Foto’s ordenen op mijn iMac of MacBook

Foto's ordenen op een Mac

Wanneer ik mensen thuis kom helpen met hun Apple computervragen, dan zit daar vaak ook een vraag bij als: “Hoe kan ik het beste mijn foto’s ordenen op mijn Mac? Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is vaak afhankelijk van wat een klant wil. Maar omdat deze tip geschreven is voor een groot publiek, zal ik dus hieronder een algemene methode uitleggen die voor de meeste mensen bruikbaar is. Ik zelf heb mijn foto’s ook zo geordend!

Uitgangspunten

Ik ga hierbij uit van de situatie die ik bij veel mensen aantref:

 • Er zijn een paar duizend foto’s te ordenen,
 • Vroeger gebruikte men iPhoto,
 • Men wil per jaar gebeurtenissen geordend bij elkaar hebben staan,
 • Het is een rommeltje geworden van allerlei mappen en albums,
 • De moed zinkt al in de schoenen bij het zien van het Foto’s-app icoon.

Als dit herkenbaar is, dan is de kans groot, dat dit het begin is van minder chaos en meer ordening! We gaan foto’s ordenen! Doel van deze handleiding is het maken van een gestructureerde verzameling van ‘Gebeurtenis-albums’ die geordend is per jaar. Tip: lees voordat je gaat beginnen dit artikel eerst een keer helemaal door, zodat je de rode draad gaat herkennen!

De termen: bibliotheek / map / album / slim album

Bibliotheek

De grote verzameling van al je foto’s in de Foto’s-app is de bibliotheek. Je vindt hem in de Foto’s-app helemaal links bovenaan in de navigatiekolom, gewoon met de naam Foto’s. Dat zijn dus jouw echte foto’s.
Belangrijk: foto’s die je hieruit verwijdert, verwijder je echt. (Alhoewel, er is nog wel een tijdelijk achterdeurtje!)

Map

Het is wat het zegt, een map. Het icoontje is ook een mapje. In een map kunnen geen losse foto’s zitten. In een map kunnen wel albums en andere mappen zitten. Aardig om te weten: Wanneer je toch een of meerdere ‘losse’ foto’s in een map probeert te slepen, dan wordt daar automatisch een album van gemaakt! Logisch, want in een map kunnen geen losse foto’s zitten.
Belangrijk: als je een map met daarin gevulde albums verwijdert, verwijder je de map met de albums, maar de foto’s blijven gewoon bestaan in de bibliotheek.

Album

Een album is een samenhangende groep met foto’s over een bepaald onderwerp, b.v. “Op Solex naar Terschelling“. Een album is dus een ordeningsmiddel dat jij zelf kan benoemen en vullen met foto’s. Het icoon van een leeg album ziet er uit als 2 witte rechthoekjes, is het album gevuld, dan zie je heel klein fotootje. In een album kunnen geen mappen zitten.
Belangrijk: foto’s die je verwijdert uit een gewoon album, blijven bestaan in de bibliotheek.

Slim album

Een slim album is een heel apart album. Simpel gezegd is het een album waar je een opdracht aan geeft, b.v. “Verzamel jij alle foto’s die zijn genomen in 2020.” Dat slimme album verzamelt dus alle foto’s uit de bibliotheek, die gemaakt zijn in 2020, maar ook de toekomstige foto’s van dat jaar zullen er automatisch in terecht komen. Eigenschappen van een slimme map: Je kunt er zelf niets in zetten, dat doet hij zelf. Het is dus een soort machientje, vandaar het symbooltje van het tandwieltje. En, als je er een foto uit verwijdert, dan verwijder je hem ook uit de bibliotheek (links boven in de navigatiekolom).

Foto’s ordenen op een Mac: het stappenplan

We gaan al de hierboven genoemde zaken gebruiken. We gaan zorgen voor een overzichtelijke jaar-structuur met daarin wat ik zelf noem ‘Gebeurtenis-Albums’ die per jaar bij elkaar komen te staan. Het stappenplan hiervoor is als volgt:
A Overzicht creëren.
B Jaar-mappen maken (hierin komen de Gebeurtenis-albums)
C Slimme albums maken
D Gebeurtenis-albums per jaar maken (die komen in de Jaar-mappen terecht)

A Overzicht creëren

We beginnen met het zo klein mogelijk maken van de fors gevulde navigatiekolom aan de linker kant van het Foto’s-app scherm: je ziet daar veel driehoekjes staan. Je hebt ze in 2 soorten: met de punt naar rechts (ongeopend) of met de punt naar beneden (geopend). Klik op alle driehoekjes die de punt naar beneden hebben, daardoor klapt dat onderdeel dicht. Dan zie je ook makkelijker de grote hoofdafdelingen staan: Bibliotheek, (eventueel Gedeeld), Albums en Projecten.

Klik Mijn albums open en doe dat ook met alle daaronder zichtbare driehoekjes die ‘dicht’ staan. Binnen de afdeling Mijn albums zie je nu alle mappen en albums van jou. Dat kunnen er heel veel zijn! Je staat nu voor de keuze: A Al die mappen en albums van vroeger verwijderen, of B Ze laten staan en ze later eventueel hergebruiken. Ik adviseer, maar het is jouw keuze natuurlijk, om ze te verwijderen. Zo is deze handleiding ook geschreven. Als je erover twijfelt of je foto’s dan niet allemaal verdwijnen: Tip 1: Lees de omschrijving hierboven van wat een map en een album is. Tip 2: experimenteer met een onbeduidend mapje en verwijder dat. Je zult zien dat de foto’s nog wel allemaal in de bibliotheek staan.

B Jaar-mappen maken

Nu we weten hoe je overzicht kunt creëren in de navigatiekolom, gaan we ‘Jaar-mappen’ maken waar straks de ‘Gebeurtenis-albums’ uit stap D in terecht gaan komen. Zoek Mijn albums, dat vind je in de navigatiekolom. Ga er met de muis op staan, dus niet klikken. Er verschijnt een plus-icoontje. Klik en kies daar voor Map. Geef die nieuwe map als naam het jaar, dus in ons geval ‘2020’.  
Herhaal deze stap voor alle andere jaren.
Tip: Je kunt ‘Jaar-mappen’, als je klaar bent met het aanmaken, in de juiste volgorde verslepen.

C Slimme albums maken

Nu we de ‘Jaar-mappen’ klaar hebben, gaan we daarin de ‘Slimme albums’ maken. We gaan ons eerste super Slimme album maken in de Jaar-map 2020. Alle foto’s uit 2020 zullen automatisch in dat Slimme album komen te staan. Hoe maak je dat slimme album?
Klik op het icoontje van Jaar-map 2020 (dus niet op het driehoekje) > klik op het plusje dat verschenen is > klik op Slim album > Geef het de naam ‘2020’.
Daarna vul je de 3 zoek-criteria vakjes in: Aanmaakdatum / Ligt tussen / 01-01-2020 en 31-12-2020.
Deze stap herhaal je in alle andere Jaar-mapppen.

D Gebeurtenis-albums maken

Nu we in elke Jaar-map een Slim jaar-album hebben staan, kunnen we de Gebeurtenis-albums gaan maken in de Jaar-map.
Je opent het Slimme Jaar-album 2020. Daar selecteer je een aantal bij elkaar horende foto’s, b.v. de foto’s die gemaakt zijn bij het afzwemmen van kleinkind Ravi. (zie voor het handig selecteren van foto’s de tips daarover hieronder bij Opmerkingen.) Daarna sleep je ze tot OP een jaarmap, b.v. ‘2020’. Als je ze daar los laat, dan merk je dat dat de foto’s niet los in Jaar-map ‘2020’ terecht komen, maar dat er automatisch een album aangemaakt wordt, waar ze in zitten. Geef dat album een duidelijke naam b.v. in mijn geval: ‘Afzwemmen Ravi’. Herhaal stap D voor het maken van alle andere Gebeurtenis-albums voor 2020. Natuurlijk verwijder je in stap D ook meteen de foto’s die weg kunnen. Maar, belangrijk, verwijder alleen foto’s uit een slim album, als je ze echt wil verwijderen. Want dan verdwijnen ze ook uit de foto-bibliotheek en dus ook uit het gebeurtenis-album. Wanneer dat klusje er op zit, dan ga je op de zelfde manier 2019 doen, enz.

Tip voor stap C!

Wat zou het mooi zijn wanneer de foto’s die je geselecteerd hebt in het slimme Jaar-album en versleept hebt tot OP de Jaar-map, dat die automatisch uit het Slimme Jaar-album zouden verdwijnen! Want op die manier kan je immers simpel zien welke foto’s je nog niet in een Gebeurtenis-album hebt geplaatst. Dat kan je bereiken door een tweede zoek-criterium toe te voegen aan het Slimme Jaar-album. Dus moeten we het Slimme Jaar-album van 2020 gaan aanpassen door er met rechts op te klikken. Kies Wijzig slim album. Je ziet daar het eerste zoek-criterium nog staan. Daar achter staat een plusje, klik daar op. Het tweede criterium wordt: AlbumIs nietEen of meer.
Wanneer je nu een gebeurtenis selecteert en versleept tot OP de Jaar-map, dan wordt het, zoals bekend, een album dat je een naam geeft. Maar het mooie is nu dat die selectie automatisch verdwenen is uit het Slimme Jaar-album 2020. Zo kan je dus precies zien welke foto’s nog niet in een album zitten!

Belangrijke opmerkingen!

Backups

Foto’s zijn zo ongeveer de belangrijkste ‘documenten’ die een mens kan hebben. Dus: zorg voor kopieën, backups, etc.! Het volgen en uitvoeren van deze handleiding doe je natuurlijk op eigen risico.

iCloud

Voor de meesten onder ons is het verstandig om foto’s ook in iCloud te hebben. Voordelen: Bij brand / diefstal heb je al je foto’s nog en als je foto’s met je iPhone maakt, dan staan ze even daarna zonder kabeltje te gebruiken ook op jouw Mac. Er is dan sprake van een 1 op 1 synchronisatie tussen jouw Apple apparaten, wanneer je daar de betreffende vinkjes goed hebt staan. Er is hierover nog veel meer te vertellen, maar daar gaat dit artikel niet over.
(controle: Foto’s app > Foto’s > Voorkeuren > tabblad iCloud > iCloud-foto’s)
Nu is van belang om te bedenken dat, als je iCloud-foto’s aan hebt staan, alles wat je doet met mapjes en albums e.d. ook gebeurt in iCloud en de andere apparaten. Jouw andere apparaten hebben wel een poos nodig om alles ook te synchroniseren, geduld dus.

Oeps!

Het gebeurt iedereen, je gooit iets weg, of je versleept een groep foto’s en je laat ze op een verkeerde plek neer komen, oeps!
Geen paniek, je houdt de CMD-toets ingedrukt en tikt een of meerdere keren op Z. Voilà, het is meteen weer hersteld!
Tip: experimenteer eens met een actie die opzettelijk verkeerd is en oefen er mee.

De afdeling ‘Geïmporteerd’

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import te zien op 2 plaatsen: Foto’s (de bibliotheek) en Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Foto’s-bibliotheek. De zichtbare foto’s in ‘Geïmporteerd’ zijn dus slechts verwijzingen.
Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit ‘Geïmporteerd’ verwijdert, dan verwijder je hem/ze ook uit ‘Foto’s’, de bibliotheek dus! Oefen dat even met 1 foto! Conclusie: de map ‘Geïmporteerd’ is alleen om te controleren of ze zijn geïmporteerd. Maak die map dus niet leeg!

Diversen

Er staan in de ‘Momenten’ van de bibliotheek ook niet-jaargebonden foto’s, b.v. van een vogel, of van een boekpagina, e.d. Die incidentele foto’s ordenen gaat niet handig in dit jaar-gebeurtenissen-systeem. Als je daar een beetje mee zit, dan kan het handig zijn om onder de laatste jaarmap een map ‘Diversen’ aan te maken. Daar in kan je, als je dat wilt, andere (sub-)mappen maken, b.v. Tuin, Hond, enz. In die map Tuin, kan je dan een album maken met alle tuin-foto’s.

Handig selecteren van foto’s
 • Aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer de eerste foto > houd dan de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste van de serie en laat de Shift los > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
 • Niet aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer een foto > houd de CMD-toets ingedrukt tijdens het (de)selecteren van de andere foto’s > klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
 • Wanneer er veel dubbele foto’s in de Bibliotheek staan, dan kan je daar heel erg veel tijd aan kwijt zijn om ze te verwijderen. Vaak gooien mensen daardoor het foto-bijltje er bij neer. Maar daar is in de AppStore een oplossing voor: Duplicate Photos Fixer Pro. Nadeel: je moet er even mee leren werken, want de interface is wat apart. Voordelen: het kost niet veel en hij doet redelijk goed zijn werk. En, je kunt er exact gelijke foto’s mee opsporen, maar ook ongeveer gelijke foto’s zijn op te zoeken!
Foto’s verwijderen

Wat gebeurt er als je een foto verwijdert? Daar heb ik een overzichtje van gemaakt: Foto’s verwijderen
Overigens: wanneer je nog nooit foto’s hebt weggegooid, dan vind je de prullenbak, die binnen de Foto’s-app heet: Recent verwijderd, niet in de navigatiekolom! Typisch Apple: als je nog nooit iets hebt weggegooid heb je ook geen prullenbak nodig;-)

Tot slot

Iedereen is anders, dus ook als het gaat om de vaardigheid in het uitvoeren van dit soort operaties. Twijfel je, na het lezen van dit stappenplan, doe het dan niet. Jouw fotoverzameling is te waardevol om daar ondoordacht en gokkend mee om te gaan. Wil je het gewoon eerst zelf zien? Doe dan mee met het webinar “Foto’s organiseren op een Mac!” dat meerdere keren per jaar gegeven wordt!
Als je wilt, help ik je op afstand, of kom ik bij jou thuis om samen de structuur neer te zetten en leer ik jou ook de handelingen die nodig zijn om het verder zelf in te richten!

Veel plezier en succes!


28 gedachten over “Foto’s ordenen op mijn iMac of MacBook”

 1. Het lijkt een mooi extra voor je foto’s maar als je MacBookPro er al 3 dagen over doet vraag ik mij af of de software niet een bug heeft. Zoeken, dubbele foto’s eruit halen en groeperen duurt lang als ik het zelf doe maar 3 hele dagen voor een krachtige machine? Het lijkt een beetje op software van de competitie . heel snel naar 80% gereed en dan niet meer verder gaan of kunnen.

  Beantwoorden
  • Dag Bas,

   Ik denk dat het hebt over de app Duplicate Photo Fixer Pro? Als hij al dagen niets meer doet, dan zou ik het afbreken. Je hebt een Time Machine backup dus er kan je niet zoveel gebeuren.

   Groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 2. Beste Tom,
  Aangaande het verbergen van fotos om zodoende te zien welke fotos je al uit je slimme album hebt versleept:
  Mijn ongevraagde maar hopelijk gewaardeerde advies is om aan het slimme album het volgende criterium toe te voegen; “foto is niet in album willekeurig”. Dat scheelt je een hoop klikken tijdens het ordenen van veel fotos. Ik vind het persoonlijk fijn, dat als ik foto’s uit het slimme album sleep naar het album waarin ik ze uiteindelijk wil hebben, ze dan ook direct uit mijn slim album verdwijnen.
  Met vriendelijke groet Theo

  Beantwoorden
  • Dag Theo,
   Ik ben heel blij met jouw reactie! Ik heb die oplossingsrichting ook belopen, maar liep toen vast met dat idee. Ik heb het getest, maar ik moet het iets anders doen. Het tweede criterium moet overigens bij mij niet zijn “foto is niet in album willekeurig”, maar: “Album – Is niet – Een of meer”. Ik heb het artikel inmiddels aangepast.
   Leuk, dit is leren van elkaar!
   Metvriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 3. Hi Tom,

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg maar blijf nog met 2 vraagje zitten. Ik heb veel gedeelde albums waar familie en vrienden foto’s in hebben gezet. Nu wil ik een aantal van die albums opruimen maar worden de foto’s automatisch geplaatst in mijn fotobibliotheek of moet ik alle foto’s eerst kopiëren naar mijn bibliotheek? Als ik alle foto’s moet kopiëren worden dan alleen die foto’s gekopieerd die nog niet in mijn fotobibliotheek staan of krijg ik dubbele foto’s?

  Ik hoor het graag.

  Mvg
  Roger

  Beantwoorden
 4. Beste Tom,

  Fijn artikel, dankjewel alvast. Volgens mij ben ik al een aardig eind op weg in het orden in Foto’s op mijn Macbook. Ik maak gebruik van iCloud, maar ordenen doe ik (logischerwijs) op mijn Macbook. Maar een terugkerend probleem is, dat ik mijn mappen (met de daarbij behorende albums daarin) op een chronologische volgorde van jaren zet, maar de Mac ze keer op keer weer op een eigen volgorde plaatst? Heb jij enig idee hoe ik mijn gekozen volgorde kan ‘opslaan’/behouden? Groeten Laura uit Barendrecht

  Beantwoorden
  • Dag Laura uit Barendrecht🤗,

   Bedankt voor jouw vraag. Wellicht kan je even experimenteren met deze optie:
   Klik met rechts op Mijn albums > daar zie je 3 opties, probeer ze eens uit.

   Ik hoop dat het je lukt en bedankt voor jouw compliment!

   Beantwoorden
 5. Wat kost het om mij te helpen op afstand met het ordenen van mijn foto’s?
  Ik ben al lang bezig maar mogelijk doe ik iets verkeerd

  Hartelijk dank alvast

  Mimi

  Beantwoorden
  • Dag Mimi,

   Je schrijft in feite dat je al lang bezig bent en dat het nog niet goed lukt. Je bent niet de enige die daar lang tegen aan kijkt. Heel goed dat je stappen wil ondernemen om je foto’s nu goed te organiseren.
   De kosten hangen van drie factoren af: Op locatie / Op afstand / jouw ‘foto-situatie’.
   Locatie / afstand: Er zijn klanten die willen dat ik bij hen ben, dat we het samen doen. Dat kan als ik op minimaal 1,5 m afstand kan zitten. Ik start dan een schermdeling-sessie op, dat werkt prima en ik desinfecteer natuurlijk mijn handen enz. Nadeel, daar zitten natuurlijk reiskosten aan vast.
   Jouw ‘foto-situatie’: Staan ze op diverse plekken, sticks, e.d., dan duurt het langer. Staan jouw foto’s al allemaal in de bibliotheek dan kost het minder tijd. Er zit ook verschil in het voor jou uitvoeren en aan de andere kant het uitvoeren en je leren hoe je het in het vervolg zelf kan doen.
   Wil je ontdubbelen? Kortom, het is van tevoren niet precies aan te geven. Twee uur gaat er al gauw in zitten.
   Ik hoop dat je aan dit antwoord wat hebt!
   Wil je verder contact, dan graag via info@meermetmijnmac.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 6. Handige tip en zo had ik de mappen en albums georganiseerd. (staan in de iCloud) Nu dacht ik handig te zijn en dezelfde albums aan te maken in “gedeelde albums” en de foto’s daarin te zette, zodat mijn vriendin haar foto’s erbij kon zetten. Als volledig album gewoon omzetten lukt niet dus albums aangemaakt met zelfde naam in “gedeelde mappen” en alle foto’s erin gesleept. Dat gaat prima totdat ik opmerkte dat de volgorde van de foto’s totaal veranderd was. Er werd geen rekening met de tijd van opname gehouden. Heb ze ook vanuit iPhone geprobeerd over te zetten op de dag maar dan verandert de volgorde ook. Wat doe ik fout of doet het programma foto’s dat automatisch

  Beantwoorden
  • Geachte heer Bokhorst,
   Als iemand zegt Dat is een goed vraag, dan betekent dat dat die persoon het antwoord op dat moment niet weet. Ik bevind me in die situatie. Ik heb hier geen goed passend antwoord op.
   Wat u zo kunnen proberen, is te bellen met Apple of de vraag in de community zetten. Tip: stel de vraag in het Engels, dat geeft een veel grotere en snellere respons.

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 7. Beste Tom,

  Ook ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb zowel iPhone foto’s als Nikon foto’s en ik weet niet hoe ik dit handig kan ordenen. Ik probeer dit uit te zoeken door veel erover te lezen maar heb 2 ‘rode draad’ vragen die nog onbeantwoord zijn.

  Wat ik wil bereiken: alle foto’s geordend op één plek + een back-up daarvan. Gelet op de omvang aan data kan dat denk ik alleen op een externe harde schijf. iCloud gebruik ik niet.

  Vraag 1. Ik gebruik nog iPhoto ipv foto’s. In iPhoto importeer ik alle iPhone foto’s. Dat gaat steeds moeilijker. Foto’s worden geïmporteerd maar zijn vervolgens niet zichtbaar in gebeurtenissen of ‘foto’s’. Ik heb geen idee hoe dat kan. Als ik het opnieuw wil doen geeft de Mac aan dat ze al geïmporteerd zijn. Enig idee wat ik hieraan kan doen?

  Deze iPhone foto’s zijn buiten de automatisch gesplitste gebeurtenissen niet geordend. Ik ga jouw stappenplan gebruiken om dat te doen. Die structuur met jaren en daarbinnen albums gebruik ik ook voor mijn Nikon foto’s. En tevens kijken of het verstandig is over te stappen naar foto’s ipv iPhoto.

  Mijn Nikon foto’s staan allen keurig geordend op een externe schijf (zonder gebruik te maken van enig programma), dit ivm opslagruimte. Omdat die ordening zo goed is wil ik mijn (losse) iPhone foto’s aan de juiste (bestaande) mappen toevoegen. Dan zijn mijn albums compleet.

  Vraag 2. Hoe doe ik dat het best? Nu kopieer/plak ik vanuit iPhoto maar de map op de externe schijf. Ik lees echter her en der dat als ik dat doe vanuit iPhoto (kopiëren/plakken) dat ik dan alleen de verwijzing kopieer en niet de echte foto. Is dat juist?

  Kortom: ik bewaar nu dus foto’s op twee plekken en dat is niet handig.

  Beantwoorden
  • Dag Marieke,

   Het is niet eenvoudig om deze foto-vraag even simpel te beantwoorden, ik zou op afstand mee moeten kijken om je daar echt bij te helpen. Maar ik heb wel een paar losse gedachten waar je misschien wat aan hebt:

   A: ‘iCloud gebruik ik niet’:
   Mijn eerste reactie is dat jouw problemen ontstaan door af te wijken van het gebruik zoals Apple dat bedoeld heeft. En dat is: op alle Apple apparaten heb je de zelfde informatie, het doet er niet zoveel toe of je nu je contacten, agenda’s, foto’s, notities, bestanden, enz. op de iPad. iPhone of Mac benadert. Overal zijn die ‘gegevensbakjes’ gelijk. Dat is heerlijk vind ik. Als je zoals jij iCloud niet wilt gebruiken, een zeer wezenlijk stuk fundament van een Apple-omgeving, dan moet je gaan haspelen met allemaal bijkomende problemen. Apple heeft dat gebruikersprobleem al jaren geleden herkend en heeft dat ook al jaren geleden opgelost.
   ‘iCloud gebruik ik niet’ vind ik onhandiger en onveiliger. Besef dat je met brand – diefstal ALLE foto’s kwijt bent door die beslissing. Apple bouwt zijn software en hardware dusdanig dat zijzelf geen toegang hebben tot data van hun klanten. Zo’n 2 jaar geleden wilde de FBI een simpele iPhone van een terrorist openen en bekijken dat kon de FBI en Apple niet dat was een maand lang wereldnieuws. AL de grote andere tech-reuzen vertrouw ik niet als ze aangeven dat je daar gratis vanalles kunt stallen. Apple heeft een ander verdienmodel dan die anderen. Ik vertrouw Apple mijn data dus toe en betaal daar ontzettend graag een klein bedragje per maand voor.

   B:’ Ik gebruik nog iPhoto ipv foto’s’.
   Tip: werk niet met verouderde software, onhandiger, minder veilig.

   C: ‘Mijn Nikon foto’s staan allen keurig geordend op een externe schijf (zonder gebruik te maken van enig programma), dit i.v.m. opslagruimte.’
   Ik zou alle foto’s in de Foto’s-app willen hebben waarbij je 1 (of meerdere) bibliotheek hebt die in jouw geval, op de externe harde schijf staat en synct met iCloud. Heb je meerdere bibliotheken in de Foto’s-app dan kan er maar 1 synchroniseren met iCloud.

   Even tot zover tot overdenking🤗

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 8. Goede uitleg! Ik mis 1 ding…

  Ik heb ruim 300 albums die ooit zijn aangemaakt door het pakket zelf.

  Deze per stuk verwijderen is enorm veel werk… Is er een trucje om alle albums in 1 keer te verwijderen?

  Bedankt!

  Ron

  Beantwoorden
  • Dag Ron,

   Dank voor je compliment!
   Ik ga even uit van: met albums bedoel je geen mappen / de albums staan niet in een map.

   Het klopt wat je schrijft: Apple heeft het denk ik bewust onmogelijk gemaakt om meerdere albums tegelijk te selecteren. Waarschijnlijk ook omdat daar het risico in zit dat je op die manier ongewild dat zou doen en dan al die albums kwijt zou zijn.

   De enige oplossing die ik zie, maar die is maar nauwelijks sneller, is deze:
   Ik zou een map maken met de naam WEG > sleep een voor een de albums in die map > verwijder de map.

   Ben benieuwd naar je ervaring hiermee! Laat maar hier weten!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden
 9. Goedemorgen Tom,

  Eindelijk begrijp ik de systematiek van Foto’s! Met jouw adviezen een goede ordening in mijn foto’s kunnen aanbrengen. Veel dank dus!

  Vorig jaar heb ik de cursus bij je gevolgd bij de Volksuniversiteit in Arnhem; nog veel baat bij.
  vriendelijke groet, Annechien Saak

  Beantwoorden
 10. Beste Tom,
  Heel erg bedankt voor al deze uitleg! Hier kom ik zeker een stuk mee verder. 1 brandende vraag…..ik heb dus heel veel foto’s in de app Foto’s staan maar ook nog allemaal foto’s als bestanden gewoon op mijn MacBook, bij mij staan ze bij:
  MacIntosh HD/Gebruikers/mijn naam/Afbeeldingen (hierna staan er dan nog allemaal foto’s in mapjes).
  Sommige daarvan komen overeen met foto’s in de app Foto’s maar sommige staan daar nog niet in. Wat is nu handig? Om alle afbeeldingen die ik heb naar Foto’s te slepen en ze in de map Afbeeldingen te verwijderen? Want anders telt het ook allemaal dubbel toch als opslag? Ik vind het heel onoverzichtelijk zo en hoop dat jij een tip hebt!

  Beantwoorden
  • Dag Stephanie,
   Fijn om te horen dat je wat aan de uitleg hebt!
   Je vraag is duidelijk. Wat ik zou doen in jouw situatie: Importeer vanuit Foto’s de foto’s die ‘los’ op jouw Mac staan. Ik zou tijdens dat importeren de mappenstructuur niet meenemen en ze dus gewoon importeren in de Bibliotheek. Daarbij checkt Foto’s of de te importeren foto’s al in de Bibliotheek staan. Daarna kan je ze onderbrengen in jaar-mappen enz. zoals in het artikel staat aangegeven. Is dat gebeurd en gecontroleerd, dan kan je de ‘losse’ foto’s uit de map Afbeeldingen verwijderen. Dit hele proces heb ik beschreven in het artikel Foto’s importeren.
   Veel succes!

   Tom Berends

   Beantwoorden
 11. Het ordenen van foto’s is ‘appeltje eitje’ met het drie stappenplan, dank daarvoor. Toch heb ik een vraagje! Bij wijzig ‘Slim album’ moet het toch mogelijk zijn dat, als je daarin foto’s selecteert voor een specifiek album, deze geselecteerde foto’s daarna uit het slimme album onzichtbaar worden? Het maakt het ordenen van het ‘Slimme album’ (798) stuks eenvoudiger. Dit zijn mijn instellingen:
  Eerst in ‘Mijn Album’ een map aangemaakt met de naam 2019. Hierin met het plusje een ‘Slim album’ aangemaakt.
  Naam Slim album ook: 2019 – rechtsklik – Wijzig slim album in – Aanmaakdatum – ligt tussen – 1-1-2019 en 31-12-2019 tweede trap met + – Album – is – een of meer. (=798 stuks) De opdracht -‘is’- zou toch eigenlijk -‘is niet’ -moeten zijn maar dan vindt ie géén onderdelen? Of vraag ik nu teveel van dit systeem?

  Beantwoorden
  • Dag Netty,
   Ik snap jouw vraag heel goed. Het zou immers handig zijn wanneer de geplaatste foto’s uit het slimme album verdwijnen! Dan weet je welke foto’s je nog moet plaatsen in de gebeurtenis-albums.
   Ik heb daar over nagedacht en ik heb een oplossing voor jou! Ik heb hem toegevoegd aan het artikel onder stap D.
   Plezier er mee!

   Tom Berends

   Beantwoorden
 12. Hi Tom

  Ik heb zo’n 21000 foto’s in albums op mijn MacBook Air. Ik heb een externe harde schijf gekocht. WD elements van 1 TB. De foto’s staan ook in de cloud. Bij het volgen van jouw instructie had ik uit de 2020 foto’s de verbouwing van onze keuken geselecteerd en naar de slimme map gesleept. Nu zie ik dat ook de niet aangeklikte foto’s uit 2020 meegegaan zijn naar het slimme album. Wat doe ik verkeerd?

  Ik wil heel graag alle albums van de MacBook af hebben om ruimte te maken dus naar de externe schijf. Moet dat via de slimme mappen of wat gebeurt er als ik dit rigoureus doe en ze verwijder? Blijven ze dan bestaan in de cloud en op mijn iPad Pro? Beetje huiverig voor de techniek. Eduard de Beer (68) Zoetermeer

  Beantwoorden
  • Dag Eduard,

   Je kunt een selectie foto’s niet naar een slim album slepen, want een slim album verzamelt zelf al. Je kunt ze wel slepen tot OP de jaarmap. Daar vormt zich dan meteen een (gebeurtenis-)album waarvan je de naam nog wel even moet wijzigen in 2020 Verbouwing.

   Het heeft nauwelijks zin om de albums naar de externe harde schijf te verplaatsen, want het zijn slechts verwijzingen vanuit de bibliotheek.

   Als je ruimte wilt maken op de MBA, dan kan je er voor kiezen om de hele bibliotheek (of een gedeelte) te verplaatsen naar de externe hd. Maar dat is best een tricky operatie om dat zelf te doen. Eventueel kan ik je daarbij op afstand helpen. Kijk van tevoren wel even naar de tarieven en de algemene voorwaarden.

   Beantwoorden
 13. Beste Tom,

  Al jaren heb ik een Mac book met daarop een steeds verder toenemende nucleaire bom aan losse foto’s. De moed zakte me telkens in de schoenen als ik alleen al dacht aan het icoontje van het bloemetje en de duizenden foto’s die daar achter verstopt zaten (om over de dubbele foto’s – HOE DAN?! – nog maar te zwijgen. De sites van Apple hielpen mij niet. Door deze handige instructie van u zie ik eindelijk door de appelbomen het bos! Veel dank daarvoor. Ik blijf uw site in de gaten houden. Als ik met mijn foto project klaar ben, kom ik hier zeker terug. Met Vriendelijke groet, Diana van der Horst uit Den Bosch.

  Beantwoorden
  • Dag Diana,
   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Heel fijn om te lezen dat je nu weer de moed hebt om het definitief goed aan te gaan pakken!
   Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan kan ik je ook op afstand helpen!
   Succes met de klus die nu veel leuker is geworden!

   Met vriendelijke groet,
   Tom Berends

   Beantwoorden

Plaats een reactie