Foto’s ordenen op een iMac of MacBook

Foto's ordenen op een Mac

Wanneer ik mensen thuis kom helpen met hun Apple computervragen, dan zit daar vaak ook een vraag bij als: “Hoe kan ik het beste mijn foto’s ordenen op mijn Mac? Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is vaak afhankelijk van wat een klant wil. Maar omdat dit artikel geschreven is voor een groot publiek, zal ik dus hieronder een algemene methode uitleggen die voor de meeste mensen bruikbaar is. Ik zelf heb mijn foto’s ook zo geordend!

Uitgangspunten

Ik ga hierbij uit van de situatie die ik bij veel mensen aantref:

 • Er zijn een paar duizend foto’s te ordenen,
 • Vroeger gebruikte men iPhoto,
 • Men wil per jaar de gebeurtenissen geordend bij elkaar hebben staan,
 • Het is een rommeltje geworden van allerlei mappen en albums,
 • De moed zinkt al in de schoenen bij het zien van het Foto’s-app icoon.

Als dit herkenbaar is, dan is de kans groot, dat dit het begin is van minder chaos en meer ordening! We gaan foto’s ordenen! Doel van deze handleiding is het maken van een gestructureerde verzameling van ‘Gebeurtenis-albums’ die geordend is per jaar. Tip: lees voordat je gaat beginnen, dit artikel eerst een keer helemaal door, zodat je de rode draad gaat herkennen!

De termen: navigatiekolom / bibliotheek / map / album / slim album

De navigatiekolom is te vinden aan de linker kant van het scherm van de Foto’s-app. Je vindt daar alle afdelingen die Apple al voor je gemaakt heeft en daar onder zie je de diverse albums. Je vindt zo’n navigatiekolom trouwens ook in de Finder en in de Mail-app.

Bibliotheek

De grote verzameling van al je foto’s in de Foto’s-app is de bibliotheek. Je vindt hem in de Foto’s-app helemaal links bovenaan in de navigatiekolom, gewoon met de naam Bibliotheek. Dat zijn dus jouw echte foto’s.
Belangrijk: foto’s die je hieruit verwijdert, verwijder je echt. (Alhoewel, er is nog wel een tijdelijk achterdeurtje!)

Map

Het is wat het zegt, een map. Het icoontje is ook een mapje. In een map kunnen geen losse foto’s zitten. In een map kunnen wel albums en andere mappen zitten. Aardig om te weten: Wanneer je toch een of meerdere ‘losse’ foto’s in een map probeert te slepen, dan wordt daar automatisch een album van gemaakt! Logisch, want in een map kunnen geen losse foto’s zitten.
Belangrijk: als je een map met daarin gevulde albums verwijdert, verwijder je de map met de albums, maar de foto’s blijven gewoon bestaan in de bibliotheek.
Tip: vergelijk een map met een kast.

Album

Een album is een samenhangende groep foto’s over een bepaald onderwerp, b.v. “2021 Op Solex naar Terschelling“. Een album is dus een ordeningsmiddel dat jij zelf kan benoemen en vullen met foto’s. Het icoon van een leeg album ziet er uit als 2 witte rechthoekjes en is het album gevuld, dan zie je heel klein fotootje. In een album kunnen geen mappen zitten.
Belangrijk: foto’s die je verwijdert uit een gewoon album, blijven bestaan in de bibliotheek. Lees die laatste zin even 2 keer!
Tip: vergelijk een album met een foto-album dat in jouw kast staat.

Slim album

Een slim album is geen gewoon album, maar een heel bijzonder album. Simpel gezegd is het een album waar je een of meerdere opdrachten aan geeft, b.v. “Verzamel jij alle foto’s die zijn genomen in 2022.” Dat slimme album verzamelt dus alle foto’s uit de bibliotheek, die gemaakt zijn in 2022, maar ook de toekomstige foto’s van dat jaar zullen er automatisch in terecht komen! Eigenschappen van een slim album: Je kunt er zelf geen foto’s in zetten, dat doet hij immers zelf. Het is dus een soort machientje, vandaar het symbooltje van het tandwieltje. En, als je een foto verwijdert uit een slim album, dan verwijder je hem ook uit de bibliotheek (links boven in de navigatiekolom). Aardig om te weten in dit verband: verwijder je het hele slimme album, dan verdwijnen de foto’s die daar in staan niet uit de bibliotheek.
Tip: vergelijk een slim album met een soort robot-speurhond.

Foto’s ordenen op een Mac: het stappenplan

We gaan al de hierboven genoemde zaken gebruiken. We gaan zorgen voor een overzichtelijke jaar-structuur met daarin, wat ik zelf noem, ‘Gebeurtenis-Albums’ die per jaar bij elkaar komen te staan. Het stappenplan hiervoor is als volgt:
A Overzicht creëren
B Jaar-mappen maken (hierin komen de Gebeurtenis-albums)
C Slimme albums maken
D Gebeurtenis-albums per jaar maken (die komen in de Jaar-mappen terecht)

A Overzicht creëren

We beginnen met het zo klein mogelijk maken van de fors gevulde ‘navigatiekolom’ aan de linker kant van het Foto’s-app scherm. Je ziet daar veel driehoekjes staan. Je hebt ze in 2 soorten: met de punt naar rechts (ongeopend) of met de punt naar beneden (geopend). Klik op de driehoekjes die staan voor de afdelingen: Mediatypen, Gedeelde albums, Mediatypen, Mijn albums en Mijn projecten. Zorg er daarbij voor dat de driehoekjes de punt naar rechts hebben, dan staan die onderdelen dicht. Dan zie je ook makkelijker de grote Hoofdafdelingen met grijze letters staan: Foto’s, Albums en Projecten.

Klik Mijn albums open en zorg er voor dat alle driehoekjes overal in die afdeling naar beneden staan, dus staan ze dan allemaal open. Binnen de afdeling Mijn albums zie je nu alle mappen en albums die je ooit hebt gemaakt. Dat kunnen er echt heel erg veel zijn! Je staat nu voor twee keuzes: A Al die mappen en albums van vroeger verwijderen, of B Ze laten staan en ze later eventueel hergebruiken. Ik adviseer zeer sterk om ze te verwijderen, zo is deze handleiding ook geschreven, maar die keuze is natuurlijk aan jou. Belangrijk om te beseffen: Als je een gewoon album, of een map verwijdert, dan blijven de foto’s WEL gewoon in de bibliotheek staan. Als je hierover twijfelt of je foto’s dan niet allemaal verdwijnen:
Tip 1: Lees de omschrijving hierboven nog eens van wat een ‘map’ is en wat een ‘album’ is.
Tip 2: Experimenteer met een onbeduidend mapje of albumpje en verwijder dat. Je zult zien dat de foto’s die daar in stonden, nog steeds wel allemaal in de bibliotheek staan.
Tip 3: In de navigatiekolom (linker kolom) van de Foto’s-app kan je niet meerdere mappen en albums tegelijkertijd selecteren en daarna verwijderen. Maar je hoeft het toch niet per stuk te doen! Selecteer de map Mijn albums > selecteer alle mappen en albums door de Command-toets ingedrukt te houden en dan de a-toets gebruiken. Daarna zijn alle mappen en albums in de map Mijn albums in 1 keer geselecteerd! Daarna kan je ze dus ook in 1 x verwijderen!

B Jaar-mappen maken

Nu we weten hoe je overzicht kunt creëren in de navigatiekolom, gaan we ‘Jaar-mappen’ maken, waar straks de ‘Gebeurtenis-albums’ uit stap D in terecht gaan komen. Zoek Mijn albums, dat vind je in de navigatiekolom. Ga er met de muis op staan, dus niet klikken. Er verschijnt een plus-icoontje. Klik en kies daar Map. Geef die nieuwe map als naam van een jaar, dus in ons geval ‘2022’.  
Herhaal deze stap voor alle andere jaren.
Tip: Je kunt ‘Jaar-mappen’, als je klaar bent met het aanmaken, in de juiste volgorde verslepen. Gaat dat een keer mis, kijk dan onderaan bij Belangrijke opmerkingen > Oeps. Je kunt ook met rechts klikken in de navigatiekolom op Mijn albums en dan kiezen voor: Sorteer > Op naam.
Tip: Om de Jaar-mappen makkelijker te sorteren: Rechtsklik op de map Mijn albums > Sorteer > Naam.

C Slimme albums maken

Nu we de ‘Jaar-mappen’ klaar hebben, gaan we daarin de ‘Slimme albums’ maken. We gaan ons eerste super Slimme album maken in de Jaar-map 2022. Alle foto’s uit 2022, die nog niet in een album staan, zullen automatisch in dat Slimme album komen te staan! Lees die zin nog een keer. Hoe maak je dat super slimme album?
Klik op het icoontje van Jaar-map 2022 (dus niet op het driehoekje) > klik op het plusje dat verschenen is > klik op Slim album > Geef het de naam ‘2022’.
Eerste zoek-criterium: Vul de 3 zoek-criteria vakjes in: Aanmaakdatum / Ligt tussen / 01-01-2022 en 31-12-2022.
Daarna gaan we een tweede criterium toevoegen, dus klik achter aan die regel op de plus.
Tweede zoek-criterium: Album / Is niet / Willekeurig. (zie je dat niet, dan heb je een te oud besturingssysteem of een te oude Mac)
Dit betekent dat de totale opdracht aan het Slimme Jaar-album in gewone mensen taal zou zijn: “Verzamel uit de grote bibliotheek alle foto’s die in 2022 zijn genomen EN die nog niet in het een of andere willekeurige album zitten.”
Zorg ervoor dat in dat venstertje in de regel onder de naam van het ‘Slimme album’ staat: Voldoe aan alle van de volgende voorwaarden.
Nu moeten die andere jaarmappen van 2021 enz. ook zo’n eigen Slim Jaar-album krijgen. Dat kan je gewoon met de hand doen zoals hierboven beschreven staat. Maar je kan het ook sneller doen:
Rechtsklik op het Slimme Jaar-album van 2022. Kies Dupliceer slim album. Versleep dat Slimme Jaar-album tot op Jaarmap 2021. Wel nog even aanpassen door met rechts te klikken op dat net ontstane Slimme Jaar-album, kies Wijzig slim album daar verander je dan natuurlijk alleen nog de naam (2021) en de data.
Tip: vul bij de datumvelden eerst het jaar in, dan de maand en tenslotte de dag.
Deze stap herhaal je in alle andere Jaar-mapppen.
Opmerking: slimme albums zie je alleen op je Mac, dus niet op je iPhone of iPad.

(MacOS Monterey)

D Gebeurtenis-albums maken

Nu we in elke Jaar-map een Slim jaar-album hebben staan, kunnen we de Gebeurtenis-albums gaan maken in de Jaar-map.
Je opent het Slimme Jaar-album 2022. Daar selecteer je een aantal bij elkaar horende foto’s, b.v. de foto’s die gemaakt zijn bij het afzwemmen van kleinkind Ravi. (zie voor het handig selecteren van foto’s de tips daarover hieronder bij Belangrijke opmerkingen > Handig selecteren van Foto’s.) Daarna sleep je ze tot OP een jaarmap, b.v. ‘2022’. Als je ze daar los laat, dan merk je dat de foto’s niet zo maar los in Jaar-map ‘2022’ terecht komen, maar dat er automatisch een album aangemaakt wordt, waar ze in zitten. Geef dat album een duidelijke naam b.v. in mijn geval: ‘2022 Afzwemmen Ravi’. Hierdoor zal het aantal foto’s in dat Slimme Jaar-album natuurlijk afnemen. (dit komt door het tweede zoek-criterium dat je hebt toegevoegd) Herhaal stap D voor het maken van alle andere Gebeurtenis-albums voor 2022. Natuurlijk verwijder je in stap D ook meteen de foto’s die sowieso weg kunnen. Maar, belangrijk, verwijder alleen foto’s uit een slim album, als je ze echt wil verwijderen. Want dan verdwijnen ze ook uit de foto-bibliotheek en dus ook uit het gebeurtenis-album. Wanneer dat klusje er op zit, dan ga je op de zelfde manier 2021 doen, enz.
Tip: je kunt op deze manier alle albums in één keer sorteren, je hoeft dat dus niet met de hand te doen door ze te gaan verslepen!

Belangrijke opmerkingen!

Backups

Foto’s zijn zo ongeveer de belangrijkste ‘documenten’ die een mens kan hebben. Dus: zorg voor kopieën, backups, etc.! Het volgen en uitvoeren van deze handleiding doe je natuurlijk op eigen risico.

Werk-tip

Als je echt hier mee gaat beginnen, pak dan de iPhone of nog liever de iPad er naast bij. Daar zoek je deze pagina op en dan heb je jouw hele Mac scherm tot je beschikking om in te werken. Wel zo handig!

iCloud

Voor de meesten onder ons is het verstandig om foto’s ook in iCloud te hebben. Voordelen: Bij brand / diefstal heb je al je foto’s nog en als je foto’s met je iPhone maakt, dan staan ze even daarna zonder kabeltje te gebruiken ook op jouw Mac. Er is dan sprake van een 1 op 1 synchronisatie tussen jouw Apple apparaten, wanneer je daar de betreffende vinkjes goed hebt staan. Er is hierover nog veel meer te vertellen, maar daar gaat dit artikel niet over. (controle: Foto’s app > Foto’s > Voorkeuren > tabblad iCloud > vinkje bij: iCloud-foto’s) Overigens, als je niet alle foto’s in iCloud en dus op alle apparaten wilt hebben staan, dan is dit interessant voor jou.
Nu is van belang om te bedenken dat, als je iCloud-foto’s aan hebt staan, alles wat je doet met mappen en Gebeurtenis-albums, ook gebeurt in iCloud en de andere apparaten. De enige uitzondering daarop zijn de Slimme albums, die zal je nooit op je iPhone of iPad zien. Wat je tegenwoordig wel zal zien in een (Jaar-) map, dat is een album met de naam Alle foto’s. Wat zit daarin? Alle foto’s samengevoegd die ook in al de Gebeurtenis-albums staan in die Jaar-map. Jouw andere apparaten hebben overigens wel een poos nodig om alles ook te synchroniseren, geduld dus en leg ze aan de lader.

Wat zijn ‘referentiebestanden’?

Voor de compleetheid van dit artikel, moet ik dit even benoemen, maar geen zorgen, referentiebestanden komen zelden voor.
Voorkom dat je, zonder dat je het beseft, manipuleert met foto’s die niet echt in de bibliotheek zitten. Die foto’s zijn dus wel zichtbaar in de de Foto’s-app, maar zitten fysiek niet in de bibliotheek. Dat kan. Die foto’s worden ook wel Referentiebestanden genoemd. Controleer dit vooraf: Selecteer alle foto’s in de bibliotheek > Klik linksboven in de navigatiekolom op Bibliotheek (of Foto’s) > Selecteer met CMD + a alle foto’s. Geef daarna aan dat in het vervolg geen referentiebestanden meer mogen ontstaan door te gaan naar: Foto’s > Voorkeuren > zet een vinkje bij Importeren. Daarna: Voorkeuren > Archief > Verzamel. Goed om te weten: het komt niet vaak voor dat je te maken hebt met referentiebestanden.

Hoe ontstaan ‘referentiebestanden’?

Hoe kunnen die referentiebestanden dan ontstaan? Dat kan doordat er een vinkje ontbreekt bij: Foto’s-app > Voorkeuren > Tabblad Algemeen > Er moet een vinkje staan bij Kopieer onderdelen naar Foto’s-bibliotheek. Staat dat er namelijk niet, en je importeert foto’s, dan komen die foto’s niet echt in de bibliotheek te staan, maar in een soort “bijkamertje” van de de Bibliotheek. Het gevolg daarvan is dus ook dat die referentie-foto’s niet synchroniseren met iCloud. Wil je makkelijk zien welke foto’s referentie-foto’s zijn? Dat doe je zo: open de bibliotheek > Weergave > Selecteer Metagegevens. Dan zal je zien dat er in de rechterbovenhoek van de foto’s die referentiebestand zijn, een vraagtekentje staat in een onderbroken vierkant kadertje!

Dubbele foto’s verwijderen

Wanneer er veel dubbele foto’s in de Bibliotheek staan, dan kan je daar heel erg veel tijd aan kwijt zijn om ze met de hand te verwijderen. Vaak gooien mensen daardoor het foto-bijltje er bij neer. Overigens, de Bibliotheek is de enige plek waar je moet checken of er dubbele foto’s in staan. Maar daar is een oplossing voor: PowerPhotos. Het kost ongeveer 3 tientjes. Je kunt niet alleen dubbele foto’s opsporen, maar je kunt ook eenvoudig manipuleren met meerdere bibliotheken. Voordelen: het kost dus niet veel en hij doet goed zijn werk. In deze handleiding kan je alles vinden als je er een vraag over hebt.

Voordat je PowerPhotos gaat gebruiken

Als je dubbele foto’s gaat verwijderen met PowerPhotos, zorg er dan van tevoren voor dat tijdens dat ontdubbelen, de bibliotheek niet is geoptimaliseerd. Controleer dit vooraf: Foto’s-app > Voorkeuren > tabblad iCloud > Selecteer: Download originelen naar deze Mac. Dit betekent dat een behoorlijke poos daarna, alle foto’s in volledige resolutie op de Mac staan. Besef van tevoren natuurlijk wel dat je daar voldoende opslagruimte voor moet hebben. Na de ontdubbel-procedure met PowerPhotos raad ik aan om die instelling weer terug te zetten naar Optimaliseer Mac-opslag. Goed om te weten: de twee procedures: Download originelen maar deze Mac en Optimaliseer Mac-opslag, geef die veel tijd, heb dus geduld.

Oeps!

Het gebeurt iedereen, je gooit iets weg, of je versleept een groep foto’s en je laat ze op een verkeerde plek neer komen. Oeps!
Geen paniek, je houdt de CMD-toets ingedrukt en tikt een of meerdere keren op Z. Voilà, het is meteen weer hersteld!
Tip: experimenteer eens met een actie die opzettelijk verkeerd is en oefen er mee.

Foto’s importeren

Het is geen verkeerd idee om alle foto’s die je op de verschillende drives, sticks en mappen in de Finder hebt staan, eerst te importeren in de Bibliotheek. Hoe je dat doet, lees je hier.

De afdeling ‘Geïmporteerd’

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import te zien op 2 plaatsen: Bibliotheek, of, zoals het in oudere versies heet: Foto’s en en ook in Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Foto’s-bibliotheek. De zichtbare foto’s in ‘Geïmporteerd’ zijn dus slechts verwijzingen.
Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit ‘Geïmporteerd’ verwijdert, dan verwijder je hem/ze ook uit Bibibliotheek, de echte bibliotheek dus! Oefen dat even met 1 foto!
Conclusie: de map ‘Geïmporteerd’ is alleen om in te kijken, te controleren of ze zijn geïmporteerd. Het is dus slechts een soort log-boek. Maak die map dus niet leeg!

Diversen

Er staan in de ‘Momenten’ van de bibliotheek ook niet-jaargebonden foto’s, b.v. van een vogel, of van een boekpagina, e.d. Die incidentele foto’s ordenen gaat niet handig in dit jaar-gebeurtenissen-systeem. Als je daar een beetje mee zit,maak dan, onder de laatste jaarmap een map ‘Diversen’ aan. Daar in kan je, als je dat wilt, andere (sub-)mappen maken, b.v. Tuin, Hond, enz. In die map Tuin, kan je dan een album maken met alle tuin-foto’s. En in die map Hond, kan je dan een album met alle honden-foto’s maken.

Handig selecteren van foto’s
 • Aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer de eerste foto > houd dan de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste van de serie en laat de Shift los > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
 • Niet aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer een foto > houd de CMD-toets ingedrukt tijdens het (de)selecteren van de andere foto’s > klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
Foto’s verwijderen

Wat gebeurt er als je een foto verwijdert? Daar heb ik een overzichtje van gemaakt: Foto’s verwijderen
Overigens: wanneer je nog nooit foto’s hebt weggegooid, dan vind je de prullenbak, die binnen de Foto’s-app heet: Recent verwijderd, niet in de navigatiekolom! Typisch Apple: als je nog nooit iets hebt weggegooid heb je ook geen prullenbak nodig;-)

Tot slot

Iedereen is anders, dus ook als het gaat om de vaardigheid in het uitvoeren van dit soort operaties. Twijfel je, na het lezen van dit stappenplan, doe het dan niet. Jouw fotoverzameling is te waardevol om daar ondoordacht en gokkend mee om te gaan.
Hierboven is uitgegaan van een standaard situatie, dus het verplaatsen, creëren, splitsen of samenvoegen van bibliotheken bijvoorbeeld, is een ander verhaal. Neem daarvoor contact op.
Als je wilt, help ik je op afstand, of kom ik bij jou thuis om samen de structuur neer te zetten en leer ik jou ook de handelingen die nodig zijn om het verder zelf in te richten!

Voor veel mensen levert een eindelijk goed georganiseerde foto-verzameling ook een opgeruimd gevoel in het hoofd op. Bedenk dat een Mac die een paar jaar gebruikt is, ook een controlebeurt nodig heeft; wat kan beter georganiseerd worden en wat kan er opgeruimd worden en wat kan veiliger ingesteld worden? Het is in de loop der jaren zo gegroeid, je weet niet beter. Daarvoor doe ik samen met het overgrote deel van mijn nieuwe klanten een Mac-Check. Resultaat is altijd: een Mac die beter is georganiseerd, veiliger is, opgeruimd is en daarnaast heb je meer geleerd! Gun jezelf dat!

Veel plezier en succes!


153 gedachten over “Foto’s ordenen op een iMac of MacBook”

 1. Goedemorgen!
  Wat fijn om zo’n uitgebreide en zorgvuldige beschrijving te vinden. Dank daar voor.
  Met goede moed ben ik aan de slag gegaan. Alle al gemaakte albums verwijderd, jaarmappen gemaakt en daarbinnen de slimme mappen met de twee criteria.
  Toen begonnen met jaar 2015: foto’s geselecteerd, op de jaarmap geplaatst en een goede naam voor de map verzonnen. Echter toen ik terug ging naar de slimme map, waren ze niet verdwenen.
  het vinkje voldoen aan alle criteria staat aan, er zijn twee criteria ingevuld. aangemaakt tussen… en album voldoet niet aan willekeurig. Kun je me helpen? wat zie ik over het hoofd?
  Alvast bedankt voor het meedenken!
  PS. ik heb een MacBook Air uit 2020

  Beantwoorden
  • Dag Sandra,

   Sorry voor mijn veel te late reactie, eerlijk gezegd, ik was hem vergeten…

   Wat je beschrijft is allemaal goed, maar ik zou het ook wel even willen zien. Dat kan door mij via info@meermetmijnmac.nl een schermafbeelding te maken van de criteria of ik kan even kort met je meekijken op afstand. Ik hoor wel wat je het prettigste vindt.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 2. Beste Tom,

  Ik gebruik Mac OS Monterey. Bij het benoemen van ‘gezichten’ zie ik een steeds groter wordende rij met foto’s van dezelfde persoon met dezelfde naam. Hoe kan ik dit terugbrengen tot 1 gezamenlijke naam? Vroeger kon ik kiezen welke foto ik dan wilde gebruiken als een soort ‘hoofdfoto’ voor deze persoon. Maar ik kan deze optie niet meer terugvinden. Het lijkt erop dat het systeem zelf een hoofdfoto van iemand kiest.

  Beantwoorden
  • Goedemiddag Lenie,

   Excuus voor mijn te late reactie, in de zomervakantie ben ik wel eens later met antwoorden🤗

   Mijn ervaring is dat het gezicht-herkenning deel van de Foto’s app niet altijd even goed werkt, het zou dus niet aan jou kunnen liggen. Belangrijk: in welke versie van MacOS werk je?
   Wanneer je meerdere versies van een persoon hebt, zoals jij bedoelt, dan kan je een van die extra groepjes verslepen tot op de eigelijke persoonsgroep. Dan bevestig je dat die groepen samen gevoegd moeten worden.

   Het veranderen van hoofdfoto, doe je zo: Binnen de persoons-groep, klik je met rechts op een foto die de hoofdfoto moet gaan worden den dan kies je Maak hoofdfoto.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 3. Na veel gepuzzel en toestanden voor een kennisje wat fotoseries op een wat oudere apple gezet en nu voor haar zuster met een recentere apple dacht ik hetzelfde foefje te doen. Maar de serie met 265 foto’s, keurig genummerd, staan eenmaal in een nieuw album volkomen wanordelijk doorelkaar. Hoe komt dit en hoe kan ik dit verhelpen/voorkomen? Beide dames willen de foto’s als diaseries bekijken.
  Maar een diashow in willekeurige volgorde is natturlijk niet leuk.
  Alvast dank voor de hulp.

  Beantwoorden
  • Dag Dieck,

   Jouw probleem is dat je de volgorde van dia’s in een voorstelling moeilijk of niet kunt wijzigen. Ik heb daar een testje mee gedaan, maar ik kan dat probleem niet reproduceren..
   Een paar tips:
   A Zorg dat de software up-to-date is. Check dat hier: Open de Foto’s-app > Klik in de menubalk op Foto’s > Over Foto’s > daar vind je het versienummer, bij mij is dat versie 7.0 (421.0.100).
   B Maak een leeg (test-)album aan > versleep daar een stuk of 10 foto’s naar toe (je hoeft ze dus niet van tevoren een tag, nummer, beschrijving, of naam te geven) > sleep ze in dat album in de volgorde > Selecteer alle foto’s > Ga in de navigatiekolom naar Projecten > klik op het plusje en kies Dia-voorstelling > De volgorde die in het album gemaakt is, is nu hetzelfde als in de dia-voorstelling.
   C Je kunt nu eventueel de volgorde in de diavoorstelling alsnog nog wijzigen onderin door de kleine fotootjes te verslepen.

   Ik ben benieuwd of dit jou verder helpt!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Beste Tom,
    Ik heb hetzelfde probleem. Werk met Foto’s 7.0. op OS 12.5. Als ik van de bibliotheek foto’s sleep of kopieer naar een album in een door mij gemaakte map komen de foto’s niet netjes onder de foto’s die al in het album staan (zoals chronologisch zou moeten want ik werk de bibliotheek van oud naar nieuw door) maar komen deze foto’s (die in de bibliotheek uiteraard wel chronologisch staan) niet chronologisch in mijn gekozen album. Voorbeeld: Na dsc_4413.jpg volgt dsc_2094.jpg en daarop volgt dsc_4418.jpg waarbij de middelste foto 2 dagen later is genomen dan de “buitenste twee” foto.s. Heel erg lastig. Ligt dit aan de archivering van foto’s ergens diep binnen in mijn iMac? Je advies wordt zeer gewaardeerd.

    Beantwoorden
    • Dag Jan,

     Wellicht heb je hier wat aan:
     Rechtsklik in de navigatiekolom op het bewuste album > klik op sorteer > Houd gesorteerd op nieuwste eerst. Dat zou jouw probleem moeten oplossen. Z niet, dan kan je natuurlijk de foto’s in je album altijd zelf in de juiste volgorde plaatsen. Dit laatste werkt overigens alleen in een normaal album, niet in een gedeeld album.
     Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt!

     Met vriendelijke groet,
     Tom Berends

     Beantwoorden
     • Beste Tom,
      Dank voor je supersnelle reactie.
      Ik maak eigen albums om foto’s juist NIET chronologisch weer te geven. Op vakantie bezoeken we soms een lokatie op meerdere dagen. Later wil ik dan alle foto’s van die bezoeken bij elkaar zetten maar niet perse chronologisch. Dan is het makkelijk om de foto’s van het tweede bezoek als een groepje foto’s naar het album te slepen en daar als een groepje op de goede plaats in te voegen en daarna eventueel individuele foto’s nog te verplaatsen. Maar Apple plaatst mijn foto’s niet in een groepje maar tussen andere foto’s in dat album, daarbij geen rekening houdend met datum en volgnummer. Kan er iets mis zijn met de database van Foto’s?

      Beantwoorden
      • Dag Jan,
       Ik zou controleren of hier: Rechtsklik in de navigatiekolom op het bewuste album > klik op sorteer > geen vinkjes staan. Als ik een groepje foto’s in een bestaand album wil plaatsen dan sleep ik ze daar naar toe. Dan staan ze ergens en dan versleep ik ze naar hun definitieve plek waarvan ik vind dat ze daar moeten blijven staan. Dat doen ze ook, ook na het uitzetten van de Foto’s-app. Ik kan jouw probleem dus niet reproduceren..

       “Kan er iets mis zijn met de database van Foto’s?” Ja. Je kunt de database opnieuw laten opbouwen. Als je iCloud foto’s gebruikt kan dat heel erg lang duren..
       Je doet dat zo:
       Als de app Foto’s op de Mac is geopend, kies je ‘Foto’s’ > ‘Stop Foto’s’.
       Druk op Option + Command en klik dubbel op het symbool van Foto’s in de map ‘Apps’ (of klik op het symbool van Foto’s in het Dock).
       Klik in het venster ‘Herstel bibliotheek’ op ‘Herstel’ om je fotobibliotheek opnieuw op te bouwen.
       Succes!

       Met vriendelijke groet,
       Tom Berends

       Beantwoorden
 4. Dag Tom,
  Bedankt voor de goede uitleg over het sorteren van Foto’s, ik zal er werk van maken. Ik maak graag fotoalbums die ik laat afdrukken, en wat vaker voorkomt, is dat niet alle foto’s van mijn bibliotheek te zien zijn in de foto app van Albellie of Hema. Ik heb een slim album Barcelona met 500 foto’s, en op de ‘maak uw album’ app, staan er misschien 100.
  Hoe kan ik dit oplossen? Kan het te maken hebben dat er ook foto’s van mijn iphone bij zitten, en van mijn reflexcamera?
  Alvat bedankt voor uw tijd.
  Vriendelijke groeten,
  Vicky uit Brugge

  Beantwoorden
  • Dag Vicky,

   Dank voor je reactie.
   Vooraf, ik heb nauwelijks ervaring met Hema of Albellie.
   Wat zou ik doen?
   Ik zou in de Foto’s-app een map Afdrukken maken en daarbinnen 2 mappen: Albelli en Hema.
   Binnen die map van Albelli maak je een album Barcelona aan. Daar verzamel je alle foto’s die je afgedrukt wilt hebben. Daar bewerk je ze helemaal totdat ze klaar zijn. Dan sleep je dat album vanuit de Foto’s-app naar je bureaublad. Dat verschijnt daar als een mapje. Dan open je de Albelli-app of website. Daarna importeer je de foto’s vanuit dat Barcelona-mapje.

   Zodoende lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je foto’s gaat missen.

   Nog 2 opmerkingen:
   A – Controleer of er op deze plaats een vinkje staat: Foto’s-app > Voorkeuren > tabblad Algemeen > Kopieer foto’s naar de fotobibliotheek. Anders genereer je ‘referenced files’, foto’s die je wel ziet in de bibliotheek, maar die fysiek op een andere plek staan. Zit zou bij jou wellicht een rol kunnen spelen.
   B – Zorg ervoor dat op alle apparaten iCloud foto’s aan staat.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 5. Hallo Tom,
  Als ik het programma foto,s open dan ziet dat er heel anders uit als dat ik m open vanuit de bibliotheek. ook staan er in de bibliotheek minder foto’s in als dat ik opstart vanuit programma,s.
  Ik word daar behoorlijk zenuwachtig van.

  Groet Ingrid

  Beantwoorden
  • Dag Ingrid,

   Het openen van de bibliotheek zoals die te vinden is in de map Afbeeldingen, raad ik zeer sterk af. Het is niet een simpel bestand, maar het is een zeer ingenieus geheel dat zich voordoet als een bestand, maar in werkelijkheid is het een package. Alleen de Foto’s-app mag van Apple daar mee manipuleren, gewone gebruikers dus niet, want het risico dat het daarna niet meer goed functioneert is groot.

   En dat laatste zou het geval kunnen zijn misschien.. Dat is even mijn eerste reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 6. Hallo Tom, kan je verschillende fotobibliotheken weer samenvoegen tot 1 bibliotheek? Ik heb jaren geleden een paar nieuwe fotobibliotheken aangemaakt maar feitelijk is het denk ik gemakkelijker om maar 1 fotobibliotheek te hebben.
  Alvast bedankt voor info!!

  Beantwoorden
  • Dag Néman,

   Ja dat kan op twee manieren. Met de hand: exporteer alle foto’s naar een externe harde schijf en importeer ze daarna in de juiste bibliotheek, dab cintroleren dan de bibliotheek verwijderen. Of via de betaalde app PowerPhotos van FatCatSoftware. Ik zou kiezen voor de deze tweede optie.
   Tip: controleer van tevoren of de aanmaak-data van de foto’s behouden blijven. Je kunt die vraag denk ik ook even mailen naar hen. Als je dat antwoord hier even deelt, dan hebben er meer mensen wat aan;-)
   Tip: natuurlijk er voor zorgen dat je van tevoren backups hebt gemaakt.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 7. Hoi,
  Bedankt voor de goede uitleg! Ik heb sinds kort een Mac en ben dus nog een beetje een dummy. Ik loop al vast bij het maken van het slimme album 2021. Als ik de velden precies invul zoals in jouw voorbeeld, geeft hij aan dat er 0 bestanden gevonden zijn. Terwijl er heel veel foto’s gemaakt in 2021 in de bibliotheek staan… Wat kan ik fout doen?

  Beantwoorden
  • Het is inmiddels wel gelukt om de slimme albums te vullen met foto’s uit een bepaalde maand (ik heb in de jaar map 2021 dus slimme albums per maand gemaakt). Maar als ik dan de inhoud van de mappen naar een externe HD wil overzetten, geeft hij na exporteren op de HD aan dat alle bestanden 0 bytes hebben. Ik kan ze ook niet openen, dan geeft hij aan dat het bestand leeg is. (Ik wil gewoon mijn iPhone foto’s fysiek op een externe HD krijgen want ik heb mijn backup rechtstreeks vanaf mijn iPhone naar Google Photos. Ik wil dat niet meer gaan overzetten naar de iCloud.) Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken, of wat doe ik fout? Hoop dat je mij kunt helpen! Bedankt alvast.

   Beantwoorden
   • Dag Lisette,
    Mijn advies is KIS, Keep it simple. Een paar opmerkingen over hoe ik hier over denk:
    X – In een Apple-omgeving, die heb jij, kan je alles m.b.t. foto’s regelen. Ik zelf ga daar Google, het advertentie-bedrijf, dat veel van je wil weten, niet bij betrekken. Ik wil alles op 1 plek hebben, dus bij 1, voor mij zeer betrouwbaar, bedrijf, KIS dus.
    X – Ik heb ingesteld dat mijn iPhone ± elke dag automatisch een backup maakt, KIS dus.
    X – Ik heb ingesteld dat Time Machine automatisch reservekopieën maakt van mijn Mac, KIS dus.
    X – Mijn foto-bibliotheek staat in iCloud en mijn apparaten synchroniseren daar automatisch mee, op welk apparaat ik dus iets met foto’s doe, het maakt niet uit, het is overal het zelfde, KIS dus.
    X – Ik betaal een bedragje voor mijn iCloud-opslag, ja, want die opslag van mijn foto’s kost Apple geld en ik vind het fijn dat zij mij daar voor laten betalen. Zij verkopen mijn data namelijk niet. Daar betaal ik graag voor. Elke maand gaat automatisch dat bedragje van mijn creditcard af, KIS dus.
    X – Ik heb geen opslagproblemen op mijn iPhone: op mijn Mac is de bibliotheek 87 Gb groot, die zelfde bibliotheek neemt op mijn iPhone van 64GB maar 6 Gb in, KIS dus.

    Dit is wellicht niet het antwoord dat je verwachtte, maar het geeft wel stof tot anders te denken.

    Met vriendelijke groet,
    Tom Berends

    Beantwoorden
    • Beste Tom,
     Al mijn foto’s worden in de Icloud opgeslagen. Nu start mijn imac niet meer op en ben ik genoodzaakt mijn imac opnieuw te formatteren.
     Kan ik dat met een gerust hart doen zonder mijn foto‘s kwijt te raken?
     Is het 100% zeker dat de foto‘s in icloud bewaard blijven en dat ik ze na het formatteren van mijn imac weer beschikbaar heb?

     Beantwoorden
     • Dag John,

      Wat vervelend!
      Schrik niet, ik geef je hierover geen advies, omdat ik hier geen verantwoordelijkheid voor wil nemen. Je zult hier zelf een beslissing over moeten nemen.
      Maar..
      Ik betrek het nu op mij zelf, wat zou ik doen wanneer ik me in jouw situatie zou bevinden? Ik zou:
      x Eerst goed onderzoeken of formatteren echt nodig is. Het gaat te ver om dat hier verder uit be werken.
      x Ik zou, als het nodig is, formatteren enz. Het zou extreem onverwacht zijn wanneer daar in iCloud al mijn foto’s weg zouden zijn. Ik maak me daar geen zorgen over.

      Wellicht heb je hier toch wat aan;-)

      Met vriendelijke groet,
      Tom Berends

      Beantwoorden
  • Hoi Lisette,
   Bedankt voor jouw compliment!
   Welkom in de Mac-wereld, het is even wennen, maar ik voorspel dat je over een poos niet meer terug wilt!
   Ik lees net dat het nu met maanden wel werkt, dus laat ik het hier even bij.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 8. hallo

  kan ik mijn fotos op ipad en iphone gewoon niet ergens beheren in mappen zoals in finder op mac. ik heb namelijk gloeide hekelk aan die bibliotheek die een wier war is aan fotos … ik wil gewoon fotos enkel en alleen in een map hebben staan zonder dat deze nog eens in een bibliotheek of stream staat. Ik verwijderd fotos op ipad die volgende dag plots verschijnen op iphone en dan uiteindelijk weer terug op de ipad verschijnen.

  Beantwoorden
  • Dag Kevin,
   Even een algemene reactie:
   A. Ik orden mijn foto’s in jaarmappen en gebeurtenis-albums nooit op mijn iPad / iPhone, maar alleen op mijn Mac.
   B. Ik heb 1 bibliotheek die synchroniseert via iCloud naar mijn iPad / iPhone.
   Dat werkt perfect en dat zou bij jou ook zo moeten kunnen werken Kevin.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 9. Hoi Tom,

  wat fijn dat ik bij dit artikel uit ben gekomen, ik ben een heel stuk wijzer geworden, dankje.

  ik ben er mee aan de slag maar heb toch nog een vraag.
  ik maak slimme mappen per maand, omdat ik inmiddels op mijn externe harde schijf ook mappen per maand heb.
  Wanneer ik in foto’s- mijn album- map- slimme map de foto’s selecteer om vervolgens naar mijn externe harde schijf te kopiëren verlies ik mijn aanmaak datum en behoud ik de datum van verplaatsen. omdat ik op mijn externe schijf maand mappen heb is het niet zo’n grote ramp maar het was prettig geweest wanneer ik de aanmaak datum zou behouden. is dit via een andere weg wel mogelijk?

  ook heb ik een ” foute” slimme map gemaakt, deze is leeg, hoe krijg ik deze weer verwijderd?

  groetjes Cindy

  Beantwoorden
  • Dag Cindy,

   Het is fijn om te lezen dat je wat aan het artikel hebt gehad.

   Het probleem van de verdwenen aanmaakdata, is een bekend en lastig op te lossen probleem. Wat je kunt proberen:
   Selecteer de te exporteren foto’s > Archief > Exporteer > Exporteer ongewijzigd origineel van x foto’s. Dat helpt niet altijd, soms wel.
   Of: lees dit artikel eens.

   Het verwijderen van een slim album: klik met rechts op het slimme album en Kies: Verwijder slim album.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 10. Beste Tom,

  Na jarenlang aperture te hebben gebruikt ben ik een beetje in een gat gevallen, en eigenlijk nog steeds zoekende. Darktable geprobeert, waar je erg veel mee kan. Ik heb dan ook een groot fotobestand. Gedeeltelijk op een drobe nas, en externe schijven. En op een synology nas. Onze fotos van de telefoon staan alle op fotos.
  Nu lees ik in je echt heel nette verhaal, zeer goed omschreven, dat je toch een referentiebestand kan maken. Maar kan dat ook met een sysnology nas?
  Ik wil de fotos niet alle op een cloud want dat wordt erg prijzig.

  Ps en kan je ook tags aan de fotos hangen zoals bij aperture?

  Ik hoor het graag
  Gr ruud

  Beantwoorden
  • Dag Ruud,
   Dank voor je vraag.
   Hoewel ik het in ‘normale’ gevallen afraad om te werken met referentiebestanden, kan het voor jou wel van nut zijn.
   Ja, dat moet ook kunnen met een Drobo-nas. Ik heb hier net even een testje gedaan met een externe harde schijf, in principe is dat hetzelfde. Ik zou in ieder geval een testje doen: Zet in de Foto’s-app > Voorkeuren > Algemeen > Kopiëren het vinkje uit. Dat gaat er voor zorgen dat alles wat je vanaf dat moment toevoegt aan de bibliotheek, wel in de Foto’s-app zichtbaar wordt, maar die foto’s (referentiebestanden dus), komen als het ware in een soort ‘zijkamertje’ van de bibliotheek. Daardoor worden ze niet meegenomen in het synchronisatie-proces naar iCloud.
   Wanneer dat testje werkt, weet je dat het dan ook werkt voor grotere hoeveelheden. Handig: maak een slim album aan dat alleen altijd de referentiebestanden laat zien, dat maakt het werken met referentiebestanden wat transparanter. Of, nog makkelijker: zorg er voor dat je aan een foto direct ziet of het een referentiebestand is ja of nee. Dat doe je zo: open de bibliotheek > Weergave > Selecteer Metagegevens. Dan zal je zien dat er in de rechterbovenhoek van de foto’s die referentiebestand zijn, een vraagtekentje staat in een onderbroken vierkant kadertje.

   Ja, je kunt diverse ’tags’ meegeven aan een (groep) foto(‘s): locatie / titel / bijschrift / trefwoord / favoriet / datum / tijd. Je kunt ze allemaal wijzigen.

   Hopelijk heb jij en wellicht anderen hier wat aan!
   Veel plezier!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
   • Hoi Tom, dank je wel!
    Ik ga de testjes uitproberen. Denk je dat het ook met een synology zou kunnen? Ik vraag dit ivm de formatatie van de schijf. Wel of niet hfs journaled.

    De drobo is nl best verouderd.

    En misschien een stomme vraag maar had ik dit ergens kunnen lezen?

    Nogmaals dank,

    Gr ruud

    Beantwoorden
   • Beste Tom, het is gelukt met het referentiebestand, ook met het vraagtekentje in het gestippelde vierkantje. Zelfs met de synology nas.
    Maar als ik de foto dupliceer en deze wijzig bijv rechtzetten, dan is het geen referentiebestand meer?
    Er staan dan 3 horizontale streepjes met in een ieder een verspringend bolletje.?
    Zelfs als ik deze exporteer dan blijven de streepjes. Het is nu denk ik geen “referentiebestand” meer.

    Wat denk jij?

    Grt ruud

    Beantwoorden
    • Dag Ruud,
     Mooi te horen dat de testjes gelukt zijn!
     Dit is een manier om met zekerheid te controleren of je te doen hebt met een referentiebestand: Maak een slim album aan via: Archief > Nieuw slim album, met deze eigenschappen: Foto is referentiebestand.
     Ben benieuwd naar je ervaringen!

     Met vriendelijke groet,
     Tom Berends

     Beantwoorden
     • Beste Tom, de bewerkte foto is geen referentiebestand meer.

      Kan ik die weer een referentiebestand maken?

      Ik heb de bewerking gedaan, met een gedupliceerde foto.

      Grt ruud

      Beantwoorden
      • Dag Ruud,

       Ik denk dat het door het dupliceren gebeurt, ook wel logisch.
       Het weer laten ontstaan van een enkel referentiebestanden is wat ongewoon. Wat je zou kunnen doen, maar dat is nogal wat, is:
       Exporteer alle foto’s of een gedeelte er van naar een externe harde schijf.
       Zet het vinkje uit bij: Voorkeuren > Algemeen > Importeren.
       Importeer alle foto’s weer > het resultaat is dat je dan weer allemaal referentiebestanden hebt, maar zoals gezegd, een beetje apart wel.

       Met vriendelijke groet,
       Tom Berends

       Beantwoorden
        • Dag Ruud,
         Nog even terugkomend op jou vraag. Wat ook een mogelijkheid is: koop deze externe ssd van 2Tb, nu met ± 30% korting. Maak daar 2 bibliotheken op aan bijvoorbeeld Recent en Archief. Maak de Recent-bibliotheek tot systeembibliotheek (beperkt van grootte en die synchroniseert met iCloud) en de rest, het merendeel van alle foto’s, zet je in de Archief-bibliotheek. Ik denk maar mee!

         Met vriendelijke groet,
         Tom Berends

       • Beste Tom, dank je voor je antwoord.
        weet jij hoeveel fotos er in een fotobibliotheek kunnen? Bij aperture had dit een maximum. Of bedoel je daar ook referentiebestanden laden?

        Mag de systeembibliotheek ook extern staan?
        Daar zitten nu alleen fotos van onze telefoons in, dus dat valt nog wel mee qua grootte.

        Ik schiet nu met een D810. Ik meen 40 mb per foto.
        Ik zet alle (deze fotos van de D810) fotos nu op de nas, zodat die veilig staan.

        Ik vertrouw niet meer totaal op de oude drobo.

        Beantwoorden
        • Dag Ruud,

         Ik ken geen limiet voor een foto-bibliotheek, kan dat ook niet vinden. Je kunt de systeembibliotheek extern neer zetten. Wel eerst formatteren met APFS en geen schijf gebruiken waar ook een Time Machine reservekopie op staat.

         Succes!

         Met vriendelijke groet,
         Tom Berends

 11. Verhelderend en reden te meer om de recentste macOS-versie te gebruiken. In afwachting van mijn nieuwste A1 iMac moet ik het nog even stellen met ’n iMac “High Sierra” 10.13.6 (27-inch, Mid 2010) voor nabewerking van NEF-bestanden via achtereenvolgens Topaz DeNoise AI, DxO PhotoLab 3, en Aperture. Mijn probleem geldt echter niet die hiërarchisch opgezette Bibliotheek die ik ook ken van iPhoto, maar wél de ordening van vd foto’s binnen die structuur, nl. volgens zelfgekozen volgorde die afwijkt van de chronologisch gerangschikte data-bestanden.
  Dus b.v. foto 419 in de Bibliotheek (DSC_0744_DxO) wordt naar eigen keuze respectievelijk foto 245 (in ‘project’ 2019 Italië), foto 13 (in ‘map’ Cruise), foto 11 (‘map’ Concert), foto 116 (in ‘map’ Organisator) en foto 4 (‘map’ Reisgezelschap).
  Gevolg: hetzelfde fotobestand DSC_0744 krijgt wisselende versie-namen door voornoemde volgordenrs. 419, 245, 13, 11, 116, en 4 toe te passen als een prefix. Gevolg: de bibliotheek slaat ’tilt” bij de algemene foto-identificatie en geeft foutmeldingen.
  Vraag 1: hoe zulks voorkomen en foto’s toch vrij kunnen ordenen binnen diverse specifieke mappen. Is zulks toch mogelijk in de nieuwste versie van Photo en macOS versie?
  Vraag 2: hoe de meta-data captions, keywords e.d. te bewaren bij overzetten naar externe HD?

  Beantwoorden
  • Dag Peter,
   Bedankt voor je vraag.
   Wat fijn, een M1 iMac! Wat zal dat een verschil zijn met wat je nu hebt! En daar zit wellicht ook meteen een gedeelte van mijn antwoord in. Want binnen een album kan ik alle foto’s in een door mij gekozen volgorde plaatsen. Ik gebruik op mijn MBP 2019 Big Sur. Het lijkt me zo dat dat deel van jouw vraag daarmee opgelost zal zijn.
   De tweede vraag: ik zou de originelen exporteren, dat geeft de grootste kans op het meenemen van de metadata. Als je niet meer weet welke foto’s zijn bewerkt, dan doe je het volgende: Ga in de Foto-menubalk naar Weergave > Metagegevens > Zet een vinkje bij Bewerkt. Nu zie je een icoontje verschijnen in de rechterbovenhoek van elke bewerkte foto, als teken dat dat een bewerkte foto is.

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 12. Beste Tom,

  Top, mooi duidelijk stuk heb je geschreven. Ik heb echter nog een probleem. Bij de intrede van icloud heb ik de fotobibliotheek als standaard bibliotheek in de icloud “proberen” te zetten. Dit is gelukt, maar door het grote aantal foto’s vanaf een externe schrijf, moest ik de synchronisatie na 5 dagen onderbreken. Echter mis ik nu nog steeds alle foto’s eerder dan 2016. Deze wil ik ook graag ik de cloud toevoegen zodat ik een volledige iPhoto bibliotheek heb in de cloud.

  De bibliotheek op de externe schijf is helemaal goed ingedeeld in mapjes. Dit wil ik graag opdezelfde manier overnemen. Dus alle foto’s los importeren is eigenlijk niet handig. Moet ik dan de externe bibliotheek als systeembibliotheek selecteren? Wordt dan alle gesynchroniseerd? Of gaat het dan mis met de iCloud bibliotheek op mijn andere apparaten?

  Ik heb al hel wat gegoocheld maar kan het exacte antwoord niet vinden, ik hoop dat je me kunt helpen.

  Beantwoorden
  • Dag Cindy,

   Bedankt voor je reactie en vraag.
   Even vooraf: ik popel om dit samen met elkaar op afstand op te gaan lossen. Maar ik wil toch een paar opmerkingen maken op basis van wat ik lees.

   Dank voor je compliment!
   Bij de intrede van icloud heb ik de fotobibliotheek als standaard bibliotheek in de icloud “proberen” te zetten.” Dat doe je door een vinkje te zetten in Foto’s > Voorkeuren > iCloud > iCloud-foto’s. Het proces daarna kost veel tijd, dus niet afbreken.
   Deze wil ik ook graag ik de cloud toevoegen zodat ik een volledige iPhoto bibliotheek heb in de cloud.” Niet meer werken met verouderde software, iPhoto wordt niet meer ondersteund, werk de systeemsoftware bij zodat je over Foto’s kan beschikken. Tip: Als iCloud-synchronisatie niet goed loopt, kan dat komen doordat de regio niet goed staat ingesteld voor iCloud: http://www.icloud.com > log in > Accountinstellingen > Tijdzone, daar moet uiteindelijk ‘Midden-Europese tijd / Nederland’ staan.
   Er lijkt sprake van meerdere bibliotheken. Ik zou de grootste / best ingedeelde bibliotheek tot systeem-bibliotheek maken die op je Mac staat, en de andere, als je die apart wilt houden, kan op de externe schijf blijven staan als je dat wilt. Als je wilt samenvoegen raad ik PowerPhotos aan.
   Eerst zorgen dat het op de Mac goed komt, daarna kijken naar de andere apparaten.

   Ik snap dat je hier niet veel aan hebt, maar ik moet het echt samen met jou bekijken hoe de situatie is, dan kunnen we het proberen op te lossen.

   Succes Cindy,

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 13. Dag Tom,

  Ik heb met plezier je aanwijzingen gelezen.
  Op zich gebruikte ik Photo al wel ongeveer zoals je beschrijft.
  Het ontdubbelen is nog wel een punt van aandacht bij mij.

  Maar sinds de laatste update lukt het niet meer om binnen een
  album goed met foto’s te schuiven. Ik kan alleen nog binnen het
  zichtbare scherm schuiven van bijvoorbeeld de onderste naar de bovenste rij.
  Dan moet ik het scherm verschuiven en kan ik weer van de onderste rij naar
  de bovenste rij. Enzovoorts. Dat was nooit aan de hand. Zou ik een stelling
  verkeerd hebben staan?

  Met vriendelijke groeten.

  Jos van Dam

  Beantwoorden
  • Goedendag Jos,

   Heldere vraag. Het is niet echt een instelling. Ik zou deze terechte opmerking sturen naar Apple via deze link.

   Niet echt een oplossing, maar wellicht in jouw geval bruikbaar: Je kunt links boven de foto’s die in het album zichtbaar zijn, een schuifje bedienen waarmee je de grootte van de voorvertoningen worden getoond. Zet dat zo klein mogelijk.

   Maar wie weet heeft een andere lezer een beter idee?

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
  • Hallo Jos,
   Wij hebben sinds kort een nieuwe Mac en hebben nu ook dat probleem. Heb jij van Apple een reactie hierop gehad? Op de oude Mac hadden we dit probleem niet, die werd waarschijnlijk niet meer geüpdate op dat vlak.

   Beantwoorden
   • Dag Lianne,
    Omdat ik niet weet of Jos dit draadje nog volgt, geef ik hier even mij antwoord.
    Het door jou bedoelde probleem, dat je een foto in een album niet naar een heel ander plaats kan verslepen, dus ver naar onderen of ver naar boven, is in Monterey 12.2.1 nog niet opgelost.. Volgens mij heb ik Apple er destijds over gebeld en was de uitkomst dat het inderdaad om een bug gaat. Hoe meer mensen aan de bel trekken, hoe sneller het zou moeten worden opgelost eigenlijk. Dus gewoon naar Apple bellen zou ik zeggen, maar ook op deze plek er melding van maken: https://www.apple.com/feedback/

    Met vriendelijke groet,
    Tom Berends

    Beantwoorden
 14. Beste Tom Berends

  Ik heb zopas het eerste deel van de vele duizenden foto’s (van 2010 tot 2020) die ik heb geklasseerd op basis van uw artikel van 10 januari. Bedankt voor de heldere uitleg, dit heeft mij toegelaten om alles beter te verstaan en snel te klasseren. Een hele opluchting.

  Ik heb echter ook een deel dat ik niet klasseren (foto’s van 2005 tot 2009). Voor ik een MacBook en iPhone had werkte ik met Windows en met een klassiek digitaal toestel. Alles werd geklasseerd met Picasa. De foto’s zijn bij de overschakeling overgezet op mijn Macbook, maar Picasa werkt nu niet meer (het programma moet, volgens de instructies, worden bijgewerkt, maar dit lukt niet meer). Ik vind de afbeeldingen wel nog onder “afbeeldingen” in mijn Finder. Deze foto’s zijn netjes geklasseerd per gebeurtenis. Zou u mij kunnen uitleggen hoe ik op een snelle manier deze foto’s zou kunnen overzetten in Foto’s?

  Hartelijk dank

  Beantwoorden
  • Dag Karel,

   Bedankt voor jouw compliment.
   Bij mijn antwoord ga ik er even vanuit dat jij twee groepen foto’s hebt. Een groep oude foto’s in de map Afbeeldingen en een groep recente foto’s in de bibliotheek die met de Foto’s-app verbonden is.
   Hoe het importeren van die oude foto’s gaat, lees je hier.

   Succes!
   Met vriendelijke groet, Tom Berends

   Beantwoorden
 15. Dank voor de goed tips. Ik heb de boel wel redelijk geordend, maar loop tegen het volgende aan. Ik heb een deel van mijn foto’s in de iCloud staan. Ik geef er echter nu de voorkeur aan om mijn back up op een harde schijf te zetten. Heb een nieuwe MacBook Air gekocht. Eerst alle foto’s van mijn iPhone overgezet naar mijn MacBook. Hierbij wordt niet de mappenstructuur van mijn iPhone overgenomen. Ik heb de indruk dat de mappen die in de iCloud staan nu op mn MacBook staan. Ik wil ook de foto’s van mijn iPhone die niet in de iCloud staan, overzetten naar mijn MacBook (en daarna harde schijf). Hij geeft aan dat ik dan de “foto’s” uit moet zetten bij de iCloud instellingen. Als ik dat die krijg ik de vraag of ik kopieer van de iCloud foto’s naar mijn iPhone wil downloaden of dat ik ze wil verwijderen, Ik word nogal onzeker van zo’n vraag… wat te doen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Dag Sandra,
   Omdat ik jouw situatie eerst goed zou moeten bestuderen (wat staat waar met welk doel en met welke instellingen) kan ik hier geen pan-klaar antwoord geven.
   Daarom hier een algemeen antwoord:
   Het lijkt er een beetje op dat je met foto’s omgaat zoals je dat doet op een Windows-pc. Bij Apple is dat echt anders, handiger en slimmer. Hoe dit dat dan?
   Allereerst: in bijna alle gevallen noodzakelijk: vergroot je iCloud ruimte, want daar komt jouw complete foto-bibliotheek te staan. Ten tweede: zet op alle apparaten iCloud foto’s aan. Zet na een week Foto-stream (als dat aan stond ) uit. Dat is de verouderde versie van iCloud-Foto’s. Zet ook op de iOS-apparaten ‘Optimaliseer iPhone / iPad opslag’ aan. Met dat basisprincipe zorg je er voor dat alle foto’s uiteindelijk in iCloud staan en dat de apparaten die ‘er onder hangen’ synchroon mee lopen.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 16. Goed stuk!
  Wat ik echter mis is het volgende: ik heb enkele duizenden dia’s en negatieven uit het verleden. Die heb ik (kwalitatief goed) gescand. Uiteraard hebben die digitale bestanden geen Exif gegevens meegekregen van de oorspronkelijke opname, maar enkel wat gegevens van het scan-moment en de gebruikte apparatuur en instellingen.
  Uiteindelijk heb ik enkel als initieel referentiepunt van de scans de datum van scannen (wel sequentieel gescand). Als ik echter kijk in Foto’s, bij de geïmporteerde bestanden staan de scans echter weer redelijk kriskras door elkaar, wat hier en daar tot verwarring leidt.
  Mijn vraag: is er een mogelijkheid om de scans weer gesorteerd (dit keer dus in scan-volgorde, of desnoods op bestandsnaam) weer te geven? Het zou behoorlijk wat meer controle over het geheel geven.
  Vriendelijk dank!

  PS: denk vooralsnog aan een tijdelijk slim album om alles in te droppen. Anders zal ik mogelijk de Verkenner moeten gebruiken voor meer duidelijkheid bij het sorteren in albums.

  Beantwoorden