentje waar je kunt zien wat er gebeurt wanneer je op welke plek een foto verwijdert.
   El Capitan: De combinatie van oude software en oude hardware is een hele slechte. Ik kom dat vaak tegen als ik mensen thuis, of op afstand help, vaak kom je van de regen in de drup, je mist betere mogelijkheden, goede beveiliging en je mist het plezier van heerlijk werken met software en hardware die up to date zijn. Als je een investeringsslag kunt maken, doe het! Dan kan je er weer een jaar of 8 – 9 tegen aan!
   iPhoto-gebeurtenissen: Met een hele kleine slag om de arm, want het is voor mij een ver verleden: het zijn foto’s die in in de grote bibliotheek staan. Ze zijn meegenomen in de smart albums, want smart albums zoeken in de grote bibliotheek. Ik zou de oude iPhoto-gebeurtenissen verwijderen en werken met de nieuwe systematiek die je nu aan het opzetten bent.
   Nieuwe MacBook: Top! Als je de foto-synchronisatie aan hebt staan vind je alles op die manier terug op de nieuwe.

   Succes!
   Tom Berends

   Beantwoorden
 27. Hallo Tom,
  Ik heb een vraag over het importeren van foto’s van een externe schijf naar de Macbook air. Op onze oude Mac book pro met meerdere usb poorten lukte dat wel. Op de Mac book air past geen normale usb aansluiting. Is importeren en exporteren wel mogelijk met een verbindingsstuk/verloop? Zo ja welke?

  Beantwoorden
  • Dag Marianne,
   Ja zeker, dat importeren en exporteren kan je ook op je MacBook Air doen. Je hebt daar een USB-C naar USB Adapter voor nodig. Bij Amac kan je hem bestellen voor €25,-. Dat is best veel, maar ik raad je aan om kabels, verloopstukjes, e.d. niet ergens op het internet goedkoper te kopen. Er zit vaak onzichtbare electronica in die van alles checkt en doet. Dus ik koop dit soort zaken origineel van / bij Apple.
   Succes!
   Tom Berends

   Beantwoorden
 28. Beste Tom,

  Ik heb een foto DB van >22000 beelden. Niet op al deze beelden werkt de gezichtsherkenning even goed. Jammer, maar niet geen directe ramp, want ik ben jaren geleden begonnen met de namen van de personen op foto’s toe te voegen. Dus ik dacht gewoon slimme map o.b.v. ‘Persoon’, en aan die beelden een trefwoord toevoegen en daarna alsnog middels slim ablum door gebruikt van ‘Trefwoord’ alle foto’s bij elkaar te hebben. Echter als ik een slimme album maak en daarin “trefwoord” selecteer als criterium dan stopt Foto’s onmiddellijk met werken. Ik hoop dat je een oplossing weet, want nu ‘mis’ ik >2000 foto’s van sommige personen. Ze zijn niet weg, maar ze verschijnen niet in het slimme album.

  Beantwoorden
 29. Erg handig en duidelijk overzichtelijk artikel. Ik kwam alleen in Mijn albums ook het mapje iPhoto gebeurtenissen tegen. Met best veel foto’s. Kan ik die verwijderen zonder dat hoe foto’s uit mijn bibliotheek verdwijnen. Ik begreep uit je stuk dat je mappen zo kunt verwijderen… maar dit handelt zich nog om een ‘oude’ ondersteuning en ik weet niet of hiervoor hetzelfde geldt. Ik draai nog op high siërra

  Beantwoorden
  • Dag Linette,
   Bedankt voor jouw compliment.
   Alles wat je uitvoert n.a.v. wat ik schijf is natuurlijk op eigen verantwoordelijkheid, maar mapjes en albums uit de iPhoto-tijd hebben geen andere status binnen de nieuwe Foto’s-app dan de andere, en kunnen dus weg maar de foto’s blijven we in de bibliotheek zitten. Bij dit soort twijfel: altijd even testen met een mapje wat toch al weg mag.
   Ps ergens onderaan het artikel staat een link naar een pdf die ik gemaakt heb over wat er gebeurt alt je een foto ergens verwijdert. Mocht iemand daar verbetermogelijkheden in zien, dan geef maar door, dan pas ik hem aan.

   Succes!
   Tom Berends

   Beantwoorden
 30. Het lijkt een mooi extra voor je foto’s maar als je MacBookPro er al 3 dagen over doet vraag ik mij af of de software niet een bug heeft. Zoeken, dubbele foto’s eruit halen en groeperen duurt lang als ik het zelf doe maar 3 hele dagen voor een krachtige machine? Het lijkt een beetje op software van de competitie . heel snel naar 80% gereed en dan niet meer verder gaan of kunnen.

  Beantwoorden
  • Dag Bas,

   Ik denk dat het hebt over de app Duplicate Photo Fixer Pro? Als hij al dagen niets meer doet, dan zou ik het afbreken. Je hebt een Time Machine backup dus er kan je niet zoveel gebeuren.

   Groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 31. Beste Tom,
  Aangaande het verbergen van fotos om zodoende te zien welke fotos je al uit je slimme album hebt versleept:
  Mijn ongevraagde maar hopelijk gewaardeerde advies is om aan het slimme album het volgende criterium toe te voegen; “foto is niet in album willekeurig”. Dat scheelt je een hoop klikken tijdens het ordenen van veel fotos. Ik vind het persoonlijk fijn, dat als ik foto’s uit het slimme album sleep naar het album waarin ik ze uiteindelijk wil hebben, ze dan ook direct uit mijn slim album verdwijnen.
  Met vriendelijke groet Theo

  Beantwoorden