Foto’s ordenen op mijn iMac of MacBook

Foto's ordenen op een Mac

Wanneer ik mensen thuis kom helpen met hun Apple computervragen, dan zit daar vaak ook een vraag bij als: “Hoe kan ik het beste mijn foto’s ordenen op mijn Mac? Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is vaak afhankelijk van wat een klant wil. Maar omdat deze tip geschreven is voor een groot publiek, zal ik dus hieronder een algemene methode uitleggen die voor de meeste mensen bruikbaar is. Ik zelf heb mijn foto’s ook zo geordend!

Uitgangspunten

Ik ga hierbij uit van de situatie die ik bij veel mensen aantref:

  • Er zijn een paar duizend foto’s te ordenen,
  • Vroeger gebruikte men iPhoto,
  • Men wil per jaar gebeurtenissen geordend bij elkaar hebben staan,
  • Het is een rommeltje geworden van allerlei mappen en albums,
  • De moed zinkt al in de schoenen bij de vraag hoe dit aan te pakken.

Als dit herkenbaar is, dan is de kans groot, dat dit het begin is van minder chaos en meer ordening! We gaan foto’s ordenen! Doel van deze handleiding is het maken van een gestructureerde verzameling van ‘Gebeurtenis-albums’ die geordend is per jaar. Tip: lees voordat je gaat beginnen dit artikel eerst een keer helemaal door, zodat je de rode draad gaat herkennen!

De termen: bibliotheek / map / album / slim album

Bibliotheek

De grote verzameling van al je foto’s in de Foto’s-app is de bibliotheek. Je vindt hem in de Foto’s-app helemaal links bovenaan in de navigatiekolom, gewoon met de naam Foto’s. Dat zijn dus jouw echte foto’s.
Belangrijk: foto’s die je hieruit verwijdert, verwijder je echt. (Alhoewel, er is nog wel een tijdelijk achterdeurtje!)

Map

Het is wat het zegt, een map. Het icoontje is ook een mapje. In een map kunnen geen losse foto’s zitten. In een map kunnen wel albums en andere mappen zitten. Aardig om te weten: Wanneer je toch een of meerdere ‘losse’ foto’s in een map probeert te slepen, dan wordt daar automatisch een album van gemaakt! Logisch, want in een map kunnen geen losse foto’s zitten.
Belangrijk: als je een map met daarin gevulde albums verwijdert, verwijder je de map met de albums, maar de foto’s blijven gewoon bestaan in de bibliotheek.

Album

Een album is een samenhangende groep met foto’s over een bepaald onderwerp, b.v. “Op Solex naar Terschelling“. Een album is dus een ordeningsmiddel dat jij zelf kan benoemen en vullen met foto’s. Het icoon van een leeg album ziet er uit als 2 witte rechthoekjes, is het album gevuld, dan zie je heel klein fotootje. In een album kunnen geen mappen zitten.
Belangrijk: foto’s die je verwijdert uit een gewoon album, blijven bestaan in de bibliotheek.

Slim album

Een slim album is een heel apart album. Simpel gezegd is het een album waar je een opdracht aan geeft, b.v. “Verzamel jij alle foto’s die zijn genomen in 2020.” Dat slimme album verzamelt dus alle foto’s uit de bibliotheek, die gemaakt zijn in 2020, maar ook de toekomstige foto’s van dat jaar zullen er automatisch in terecht komen. Eigenschappen van een slimme map: Je kunt er zelf niets in zetten, dat doet hij zelf. Het is dus een soort machientje, vandaar het symbooltje van het tandwieltje. En, als je er een foto uit verwijdert, dan verwijder je hem ook uit de bibliotheek (links boven in de navigatiekolom).

Foto’s ordenen op een Mac: het stappenplan

We gaan al de hierboven genoemde zaken gebruiken. We gaan zorgen voor een overzichtelijke jaar-structuur met daarin wat ik zelf noem ‘Gebeurtenis-Albums’ die per jaar bij elkaar komen te staan. Het stappenplan hiervoor is als volgt:
A Overzicht creëren.
B Jaar-mappen maken (hierin komen de Gebeurtenis-albums)
C Slimme albums maken
D Gebeurtenis-albums per jaar maken (die komen in de Jaar-mappen terecht)

A Overzicht creëren

We beginnen met het zo klein mogelijk maken van de fors gevulde navigatiekolom aan de linker kant van het Foto’s-app scherm: je ziet daar veel driehoekjes staan. Je hebt ze in 2 soorten: met de punt naar rechts (ongeopend) of met de punt naar beneden (geopend). Klik op alle driehoekjes die de punt naar beneden hebben, daardoor klapt dat onderdeel dicht. Dan zie je ook makkelijker de grote hoofdafdelingen staan: Bibliotheek, (eventueel Gedeeld), Albums en Projecten.

Klik Mijn albums open en doe dat ook met alle daaronder zichtbare driehoekjes die ‘dicht’ staan. Binnen de afdeling Mijn albums zie je nu alle mappen en albums van jou. Dat kunnen er heel veel zijn! Je staat nu voor de keuze: A Al die mappen en albums van vroeger verwijderen, of B Ze laten staan en ze later eventueel hergebruiken. Ik adviseer, maar het is jouw keuze natuurlijk, om ze te verwijderen. Zo is deze handleiding ook geschreven. Als je erover twijfelt of je foto’s dan niet allemaal verdwijnen: Tip 1: Lees de omschrijving hierboven van wat een map en een album is. Tip 2: experimenteer met een onbeduidend mapje en verwijder dat. Je zult zien dat de foto’s nog wel allemaal in de bibliotheek staan.

B Jaar-mappen maken

Nu we weten hoe je overzicht kunt creëren in de navigatiekolom, gaan we ‘Jaar-mappen’ maken waar straks de ‘Gebeurtenis-albums’ uit stap D in terecht gaan komen. Zoek Mijn albums, dat vind je in de navigatiekolom. Ga er met de muis op staan, dus niet klikken. Er verschijnt een plus-icoontje. Klik en kies daar voor Map. Geef die nieuwe map als naam het jaar, dus in mijn geval ‘2020’.  
Herhaal deze stap voor alle andere jaren.
Tip: Je kunt ‘Jaar-mappen’, als je klaar bent met het aanmaken, in de juiste volgorde verslepen.

C Slimme albums maken

Nu we de ‘Jaar-mappen’ klaar hebben, gaan we daarin de ‘Slimme albums’ maken. We gaan ons eerste Slimme album maken in de Jaar-map 2020. Alle foto’s uit 2020 zullen automatisch in dat Slimme album komen te staan. Hoe maak je dat slimme album?
Klik op het icoontje van Jaar-map 2020 (dus niet op het driehoekje) > klik op het plusje dat verschenen is > klik op Slim album > Geef het de naam ‘2020’.
Daarna vul je de 3 zoek-criteria vakjes in: Aanmaakdatum / Ligt tussen / 01-01-2020 en 31-12-2020.
Deze stap herhaal je in alle andere Jaar-mapppen.

D Gebeurtenis-albums maken

Nu we in elke Jaar-map een Slim jaar-album hebben staan, kunnen we de Gebeurtenis-albums gaan maken in de Jaar-map.
Je opent het Slimme Jaar-album 2020. Daar selecteer je een aantal bij elkaar horende foto’s, b.v. de foto’s die gemaakt zijn bij het afzwemmen van kleinkind Ravi. (zie voor het handig selecteren van foto’s de tips daarover hieronder bij Opmerkingen.) Daarna sleep je ze tot OP een jaarmap, b.v. ‘2020’. Als je ze daar los laat, dan merk je dat dat de foto’s niet los in Jaar-map ‘2020’ terecht komen, maar dat er automatisch een album aangemaakt wordt, waar ze in zitten. Geef dat album een duidelijke naam b.v. in mijn geval: ‘Afzwemmen Ravi’. Herhaal stap D voor het maken van alle andere Gebeurtenis-albums voor 2020. Natuurlijk verwijder je in stap D ook meteen de foto’s die weg kunnen. Wanneer dat klusje er op zit, dan ga je op de zelfde manier 2019 doen, enz.

Belangrijke opmerkingen!

Backups

Foto’s zijn zo ongeveer de belangrijkste ‘documenten’ die een mens kan hebben. Dus: zorg voor kopieën, backups, etc.! Het volgen en uitvoeren van deze handleiding doe je natuurlijk op eigen risico.

iCloud

Voor de meesten onder ons is het verstandig om foto’s ook in iCloud te hebben. Voordelen: Bij brand / diefstal heb je al je foto’s nog en als je foto’s met je iPhone maakt, dan staan ze even daarna zonder kabeltje te gebruiken ook op jouw Mac. Er is dan sprake van een 1 op 1 synchronisatie tussen jouw Apple apparaten, wanneer je daar de betreffende vinkjes goed hebt staan. Er is hierover nog veel meer te vertellen, maar daar gaat dit artikel niet over.
(controle: Foto’s app > Foto’s > Voorkeuren > tabblad iCloud > iCloud-foto’s)
Nu is van belang om te bedenken dat, als je iCloud-foto’s aan hebt staan, alles wat je doet met mapjes en albums e.d. ook gebeurt in iCloud en de andere apparaten. Jouw andere apparaten hebben wel een poos nodig om alles ook te synchroniseren, geduld dus.

Oeps!

Het gebeurt iedereen, je gooit iets weg, of je versleept een groep foto’s en je laat ze op een verkeerde plek neer komen, oeps!
Geen paniek, je houdt de CMD-toets ingedrukt en tikt een of meerdere keren op Z. Voilà, het is meteen weer hersteld!
Tip: experimenteer eens met een actie die opzettelijk verkeerd is en oefen er mee.

De afdeling ‘Geïmporteerd’

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import te zien op 2 plaatsen: Foto’s (de bibliotheek) en Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Foto’s-bibliotheek. De zichtbare foto’s in ‘Geïmporteerd’ zijn dus slechts verwijzingen.
Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit ‘Geïmporteerd’ verwijdert, dan verwijder je hem/ze ook uit ‘Foto’s’! Oefen dat even met 1 foto! Conclusie: de map ‘Geïmporteerd’ is alleen om te controleren of ze zijn geïmporteerd. Maak die map dus niet leeg!

Diversen

Er staan in de ‘Momenten’ van de bibliotheek ook niet-jaargebonden foto’s, b.v. van een vogel, of van een boekpagina, e.d. Die incidentele foto’s ordenen gaat niet handig in dit jaar-gebeurtenissen-systeem. Als je daar een beetje mee zit, dan kan het handig zijn om onder de laatste jaarmap een map ‘Diversen’ aan te maken. Daar in kan je, als je dat wilt, andere (sub-)mappen maken, b.v. Tuin, Hond, enz. In die map Tuin, kan je dan een album maken met alle tuin-foto’s.

Handig selecteren van foto’s
  • Aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer de eerste foto > houd dan de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste van de serie en laat de Shift los > Klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
  • Niet aaneengesloten foto’s verwijderen: selecteer een foto > houd de CMD-toets ingedrukt tijdens het (de)selecteren van de andere foto’s > klik met rechts op de selectie en kies Verwijder x foto’s.
  • Wanneer er veel dubbele foto’s in de Bibliotheek staan, dan kan je daar heel erg veel tijd aan kwijt zijn om ze te verwijderen. Vaak gooien mensen daardoor het foto-bijltje er bij neer. Maar daar is in de AppStore een oplossing voor: Duplicate Photos Fixer Pro. Nadeel: je moet er even mee leren werken, want de interface is wat apart. Voordelen: het kost niet veel en hij doet redelijk goed zijn werk. En, je kunt er exact gelijke foto’s mee opsporen, maar ook ongeveer gelijke foto’s zijn op te zoeken!
Foto’s verwijderen

Wat gebeurt er als je een foto verwijdert? Daar heb ik een overzichtje van gemaakt: Foto’s verwijderen

Tot slot

Iedereen is anders, dus ook als het gaat om de vaardigheid in het uitvoeren van dit soort operaties. Twijfel je, na het lezen van dit stappenplan, doe het dan niet. Jouw fotoverzameling is te waardevol om daar ondoordacht mee om te gaan.
Als je wilt, kom ik bij jou thuis om samen de structuur neer te zetten en leer ik jou ook de handelingen die nodig zijn om het verder zelf in te richten!

Veel plezier en succes!


2 gedachten over “Foto’s ordenen op mijn iMac of MacBook”

Plaats een reactie