Foto’s ordenen op een iMac of MacBook

Foto's ordenen op een Mac

Wanneer ik mensen thuis kom helpen met hun Apple computervragen, dan zit daar vaak ook een vraag bij als: “Hoe kan ik het beste mijn foto’s ordenen op mijn Mac? Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is vaak afhankelijk van wat een klant wil. Maar dit artikel is geschreven voor een groot publiek. Ik zal dus hieronder een algemene methode uitleggen die voor de meeste mensen bruikbaar is. Ik zelf heb mijn foto’s ook zo geordend!

Uitgangspunten

Ik ga hierbij uit van de situatie die ik bij veel mensen aantref:

  • Er zijn een paar duizend foto’s te ordenen,
  • Vroeger gebruikte men iPhoto,
  • Men wil per jaar de gebeurtenissen geordend bij elkaar hebben staan,
  • Het is een rommeltje geworden van allerlei mappen en albums,
  • De moed zinkt al in de schoenen bij het zien van het Foto’s-app icoon.

Als dit herkenbaar is, dan is de kans groot, dat dit het begin is van minder chaos en meer ordening! We gaan foto’s ordenen! Doel van deze handleiding is het maken van een gestructureerde verzameling van ‘Gebeurtenis-albums’ die geordend is per jaar.
Belangrijk: Dit artikel is gebaseerd op de huidige versie van het besturingssysteem, nu is dat MacOS Sequoia 15. Heb je een oudere versie, dan kan soms een benaming wat afwijken. Moeite met upgraden?
Tip: lees voordat je gaat beginnen, om teleurstellingen te voorkomen, dit artikel eerst een keer helemaal door, zodat je de rode draad gaat herkennen!

De termen: navigatiekolom / bibliotheek / map / album / slim album

De navigatiekolom is te vinden aan de linker kant van het scherm van de Foto’s-app. Je vindt daar alle afdelingen die Apple al voor je gemaakt heeft en daaronder zie je jouw mappen en albums. Je vindt zo’n navigatiekolom trouwens ook in de Finder en in de Mail-app.

Bibliotheek

De grote verzameling van al je foto’s in de Foto’s-app is de bibliotheek. Je vindt hem in de Foto’s-app helemaal links bovenaan in de navigatiekolom, gewoon met de naam Bibliotheek. Dat zijn dus jouw echte foto’s.
Belangrijk: foto’s die je hieruit verwijdert, verwijder je echt. (Alhoewel, er is nog wel een tijdelijk achterdeurtje!)
Tip: vergelijk de bibliotheek met een schoenendoos met allemaal ‘losse’ foto’s.

Map

Een map is een ordeningsmiddel voor albums. In een map kunnen geen losse foto’s zitten. In een map kunnen wel albums en andere mappen zitten. Aardig om te weten: Wanneer je toch een of meerdere losse foto’s in een map probeert te slepen, dan wordt daar automatisch een album van gemaakt! Logisch, want in een map kunnen geen losse foto’s zitten.
Belangrijk: als je een map met daarin gevulde albums verwijdert, dan verwijder je die map met die albums, maar de foto’s zelf blijven nog wel gewoon bestaan in de bibliotheek. Lees die laatste zin even 2 keer!
Tip: vergelijk een map met een kast.

Album

Een album is een samenhangende groep foto’s over een bepaald onderwerp, b.v. “2024 Op Solex naar Terschelling“. Een album is dus een ordeningsmiddel dat jij zelf kan benoemen en vullen met foto’s. Het icoon van een leeg album ziet er uit als 2 witte rechthoekjes en is het album gevuld, dan zie je een heel klein fotootje. In een album kunnen geen mappen of andere albums zitten.
Belangrijk: foto’s die je verwijdert uit een normaal album, blijven gewoon bestaan in de bibliotheek. Lees die laatste zin even 2 keer! Handige achtergrondinformatie: een foto die in een album staat, is slechts een verwijzing, een soort ANWB-bordje, naar de echte foto in de bibliotheek.
Tip: vergelijk een album met een fysiek foto-album dat in jouw kast staat.

Slim album

Een slim album is geen gewoon album, maar een heel bijzonder album. Simpel gezegd is het een album waar je een of meerdere opdrachten aan geeft, b.v. “Verzamel jij alle foto’s die zijn genomen in 2025.” Dat slimme album verzamelt dus braaf, automatisch alle foto’s uit de bibliotheek, die gemaakt zijn in 2025. Maar ook de toekomstige foto’s van 2025 zullen er automatisch in terecht komen!
Eigenschappen van een slim album: Je kunt er zelf geen foto’s in zetten, dat doet hij immers zelf. Het is dus een soort machientje, vandaar het symbooltje van het tandwieltje. En, als je een of meerdere foto’s verwijdert uit een slim album, dan verwijder je ze ook uit de bibliotheek (links boven in de navigatiekolom). Aardig om te weten in dit verband: verwijder je het hele slimme album, dan verdwijnen de foto’s die daar in staan niet uit de bibliotheek. Wij gaan straks het slimme album slechts gebruiken als een hulpmiddel tijdens het ordenen.
Tip: vergelijk een slim album met een soort speurhond die de opdracht meekrijgt om iets op te halen.

Foto’s ordenen op een Mac: het stappenplan

We gaan al de hierboven genoemde zaken gebruiken. We gaan zorgen voor een overzichtelijke jaar-structuur met daarin, wat ik zelf noem, ‘Gebeurtenis-Albums’ die per jaar bij elkaar komen te staan. Het stappenplan hiervoor is als volgt:
A Overzicht creëren / Opruimen
B Jaar-mappen maken (hierin komen de Gebeurtenis-albums)
C Slimme albums maken
D Gebeurtenis-albums per jaar maken (die komen in de Jaar-mappen terecht)
E Onbelangrijke, niet in een album geplaatste foto’s simpel verwijderen

A Overzicht creëren / Opruimen

We beginnen met het zo klein mogelijk maken van de fors gevulde ‘navigatiekolom’ aan de linker kant van het Foto’s-app scherm. Je ziet daar veel driehoekjes staan. Je hebt ze in 2 soorten: met de punt naar rechts (ongeopend) of met de punt naar beneden (geopend). Klik op de driehoekjes die staan achter de afdelingen: Andere, Mediatypen, Albums, Mediatypen, Projecten. Zorg er daarbij voor dat de driehoekjes de punt naar rechts hebben, dan staan die onderdelen dicht. Dan zie je ook makkelijker de grote Hoofdafdelingen met grijze letters staan: Foto’s, Verzamelingen en Delen.

Klik Mijn albums open en zorg er voor dat alle driehoekjes overal in die afdeling naar beneden staan, dan staan ze dus allemaal open. Binnen de afdeling Mijn albums zie je nu alle mappen en albums die je ooit hebt gemaakt. Dat kunnen er echt heel erg veel zijn, pff…! Je staat nu voor een belangrijke keuze:
A Al die mappen en albums van vroeger verwijderen, vaak zijn het gestrande pogingen om te ordenen en soms zijn het ook nog overblijfselen uit de iPhoto-tijd. Bij deze keuze A werkt de verdere beschrijving in dit artikel.
B De mappen en albums laten staan en ze later eventueel hergebruiken. Ik adviseer zeer sterk om ze te verwijderen, zo is deze handleiding ook geschreven, het beoogde doel zal je matig of niet bereiken waneer je voor B kiest. Belangrijk om te beseffen: Als je een gewoon album, of een map verwijdert, dan blijven de foto’s WEL gewoon in de bibliotheek staan. Als je hierover twijfelt of je foto’s dan niet allemaal verdwijnen:
Tip 1: Lees de omschrijving hierboven nog eens van wat een ‘map’ is en wat een ‘album’ is.
Tip 2: Experimenteer met een onbeduidend mapje of albumpje en verwijder dat. Je zult zien dat de foto’s die daar in stonden, nog steeds wel allemaal in de bibliotheek staan.
Tip 3: In de navigatiekolom (linker kolom) van de Foto’s-app kan je niet meerdere mappen en albums tegelijkertijd selecteren en daarna verwijderen. Maar je hoeft het toch niet per stuk te doen! Selecteer de map Albums > selecteer alle mappen en albums door de Command-toets ingedrukt te houden en dan de a-toets gebruiken. Daarna zijn alle mappen en albums in de map Albums in 1 keer geselecteerd! Daarna kan je ze dus ook in 1 x verwijderen!

B Jaar-mappen maken

Nu we overzicht hebben gecreëerd en hebben opgeruimd, gaan we ‘Jaar-mappen’ (‘kasten’ weet je nog wel?) maken. Straks komen daar de ‘Gebeurtenis-albums’ uit stap D in terecht. Zoek de afdeling Albums, dat vind je in de navigatiekolom. Je ziet daar een plus-icoontje. Klik en kies daar Map. Geef die nieuwe map als naam het jaartal, dus in ons geval ‘2024’.  
Herhaal deze stap voor alle andere jaren.
Tip 1: Je kunt ‘Jaar-mappen’, als je klaar bent met het aanmaken, in de juiste volgorde verslepen. Gaat dat een keer mis, kijk dan onderaan bij Belangrijke opmerkingen > Oeps.
Tip 2: Om de Jaar-mappen makkelijker te sorteren: Rechtsklik op de map Albums > Sorteer > Op naam.

C Slimme albums maken

Nu we de ‘Jaar-mappen’ (de ‘kasten’) klaar hebben, gaan we daarin de ‘Slimme albums’ maken, onze hulp-speurhond. We gaan ons eerste super Slimme album maken in de Jaar-map 2024. Alle foto’s uit 2024, die nog niet in een album staan, zullen automatisch in dat Slimme album komen te staan, ja! Hoe maak je dat super slimme album?
Klik met rechts op Jaar-map 2024 > Kies Nieuw slim album > Geef het de naam ‘2024 – nog indelen‘.
Eerste zoek-criterium: Vul de 3 zoek-criteria vakjes in: Aanmaakdatum / Ligt tussen / 01-01-2024 en 31-12-2024.
Daarna gaan we een tweede criterium toevoegen, dus klik achter aan die regel op de plus.
Tweede zoek-criterium: Album / Is niet / Willekeurig. (zie je dat niet, dan heb je een te oud besturingssysteem of een te oude Mac)
Dit alles betekent dat de totale opdracht aan het Slimme Jaar-album in gewone mensen taal zou zijn: “Verzamel uit de grote bibliotheek alle foto’s die in 2024 zijn genomen op voorwaarde dat die nog niet in het een of andere album zitten.”
Zorg ervoor dat in dat venstertje in de regel onder de naam van het ‘Slimme album’ staat: Voldoe aan alle van de volgende voorwaarden.
Nu moeten die andere jaarmappen van 2023 enz. ook zo’n eigen Slim Jaar-album krijgen. Dat kan je gewoon met de hand doen zoals hierboven beschreven staat. Maar je kan het ook sneller doen:
Rechtsklik op het Slimme Jaar-album met de naam ‘2024 – nog indelen’. Kies Dupliceer slim album. Versleep dat Slimme Jaar-album tot op Jaarmap 2023. Wel nog even aanpassen door met rechts te klikken op dat net ontstane Slimme Jaar-album, kies Wijzig slim album. Daar verander je dan natuurlijk alleen nog de naam (‘2023 – nog indelen’) en de data van het eerste zoekcriterium.
Tip: vul bij het eerste zoekcriterium de datumvelden in deze volgorde in: eerst het jaar, dan de maand en tenslotte de dag.
Deze stap herhaal je in alle andere Jaar-mappen.
Opmerking: slimme albums zie je alleen op je Mac, dus niet op je iPhone of iPad.

Slim album - MacOS Sequoia 15

D Gebeurtenis-albums per jaar maken

Nu we in elke Jaar-map een Slim jaar-album hebben staan, kunnen we de Gebeurtenis-albums gaan maken in de Jaar-map. Het Slimme jaar-album is een hulpmiddel om de Gebeurtenis-albums mee aan te maken. Het zou dus verwijderd kunnen worden je helemaal klaar bent met dat jaar en het weer leeg is en alle belangrijke foto’s een plekje hebben gevonden in een Gebeurtenis-album.
Je opent het Slimme Jaar-album 2024 – nog indelen, vanuit dat ‘hulpje’ gaan we steeds de Gebeurtenis-albums samenstellen. (Leuk: kijk boven in het Slimme jaar-album hoeveel items er in zitten.) Nu selecteer je een aantal bij elkaar horende foto’s, b.v. de foto’s die gemaakt zijn bij het afzwemmen van kleinkind Roman. (zie voor het handig selecteren van foto’s de tips daarover hieronder bij Belangrijke opmerkingen > Handig selecteren van Foto’s.) Daarna sleep je ze tot OP een jaarmap, b.v. ‘2024’. Als je ze daar los laat, dan merk je dat de foto’s niet zo maar los in Jaar-map ‘2024’ terecht komen, maar dat er automatisch een album aangemaakt wordt, waar ze in zitten. Geef dat album een duidelijke naam b.v. in mijn geval: ‘2024 Afzwemmen Roman’.
Hierdoor zal het aantal foto’s in dat Slimme jaar-album natuurlijk afnemen, kijk maar links boven in het slimme-album hoeveel er nu nog in staan. Dit komt door het tweede zoek-criterium dat je hebt toegevoegd. Herhaal deze stap D voor het maken van alle andere Gebeurtenis-albums voor 2024. Natuurlijk verwijder je in stap D ook meteen de foto’s uit het Slimme jaar-album, die sowieso weg kunnen. Maar, belangrijk, verwijder alleen foto’s uit een slim album, als je ze echt wil verwijderen. Want die verdwijnen namelijk ook uit de foto-bibliotheek en dus ook uit het gebeurtenis-album. Wanneer dat klusje er op zit, dan ga je op de zelfde manier 2023 doen, enz.
Tip: je kunt op deze manier alle albums in één keer sorteren, je hoeft dat dus niet met de hand te doen door ze te gaan verslepen!

E Onbelangrijke, niet in een album geplaatste foto’s simpel verwijderen

Als het goed is dan ben je nu klaar met het plaatsen van foto’s in de Gebeurtenis-albums van alle jaren. Nu zijn er twee situaties: Of je hebt in de Slimme albums de onbelangrijke foto’s al verwijderd en zijn die Slimme-albums dus leeg. In dat geval ben je nu helemaal klaar! Of je hebt de onbelangrijke, niet in een Gebeurtenis-album geplaatste foto’s nog in de Slimme-albums van al die jaarmappen staan. Wanneer je er zeker van bent dat de foto’s die niet in een Gebeurtenis album geplaatst zijn, weg kunnen, dan is dit een handige mogelijkheid:

Maak in Abums een Slim-album > Geef dat bijvoorbeeld de naam NietInAlbumKanWeg > Geef nu als enig zoekcriterium op: Album / Is niet / Willekeurig
Dat Slimme album verzamelt dus alle foto’s die niet in een album zijn gezet, die waren dus niet belangrijk, dus die kunnen weg. Daarna kan je die grote groep met Command + a uit het slimme NietInAlbumKanWeg album verwijderen. Wat je niet moet doen: het gevulde slimme album met inhoud en al verwijderen, want dan blijven de foto’s toch in de bibliotheek staan.
Op deze wijze maak je veel ruimte vrij op je Mac en dus ook in iCloud! In een van de reacties op dit artikel staat dat Saskia zo 26.000 foto’s heeft kunnen verwijderen van haar Mac en dus van iCloud!
Een voorwaarde is natuurlijk wel je dat je klaar bent met het maken van de Gebeurtenis albums en dat je er zeker van bent dat alle niet in een Gebeurtenis album geplaatste foto’s weg kunnen.

De laatste stap in dit proces is het eventueel definitief verwijderen van de foto’s die net zijn verwijderd. Ja, want die zijn nog niet echt weg, ze blijven namelijk nog 30 tot maximaal 40 dagen in de afdeling “Andere > Recent verwijderd” in de navigatiekolom staan. Wil je ze meteen definitief weg hebben, dan kan je ze in de afdeling “Andere > Recent verwijderd” met Command + a allemaal selecteren en dan echt verwijderen.

Belangrijke opmerkingen!

Backups

Foto’s zijn zo ongeveer de belangrijkste ‘documenten’ die een mens kan hebben. Dus: zorg voor kopieën, backups, etc.! Het volgen en uitvoeren van deze handleiding doe je natuurlijk op eigen risico.

Werk-tip

Als je echt hier mee gaat beginnen, pak dan de iPhone of nog liever de iPad er naast bij. Daar zoek je deze uitlegpagina op en dan heb je jouw hele Mac scherm tot je beschikking om in te werken. Super-handig!

iCloud

Voor de meesten onder ons is het verstandig om foto’s ook in iCloud te hebben. Voordelen: Bij brand / diefstal heb je al je foto’s nog en als je foto’s met je iPhone maakt, dan staan ze even nadat je de foto genomen hebt, daarna zonder kabeltje te gebruiken ook op jouw Mac! Er is dan sprake van een 1 op 1 synchronisatie tussen jouw Apple apparaten, wanneer je daar de betreffende vinkjes goed hebt staan. Er is hierover nog veel meer te vertellen, maar daar gaat dit artikel niet over. (controle: Foto’s app > Foto’s > Voorkeuren > tabblad iCloud > vinkje bij: iCloud-foto’s) Overigens, als je niet alle foto’s in iCloud en dus op alle apparaten wilt hebben staan, dan is dit interessant voor jou.
Nu is het van belang om te bedenken dat, als je iCloud-foto’s aan hebt staan, alles wat je doet met mappen en Gebeurtenis-albums, ook gebeurt in iCloud en de andere apparaten. De enige uitzondering daarop zijn de Slimme albums, die zal je nooit op je iPhone of iPad zien. Wat je tegenwoordig wel zal zien in een (Jaar-) map, dat is een album met de naam Alle foto’s. Wat zit daarin? Alle foto’s samengevoegd die ook in al de Gebeurtenis-albums staan in die Jaar-map. Jouw Apple-devices hebben overigens wel een poos nodig om alles te synchroniseren, geduld dus en leg ze aan de lader.

Wat zijn ‘referentiebestanden’?

Voor de compleetheid van dit artikel, moet ik dit even benoemen, maar geen zorgen, referentiebestanden komen bij jou zeer waarschijnlijk niet voor.
Voorkom dat je, zonder dat je het beseft, manipuleert met foto’s die niet echt in de bibliotheek zitten. Die foto’s zijn dus wel zichtbaar in de Foto’s-app, maar zitten fysiek niet in de bibliotheek. Dat kan. Die foto’s worden ook wel Referentiebestanden genoemd. Controleer dit vooraf: Selecteer alle foto’s in de bibliotheek > Klik linksboven in de navigatiekolom op Bibliotheek (of Foto’s) > Selecteer met CMD + a alle foto’s. Geef daarna aan dat in het vervolg geen referentiebestanden meer mogen ontstaan door te gaan naar: Foto’s > Instellingen > zet een vinkje bij Importeren. Daarna: Instellingen > Archief > Verzamel. Goed om te weten: het komt sporadisch voor dat je te maken hebt met referentiebestanden.

Hoe ontstaan ‘referentiebestanden’?

Hoe kunnen die referentiebestanden dan ontstaan? Dat kan doordat er een vinkje ontbreekt bij: Foto’s-app > Instellingen > Tabblad Algemeen > Er moet een vinkje staan bij Kopieer onderdelen naar Foto’s-bibliotheek. Staat dat er namelijk niet, en je importeert foto’s, dan komen die foto’s niet echt in de bibliotheek te staan, maar in een soort “bijkamertje” van de de Bibliotheek. Het gevolg daarvan is dus ook dat die referentie-foto’s niet synchroniseren met iCloud. Wil je makkelijk zien welke foto’s referentie-foto’s zijn? Dat doe je zo: open de bibliotheek > Weergave > Selecteer Metagegevens. Dan zal je zien dat er in de rechterbovenhoek van de foto’s die referentiebestand zijn, een vraagtekentje staat in een onderbroken vierkant kadertje!

Dubbele foto’s verwijderen

Wanneer er veel dubbele foto’s in de Bibliotheek staan, dan kan je daar heel erg veel tijd aan kwijt zijn om ze met de hand te verwijderen. Vaak gooien mensen daardoor het foto-bijltje er bij neer. Overigens, de Bibliotheek is de enige plek waar je moet checken of er dubbele foto’s in staan. Maar, vanaf macOS Ventura, zijn daar 2 goede oplossingen voor, gratis en betaald:

De Foto’s-app. Je vind hier een drietal stappen, waarmee je gratis binnen de Foto’s-app dubbele foto’s en video’s kunt opsporen en verwijderen. Ik raad je aan voor deze gratis Apple-variant te kiezen.

PowerPhotos. Het programma PowerPhotos kost ongeveer 3 tientjes. Je kunt niet alleen dubbele foto’s opsporen, maar je kunt ook eenvoudig manipuleren met meerdere bibliotheken. Voordelen: het kost dus niet veel en hij doet goed zijn werk.

Voordat je PowerPhotos gaat gebruiken

Als je dubbele foto’s gaat verwijderen met PowerPhotos, zorg er dan van tevoren voor dat tijdens dat ontdubbelen, de bibliotheek niet is geoptimaliseerd. Controleer dit vooraf: Foto’s-app > Voorkeuren > tabblad iCloud > Selecteer: Download originelen naar deze Mac. Dit betekent dat een behoorlijke poos daarna, alle foto’s in volledige resolutie op de Mac staan. Besef van tevoren natuurlijk wel dat je daar voldoende opslagruimte voor moet hebben. Na de ontdubbel-procedure met PowerPhotos raad ik aan om die instelling weer terug te zetten naar Optimaliseer Mac-opslag. Belangrijk: de twee procedures: Download originelen naar deze Mac en Optimaliseer Mac-opslag, geef die veel tijd, heb dus geduld.

Oeps!

Het gebeurt iedereen, je gooit iets weg, of je versleept een groep foto’s en je laat ze op een verkeerde plek neer komen. Oeps!
Geen paniek, je houdt de CMD-toets ingedrukt en tikt een of meerdere keren op Z. Voilà, het is meteen weer hersteld!
Tip: experimenteer eens met een actie die opzettelijk verkeerd is en oefen met CMD+z.

Foto’s importeren

Het is geen verkeerd idee om alle foto’s die je op de verschillende drives, sticks en mappen in de Finder hebt staan, eerst te importeren in de Bibliotheek. Hoe je dat doet, lees je hier.

De afdeling ‘Geïmporteerd’

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import te zien op 2 plaatsen. In de Bibliotheek en ook in Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Foto’s-bibliotheek. De zichtbare foto’s in ‘Geïmporteerd’ zijn dus slechts verwijzingen.
Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit ‘Geïmporteerd’ verwijdert, dan verwijder je hem/ze ook uit Bibibliotheek, de echte bibliotheek dus! Oefen dat even met 1 foto!
Conclusie: de map ‘Geïmporteerd’ is alleen om in te kijken, te controleren of ze zijn geïmporteerd. Het is dus slechts een soort log-boek. Maak die map dus niet leeg!

Diversen

Er staan in de bibliotheek ook niet-jaargebonden foto’s, b.v. van een vogel, of van een boekpagina, e.d. Die incidentele foto’s ordenen gaat niet handig in dit jaar-gebeurtenissen-systeem. Als je daar een beetje mee zit, maak dan, onder de laatste jaarmap een map ‘Diversen’ aan. Daar in kan je, als je dat wilt, andere (sub-)mappen maken, b.v. Tuin, Hond, enz. In die map Tuin, kan je dan een album maken met alle tuin-foto’s. En in die map Hond, kan je dan een album met alle honden-foto’s maken. Maar ga hier niet te ver in, want anders ga je weer werken met foto’s op de oude manier.

Handig selecteren van foto’s om bijvoorbeeld te verwijderen
  • Aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer de eerste foto > houd dan de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste van die serie en laat de Shift los > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
  • Niet aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer een foto > houd de CMD-toets ingedrukt tijdens het (de)selecteren van de andere foto’s > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
Foto’s verwijderen

Wat gebeurt er als je een foto verwijdert? Daar heb ik een overzichtje van gemaakt: Foto’s verwijderen
Overigens: wanneer je nog nooit foto’s hebt weggegooid, dan vind je de prullenbak, die binnen de Foto’s-app heet: Andere > Recent verwijderd, niet in de navigatiekolom! Typisch Apple: als je nog nooit iets hebt weggegooid heb je ook geen prullenbak nodig;-)
Tip: Over het verwijderen van foto’s gesproken: wanneer je niet alle foto’s in iCloud wilt hebben / niet nog meer wilt betalen voor iCloud-opslag / niet alle foto’s op je iPhone en iPad wilt hebben, dan is dit artikel interessant voor jou.

Tot slot

Iedereen is anders, dus ook als het gaat om de vaardigheid in het uitvoeren van dit soort operaties. Twijfel je, na het lezen van dit stappenplan, doe het dan niet. Jouw fotoverzameling is te waardevol om daar ondoordacht en gokkend mee om te gaan.
Hierboven is uitgegaan van een standaard situatie, dus het verplaatsen, creëren, splitsen of samenvoegen van bibliotheken bijvoorbeeld, is een ander verhaal. Neem daarvoor contact op.
Als je wilt, help ik je op afstand, of kom ik bij jou thuis om samen de structuur neer te zetten. En ik leer jou ook de handelingen die nodig zijn om het verder zelf in te richten! Voordeel van een op-locatie sessie is dat ik kan zien hoe jij bijvoorbeeld de muis of het trackpad bedient als er iets niet lukt.

Voor veel mensen levert een eindelijk goed georganiseerde foto-verzameling ook een opgeruimd gevoel in het hoofd op. Bedenk dat een Mac die een paar jaar gebruikt is, ook een controlebeurt nodig heeft; wat kan beter georganiseerd worden en wat kan er opgeruimd worden en wat kan veiliger ingesteld worden? Het is in de loop der jaren zo gegroeid, je weet niet beter. Daarvoor doe ik samen met het overgrote deel van mijn nieuwe klanten een Mac-Check. Resultaat is altijd: een Mac die beter georganiseerd is, veiliger is, simpeler te bedienen is, opgeruimd is en daarnaast heb je heel veel meer geleerd! Gun jezelf dat!

Veel plezier en succes!


189 gedachten over “Foto’s ordenen op een iMac of MacBook”

  1. Beste Tom,

    Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Eigenlijk om een specifiek probleem op te lossen. Maar ik lees het antwoord niet. Vandaar mijn vraag. In mijn foto’s houd ik in een map elke week de vorderingen bij van het schilderen van een werk. Ben nu al zover dat ik ze nummer, zodat ik precies kan zien hoe de vorderingen verlopen. Nu is een groot project klaar, en ik wil het album overzetten naar mijn externe schijf. Maar dat lukt me niet zonder dat de volgorde wijzigt. Ik heb al vanalles geprobeerd, toch ligt het hele album door elkaar. daardoor kan ik de foto’s niet verwijderen uit mijn bibliotheek, wat ik wel graag zou willen. Weet jij hoe dit op te lossen? Ik ben benieuwd. ML

    Beantwoorden
    • Dag Marie-Louise,

      Ik snap je vraag. Om de werkwijze stap voor stap helemaal uit te schrijven is hier lastig te dien. De grote lijn die ik in eerste instantie voor mij zie is dit:
      foto’s exporteren > als groep bewerken met Voorvertoning > in volgorde zetten > op de foto in een hoekje een cijfer neerzetten.
      Ik kan dat op afstand samen met je doen als je dat wil. Ik hoor dat wel!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
    • Beste Tom, je hebt me erg geholpen met het op orde houden van mijn fotobestanden. De oplossing bleek uiteindelijk vrij simpel: eerst zorgen voor een goede nummering als titel. En vervolgens het bestand niet naar de externe schijf slepen, maar Exporteren en dan opslaan op de externe schijf. Alles staat nu in de juiste volgorde. Dank voor je hulp!

      Beantwoorden
  2. Hoi Tom,

    Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik wil we binnenkort aan beginnen, maar vraag me af of het voor mij wel nodig is om alle albums te verwijderen. Ik heb namelijk al best veel albums aangemaakt op de manier die jij ook voorstelt (bijv. 2023-05-01 Diergaarde Blijdorp). Is het dan niet makkelijker om die te houden en naar de jaarmap 2023 te verplaatsen?

    Alvast bedankt.
    Groeten, Ricky

    Beantwoorden
    • Dag Ricky,

      Dank voor je compliment!
      Voor zo ver ik het kan overzien kan dat, maar bedenk dan wel dat als je die albums in de juiste jaar-map plaatst, dat ze dan sowieso niet in het slimme jaar-album terecht zullen komen.
      Ik zou in jouw geval gewoon een jaar eens doen op die manier. Ik ben wel benieuwd of dat verkeerde consequenties zal hebben, waarschijnlijk niet. ddDeel je die ervaring dan hier? Daar kunnen anderen en ik ook weer van leren, dat zou mooi zijn!

      Met vriendelijke groet, Tom Berends

      Beantwoorden
      • Ik zou heel graag willen weten hoe ik in één keer alle foto’s uit mijn bibliotheek kan verwijderen die ik níet in een album heb gezet. Dit zou mij zoveel ruimte geven in de iCloud en iMac. Vroeger kon je dit in een slim album aangeven, maar ik zie niet meer hoe ik dat kan doen?
        Is hier een makkelijke oplossing voor?

        Vriendelijke groet,

        Saskia Mulder

        Beantwoorden
        • Dag Saskia,

          Goede vraag, het lijkt me dat meer mensen dat antwoord zoeken. Zeker wanneer ze klaar zijn met het stappenplan dat in mijn artikel staat. Want dan wil je de rest gewoon verwijderen. Ik denk dat dit het antwoord is:
          Maak een slim album > Geef dat bijvoorbeeld de naam NietInAlbumKanWeg > Geef als zoekcriterium op: Album / Is niet / Willekeurig
          Dat slimme album verzamelt dus alle foto’s die niet in een album zijn gezet, dus niet zo belangrijk dus die kunnen weg. Test eerst even het volgende: selecteer een aantal foto’s in het net gemaakte slimme album en versleep die naar een album. Je zult zien dat ze niet meer in het slimme album staan. Dit bewijst dat het slimme album werkt. Test daarna: verwijder een paar foto’s uit het slimme album. Controleer of ze ook uit de Bibliotheek weg zijn. Dat zal zo zijn. Dan kan je een grotere groep uit het slimme album verwijderen. Dit soort procedures met veel items doe ik altijd in stappen/groepen, daardoor houd je grip op het proces. Zo verwijder je in een aantal stappen alle foto’s uit het slimme album. Wat je niet moet doen: het gevulde slimme album met inhoud verwijderen, want dan blijven de foto’s toch in de bibliotheek staan.
          Op deze wijze maak je inderdaad ruimte vrij op je Mac en dus ook in iCloud. Voorwaarde is natuurlijk wel het indien van foto’s in albums klaar hebt.
          Schrijf je even hier je ervaringen op? Dan kunnen anderen hier ook van gebruik maken, zo leren we van elkaar!

          Met vriendelijke groet, Tom Berends

          Beantwoorden
          • Het is helemaal gelukt! Meer dan 26.000 foto’s zowel van mijn iMac als mijn cloud verwijderd, dat ruimt op! Werkt als een trein: alle fot’ts die niet in een album staan zijn verwijderd, de rest is er uiteraard nog. Ik ben superblij, dank!

            Beantwoorden
            • Dag Saskia,

              Wat een leuke reactie! Heel fijn dat m’n plan is gelukt. Ik zal daarover een opmerking toevoegen aan het grote artikel over foto’s organiseren op de Mac op mijn website! Dan kunnen mensen die de stappen in het artikel helemaal hebben gevolgd, daar ook van profiteren. Dank voor je feedback!

              Met vriendelijke groet, Tom Berends

              Beantwoorden
              • Dag Tom, ik heb dit item(foto’s verwijderen die niet in ’n album staan) gevolgd en uit geprobeerd. Het werkt prima ,echter er is nog 1 stap te maken en dat is ze verwijderen uit “Recent verwijderd” Klopt dat?
                Met vriendelijke groet, Kees Verdoorn

                Beantwoorden
                • Dag Kees,
                  Mooi dat het prima werkt, maar je hebt helemaal gelijk, de laatste stap moet zijn dat je ze daarna verwijdert uit de afdeling ‘Recent verwijderd’.
                  Ik ga het vandaag meteen veranderen!
                  Zeer bedankt voor jouw berichtje, zo wordt het artikel weer beter!

                  Met vriendelijke groet, Tom Berends

  3. Ik heb een vraagje, zojuist heb ik een slim album gemaakt, omdat het sorteren van foto’s echt vreselijk is. Ik heb ook foto’s van mijn android telefoon ertussen staan en bij het importeren staat hierdoor alles door elkaar in mijn bibliotheek. Dit is ook de reden dat ik altijd per maand een album maak, zo ook bij 2019, maar dit kost enorm veel tijd.
    Nu hoopte ik na deze uitleg dat ik hier vanaf zou zijn, echter mis ik enorm veel foto’s in mijn slimme album. Is er een manier hoe ik alle foto’s in mijn slimme jaarmap krijg, want zo heb ik er helaas niks aan 🙁

    Beantwoorden
    • Dag Jeltje,
      Ik ga er even vanuit dat je de zoek-criteria precies van het slimme album zo hebt gemaakt zoals beschreven. Wanneer je foto’s mist in zo’n slim jaar album, dan staan die foto’s (eigenlijk alleen maar een verwijzing) ergens in een of meerdere albums. Vandaar dat ik in het begin van het artikel zeer sterk aanraad om eerst alle zelf gemaakte mappen en albums te verwijderen. Dus ook alle iPhoto-gebeurtenissen, want dat zijn ook mappen en albums. Ik vermoed dat dat het is. Probeer het eerste deel van het artikel nog een keer goed te lezen.
      Met vriendelijke groet, Tom Berends

      Beantwoorden
  4. Hallo Tom,

    Ik heb uiteraard veel foto’s in de foto app maar ook filmpjes. Een aantal daarvan zijn van voor het mobiele tijdperk, gemaakt met een filmcamera. En natuurlijk in het vervelende .AVI formaat.
    Het converteren naar mov is eenvoudig via Quicktime, maar het is volgens mij onmogelijk om te zien in welk album filmpjes staan.
    Dus eigenlijk is de vraag: hoe kan je aan een foto of een filmpje zien in welk album hij staat?

    Dank alvast voor je meedenken!

    Beantwoorden
    • Dag Jan,
      Het klopt, Apple heeft nog geen ingebouwde mogelijkheid om van uit de bibliotheek te zien in welk album een foto of video staat. Maar, hier is wel veel vraag naar, dus het zou me niet verbazen dat die mogelijkheid er binnen een paar jaar wel in zit. Zo ging het immers ook met de wijd verbreide wens om de ingebouwde mogelijkheid te hebben binnen de Foto’s-app te ontdubbelen. Die is er nu. Maar goed, daar ben je nu niet mee geholpen.

      Succes!
      Met vriendelijke groet, Tom Berends

      Beantwoorden
  5. Op een externe harde schijf staan mijn foto’s als mov. Na het importeren uit de bibliotheek is het ineens een avi en kan een video niet afgespeeld worden.
    Onderstaande melding krijg ik dan.
    Video’s met niet-beschikbare originele bestanden kunnen niet worden geopend. De originele video ‘sinterklaas 2004 008.avi’ is offline of onvindbaar. Klik op ‘Zoek origineel’ om opnieuw te verbinden.
    Wat gaat er fout en hoe te herstellen?
    Groet en dank alvast

    Beantwoorden
    • Dag Laetitia,
      Het klinkt allemaal wat apart moet ik zeggen. Een paar opmerkingen:
      A Foto’s hebben normaal gesproken nooit de extensie .mov dat is gereserveerd voor video’s.
      B Omschrijf eens wat je bedoelt met: “Na het importeren uit de bibliotheek”.
      C AVI kan je afspelen op je Mac, als je VLC-Player installeert.
      D “Off-line / onvindbaar / Zoek origineel / enz.: Dat doet me denken aan ‘Referentiebestanden’ Ik heb in het laatste gedeelte van dit artikel daar iets over geschreven.
      E Ik zou het op afstand online moeten zien, om er verder iets over te kunnen zeggen.
      Hopelijk heb je hier toch wat aan!

      Groetjes,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  6. Ik loop tegen het volgende probleem aan: heb foto’s op mijn externe harde schijf staan (van een oude laptop afgehaald) en wilde deze gaan uitzoeken/ordenen op mijn iMac/MacBook.
    Hij leest de harde schijf en kan ook de foto’s openen alleen dan open ik een foto maar kan niet pijltje naar rechts (of links ;)) naar de volgende foto klikken maar moet deze sluiten om vervolgens te dubbel klikken op een nieuwe foto.
    Iemand idee hoe ik dit kan oplossen?

    Beantwoorden
    • Dag Nancy,
      Vervelend dat dat niet lukt. Een paar opmerkingen die bij me opkomen:
      A Ik zou de foto’s importeren van de externe harde schijf in de Foto’s bibliotheek (Foto’s > Archief > Importeer) De foto’s-app is gemaakt voor alle fotoactiviteiten, dus ook voor dit soort uitzoekwerk.
      B Wellicht dat de formattering van de externe schijf roet in het eten gooit.

      Succes!
      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  7. Wat een fijne methode om je foto’s te ordenen. Ik gebruik het nu sinds een jaar en vind het erg prettig werken. Echter, sinds kort komen de foto’s die ik doorgestuurd heb gekregen via whatsapp en in mijn fotorol staan niet meer in mijn slimme album terecht. Er bleek een album whatsapp foto’s te zijn aangemaakt, die ik al heb verwijderd, maar dit gaf helaas geen verandering. Enig idee hoe ik dit op kan lossen? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Dag Marthe,
      Fijn om te lezen dat deze manier van foto’s ordenen goed bevalt!
      Zet automatisch WA-foto’s toevoegen aan de filmrol uit: iPhone > WA > tandwieltje > Chats > Voeg toe aan filmrol: vinkje weghalen.
      Dan kan je foto’s die je via WA krijgt toegestuurd, toch in de bibliotheek krijgen door even op de WA-foto te drukken, dan te kiezen voor Bewaar. Dat laat op de Mac onder aan de album-rij een album WhatsApp ontstaan met die foto er in. Verwijder dat album met inhoud. Hij staat dan alleen nog in de bibliotheek. En dan pikt het slimme album hem op. Bij Ventua lijkt dit te werken. Overigens: neem wel de tijd tussen de stapjes door, want soms duurt het even voordat er resultaat is.
      Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie!
      Oh ja, ik daag iedereen uit om hier haar of zijn tanden eens in te zetten. Wie weet is er een simpelere manier!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Bedankt voor het snelle antwoord! Dan ga ik dat vanaf nu zo proberen. Jammer dat als je whatsapp automatisch opslaan in filmrol aan hebt staan ze dus niet automatisch in de bibliotheek komen. Met name voor de grote aantallen foto’s was dat handig:)

        Beantwoorden
      • Dag Tom,

        Heb er een tijdje mee zitten spelen maar het lukt helaas nog niet helemaal. Als ik een foto van whatsapp opsla komt hij in de filmrol (net als eerder bij het automatisch opslaan in de filmrol). Ik zie hem vervolgens op de mac in het foto album ‘WA’ staan, dit album heb ik verwijderd inclusief inhoud. Dan staan de foto inderdaad nog in de bibliotheek, maar wordt helaas niet opgepikt door het slimme album.. Geen idee hoe dat kan.

        Beantwoorden
        • Dag Marthe,

          Even hardop denken: als je het album WA met inhoud verwijdert, dan zitten de foto’s inderdaad nog in de bibliotheek. Maar ze zitten ook nog in het ‘album’ Recent verwijderd. Wat gebeurt er als je ze daar ook uit verwijdert?

          Met vriendelijke groet,
          Tom Berends

          Beantwoorden
          • Hoi Tom,

            Daar zitten ze dan niet in omdat ze nog wel in de fotobibliotheek staan. Ik heb ontdekt dat het wel werkt als ik de foto’s uit het album whatsapp verwijder, maar niet als ik het album in zijn geheel verwijder.
            Met terugwerkende kracht niet helaas, dus de eerdere foto’s de ik via whatsapp heb gekregen moet ik nog handmatig in de albums zetten, maar in ieder geval is er een manier om nu via het whatsapp album in het slimme album te krijgen. Bedankt voor het meedenken!

            Hartelijke groet,
            Marthe

            Beantwoorden
  8. Misschien kan iemand mij helpen hiermee. Ik kom er niet uit.
    Ik heb foto’s van meerdere iPhones via diverse iCloud’s gedownload op mijn Mac. Dat zijn allemaal foto’s van het type HEIC. Ik probeer ze nu te sorteren op het moment van aanmaak (dus het moment dat de foto gemaakt is). Wat ik ook probeer (sorteren of groeperen), de foto’s blijven op nummervolgorde gesorteerd.
    Hoe kan dit nu?
    Groet,
    Menno

    Beantwoorden
  9. Dag Tom,
    Dank voor de heldere uitleg. Ik heb enkele 10.000den foto’s vanaf halverwege de jaren ’10 op mijn iMac uit 2014.. Eerst werkte zonder iCloud, maar doe dat inmiddels wel. Ik heb mijn foto’s in jaar-, vakantie-, en themabibliotheken georganiseerd. Dat zijn er ondertussen een stuk of dertig waarin ik het overzicht via PowerPhoto’s houd. Daarnaast heb ik en systeembibliotheek waarin mijn gedeelde albums staan en de actuele foto’s die ik met mijn iPhone XR maak. Geregeld exporteer (en importeer) foto’s naar de andere bibliotheken. Dit werkt goed maar in het verleden is het wel eens misgegaan met importeren van foto’s en converteren van iPhoto naar Photo’s. Het gevolg is dat er een aantal referentiebestanden zijn waarvan de bronbestanden ontbreken. Daar kun je niet veel mee. Alle info staat er in maar een kopie maken of bewerken is e niet bij. Ook kan ik ze niet printen. Het enige dat werkt is een er een pdf-fotoboek van te maken met de extensie Motif (wel handig hoor). Om er een gewone, bewerkbare foto van te maken zou ik een schermafdruk moeten maken maar dan gaat alle meta-formatie verloren. Apple helpdesk zegt dat er niet aan te doen is. Zie jij nog een andere oplossing?

    Dan nog een andere vraag. Na conversie van iPhoto naar Photo’s blijft er bij sommige foto een label ‘fotostream’ staan. Kan dat weg en is het een probleem?

    Beantwoorden
    • Dag Sjaak,
      Mooi om jouw verhaal te lezen, je bent gelukkig ook iCloud gaan gebruiken en verder krijg ik op een afstand de indruk dat je veel doet en veel er vanaf weet, leuk!
      Jouw referentiebestanden-probleem: daar is nu na al die jaren zeer waarschijnlijk niets meer aan te doen als de originelen er niet meer zijn. Jouw schermafdruk-oplossingsmethode is dan het maximale wat je dan kunt doen.
      FotoStream is het oude synchronisatiesysteem van foto’s, niet meer gebruiken. Ik zou even met een onbeduidend fotootje het uitproberen door het label te verwijderen. Levert dat geen problemen op, dan zou ik het met de grote groep doen.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  10. Goedemorgen!
    Wat fijn om zo’n uitgebreide en zorgvuldige beschrijving te vinden. Dank daar voor.
    Met goede moed ben ik aan de slag gegaan. Alle al gemaakte albums verwijderd, jaarmappen gemaakt en daarbinnen de slimme mappen met de twee criteria.
    Toen begonnen met jaar 2015: foto’s geselecteerd, op de jaarmap geplaatst en een goede naam voor de map verzonnen. Echter toen ik terug ging naar de slimme map, waren ze niet verdwenen.
    het vinkje voldoen aan alle criteria staat aan, er zijn twee criteria ingevuld. aangemaakt tussen… en album voldoet niet aan willekeurig. Kun je me helpen? wat zie ik over het hoofd?
    Alvast bedankt voor het meedenken!
    PS. ik heb een MacBook Air uit 2020

    Beantwoorden
    • Dag Sandra,

      Sorry voor mijn veel te late reactie, eerlijk gezegd, ik was hem vergeten…

      Wat je beschrijft is allemaal goed, maar ik zou het ook wel even willen zien. Dat kan door mij via info@meermetmijnmac.nl een schermafbeelding te maken van de criteria of ik kan even kort met je meekijken op afstand. Ik hoor wel wat je het prettigste vindt.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  11. Beste Tom,

    Ik gebruik Mac OS Monterey. Bij het benoemen van ‘gezichten’ zie ik een steeds groter wordende rij met foto’s van dezelfde persoon met dezelfde naam. Hoe kan ik dit terugbrengen tot 1 gezamenlijke naam? Vroeger kon ik kiezen welke foto ik dan wilde gebruiken als een soort ‘hoofdfoto’ voor deze persoon. Maar ik kan deze optie niet meer terugvinden. Het lijkt erop dat het systeem zelf een hoofdfoto van iemand kiest.

    Beantwoorden
    • Goedemiddag Lenie,

      Excuus voor mijn te late reactie, in de zomervakantie ben ik wel eens later met antwoorden🤗

      Mijn ervaring is dat het gezicht-herkenning deel van de Foto’s app niet altijd even goed werkt, het zou dus niet aan jou kunnen liggen. Belangrijk: in welke versie van MacOS werk je?
      Wanneer je meerdere versies van een persoon hebt, zoals jij bedoelt, dan kan je een van die extra groepjes verslepen tot op de eigelijke persoonsgroep. Dan bevestig je dat die groepen samen gevoegd moeten worden.

      Het veranderen van hoofdfoto, doe je zo: Binnen de persoons-groep, klik je met rechts op een foto die de hoofdfoto moet gaan worden den dan kies je Maak hoofdfoto.

      Hopelijk heb je hier wat aan!

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  12. Na veel gepuzzel en toestanden voor een kennisje wat fotoseries op een wat oudere apple gezet en nu voor haar zuster met een recentere apple dacht ik hetzelfde foefje te doen. Maar de serie met 265 foto’s, keurig genummerd, staan eenmaal in een nieuw album volkomen wanordelijk doorelkaar. Hoe komt dit en hoe kan ik dit verhelpen/voorkomen? Beide dames willen de foto’s als diaseries bekijken.
    Maar een diashow in willekeurige volgorde is natturlijk niet leuk.
    Alvast dank voor de hulp.

    Beantwoorden
    • Dag Dieck,

      Jouw probleem is dat je de volgorde van dia’s in een voorstelling moeilijk of niet kunt wijzigen. Ik heb daar een testje mee gedaan, maar ik kan dat probleem niet reproduceren..
      Een paar tips:
      A Zorg dat de software up-to-date is. Check dat hier: Open de Foto’s-app > Klik in de menubalk op Foto’s > Over Foto’s > daar vind je het versienummer, bij mij is dat versie 7.0 (421.0.100).
      B Maak een leeg (test-)album aan > versleep daar een stuk of 10 foto’s naar toe (je hoeft ze dus niet van tevoren een tag, nummer, beschrijving, of naam te geven) > sleep ze in dat album in de volgorde > Selecteer alle foto’s > Ga in de navigatiekolom naar Projecten > klik op het plusje en kies Dia-voorstelling > De volgorde die in het album gemaakt is, is nu hetzelfde als in de dia-voorstelling.
      C Je kunt nu eventueel de volgorde in de diavoorstelling alsnog nog wijzigen onderin door de kleine fotootjes te verslepen.

      Ik ben benieuwd of dit jou verder helpt!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Beste Tom,
        Ik heb hetzelfde probleem. Werk met Foto’s 7.0. op OS 12.5. Als ik van de bibliotheek foto’s sleep of kopieer naar een album in een door mij gemaakte map komen de foto’s niet netjes onder de foto’s die al in het album staan (zoals chronologisch zou moeten want ik werk de bibliotheek van oud naar nieuw door) maar komen deze foto’s (die in de bibliotheek uiteraard wel chronologisch staan) niet chronologisch in mijn gekozen album. Voorbeeld: Na dsc_4413.jpg volgt dsc_2094.jpg en daarop volgt dsc_4418.jpg waarbij de middelste foto 2 dagen later is genomen dan de “buitenste twee” foto.s. Heel erg lastig. Ligt dit aan de archivering van foto’s ergens diep binnen in mijn iMac? Je advies wordt zeer gewaardeerd.

        Beantwoorden
        • Dag Jan,

          Wellicht heb je hier wat aan:
          Rechtsklik in de navigatiekolom op het bewuste album > klik op sorteer > Houd gesorteerd op nieuwste eerst. Dat zou jouw probleem moeten oplossen. Z niet, dan kan je natuurlijk de foto’s in je album altijd zelf in de juiste volgorde plaatsen. Dit laatste werkt overigens alleen in een normaal album, niet in een gedeeld album.
          Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt!

          Met vriendelijke groet,
          Tom Berends

          Beantwoorden
          • Beste Tom,
            Dank voor je supersnelle reactie.
            Ik maak eigen albums om foto’s juist NIET chronologisch weer te geven. Op vakantie bezoeken we soms een lokatie op meerdere dagen. Later wil ik dan alle foto’s van die bezoeken bij elkaar zetten maar niet perse chronologisch. Dan is het makkelijk om de foto’s van het tweede bezoek als een groepje foto’s naar het album te slepen en daar als een groepje op de goede plaats in te voegen en daarna eventueel individuele foto’s nog te verplaatsen. Maar Apple plaatst mijn foto’s niet in een groepje maar tussen andere foto’s in dat album, daarbij geen rekening houdend met datum en volgnummer. Kan er iets mis zijn met de database van Foto’s?

            Beantwoorden
            • Dag Jan,
              Ik zou controleren of hier: Rechtsklik in de navigatiekolom op het bewuste album > klik op sorteer > geen vinkjes staan. Als ik een groepje foto’s in een bestaand album wil plaatsen dan sleep ik ze daar naar toe. Dan staan ze ergens en dan versleep ik ze naar hun definitieve plek waarvan ik vind dat ze daar moeten blijven staan. Dat doen ze ook, ook na het uitzetten van de Foto’s-app. Ik kan jouw probleem dus niet reproduceren..

              “Kan er iets mis zijn met de database van Foto’s?” Ja. Je kunt de database opnieuw laten opbouwen. Als je iCloud foto’s gebruikt kan dat heel erg lang duren..
              Je doet dat zo:
              Als de app Foto’s op de Mac is geopend, kies je ‘Foto’s’ > ‘Stop Foto’s’.
              Druk op Option + Command en klik dubbel op het symbool van Foto’s in de map ‘Apps’ (of klik op het symbool van Foto’s in het Dock).
              Klik in het venster ‘Herstel bibliotheek’ op ‘Herstel’ om je fotobibliotheek opnieuw op te bouwen.
              Succes!

              Met vriendelijke groet,
              Tom Berends

              Beantwoorden
  13. Dag Tom,
    Bedankt voor de goede uitleg over het sorteren van Foto’s, ik zal er werk van maken. Ik maak graag fotoalbums die ik laat afdrukken, en wat vaker voorkomt, is dat niet alle foto’s van mijn bibliotheek te zien zijn in de foto app van Albellie of Hema. Ik heb een slim album Barcelona met 500 foto’s, en op de ‘maak uw album’ app, staan er misschien 100.
    Hoe kan ik dit oplossen? Kan het te maken hebben dat er ook foto’s van mijn iphone bij zitten, en van mijn reflexcamera?
    Alvat bedankt voor uw tijd.
    Vriendelijke groeten,
    Vicky uit Brugge

    Beantwoorden
    • Dag Vicky,

      Dank voor je reactie.
      Vooraf, ik heb nauwelijks ervaring met Hema of Albellie.
      Wat zou ik doen?
      Ik zou in de Foto’s-app een map Afdrukken maken en daarbinnen 2 mappen: Albelli en Hema.
      Binnen die map van Albelli maak je een album Barcelona aan. Daar verzamel je alle foto’s die je afgedrukt wilt hebben. Daar bewerk je ze helemaal totdat ze klaar zijn. Dan sleep je dat album vanuit de Foto’s-app naar je bureaublad. Dat verschijnt daar als een mapje. Dan open je de Albelli-app of website. Daarna importeer je de foto’s vanuit dat Barcelona-mapje.

      Zodoende lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je foto’s gaat missen.

      Nog 2 opmerkingen:
      A – Controleer of er op deze plaats een vinkje staat: Foto’s-app > Voorkeuren > tabblad Algemeen > Kopieer foto’s naar de fotobibliotheek. Anders genereer je ‘referenced files’, foto’s die je wel ziet in de bibliotheek, maar die fysiek op een andere plek staan. Zit zou bij jou wellicht een rol kunnen spelen.
      B – Zorg ervoor dat op alle apparaten iCloud foto’s aan staat.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  14. Hallo Tom,
    Als ik het programma foto,s open dan ziet dat er heel anders uit als dat ik m open vanuit de bibliotheek. ook staan er in de bibliotheek minder foto’s in als dat ik opstart vanuit programma,s.
    Ik word daar behoorlijk zenuwachtig van.

    Groet Ingrid

    Beantwoorden
    • Dag Ingrid,

      Het openen van de bibliotheek zoals die te vinden is in de map Afbeeldingen, raad ik zeer sterk af. Het is niet een simpel bestand, maar het is een zeer ingenieus geheel dat zich voordoet als een bestand, maar in werkelijkheid is het een package. Alleen de Foto’s-app mag van Apple daar mee manipuleren, gewone gebruikers dus niet, want het risico dat het daarna niet meer goed functioneert is groot.

      En dat laatste zou het geval kunnen zijn misschien.. Dat is even mijn eerste reactie.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  15. Hallo Tom, kan je verschillende fotobibliotheken weer samenvoegen tot 1 bibliotheek? Ik heb jaren geleden een paar nieuwe fotobibliotheken aangemaakt maar feitelijk is het denk ik gemakkelijker om maar 1 fotobibliotheek te hebben.
    Alvast bedankt voor info!!

    Beantwoorden
    • Dag Néman,

      Ja dat kan op twee manieren. Met de hand: exporteer alle foto’s naar een externe harde schijf en importeer ze daarna in de juiste bibliotheek, dab cintroleren dan de bibliotheek verwijderen. Of via de betaalde app PowerPhotos van FatCatSoftware. Ik zou kiezen voor de deze tweede optie.
      Tip: controleer van tevoren of de aanmaak-data van de foto’s behouden blijven. Je kunt die vraag denk ik ook even mailen naar hen. Als je dat antwoord hier even deelt, dan hebben er meer mensen wat aan;-)
      Tip: natuurlijk er voor zorgen dat je van tevoren backups hebt gemaakt.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  16. Hoi,
    Bedankt voor de goede uitleg! Ik heb sinds kort een Mac en ben dus nog een beetje een dummy. Ik loop al vast bij het maken van het slimme album 2021. Als ik de velden precies invul zoals in jouw voorbeeld, geeft hij aan dat er 0 bestanden gevonden zijn. Terwijl er heel veel foto’s gemaakt in 2021 in de bibliotheek staan… Wat kan ik fout doen?

    Beantwoorden
    • Het is inmiddels wel gelukt om de slimme albums te vullen met foto’s uit een bepaalde maand (ik heb in de jaar map 2021 dus slimme albums per maand gemaakt). Maar als ik dan de inhoud van de mappen naar een externe HD wil overzetten, geeft hij na exporteren op de HD aan dat alle bestanden 0 bytes hebben. Ik kan ze ook niet openen, dan geeft hij aan dat het bestand leeg is. (Ik wil gewoon mijn iPhone foto’s fysiek op een externe HD krijgen want ik heb mijn backup rechtstreeks vanaf mijn iPhone naar Google Photos. Ik wil dat niet meer gaan overzetten naar de iCloud.) Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken, of wat doe ik fout? Hoop dat je mij kunt helpen! Bedankt alvast.

      Beantwoorden
      • Dag Lisette,
        Mijn advies is KIS, Keep it simple. Een paar opmerkingen over hoe ik hier over denk:
        X – In een Apple-omgeving, die heb jij, kan je alles m.b.t. foto’s regelen. Ik zelf ga daar Google, het advertentie-bedrijf, dat veel van je wil weten, niet bij betrekken. Ik wil alles op 1 plek hebben, dus bij 1, voor mij zeer betrouwbaar, bedrijf, KIS dus.
        X – Ik heb ingesteld dat mijn iPhone ± elke dag automatisch een backup maakt, KIS dus.
        X – Ik heb ingesteld dat Time Machine automatisch reservekopieën maakt van mijn Mac, KIS dus.
        X – Mijn foto-bibliotheek staat in iCloud en mijn apparaten synchroniseren daar automatisch mee, op welk apparaat ik dus iets met foto’s doe, het maakt niet uit, het is overal het zelfde, KIS dus.
        X – Ik betaal een bedragje voor mijn iCloud-opslag, ja, want die opslag van mijn foto’s kost Apple geld en ik vind het fijn dat zij mij daar voor laten betalen. Zij verkopen mijn data namelijk niet. Daar betaal ik graag voor. Elke maand gaat automatisch dat bedragje van mijn creditcard af, KIS dus.
        X – Ik heb geen opslagproblemen op mijn iPhone: op mijn Mac is de bibliotheek 87 Gb groot, die zelfde bibliotheek neemt op mijn iPhone van 64GB maar 6 Gb in, KIS dus.

        Dit is wellicht niet het antwoord dat je verwachtte, maar het geeft wel stof tot anders te denken.

        Met vriendelijke groet,
        Tom Berends

        Beantwoorden
        • Beste Tom,
          Al mijn foto’s worden in de Icloud opgeslagen. Nu start mijn imac niet meer op en ben ik genoodzaakt mijn imac opnieuw te formatteren.
          Kan ik dat met een gerust hart doen zonder mijn foto‘s kwijt te raken?
          Is het 100% zeker dat de foto‘s in icloud bewaard blijven en dat ik ze na het formatteren van mijn imac weer beschikbaar heb?

          Beantwoorden
          • Dag John,

            Wat vervelend!
            Schrik niet, ik geef je hierover geen advies, omdat ik hier geen verantwoordelijkheid voor wil nemen. Je zult hier zelf een beslissing over moeten nemen.
            Maar..
            Ik betrek het nu op mij zelf, wat zou ik doen wanneer ik me in jouw situatie zou bevinden? Ik zou:
            x Eerst goed onderzoeken of formatteren echt nodig is. Het gaat te ver om dat hier verder uit be werken.
            x Ik zou, als het nodig is, formatteren enz. Het zou extreem onverwacht zijn wanneer daar in iCloud al mijn foto’s weg zouden zijn. Ik maak me daar geen zorgen over.

            Wellicht heb je hier toch wat aan;-)

            Met vriendelijke groet,
            Tom Berends

            Beantwoorden
    • Hoi Lisette,
      Bedankt voor jouw compliment!
      Welkom in de Mac-wereld, het is even wennen, maar ik voorspel dat je over een poos niet meer terug wilt!
      Ik lees net dat het nu met maanden wel werkt, dus laat ik het hier even bij.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  17. hallo

    kan ik mijn fotos op ipad en iphone gewoon niet ergens beheren in mappen zoals in finder op mac. ik heb namelijk gloeide hekelk aan die bibliotheek die een wier war is aan fotos … ik wil gewoon fotos enkel en alleen in een map hebben staan zonder dat deze nog eens in een bibliotheek of stream staat. Ik verwijderd fotos op ipad die volgende dag plots verschijnen op iphone en dan uiteindelijk weer terug op de ipad verschijnen.

    Beantwoorden
    • Dag Kevin,
      Even een algemene reactie:
      A. Ik orden mijn foto’s in jaarmappen en gebeurtenis-albums nooit op mijn iPad / iPhone, maar alleen op mijn Mac.
      B. Ik heb 1 bibliotheek die synchroniseert via iCloud naar mijn iPad / iPhone.
      Dat werkt perfect en dat zou bij jou ook zo moeten kunnen werken Kevin.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  18. Hoi Tom,

    wat fijn dat ik bij dit artikel uit ben gekomen, ik ben een heel stuk wijzer geworden, dankje.

    ik ben er mee aan de slag maar heb toch nog een vraag.
    ik maak slimme mappen per maand, omdat ik inmiddels op mijn externe harde schijf ook mappen per maand heb.
    Wanneer ik in foto’s- mijn album- map- slimme map de foto’s selecteer om vervolgens naar mijn externe harde schijf te kopiëren verlies ik mijn aanmaak datum en behoud ik de datum van verplaatsen. omdat ik op mijn externe schijf maand mappen heb is het niet zo’n grote ramp maar het was prettig geweest wanneer ik de aanmaak datum zou behouden. is dit via een andere weg wel mogelijk?

    ook heb ik een ” foute” slimme map gemaakt, deze is leeg, hoe krijg ik deze weer verwijderd?

    groetjes Cindy

    Beantwoorden
    • Dag Cindy,

      Het is fijn om te lezen dat je wat aan het artikel hebt gehad.

      Het probleem van de verdwenen aanmaakdata, is een bekend en lastig op te lossen probleem. Wat je kunt proberen:
      Selecteer de te exporteren foto’s > Archief > Exporteer > Exporteer ongewijzigd origineel van x foto’s. Dat helpt niet altijd, soms wel.
      Of: lees dit artikel eens.

      Het verwijderen van een slim album: klik met rechts op het slimme album en Kies: Verwijder slim album.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  19. Beste Tom,

    Na jarenlang aperture te hebben gebruikt ben ik een beetje in een gat gevallen, en eigenlijk nog steeds zoekende. Darktable geprobeert, waar je erg veel mee kan. Ik heb dan ook een groot fotobestand. Gedeeltelijk op een drobe nas, en externe schijven. En op een synology nas. Onze fotos van de telefoon staan alle op fotos.
    Nu lees ik in je echt heel nette verhaal, zeer goed omschreven, dat je toch een referentiebestand kan maken. Maar kan dat ook met een sysnology nas?
    Ik wil de fotos niet alle op een cloud want dat wordt erg prijzig.

    Ps en kan je ook tags aan de fotos hangen zoals bij aperture?

    Ik hoor het graag
    Gr ruud

    Beantwoorden
    • Dag Ruud,
      Dank voor je vraag.
      Hoewel ik het in ‘normale’ gevallen afraad om te werken met referentiebestanden, kan het voor jou wel van nut zijn.
      Ja, dat moet ook kunnen met een Drobo-nas. Ik heb hier net even een testje gedaan met een externe harde schijf, in principe is dat hetzelfde. Ik zou in ieder geval een testje doen: Zet in de Foto’s-app > Voorkeuren > Algemeen > Kopiëren het vinkje uit. Dat gaat er voor zorgen dat alles wat je vanaf dat moment toevoegt aan de bibliotheek, wel in de Foto’s-app zichtbaar wordt, maar die foto’s (referentiebestanden dus), komen als het ware in een soort ‘zijkamertje’ van de bibliotheek. Daardoor worden ze niet meegenomen in het synchronisatie-proces naar iCloud.
      Wanneer dat testje werkt, weet je dat het dan ook werkt voor grotere hoeveelheden. Handig: maak een slim album aan dat alleen altijd de referentiebestanden laat zien, dat maakt het werken met referentiebestanden wat transparanter. Of, nog makkelijker: zorg er voor dat je aan een foto direct ziet of het een referentiebestand is ja of nee. Dat doe je zo: open de bibliotheek > Weergave > Selecteer Metagegevens. Dan zal je zien dat er in de rechterbovenhoek van de foto’s die referentiebestand zijn, een vraagtekentje staat in een onderbroken vierkant kadertje.

      Ja, je kunt diverse ’tags’ meegeven aan een (groep) foto(‘s): locatie / titel / bijschrift / trefwoord / favoriet / datum / tijd. Je kunt ze allemaal wijzigen.

      Hopelijk heb jij en wellicht anderen hier wat aan!
      Veel plezier!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Hoi Tom, dank je wel!
        Ik ga de testjes uitproberen. Denk je dat het ook met een synology zou kunnen? Ik vraag dit ivm de formatatie van de schijf. Wel of niet hfs journaled.

        De drobo is nl best verouderd.

        En misschien een stomme vraag maar had ik dit ergens kunnen lezen?

        Nogmaals dank,

        Gr ruud

        Beantwoorden
      • Beste Tom, het is gelukt met het referentiebestand, ook met het vraagtekentje in het gestippelde vierkantje. Zelfs met de synology nas.
        Maar als ik de foto dupliceer en deze wijzig bijv rechtzetten, dan is het geen referentiebestand meer?
        Er staan dan 3 horizontale streepjes met in een ieder een verspringend bolletje.?
        Zelfs als ik deze exporteer dan blijven de streepjes. Het is nu denk ik geen “referentiebestand” meer.

        Wat denk jij?

        Grt ruud

        Beantwoorden
        • Dag Ruud,
          Mooi te horen dat de testjes gelukt zijn!
          Dit is een manier om met zekerheid te controleren of je te doen hebt met een referentiebestand: Maak een slim album aan via: Archief > Nieuw slim album, met deze eigenschappen: Foto is referentiebestand.
          Ben benieuwd naar je ervaringen!

          Met vriendelijke groet,
          Tom Berends

          Beantwoorden
          • Beste Tom, de bewerkte foto is geen referentiebestand meer.

            Kan ik die weer een referentiebestand maken?

            Ik heb de bewerking gedaan, met een gedupliceerde foto.

            Grt ruud

            Beantwoorden
            • Dag Ruud,

              Ik denk dat het door het dupliceren gebeurt, ook wel logisch.
              Het weer laten ontstaan van een enkel referentiebestanden is wat ongewoon. Wat je zou kunnen doen, maar dat is nogal wat, is:
              Exporteer alle foto’s of een gedeelte er van naar een externe harde schijf.
              Zet het vinkje uit bij: Voorkeuren > Algemeen > Importeren.
              Importeer alle foto’s weer > het resultaat is dat je dan weer allemaal referentiebestanden hebt, maar zoals gezegd, een beetje apart wel.

              Met vriendelijke groet,
              Tom Berends

              Beantwoorden
                • Dag Ruud,
                  Nog even terugkomend op jou vraag. Wat ook een mogelijkheid is: koop deze externe ssd van 2Tb, nu met ± 30% korting. Maak daar 2 bibliotheken op aan bijvoorbeeld Recent en Archief. Maak de Recent-bibliotheek tot systeembibliotheek (beperkt van grootte en die synchroniseert met iCloud) en de rest, het merendeel van alle foto’s, zet je in de Archief-bibliotheek. Ik denk maar mee!

                  Met vriendelijke groet,
                  Tom Berends

              • Beste Tom, dank je voor je antwoord.
                weet jij hoeveel fotos er in een fotobibliotheek kunnen? Bij aperture had dit een maximum. Of bedoel je daar ook referentiebestanden laden?

                Mag de systeembibliotheek ook extern staan?
                Daar zitten nu alleen fotos van onze telefoons in, dus dat valt nog wel mee qua grootte.

                Ik schiet nu met een D810. Ik meen 40 mb per foto.
                Ik zet alle (deze fotos van de D810) fotos nu op de nas, zodat die veilig staan.

                Ik vertrouw niet meer totaal op de oude drobo.

                Beantwoorden
                • Dag Ruud,

                  Ik ken geen limiet voor een foto-bibliotheek, kan dat ook niet vinden. Je kunt de systeembibliotheek extern neer zetten. Wel eerst formatteren met APFS en geen schijf gebruiken waar ook een Time Machine reservekopie op staat.

                  Succes!

                  Met vriendelijke groet,
                  Tom Berends

  20. Verhelderend en reden te meer om de recentste macOS-versie te gebruiken. In afwachting van mijn nieuwste A1 iMac moet ik het nog even stellen met ’n iMac “High Sierra” 10.13.6 (27-inch, Mid 2010) voor nabewerking van NEF-bestanden via achtereenvolgens Topaz DeNoise AI, DxO PhotoLab 3, en Aperture. Mijn probleem geldt echter niet die hiërarchisch opgezette Bibliotheek die ik ook ken van iPhoto, maar wél de ordening van vd foto’s binnen die structuur, nl. volgens zelfgekozen volgorde die afwijkt van de chronologisch gerangschikte data-bestanden.
    Dus b.v. foto 419 in de Bibliotheek (DSC_0744_DxO) wordt naar eigen keuze respectievelijk foto 245 (in ‘project’ 2019 Italië), foto 13 (in ‘map’ Cruise), foto 11 (‘map’ Concert), foto 116 (in ‘map’ Organisator) en foto 4 (‘map’ Reisgezelschap).
    Gevolg: hetzelfde fotobestand DSC_0744 krijgt wisselende versie-namen door voornoemde volgordenrs. 419, 245, 13, 11, 116, en 4 toe te passen als een prefix. Gevolg: de bibliotheek slaat ’tilt” bij de algemene foto-identificatie en geeft foutmeldingen.
    Vraag 1: hoe zulks voorkomen en foto’s toch vrij kunnen ordenen binnen diverse specifieke mappen. Is zulks toch mogelijk in de nieuwste versie van Photo en macOS versie?
    Vraag 2: hoe de meta-data captions, keywords e.d. te bewaren bij overzetten naar externe HD?

    Beantwoorden
    • Dag Peter,
      Bedankt voor je vraag.
      Wat fijn, een M1 iMac! Wat zal dat een verschil zijn met wat je nu hebt! En daar zit wellicht ook meteen een gedeelte van mijn antwoord in. Want binnen een album kan ik alle foto’s in een door mij gekozen volgorde plaatsen. Ik gebruik op mijn MBP 2019 Big Sur. Het lijkt me zo dat dat deel van jouw vraag daarmee opgelost zal zijn.
      De tweede vraag: ik zou de originelen exporteren, dat geeft de grootste kans op het meenemen van de metadata. Als je niet meer weet welke foto’s zijn bewerkt, dan doe je het volgende: Ga in de Foto-menubalk naar Weergave > Metagegevens > Zet een vinkje bij Bewerkt. Nu zie je een icoontje verschijnen in de rechterbovenhoek van elke bewerkte foto, als teken dat dat een bewerkte foto is.

      Hopelijk kan je hier iets mee!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  21. Beste Tom,

    Top, mooi duidelijk stuk heb je geschreven. Ik heb echter nog een probleem. Bij de intrede van icloud heb ik de fotobibliotheek als standaard bibliotheek in de icloud “proberen” te zetten. Dit is gelukt, maar door het grote aantal foto’s vanaf een externe schrijf, moest ik de synchronisatie na 5 dagen onderbreken. Echter mis ik nu nog steeds alle foto’s eerder dan 2016. Deze wil ik ook graag ik de cloud toevoegen zodat ik een volledige iPhoto bibliotheek heb in de cloud.

    De bibliotheek op de externe schijf is helemaal goed ingedeeld in mapjes. Dit wil ik graag opdezelfde manier overnemen. Dus alle foto’s los importeren is eigenlijk niet handig. Moet ik dan de externe bibliotheek als systeembibliotheek selecteren? Wordt dan alle gesynchroniseerd? Of gaat het dan mis met de iCloud bibliotheek op mijn andere apparaten?

    Ik heb al hel wat gegoocheld maar kan het exacte antwoord niet vinden, ik hoop dat je me kunt helpen.

    Beantwoorden
    • Dag Cindy,

      Bedankt voor je reactie en vraag.
      Even vooraf: ik popel om dit samen met elkaar op afstand op te gaan lossen. Maar ik wil toch een paar opmerkingen maken op basis van wat ik lees.

      Dank voor je compliment!
      Bij de intrede van icloud heb ik de fotobibliotheek als standaard bibliotheek in de icloud “proberen” te zetten.” Dat doe je door een vinkje te zetten in Foto’s > Voorkeuren > iCloud > iCloud-foto’s. Het proces daarna kost veel tijd, dus niet afbreken.
      Deze wil ik ook graag ik de cloud toevoegen zodat ik een volledige iPhoto bibliotheek heb in de cloud.” Niet meer werken met verouderde software, iPhoto wordt niet meer ondersteund, werk de systeemsoftware bij zodat je over Foto’s kan beschikken. Tip: Als iCloud-synchronisatie niet goed loopt, kan dat komen doordat de regio niet goed staat ingesteld voor iCloud: http://www.icloud.com > log in > Accountinstellingen > Tijdzone, daar moet uiteindelijk ‘Midden-Europese tijd / Nederland’ staan.
      Er lijkt sprake van meerdere bibliotheken. Ik zou de grootste / best ingedeelde bibliotheek tot systeem-bibliotheek maken die op je Mac staat, en de andere, als je die apart wilt houden, kan op de externe schijf blijven staan als je dat wilt. Als je wilt samenvoegen raad ik PowerPhotos aan.
      Eerst zorgen dat het op de Mac goed komt, daarna kijken naar de andere apparaten.

      Ik snap dat je hier niet veel aan hebt, maar ik moet het echt samen met jou bekijken hoe de situatie is, dan kunnen we het proberen op te lossen.

      Succes Cindy,

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  22. Dag Tom,

    Ik heb met plezier je aanwijzingen gelezen.
    Op zich gebruikte ik Photo al wel ongeveer zoals je beschrijft.
    Het ontdubbelen is nog wel een punt van aandacht bij mij.

    Maar sinds de laatste update lukt het niet meer om binnen een
    album goed met foto’s te schuiven. Ik kan alleen nog binnen het
    zichtbare scherm schuiven van bijvoorbeeld de onderste naar de bovenste rij.
    Dan moet ik het scherm verschuiven en kan ik weer van de onderste rij naar
    de bovenste rij. Enzovoorts. Dat was nooit aan de hand. Zou ik een stelling
    verkeerd hebben staan?

    Met vriendelijke groeten.

    Jos van Dam

    Beantwoorden
    • Goedendag Jos,

      Heldere vraag. Het is niet echt een instelling. Ik zou deze terechte opmerking sturen naar Apple via deze link.

      Niet echt een oplossing, maar wellicht in jouw geval bruikbaar: Je kunt links boven de foto’s die in het album zichtbaar zijn, een schuifje bedienen waarmee je de grootte van de voorvertoningen worden getoond. Zet dat zo klein mogelijk.

      Maar wie weet heeft een andere lezer een beter idee?

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
    • Hallo Jos,
      Wij hebben sinds kort een nieuwe Mac en hebben nu ook dat probleem. Heb jij van Apple een reactie hierop gehad? Op de oude Mac hadden we dit probleem niet, die werd waarschijnlijk niet meer geüpdate op dat vlak.

      Beantwoorden
      • Dag Lianne,
        Omdat ik niet weet of Jos dit draadje nog volgt, geef ik hier even mij antwoord.
        Het door jou bedoelde probleem, dat je een foto in een album niet naar een heel ander plaats kan verslepen, dus ver naar onderen of ver naar boven, is in Monterey 12.2.1 nog niet opgelost.. Volgens mij heb ik Apple er destijds over gebeld en was de uitkomst dat het inderdaad om een bug gaat. Hoe meer mensen aan de bel trekken, hoe sneller het zou moeten worden opgelost eigenlijk. Dus gewoon naar Apple bellen zou ik zeggen, maar ook op deze plek er melding van maken: https://www.apple.com/feedback/

        Met vriendelijke groet,
        Tom Berends

        Beantwoorden
  23. Beste Tom Berends

    Ik heb zopas het eerste deel van de vele duizenden foto’s (van 2010 tot 2020) die ik heb geklasseerd op basis van uw artikel van 10 januari. Bedankt voor de heldere uitleg, dit heeft mij toegelaten om alles beter te verstaan en snel te klasseren. Een hele opluchting.

    Ik heb echter ook een deel dat ik niet klasseren (foto’s van 2005 tot 2009). Voor ik een MacBook en iPhone had werkte ik met Windows en met een klassiek digitaal toestel. Alles werd geklasseerd met Picasa. De foto’s zijn bij de overschakeling overgezet op mijn Macbook, maar Picasa werkt nu niet meer (het programma moet, volgens de instructies, worden bijgewerkt, maar dit lukt niet meer). Ik vind de afbeeldingen wel nog onder “afbeeldingen” in mijn Finder. Deze foto’s zijn netjes geklasseerd per gebeurtenis. Zou u mij kunnen uitleggen hoe ik op een snelle manier deze foto’s zou kunnen overzetten in Foto’s?

    Hartelijk dank

    Beantwoorden
    • Dag Karel,

      Bedankt voor jouw compliment.
      Bij mijn antwoord ga ik er even vanuit dat jij twee groepen foto’s hebt. Een groep oude foto’s in de map Afbeeldingen en een groep recente foto’s in de bibliotheek die met de Foto’s-app verbonden is.
      Hoe het importeren van die oude foto’s gaat, lees je hier.

      Succes!
      Met vriendelijke groet, Tom Berends

      Beantwoorden
  24. Dank voor de goed tips. Ik heb de boel wel redelijk geordend, maar loop tegen het volgende aan. Ik heb een deel van mijn foto’s in de iCloud staan. Ik geef er echter nu de voorkeur aan om mijn back up op een harde schijf te zetten. Heb een nieuwe MacBook Air gekocht. Eerst alle foto’s van mijn iPhone overgezet naar mijn MacBook. Hierbij wordt niet de mappenstructuur van mijn iPhone overgenomen. Ik heb de indruk dat de mappen die in de iCloud staan nu op mn MacBook staan. Ik wil ook de foto’s van mijn iPhone die niet in de iCloud staan, overzetten naar mijn MacBook (en daarna harde schijf). Hij geeft aan dat ik dan de “foto’s” uit moet zetten bij de iCloud instellingen. Als ik dat die krijg ik de vraag of ik kopieer van de iCloud foto’s naar mijn iPhone wil downloaden of dat ik ze wil verwijderen, Ik word nogal onzeker van zo’n vraag… wat te doen? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Dag Sandra,
      Omdat ik jouw situatie eerst goed zou moeten bestuderen (wat staat waar met welk doel en met welke instellingen) kan ik hier geen pan-klaar antwoord geven.
      Daarom hier een algemeen antwoord:
      Het lijkt er een beetje op dat je met foto’s omgaat zoals je dat doet op een Windows-pc. Bij Apple is dat echt anders, handiger en slimmer. Hoe dit dat dan?
      Allereerst: in bijna alle gevallen noodzakelijk: vergroot je iCloud ruimte, want daar komt jouw complete foto-bibliotheek te staan. Ten tweede: zet op alle apparaten iCloud foto’s aan. Zet na een week Foto-stream (als dat aan stond ) uit. Dat is de verouderde versie van iCloud-Foto’s. Zet ook op de iOS-apparaten ‘Optimaliseer iPhone / iPad opslag’ aan. Met dat basisprincipe zorg je er voor dat alle foto’s uiteindelijk in iCloud staan en dat de apparaten die ‘er onder hangen’ synchroon mee lopen.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  25. Goed stuk!
    Wat ik echter mis is het volgende: ik heb enkele duizenden dia’s en negatieven uit het verleden. Die heb ik (kwalitatief goed) gescand. Uiteraard hebben die digitale bestanden geen Exif gegevens meegekregen van de oorspronkelijke opname, maar enkel wat gegevens van het scan-moment en de gebruikte apparatuur en instellingen.
    Uiteindelijk heb ik enkel als initieel referentiepunt van de scans de datum van scannen (wel sequentieel gescand). Als ik echter kijk in Foto’s, bij de geïmporteerde bestanden staan de scans echter weer redelijk kriskras door elkaar, wat hier en daar tot verwarring leidt.
    Mijn vraag: is er een mogelijkheid om de scans weer gesorteerd (dit keer dus in scan-volgorde, of desnoods op bestandsnaam) weer te geven? Het zou behoorlijk wat meer controle over het geheel geven.
    Vriendelijk dank!

    PS: denk vooralsnog aan een tijdelijk slim album om alles in te droppen. Anders zal ik mogelijk de Verkenner moeten gebruiken voor meer duidelijkheid bij het sorteren in albums.

    Beantwoorden
    • Dag Bert,

      Bedankt voor jouw compliment.
      Van belang is of je de spanvolgorde terug kunt zien in de Bibliotheek. Je kijkt in de map geïmporteerd, maar dat is alleen om te zien Of het is geïmporteerd. Waar de foto’s op scandatum zouden moeten staan is in de bibliotheek.
      Overigens: je kunt groepen foto’s een andere datum en of tijd meegeven: Selecteer de foto’s > Afbeelding > Wijzig datum en tijd.
      Hopelijk heb je hier wat aan.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  26. LS. Intelligentie gezocht 👍ik gebruik de foto app op mijn iMac, iPad en iPhone. FOTOOS etc allemaal in de cloud. Mutaties worden keurig automatisch gesynchroniseerd. MAAR; de FOTOOS staan ( jaartallen icm onderwerp) keurig in volgorde ( met functie sorteer) in mijn iMac, maar helaas ( foutief) zowel in mijn iPad als iPhone als in de cloud in een andere volgorde, wel compleet. De sortering van de iMac naar iCloud werkt dus niet, Wat in iCloud staat komt 1 op 1 in de iPad en iPhone zicht baar. Dat is lastig zoeken keer op keer met ruim 350 albums. Wie weet raad ???? 0651343715

    Beantwoorden
    • Dag Piet,
      Kan jij aangeven welke zaken (foto’s / mappen / albums) ongeordend in iCloud en dus op jouw iOS-apparaten terecht komen.
      En even aangeven welke sortering je niet terugvindt. (naam / datum / enz.)

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  27. Hi Tom, wat fijn dat je zo’n duidelijke uitleg Hebt gemaakt. Ik heb toch nog 2 vragen. Ik heb veel foto’s open Mac ( allemaal in de cloud) ca 18.00o maar uiteraard ook nogal wat dubbele. Hoe kan ik zien welke van de dubbele foto’s in een album zit, Ik had bv 2 dezelfde foto’s 1x 2,5 mb en 1 x 3 mb, die van 3 zat dus in een album want deze was daarna uit het album verdwenen. Is daar een truc voor?
    Bij je verwijzing naar het programma of foto’s te ontdubbelen kom ik in een hele uitgebreide Engelstalige handleiding, is er ook een NL handleiding?
    Als laatste als ik m’n oude IMac helemaal uit de cloud haal, blijven de foto’s dan wel in de cloud en dus ook op m’n nieuwe IMac zichtbaar?
    Hartelijke groet,
    Karin

    Beantwoorden
    • Goedenavond Karin,

      Dank voor je bericht.

      Zondagavond ben ik met de fiets gevallen en heb ik een aardige smak gemaakt. Na wat naai- en plakwerk en de diagnose gebroken neus, luidt het advies van het ziekenhuis dat ik de komende twee weken mijn hoofd veel rust moet gunnen om nadelige gevolgen van een eventuele hersenschudding zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent onder andere dat ‘schermgebruik’ tot een minimum beperkt moet worden.

      Zou je mij jouw telefoonnummer willen mailen, dan zal ik je binnenkort bellen.

      Hartelijke groet,

      Tom Berends
      (en dochter Kitty Berends die hielp bij deze mail)

      Beantwoorden
  28. Dank voor de goede handleiding. Ik loop nog tegen 1 punt aan. Als ik foto’s importeer, rangschikt de bibliotheek de foto’s op datum van importeren, terwijl de informatie over de afbeelding zelf wel de datum van het maken van de foto weergeeft. Is het mogelijk om ook de geïmporteerde foto’s te ordenen op datum van het maken van de foto?

    Beantwoorden
    • Dag Jaap,

      Ik begrijp jouw vraag. Ik denk dat hij wel herkend wordt door de andere lezers hier. Volgens mij kan dat niet.. Maar wellicht heeft iemand hier al een oplossing voor gevonden. Als die lezer dat hier meldt, dan kunnen we er samen weer van leren!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  29. Beste Tom,

    Bedankt voor het stappenplan, heel nuttig!
    Even een vraagje. Ik heb een slimme album 2020 aangemaakt maar heb geen tweede zoekcriteria met “een of meer niet” ingevuld, daar ik sommige foto’s in meer albums wilde hebben en sommige foto’s niet kwijt wil maar ook niet in een album. Het slimme album raakt dan ook niet langzaam leeg. Prima.
    Kan ik nu ook de slimme map verwijderen daar de slimme map zijn werk heeft gedaan zonder dat de foto’s in de bibliotheek worden verwijderd?

    Beantwoorden
    • Dag Ernst,

      Ja, dat kan je gerust doen. Beetje vreemd hè, een foto verwijderen uit een slim album betekent dat je die foto uit de bibliotheek verwijdert en als je het hele slimme album verwijdert, dan verdwijnen die foto’s niet uit de bibliotheek.
      Ik heb voor dit soort zaken een lijst gemaakt van wat er gebeurt als je iets weggooit. Je vind dat linkje naar die PDF in het tweede deel van het artikel.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  30. Beste Tom,

    ik heb het volgende probleempje ivm het slimme album.. Ik had het 2de criterium aangemaakt (Album-is niet-een of meer) om te bekomen dat als ik de gebeurtenissen sleep OP de jaar-map dat deze zouden verdwijnen in het slimme jaar-album. En dat is niet het geval.. Hoe zou dit komen, ik deed nochtans alle stappen zoals je zo goed had uitgelegd..
    Mvg,
    Jannik

    Beantwoorden
    • Dag Jannik,

      Dat is apart.. Zit diezelfde foto in de map recent verwijderd, of toch al in een ander album? Wellicht heeft een andere lezer hier een oplossing voor??

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Ik had hetzelfde probleem…. als ik bij het criterium ‘ een of meer’ aangaf dan werden alle foto’s ‘verwijderd’ uit het slimme album terwijl ik niet alle foto’s vanuit het slimme album in een album had geplaatst Wat uiteindelijk wel werkte is om in het ‘vakje’ bij een of meer het album te selecteren waarvan je de foto’s niet meer wil zien. Voor elk album wat je hebt gemaakt moet je dan weer een nieuwe regel (criterium) aanmaken. Misschien heb je dat ook zo in je uitleg bedoeld Tom maar hebben wij dat niet zo goed begrepen… 😉

        Beantwoorden
        • Dag Lizette,
          Dank voor jouw waardevolle opmerking! Nee, zo had ik het niet bedoeld, maar het is wel een goed idee, want zo werkt het in ieder geval weer beter. Het is wel een beetje meer werk, maar dat valt best mee vind ik.
          Samengevat: maak voor elk album een nieuwe criterium-regel aan in het slimme album.
          Voorbeeld: Album – Is niet – (naam bestaand album)
          Ik heb het inmiddels aangepast in het artikel!
          Met vriendelijke groet,
          Tom Berends

          Beantwoorden
  31. Dag Tom, een hele helpende handleiding en ik ben al een eind op weg. Nu kom ik er alleen achter dat de slim-albums niet alle foto’s uit de bibliotheek pakken. Ik heb de aanmaakdatum van deze foto’s gecheckt, en die kloppen wel en zouden qua jaartal in de juiste map moeten komen. Wanneer ik het criterium album is niet een of meer weg laat, staan ze er wel in. Ik heb alleen geen ander album aangemaakt waar deze foto’s al in staan, ik vind ze enkel in de bibliotheek. Enig idee wat ik hier mis?

    Beantwoorden
    • Dag Natasja,
      Dan ligt het dus aan het tweede criterium. Waar ik dan aan denk is de map Recent verwijderd en dan aan gedeelde mappen. Van de eerste verwacht ik niet veel, maar wellicht wel van de tweede optie.
      Laat je het weten hoe het verder verloopt?

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Ik heb beide opties nagekeken maar helaas. In recent verwijderd staan deze foto’s niet. Gedeelde mappen maak ik geen gebruik van. Ik heb de foto’s app namelijk op een harde schijf staan i.v.m. te weinig opslag op mijn Macbook. Nog andere mogelijkheden? Of kan ik iets instellen in de bibliotheek bij de betreffende foto’s zodat ze wel in het slim-album terecht komen? Alvast bedankt.

        Beantwoorden
        • Ik denk dat je met “Ik heb de foto’s app namelijk op een harde schijf staan i.v.m. te weinig opslag op mijn Macbook.” bedoelt dat de bibliotheek op de harde externe schijf staat, klopt dat?
          Wat ook nog zou kunnen is dat jij te maken hebt met referentiebestanden. Dat zijn foto’s die wel in de Foto-app zichtbaar zijn, maar die staan Niet in de bibliotheek, maar ergens in de Finder. Je kunt die op deze manier verzamelen in de bibliotheek: Open de Foto’s-app > oen de bibliotheek (linksboven de navigatiekolom) > Selecteer alle foto’s met CMD+a > Archief > Verzamel.

          Beantwoorden
  32. beste Tom,
    ik heb al mijn foto’s in albums opgeslagen en geef die albums een duidelijke, logische naam met ondermeer ook het jaartal .Bevalt me prima. Ik wil die albums op alfabetische volgorde hebben , maar dat lukt mij alleen handmatig ( door te slepen) . Kan dat in dit programma ook automatisch ?
    groet
    Berend

    Beantwoorden
    • Dag Berend,
      Ja, dat kan: Klik met rechts op een van de albums in die rij. Dan krijg je een aantal mogelijkheden, waaronder die van sorteren!
      Succes er mee!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  33. Hoi Tom,

    Je kan geen slim album maken op basis van locatie waar foto’s gemaakt zijn? Of zie ik wat over het hoofd.
    Ik maak namelijk veel foto’s op mijn werk, handig om die gelijk in een map te zetten.

    Beantwoorden
    • Dag Arjan,

      Nee met een slim album lukt dat niet. Maar ik zou het zo doen:
      Maak eenmalig een map Werk aan.
      Klik op Plaatsen > Zoom in op de plek waar ze genomen zijn, dan zie je een knop met een getal dat het aantal foto’s daar aangeeft, klik daarop > Selecteer met CMD + a alle foto’s > Sleep die selectie tot OP de map Werk > Typ een toepasselijke naam.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  34. Beste Tom,

    dank voor je duidelijke stappenplan.

    Nog een vraag: ik heb alle foto’s vanuit mijn oude windows computer via een externe harde schijf geïmporteerd in foto’s.
    Op de een of andere manier komt deze grote transitie niet zichtbaar in de map geïmporteerd. En bij controle mis ik ook een deel van de foto’s.

    De foto’s staan op de externe schijf in vele sub mappen.
    Kan dit de oorzaak zijn?
    Is er een andere oorzaak mogelijk waardoor de foto’s niet allemaal maar gedeeltelijk worden geïmporteerd vanaf een externe harde schijf in foto’s?

    hoor graag, dank

    Beantwoorden
    • Dag Maarten,
      Als je veel foto’s moet importeren, dan zou ik het per mapje doen. Dat duurt lang natuurlijk, maar je hebt meer grip op het proces.
      De bestaande mappenstructuur kan je meenemen naar de bibliotheek, dat zou geen belemmering moeten zijn.
      Als het niet lukt dan zouden we een support-afspraak moeten maken.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  35. Dank voor de mooie uitleg. Bij mij is er iets geks ontstaan, ik heb een nieuwe MAC, ik heb de foto[s bibliotheek teruggezet vanuit Time machine, echter kan ik de filmpjes en foto’ s wel zien maar niet openen en ze spelen ook niet vanzelf af. Het bestand is wel evengroot als op de timemachine. Heb jij enig idee wat hier de oorzaak van is en belangrijker, de oplossing is?

    Beantwoorden
    • Dag Guido,

      Graag gedaan.
      Jouw vraag: ik denk niet dat de kans groot is dat dit de oplossing is, maar probeer het volgende even:
      Open Foto’s. Selecteer alle foto’s in de bibliotheek met cmd+a en klik op Archief > Verzamel. Dat zoekt naar referentiebestanden.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  36. Beste Tom, bedankt voor dit stappenplan. Ben het aan het toepassen.

    Ik heb nog wel een vraag over het album “personen” is er een manier om een slim album te maken om alle “naamloos” personen weer te geven. Zodat je ze wellicht sneller kunt doorlopen en een “naam” geven.

    Met vriendelijke groet, Remko

    Beantwoorden
    • Dag Remko,

      Bedankt voor jouw leuke vraag. Ik heb het uitgezocht, maar ik heb helaas nog geen oplossing gevonden.
      Wie weet heeft iemand anders hier een antwoord op? Zou mooi zijn, leren van l=elkaar is leuk!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  37. Tom,

    Heb de oplossing gevonden.
    Had bij het maken van ‘jaarmappen’ albums aangemaakt in plaats van mappen.
    Het werkt nu als een speer!!

    Gr.
    Paul Lentjes

    Beantwoorden
  38. Dag Tom,

    Ik ben gisteravond enthousiast aan jouw stappenplan begonnen om mijn voorraad foto’s (ongeveer 12500 stuks) nu eens eindelijk op een efficiënte wijze te ordenen.
    Het ging eigenlijk heel vlot een soepel tot ik aanbelandde bij stap D (gebeurtenis-albums aanmaken)
    Ik heb precies jouw aanwijzingen gevolgd:
    1. openen slimme jaar-album
    2. selecteren van bij elkaar behorende foto’s
    3. sleep de selectie tot OP een jaarmap (balkje jaarmap wordt dan blauw, een + en aantal foto’s
    4. daar laat ik ze los, waarna automatisch een album aangemaakt moet worden…….

    Dat laatste (automatisch een album aanmaken) gebeurt niet. Ik ben nu al de hele ochtend aan het puzzelen, wat doe ik fout??
    Ik kom er niet uit.
    Enig idee wat ik fout doe?
    Alvast dank voor het meedenken.

    Gr.
    Paul Lentjes

    Beantwoorden
    • Dag Paul,

      Vreemd, dat zou simpel moeten lukken.
      Mag ik even met je meekijken? Eerste vijf minuten gratis.
      Is je Mac up-to-date?
      Hoevaak zet je hem echt helemaal uit?
      Welk besturingssysteem gebruik je op de Mac en hoe oud is die?

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  39. oef!
    Er zijn er nog in de wereld met een chaos aan foto’s mappen albums gebeurtenissen projecten enzovoort al of niet bewerkte foto’s benoemde foto’s enzovoort.

    De photo finders en de sweepers lijken en leken me handig (al losgelaten en eerste kuising van 10000 foto’s)

    maar ik wou vanaf nu eerst voor het verwijderen zien in welke gebeurtenis album project de gefilterde foto’s via Gemini of DuplicatePhotoFinder zitten en dat vond lukt me niet of het is omslachtig en tijdrovend, dus kan ik de programma’s zodat ik de Photo APP Gemini of DuplicatePhotoFinder NIET echt helemaal kan loslaten.

    Ik wil eigenlijk iedereen eerst hier bedanken voor de goede onderbouwde vragen en de goede antwoorden die mij al een rust gegeven hebben door ze te lezen en er even over na te denken welke volgende stappen ik ga doen.

    Het gaat over pakweg icloud 100 000 foto’s en
    er staan er nog een pak idem aantal denk ik op onze bedrijfsserver die nog moeten geîmporteerd worden (maar ik wil ze eerst goed ordenen vooraleer ik ze importeer
    en dan wil ik nog de dia’s en de negatieven of oude foto’s van voor het digitale tijdperk inscannen en direct correct benoemen enzovoort.

    Nu nog blij met mijn 2003 tot nu albumsorteringen om een beetje een chronologie te hebben. Maar ik heb nog eerst veel research werk, denk ik om de juiste vragen te kunnen stellen.

    DIKKE dankjewelennemercie

    Beantwoorden
    • Dag Mariejo,

      Bedankt voor jouw bijdrage. Zo heeft iedereen zijn of haar situatie, vaak helemaal anders.
      Een opmerking: ‘het ordenen voor het importeren’ zou ik omdraaien, het schiften kan je, vind ik, beter doen in de Foto’s-app.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  40. Hoi Tom,

    Bedankt voor deze info. Ik heb nog een vraag mbt het exporteren van foto’s. Ik zou in de toekomst mijn foto’s bibliotheek graag (gedeeltelijk) willen archiveren. Misschien dat ik zelfs wel per jaar een bibliotheek wil aanmaken, hierdoor houdt ik mijn foto’s klein en overzichtelijk. Hoe kan ik dit het beste doen? Mijn iCloud is gekoppeld aan mijn foto’s bibliotheek. En bij het kopiëren van mijn bibliotheek krijg ik bij het gekopieerde bestand een melding ivm de koppeling van iCloud. Het exporteren van de gewenste foto’s vanuit het programma foto’s zorgt ook nog niet voor het gewenste resultaat.

    Ik hoop dat je me hier mee kan helpen!

    Alvast bedankt!
    Marijn

    Beantwoorden
    • Dag Marijn,

      Je foto’s klein en overzichtelijk houden kan je doen met jaar-mappen zoals ik in het artikel beschreven heb. Voordeel: die mappen zitten in jouw met iCloud gesynchroniseerde bibliotheek. Brand of diefstal vindt niet alleen plaats bij de buren, maar dat kan jou ook overkomen. Wanneer jou dat overkomt, heb jij nog alle foto’s in jaarmappen gesorteerd staan. Wanneer je na het inloggen op jouw nieuwe Mac inlogt met jouw Apple-id, dan heb jij zonder verbrande backup-schijf, toch alle foto’s geordend per jaar weer terug.
      Je kunt ook van elk jaar een bibliotheek maken zoals jij wellicht wilt. Ik wil dat niet, want dan moet ik steeds een andere bibliotheek openen bij het starten van de Foto’s-app om een bepaalde foto te vinden. Want, ik welk jaar heb ik die ook weer genomen? Was dat nou 2006 of 2007 of.. Je kunt niet meer zoeken over die losstaande bibliotheken.
      Wat wel iets is om eventueel over na te denken is het splitsen van een die ene grote bibliotheek in 2 delen. A is dan de huidige bibliotheek, met foto’s vanaf bijvoorbeeld 2010. B is dan de archief-bibliotheek met foto’s tot en met 2009. A laat je synchroniseren met iCloud en B zet je b.v. op een externe harde schijf (maak daar een kopie van en leg die op een veilige plek buiten je locatie) of als je ruimte genoeg hebt op de Mac zelf.
      Je wisselt van bibliotheek door de Foto’s-app op te starten door de ALT-toets (Option-toets) ingedrukt te houden en dan op het Foto’s-icoon in het Dock te klikken. Soms werkt dat niet meteen, dan doe je het nog een keer. Wanneer je dan van bibliotheek wisselt, dan zie je A (systeembibliotheek) staan en B de Archiefbibliotheek.

      Succes met de beslissing!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  41. Beste Tom,

    Jouw informatie en stappenplan hebben me goed geholpen. Alleen de slimme mappen kunnen zich niet goed vullen doordat de aanmaakdatum van de foto’s niet correct is. We hebben ongeveer 20.000 foto’s vanaf 1999, gemaakt met verschillende fototoestellen en telefoons. Weet jij een oplossing waardoor we de foto’s in batches het juiste jaartal kunnen meegeven?

    Beantwoorden
    • Dag Marieke,

      Fijn om te horen dat het stappenplan goed geholpen hebben bij jou!
      Ja, ik heb een antwoord op jouw vraag. Selecteer een groep foto’s waarvan je enigszins weet wanneer ze genomen zijn. Dan klik je op Afbeelding in de menubalk en dan op Wijzig datum en tijd.

      Succes er mee!
      Tom Berends

      Beantwoorden
  42. Hi Tom,

    Wij hebben een nieuwe MacBook gekocht en zijn nu de oude iMac aan het leegmaken. Het grootste deel van de foto’s willen wij niet meenemen/overzetten, maar wel behouden in een backup. Hoe kan ik een handige en toegankelijke backup maken op een externe hdd met behoud van datum/tijd/etc?

    Hoor het graag!

    Groet,
    Sven

    Beantwoorden
    • Dag Sven,

      Mijn eerste gedachte bij de eerste zin was, als dat maar goed gaat. Over jouw vraag: dat hangt helemaal af van hoe de situatie er bij jou uit ziet. Daar is dus zo geen simpel kort antwoord op te geven. Je kunt me volgende week even bellen voor advies, de eerste vijf minuten zijn dan gratis. Dat is handiger, daar heb je meer aan lijkt me.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  43. Bedankt Tom, heel bruikbaar geweest en ik heb de klus geklaard. Ik heb nog wel 1 dingetje wat ik niet begrijp. Op de mac set ik de mappen in de juiste volgorde, de volgorde op mijn iphone is dan anders, en op de ipad weer anders. Hoe kan dat? Kan je de volgorde vast zetten? Bedankt, groet Bart

    Beantwoorden
    • Dag Bart,

      Ik begrijp jouw vraag.
      Op de iPhone: Albums > Wijzig > sleep dan het album of de map naar de juiste plek. Op de iPad gaat het ongeveer op de zelfde wijze.
      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  44. Beste Tom,
    is het mogelijk om mappen (in Finder Afbeeldingen), met behoud van folder/map naam direct om te zetten in Albums in Foto’s?
    Ik heb ooit sinds 2000 mijn foto’s georganiseerd in folders op een Windows PC en ben in 2014 op de iMac overgestapt. Maar ik heb nog steeds vele foto’s in mappen / folders en nog niet beschikbaar in Foto’s.

    Bedankt!
    Met vriendelijke groeten,
    Enrico

    Beantwoorden
    • Dag Enrico,
      Ja, dat kan. Sleep de map of de aantal mappen die in de Finder staan tot OP het Foto’s-icoon dat je in het Dock ziet staan. Dan opent Foto’s en dan zie je eer regel boven in het importscherm staan. In die regel staat aan de rechterkant de mogelijkheid om een vinkje te zetten waarmee je de mappenstructuur mee kunt importeren.
      Succes!

      Tom Berends

      Beantwoorden
    • Hi Tom, dank voor de snelle reactie! Top en het is gelukt.
      En ik zie ook dat ze beschikbaar zijn via iCloud op al mijn andere devices.
      Ik heb nu in eerste instantie een test met een aantal mappen gedaan. Maar voordat ik de 271GB aan fotomateriaal in de mappen (voorheen windows PC) overzet naar Foto’s. Slaat hij dan fysiek nogmaals 271Gb op in iCloud en in Foto’s op mijn iMac? Wat is de maximale grootte van de ‘ DB’ in Foto’s op de iMac? Ik heb namelijk al 30.000 foto’s in Foto’s fysiek op mijn iMac en in iCloud. En ik merk ook dat hi iets ’trager’ is.

      Dank!
      met vriendelijke groeten,
      Enrico

      Beantwoorden
      • Dag Enrico,

        “Slaat hij dan fysiek nogmaals 271Gb op in iCloud en in Foto’s op mijn iMac?” In principe wel ja. Ze komen in volledige resolutie in iCloud terecht en op de Mac zou in een vink zetten bij Foto’s > Voorkeuren > iCloud > Optimaliseer Mac-opslag.
        “Wat is de maximale grootte van de ‘ DB’ in Foto’s op de iMac?” Dat is afhankelijk van de grootte van je harde schijf / ssd en de instelling die ik hierboven aangaf.
        “En ik merk ook dat hi iets ‘trager’ is.” Dat kan komen doordat je harde schijf heel vol zit, of doordat slimme systemen op de achtergrond bezig zijn met het indexeren van de metadata van de nieuw toegevoegde foto’s.
        Tip: Grote bewerkingen met data, Nooit in een keer doen, altijd in parten. Dan houd je grip en dus overzicht over wat er gebeurt.
        Tip: Je kunt er ook aan denken om de complete hoeveelheid foto’s te verdelen over 2 bibliotheken: de gewone die praat met iCloud (de ststeembibliotheek) en anderzijds een 2e bibliotheek die je b.v. Archief noemt. Leg dan de grens bij een jaartal b.v. Archief is van voor 2010. Die tweede bibliotheek kan je dan eventueel op een externe harde schijf zetten, maar je kunt hem wel oproepen binnen de Foto’s-app.
        Succes!
        Tom Berends

        Beantwoorden
        • Dank Tom! Voor wederom de snelle reactie.
          Het is een helder verhaal. Ik ga met jouw tips aan de gang.
          Eventueel een Mac-check spreek mij overigens wel aan. Ik ben niet woonachtig in jouw werkgebied. Doe je dan de support op afstand?

          Dank!

          Met vriendelijke groeten,
          Enrico

          Beantwoorden
          • Dag Enrico,

            Een Mac-Check kan ik op afstand doen. Er zijn klanten die mij eerst een keer thuis willen hebben, dat kan. Ik heb daar ook een lichte voorkeur voor, maar zoals aangegeven, we kunnen het ook meteen op afstand doen. Als je een indruk wil hebben van de reistijd- en autokosten, dan kan je je adres sturen, dan mail ik je een factuur waar alleen de reiskosten incl. btw op staan. Zo weet je waar je wat dat betreft aan toe bent.

            Met vriendelijke groet,
            Tom Berends

            Beantwoorden
  45. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Even een vraag. Ik heb de jaarmappen en slimme albums aangemaakt. Alleen is nu de slimme map 2004 leeg. Deze foto s staan nog wel in de fotobibliotheek. Hoe krijg ik die weer in de slimme map?

    Beantwoorden
    • Dag Flora,
      Dat de slimme map geen foto’s bevat terwijl dat wel zou moeten, kan twee oorzaken hebben:
      A Of het zoekcriterium van de slimme map is niet juist, controleer dat even.
      B Of de foto’s uit 2004 hebben geen ‘labeltje’ met die datum.
      Oplossing voor B: Selecteer de betreffende foto’s in de Bibliotheek > menubalk > Afbeelding > Wijzig datum en tijd. Daarna staan de foto’s in de slimme map van 2004.
      Succes er mee!

      Groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Beste Tom,
        Bedankt voor je snelle reactie.
        Optie A, biedt geen oplossing
        Optie B, labeltje klopt
        De enige manier om de foto’s in het slimme album te krijgen is ze te dupliceren ben ik achter gekomen. Dit is wel heel veel werk. Heb je nog meer suggesties?
        Dank en groet,
        Flora

        Beantwoorden
        • Goedemorgen Flora,

          Merkwaardig, dupliceren zou niet nodig moeten zijn, ik zou dat ook niet gaan doen.
          Als je wil kan ik met je meekijken, wellicht helpt dat. In dat geval, stuur mij even een mailtje.

          Groet,
          Tom Berends

          Beantwoorden
  46. Beste Tom,
    Bedankt voor dit heldere stappenplan!
    Bij de tips voor stap C stuit ik echter op een probleem. Ik zie namelijk bij het wijzigen van het slimme album niet de mogelijkheid om ‘een of meer’ te kiezen. Doe ik iets verkeerd of kan het nog anders zijn?
    met vriendelijke groet,
    Marielle

    Beantwoorden
  47. Beste Tom,

    Ik loop al jaren aan te hikken tegen het organiseren van mijn verzamelde foto’s, een combinatie van foto’s die van mijn iPhone(s) en fototoestel komen en die ik gedownload heb van internet. Ik heb al van alles geprobeerd te organiseren, maar het was en is nog steeds een grote brei van mappen, albums en losse gebeurtenissen. Dankzij jouw duidelijke instructies heb ik de stap gezet nu eindelijk eens orde op zaken te stellen en alles netjes te gaan organiseren.

    Ik ben begonnen zoals je hebt aangeraden met het maken van zgn. jaarmappen en heb de foto’s daarin mbv. de smart albums op jaar van elkaar gescheiden.

    Nu wil ik alle te verwijderen foto’s selecteren en verwijderen, waar kan ik dat het beste doen zodat ze ook overal echt weg zijn en niet nog ergens in een of ander album zitten? Ik werk nog met OS X El Capitain met versie 1.5 van Photos.

    Daarnaast is me niet helemaal duidelijk wat de map iPhoto-gebeurtenissen inhoudt, welke foto’s daarin staan, of deze foto’s ook in het album All Photos staan en of deze foto’s dus zijn meegenomen naar de smart albums. Ik heb het idee dat er een flink aantal ook in het album All Photo’s en dus nu ook in de smart albums staan, maar dat dat niet voor alle foto’s geldt. Kun je me uitleggen wanneer foto’s in de map iPhone-gebeurtenissen terecht komen en of en hoe ze dan verhuizen naar elders? Het kan zijn dat ik in het verleden al een aantal foto’s uit deze map naar andere locaties heb verhuisd/gekopieerd??

    Tot slot stap ik binnenkort over naar een nieuwe MacBook met de meest recente software en versie van Photos. Als ik nu alles organiseer op mijn huidige (oude) MacBook kan ik dan alles netjes meenemen naar mijn nieuwe laptop? Of kan ik dan weer opnieuw beginnen.

    Ik weet het zijn veel vragen, maar ik word altijd behoorlijk nerveus van het sorteren van mijn foto’s en heb nooit helemaal goed begrepen (en doe nog steeds niet, maar nu al iets beter) hoe Photos werkt. Ik ben ongelofelijk blij dat ik nu de eerste stap heb kunnen zetten, hoewel ik er nog een heleboel zie aankomen.

    Dank voor al je hulp,
    met vriendelijke groeten,
    Wilma

    Beantwoorden
    • Dag Wilma,

      Fijn om te lezen dat je door deze uitleg toch bent begonnen aan de hobbel waar je al zo lang tegen aan zat te hikken!
      Hieronder zie je in het kort mijn reacties:

      Jaarmappen / slimme mappen: Fijn dat dat nu zo staat, dat is een belangrijk stap.
      Waar verwijderen: Ik ga nu even er van uit dat je iCloud-Foto’s gebruikt, dus dat je jouw bibliotheek op de Mac synchroniseert met iCloud en dat je een Time Machine backup hebt. Foto’s definitief verwijderen doe je alleen in de bibliotheek, die staat links boven in de navigatiekolom. Tip: Ga op mijn website even naar Diversen > Downloads, daar vind je een documentje waar je kunt zien wat er gebeurt wanneer je op welke plek een foto verwijdert.
      El Capitan: De combinatie van oude software en oude hardware is een hele slechte. Ik kom dat vaak tegen als ik mensen thuis, of op afstand help, vaak kom je van de regen in de drup, je mist betere mogelijkheden, goede beveiliging en je mist het plezier van heerlijk werken met software en hardware die up to date zijn. Als je een investeringsslag kunt maken, doe het! Dan kan je er weer een jaar of 8 – 9 tegen aan!
      iPhoto-gebeurtenissen: Met een hele kleine slag om de arm, want het is voor mij een ver verleden: het zijn foto’s die in in de grote bibliotheek staan. Ze zijn meegenomen in de smart albums, want smart albums zoeken in de grote bibliotheek. Ik zou de oude iPhoto-gebeurtenissen verwijderen en werken met de nieuwe systematiek die je nu aan het opzetten bent.
      Nieuwe MacBook: Top! Als je de foto-synchronisatie aan hebt staan vind je alles op die manier terug op de nieuwe.

      Succes!
      Tom Berends

      Beantwoorden
  48. Hallo Tom,
    Ik heb een vraag over het importeren van foto’s van een externe schijf naar de Macbook air. Op onze oude Mac book pro met meerdere usb poorten lukte dat wel. Op de Mac book air past geen normale usb aansluiting. Is importeren en exporteren wel mogelijk met een verbindingsstuk/verloop? Zo ja welke?

    Beantwoorden
    • Dag Marianne,
      Ja zeker, dat importeren en exporteren kan je ook op je MacBook Air doen. Je hebt daar een USB-C naar USB Adapter voor nodig. Bij Amac kan je hem bestellen voor €25,-. Dat is best veel, maar ik raad je aan om kabels, verloopstukjes, e.d. niet ergens op het internet goedkoper te kopen. Er zit vaak onzichtbare electronica in die van alles checkt en doet. Dus ik koop dit soort zaken origineel van / bij Apple.
      Succes!
      Tom Berends

      Beantwoorden
  49. Beste Tom,

    Ik heb een foto DB van >22000 beelden. Niet op al deze beelden werkt de gezichtsherkenning even goed. Jammer, maar niet geen directe ramp, want ik ben jaren geleden begonnen met de namen van de personen op foto’s toe te voegen. Dus ik dacht gewoon slimme map o.b.v. ‘Persoon’, en aan die beelden een trefwoord toevoegen en daarna alsnog middels slim ablum door gebruikt van ‘Trefwoord’ alle foto’s bij elkaar te hebben. Echter als ik een slimme album maak en daarin “trefwoord” selecteer als criterium dan stopt Foto’s onmiddellijk met werken. Ik hoop dat je een oplossing weet, want nu ‘mis’ ik >2000 foto’s van sommige personen. Ze zijn niet weg, maar ze verschijnen niet in het slimme album.

    Beantwoorden
  50. Erg handig en duidelijk overzichtelijk artikel. Ik kwam alleen in Mijn albums ook het mapje iPhoto gebeurtenissen tegen. Met best veel foto’s. Kan ik die verwijderen zonder dat hoe foto’s uit mijn bibliotheek verdwijnen. Ik begreep uit je stuk dat je mappen zo kunt verwijderen… maar dit handelt zich nog om een ‘oude’ ondersteuning en ik weet niet of hiervoor hetzelfde geldt. Ik draai nog op high siërra

    Beantwoorden
    • Dag Linette,
      Bedankt voor jouw compliment.
      Alles wat je uitvoert n.a.v. wat ik schijf is natuurlijk op eigen verantwoordelijkheid, maar mapjes en albums uit de iPhoto-tijd hebben geen andere status binnen de nieuwe Foto’s-app dan de andere, en kunnen dus weg maar de foto’s blijven we in de bibliotheek zitten. Bij dit soort twijfel: altijd even testen met een mapje wat toch al weg mag.
      Ps ergens onderaan het artikel staat een link naar een pdf die ik gemaakt heb over wat er gebeurt alt je een foto ergens verwijdert. Mocht iemand daar verbetermogelijkheden in zien, dan geef maar door, dan pas ik hem aan.

      Succes!
      Tom Berends

      Beantwoorden
  51. Het lijkt een mooi extra voor je foto’s maar als je MacBookPro er al 3 dagen over doet vraag ik mij af of de software niet een bug heeft. Zoeken, dubbele foto’s eruit halen en groeperen duurt lang als ik het zelf doe maar 3 hele dagen voor een krachtige machine? Het lijkt een beetje op software van de competitie . heel snel naar 80% gereed en dan niet meer verder gaan of kunnen.

    Beantwoorden
    • Dag Bas,

      Ik denk dat het hebt over de app Duplicate Photo Fixer Pro? Als hij al dagen niets meer doet, dan zou ik het afbreken. Je hebt een Time Machine backup dus er kan je niet zoveel gebeuren.

      Groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  52. Beste Tom,
    Aangaande het verbergen van fotos om zodoende te zien welke fotos je al uit je slimme album hebt versleept:
    Mijn ongevraagde maar hopelijk gewaardeerde advies is om aan het slimme album het volgende criterium toe te voegen; “foto is niet in album willekeurig”. Dat scheelt je een hoop klikken tijdens het ordenen van veel fotos. Ik vind het persoonlijk fijn, dat als ik foto’s uit het slimme album sleep naar het album waarin ik ze uiteindelijk wil hebben, ze dan ook direct uit mijn slim album verdwijnen.
    Met vriendelijke groet Theo

    Beantwoorden
    • Dag Theo,
      Ik ben heel blij met jouw reactie! Ik heb die oplossingsrichting ook belopen, maar liep toen vast met dat idee. Ik heb het getest, maar ik moet het iets anders doen. Het tweede criterium moet overigens bij mij niet zijn “foto is niet in album willekeurig”, maar: “Album – Is niet – Een of meer”. Ik heb het artikel inmiddels aangepast.
      Leuk, dit is leren van elkaar!
      Metvriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
      • Beste Theo,
        Ook ik met bezig met het ordenen van meer dan 30.000 foto’s op in mac en ben erg blij met je artikel! Ik zou het ook fijn vinden dat de foto’s die ik in maken heb verdeeld vanuit het slimme album, niet meer zichtbaar zijn in het slim album. Als ik een tweede criteria toevoeg aan het slimme album kan ik wel album aanvinken en is niet maar d optie Een of meer staat er dan bij mij niet in. Wel staat er inderdaad Willekeurig en worden alle andere slimme mappen en diverse mappen genoemd. Hoe kan ik er nu toch voor zorgen dat de foto’s die ik ordenen in mappen niet meer in het slimme album zichtbaar zijn?
        En heb je daarnaast nog tips hoe ik een handige map per kind kan maken om daarmee uiteindelijk een mooi fotoalbum te laten afdrukken?

        Alvast bedankt!
        Groet,
        Barbara

        Beantwoorden
        • Maar ik heet Tom;-)

          Bij mij lukt dat wel.. Lijkt een versie-issue te zijn, die van mij is: Versie 5.0 (161.0.120) Dat vind je door te klikken op Voorkeuren > Over Foto’s. En ik gebruik macOS Catalina 10.15.7.
          Versie-probleem?
          Over je laatste vraag: Het enige waar ik op kan komen is dat je “Personen” gaat gebruiken. Die optie in Foto’s verzamelt semi-automatisch de zelfde personen.

          Beantwoorden
          • Beste Tom,
            Excuses voor de verwarring van de naam! Dank voor het meedenken! Ik denk inderdaad dat het de software is want ik heb een update maar geen opslagruimte. Zal eerst aan het werk moeten daarmee ben ik bang. Eerder had ik een macbook pro en daar nooit problemen mee. Nu een macbook air omdat die makkelijker mee te nemen was naar mijn werk maar al snel steeds meldingen dat de schuif bijna vol is. Puf want hoe dat werkt is weer een hele puzzel ben ik bang.
            Groet,
            Barbara

            Beantwoorden
  53. Hi Tom,

    Bedankt voor de uitgebreide uitleg maar blijf nog met 2 vraagje zitten. Ik heb veel gedeelde albums waar familie en vrienden foto’s in hebben gezet. Nu wil ik een aantal van die albums opruimen maar worden de foto’s automatisch geplaatst in mijn fotobibliotheek of moet ik alle foto’s eerst kopiëren naar mijn bibliotheek? Als ik alle foto’s moet kopiëren worden dan alleen die foto’s gekopieerd die nog niet in mijn fotobibliotheek staan of krijg ik dubbele foto’s?

    Ik hoor het graag.

    Mvg
    Roger

    Beantwoorden
  54. Beste Tom,

    Fijn artikel, dankjewel alvast. Volgens mij ben ik al een aardig eind op weg in het orden in Foto’s op mijn Macbook. Ik maak gebruik van iCloud, maar ordenen doe ik (logischerwijs) op mijn Macbook. Maar een terugkerend probleem is, dat ik mijn mappen (met de daarbij behorende albums daarin) op een chronologische volgorde van jaren zet, maar de Mac ze keer op keer weer op een eigen volgorde plaatst? Heb jij enig idee hoe ik mijn gekozen volgorde kan ‘opslaan’/behouden? Groeten Laura uit Barendrecht

    Beantwoorden
    • Dag Laura uit Barendrecht🤗,

      Bedankt voor jouw vraag. Wellicht kan je even experimenteren met deze optie:
      Klik met rechts op Mijn albums > daar zie je 3 opties, probeer ze eens uit.

      Ik hoop dat het je lukt en bedankt voor jouw compliment!

      Beantwoorden
  55. Wat kost het om mij te helpen op afstand met het ordenen van mijn foto’s?
    Ik ben al lang bezig maar mogelijk doe ik iets verkeerd

    Hartelijk dank alvast

    Mimi

    Beantwoorden
    • Dag Mimi,

      Je schrijft in feite dat je al lang bezig bent en dat het nog niet goed lukt. Je bent niet de enige die daar lang tegen aan kijkt. Heel goed dat je stappen wil ondernemen om je foto’s nu goed te organiseren.
      De kosten hangen van drie factoren af: Op locatie / Op afstand / jouw ‘foto-situatie’.
      Locatie / afstand: Er zijn klanten die willen dat ik bij hen ben, dat we het samen doen. Dat kan als ik op minimaal 1,5 m afstand kan zitten. Ik start dan een schermdeling-sessie op, dat werkt prima en ik desinfecteer natuurlijk mijn handen enz. Nadeel, daar zitten natuurlijk reiskosten aan vast.
      Jouw ‘foto-situatie’: Staan ze op diverse plekken, sticks, e.d., dan duurt het langer. Staan jouw foto’s al allemaal in de bibliotheek dan kost het minder tijd. Er zit ook verschil in het voor jou uitvoeren en aan de andere kant het uitvoeren en je leren hoe je het in het vervolg zelf kan doen.
      Wil je ontdubbelen? Kortom, het is van tevoren niet precies aan te geven. Twee uur gaat er al gauw in zitten.
      Ik hoop dat je aan dit antwoord wat hebt!
      Wil je verder contact, dan graag via info@meermetmijnmac.nl.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  56. Handige tip en zo had ik de mappen en albums georganiseerd. (staan in de iCloud) Nu dacht ik handig te zijn en dezelfde albums aan te maken in “gedeelde albums” en de foto’s daarin te zette, zodat mijn vriendin haar foto’s erbij kon zetten. Als volledig album gewoon omzetten lukt niet dus albums aangemaakt met zelfde naam in “gedeelde mappen” en alle foto’s erin gesleept. Dat gaat prima totdat ik opmerkte dat de volgorde van de foto’s totaal veranderd was. Er werd geen rekening met de tijd van opname gehouden. Heb ze ook vanuit iPhone geprobeerd over te zetten op de dag maar dan verandert de volgorde ook. Wat doe ik fout of doet het programma foto’s dat automatisch

    Beantwoorden
    • Geachte heer Bokhorst,
      Als iemand zegt Dat is een goed vraag, dan betekent dat dat die persoon het antwoord op dat moment niet weet. Ik bevind me in die situatie. Ik heb hier geen goed passend antwoord op.
      Wat u zo kunnen proberen, is te bellen met Apple of de vraag in de community zetten. Tip: stel de vraag in het Engels, dat geeft een veel grotere en snellere respons.

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  57. Beste Tom,

    Ook ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb zowel iPhone foto’s als Nikon foto’s en ik weet niet hoe ik dit handig kan ordenen. Ik probeer dit uit te zoeken door veel erover te lezen maar heb 2 ‘rode draad’ vragen die nog onbeantwoord zijn.

    Wat ik wil bereiken: alle foto’s geordend op één plek + een back-up daarvan. Gelet op de omvang aan data kan dat denk ik alleen op een externe harde schijf. iCloud gebruik ik niet.

    Vraag 1. Ik gebruik nog iPhoto ipv foto’s. In iPhoto importeer ik alle iPhone foto’s. Dat gaat steeds moeilijker. Foto’s worden geïmporteerd maar zijn vervolgens niet zichtbaar in gebeurtenissen of ‘foto’s’. Ik heb geen idee hoe dat kan. Als ik het opnieuw wil doen geeft de Mac aan dat ze al geïmporteerd zijn. Enig idee wat ik hieraan kan doen?

    Deze iPhone foto’s zijn buiten de automatisch gesplitste gebeurtenissen niet geordend. Ik ga jouw stappenplan gebruiken om dat te doen. Die structuur met jaren en daarbinnen albums gebruik ik ook voor mijn Nikon foto’s. En tevens kijken of het verstandig is over te stappen naar foto’s ipv iPhoto.

    Mijn Nikon foto’s staan allen keurig geordend op een externe schijf (zonder gebruik te maken van enig programma), dit ivm opslagruimte. Omdat die ordening zo goed is wil ik mijn (losse) iPhone foto’s aan de juiste (bestaande) mappen toevoegen. Dan zijn mijn albums compleet.

    Vraag 2. Hoe doe ik dat het best? Nu kopieer/plak ik vanuit iPhoto maar de map op de externe schijf. Ik lees echter her en der dat als ik dat doe vanuit iPhoto (kopiëren/plakken) dat ik dan alleen de verwijzing kopieer en niet de echte foto. Is dat juist?

    Kortom: ik bewaar nu dus foto’s op twee plekken en dat is niet handig.

    Beantwoorden
    • Dag Marieke,

      Het is niet eenvoudig om deze foto-vraag even simpel te beantwoorden, ik zou op afstand mee moeten kijken om je daar echt bij te helpen. Maar ik heb wel een paar losse gedachten waar je misschien wat aan hebt:

      A: ‘iCloud gebruik ik niet’:
      Mijn eerste reactie is dat jouw problemen ontstaan door af te wijken van het gebruik zoals Apple dat bedoeld heeft. En dat is: op alle Apple apparaten heb je de zelfde informatie, het doet er niet zoveel toe of je nu je contacten, agenda’s, foto’s, notities, bestanden, enz. op de iPad. iPhone of Mac benadert. Overal zijn die ‘gegevensbakjes’ gelijk. Dat is heerlijk vind ik. Als je zoals jij iCloud niet wilt gebruiken, een zeer wezenlijk stuk fundament van een Apple-omgeving, dan moet je gaan haspelen met allemaal bijkomende problemen. Apple heeft dat gebruikersprobleem al jaren geleden herkend en heeft dat ook al jaren geleden opgelost.
      ‘iCloud gebruik ik niet’ vind ik onhandiger en onveiliger. Besef dat je met brand – diefstal ALLE foto’s kwijt bent door die beslissing. Apple bouwt zijn software en hardware dusdanig dat zijzelf geen toegang hebben tot data van hun klanten. Zo’n 2 jaar geleden wilde de FBI een simpele iPhone van een terrorist openen en bekijken dat kon de FBI en Apple niet dat was een maand lang wereldnieuws. AL de grote andere tech-reuzen vertrouw ik niet als ze aangeven dat je daar gratis vanalles kunt stallen. Apple heeft een ander verdienmodel dan die anderen. Ik vertrouw Apple mijn data dus toe en betaal daar ontzettend graag een klein bedragje per maand voor.

      B:’ Ik gebruik nog iPhoto ipv foto’s’.
      Tip: werk niet met verouderde software, onhandiger, minder veilig.

      C: ‘Mijn Nikon foto’s staan allen keurig geordend op een externe schijf (zonder gebruik te maken van enig programma), dit i.v.m. opslagruimte.’
      Ik zou alle foto’s in de Foto’s-app willen hebben waarbij je 1 (of meerdere) bibliotheek hebt die in jouw geval, op de externe harde schijf staat en synct met iCloud. Heb je meerdere bibliotheken in de Foto’s-app dan kan er maar 1 synchroniseren met iCloud.

      Even tot zover tot overdenking🤗

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  58. Goede uitleg! Ik mis 1 ding…

    Ik heb ruim 300 albums die ooit zijn aangemaakt door het pakket zelf.

    Deze per stuk verwijderen is enorm veel werk… Is er een trucje om alle albums in 1 keer te verwijderen?

    Bedankt!

    Ron

    Beantwoorden
    • Dag Ron,

      Dank voor je compliment!
      Ik ga even uit van: met albums bedoel je geen mappen / de albums staan niet in een map.

      Het klopt wat je schrijft: Apple heeft het denk ik bewust onmogelijk gemaakt om meerdere albums tegelijk te selecteren. Waarschijnlijk ook omdat daar het risico in zit dat je op die manier ongewild dat zou doen en dan al die albums kwijt zou zijn.

      De enige oplossing die ik zie, maar die is maar nauwelijks sneller, is deze:
      Ik zou een map maken met de naam WEG > sleep een voor een de albums in die map > verwijder de map.

      Ben benieuwd naar je ervaring hiermee! Laat maar hier weten!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  59. Goedemorgen Tom,

    Eindelijk begrijp ik de systematiek van Foto’s! Met jouw adviezen een goede ordening in mijn foto’s kunnen aanbrengen. Veel dank dus!

    Vorig jaar heb ik de cursus bij je gevolgd bij de Volksuniversiteit in Arnhem; nog veel baat bij.
    vriendelijke groet, Annechien Saak

    Beantwoorden
  60. Beste Tom,
    Heel erg bedankt voor al deze uitleg! Hier kom ik zeker een stuk mee verder. 1 brandende vraag…..ik heb dus heel veel foto’s in de app Foto’s staan maar ook nog allemaal foto’s als bestanden gewoon op mijn MacBook, bij mij staan ze bij:
    MacIntosh HD/Gebruikers/mijn naam/Afbeeldingen (hierna staan er dan nog allemaal foto’s in mapjes).
    Sommige daarvan komen overeen met foto’s in de app Foto’s maar sommige staan daar nog niet in. Wat is nu handig? Om alle afbeeldingen die ik heb naar Foto’s te slepen en ze in de map Afbeeldingen te verwijderen? Want anders telt het ook allemaal dubbel toch als opslag? Ik vind het heel onoverzichtelijk zo en hoop dat jij een tip hebt!

    Beantwoorden
    • Dag Stephanie,
      Fijn om te horen dat je wat aan de uitleg hebt!
      Je vraag is duidelijk. Wat ik zou doen in jouw situatie: Importeer vanuit Foto’s de foto’s die ‘los’ op jouw Mac staan. Ik zou tijdens dat importeren de mappenstructuur niet meenemen en ze dus gewoon importeren in de Bibliotheek. Daarbij checkt Foto’s of de te importeren foto’s al in de Bibliotheek staan. Daarna kan je ze onderbrengen in jaar-mappen enz. zoals in het artikel staat aangegeven. Is dat gebeurd en gecontroleerd, dan kan je de ‘losse’ foto’s uit de map Afbeeldingen verwijderen. Dit hele proces heb ik beschreven in het artikel Foto’s importeren.
      Veel succes!

      Tom Berends

      Beantwoorden
  61. Het ordenen van foto’s is ‘appeltje eitje’ met het drie stappenplan, dank daarvoor. Toch heb ik een vraagje! Bij wijzig ‘Slim album’ moet het toch mogelijk zijn dat, als je daarin foto’s selecteert voor een specifiek album, deze geselecteerde foto’s daarna uit het slimme album onzichtbaar worden? Het maakt het ordenen van het ‘Slimme album’ (798) stuks eenvoudiger. Dit zijn mijn instellingen:
    Eerst in ‘Mijn Album’ een map aangemaakt met de naam 2019. Hierin met het plusje een ‘Slim album’ aangemaakt.
    Naam Slim album ook: 2019 – rechtsklik – Wijzig slim album in – Aanmaakdatum – ligt tussen – 1-1-2019 en 31-12-2019 tweede trap met + – Album – is – een of meer. (=798 stuks) De opdracht -‘is’- zou toch eigenlijk -‘is niet’ -moeten zijn maar dan vindt ie géén onderdelen? Of vraag ik nu teveel van dit systeem?

    Beantwoorden
    • Dag Netty,
      Ik snap jouw vraag heel goed. Het zou immers handig zijn wanneer de geplaatste foto’s uit het slimme album verdwijnen! Dan weet je welke foto’s je nog moet plaatsen in de gebeurtenis-albums.
      Ik heb daar over nagedacht en ik heb een oplossing voor jou! Ik heb hem toegevoegd aan het artikel onder stap D.
      Plezier er mee!

      Tom Berends

      Beantwoorden
  62. Hi Tom

    Ik heb zo’n 21000 foto’s in albums op mijn MacBook Air. Ik heb een externe harde schijf gekocht. WD elements van 1 TB. De foto’s staan ook in de cloud. Bij het volgen van jouw instructie had ik uit de 2020 foto’s de verbouwing van onze keuken geselecteerd en naar de slimme map gesleept. Nu zie ik dat ook de niet aangeklikte foto’s uit 2020 meegegaan zijn naar het slimme album. Wat doe ik verkeerd?

    Ik wil heel graag alle albums van de MacBook af hebben om ruimte te maken dus naar de externe schijf. Moet dat via de slimme mappen of wat gebeurt er als ik dit rigoureus doe en ze verwijder? Blijven ze dan bestaan in de cloud en op mijn iPad Pro? Beetje huiverig voor de techniek. Eduard de Beer (68) Zoetermeer

    Beantwoorden
    • Dag Eduard,

      Je kunt een selectie foto’s niet naar een slim album slepen, want een slim album verzamelt zelf al. Je kunt ze wel slepen tot OP de jaarmap. Daar vormt zich dan meteen een (gebeurtenis-)album waarvan je de naam nog wel even moet wijzigen in 2020 Verbouwing.

      Het heeft nauwelijks zin om de albums naar de externe harde schijf te verplaatsen, want het zijn slechts verwijzingen vanuit de bibliotheek.

      Als je ruimte wilt maken op de MBA, dan kan je er voor kiezen om de hele bibliotheek (of een gedeelte) te verplaatsen naar de externe hd. Maar dat is best een tricky operatie om dat zelf te doen. Eventueel kan ik je daarbij op afstand helpen. Kijk van tevoren wel even naar de tarieven en de algemene voorwaarden.

      Beantwoorden
  63. Beste Tom,

    Al jaren heb ik een Mac book met daarop een steeds verder toenemende nucleaire bom aan losse foto’s. De moed zakte me telkens in de schoenen als ik alleen al dacht aan het icoontje van het bloemetje en de duizenden foto’s die daar achter verstopt zaten (om over de dubbele foto’s – HOE DAN?! – nog maar te zwijgen. De sites van Apple hielpen mij niet. Door deze handige instructie van u zie ik eindelijk door de appelbomen het bos! Veel dank daarvoor. Ik blijf uw site in de gaten houden. Als ik met mijn foto project klaar ben, kom ik hier zeker terug. Met Vriendelijke groet, Diana van der Horst uit Den Bosch.

    Beantwoorden
    • Dag Diana,
      Bedankt voor je uitgebreide reactie. Heel fijn om te lezen dat je nu weer de moed hebt om het definitief goed aan te gaan pakken!
      Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan kan ik je ook op afstand helpen!
      Succes met de klus die nu veel leuker is geworden!

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics