
De vraag die ik nog wel eens krijg van mijn klanten is: “Tom, ik wil niet alle foto’s in iCloud hebben. Ik heb namelijk nog foto’s van 2005 tot 2012 en die heb ik echt niet allemaal nodig op mijn iPhone of iPad. Kan dat?” Ja, dat kan.
Uitgangspunten
- Je hebt een paar duizend foto’s
- De foto’s worden via iCloud gesynchroniseerd met je andere apparaten
- Je vindt het niet nodig dat al die oude foto’s ook op je iPhone of iPad staan, of je wil niet meer gaan betalen voor meer iCloud-opslag
- Je hebt een externe harde schijf
- Die oude foto’s van bijvoorbeeld 2005 – 2012 wil je nog wel makkelijk beschikbaar hebben
- Je hebt een recente Time Machine reservekopie
Niet alle foto’s in iCloud, hoe doe je dat?
- Open op de Mac de Foto’s-app en selecteer de foto’s die je niet in iCloud wilt hebben
Tip: Voer dat soort operaties uit in overzichtelijke stappen, bijvoorbeeld eerst alleen alle foto’s uit 2005. Zo blijf je grip op de zaak houden.
- Exporteer de geselecteerde foto’s naar bijvoorbeeld een externe harde schijf
Tip: Maak van tevoren daar mapjes 2005 t/m 2012 aan. Mocht je er een moeten aanschaffen, dan is deze een goede keus. Wel eerst formatteren voor het eerste gebruik (APFS) voor het gebruik op een Mac. Je kunt natuurlijk ook exporteren naar een map die je aanmaakt in de map Afbeeldingen, lokaal op je computer dus. Dat is wat handiger, want de interne opslag van je Mac is sneller dan die van een externe harde schijf. Nog een voordeel: die archiefbibliotheek wordt automatisch meegenomen in je Time Machine reservekopie.
Het is logisch dat als je een ruimteprobleem hebt op je ‘harde schijf’, dat dan een externe harde schijf meer voor de hand ligt. - Voer stap 2 uit voor alle jaren die je wilt exporteren en sluit tenslotte de Foto’s-app af
- Houd de Option-toets ingedrukt en start de Foto’s-app om een nieuwe 2005 – 2012-bibliotheek aan te maken
Zie je gewoon de Foto’s-app verschijnen? Dan is het niet gelukt, dat gebeurt wel eens. Doe het dan gewoon nog een keer, totdat je een schermpje ziet waar in je kunt manipuleren met foto-bibliotheken.
Het kan zijn dat jij geen Option-toets hebt, dan staat er Alt op, gebruik die dan. - Klik op Maak nieuwe aan / geef die een naam, b.v. 2005 – 2012 / klik op OK / de nieuwe bibliotheek opent meteen
Tip: Maak dit schermpje wat breder door de rechter rand naar rechts te trekken.
Je ziet dan zeer waarschijnlijk bovenaan staan: Photos Library.photoslibrary (systeembibliotheek). Dat betekent dat die bibliotheek je huidige fotobibliotheek is en dat hij synchroniseert met iCloud. Er kan overigens maar 1 bibliotheek met iCloud synchroniseren, die heet dan de ‘systeembibliotheek’. - Importeer de foto’s die inmiddels op de externe harde schijf staan
Ga naar Archief en klik op Importeer > Navigeer naar de foto’s op de externe schijf en selecteer bijvoorbeeld mapje 2005. Klik steeds bij het importeren van al die jaarmapjes op “Importeer alle nieuwe foto’s.
- Controleer en verwijder de foto’s uit de Systeembibliotheek
Controleer of alle ‘archief-foto’s’ in de nieuwe bibliotheek terecht gekomen zijn. Dat zal wel gelukt zijn. Maar controleer ook even bij een klein groepje of die foto’s nog hun aanmaakdatum hebben, vaak is dat namelijk de exporteer-importeer-datum geworden! Vormt dat geen probleem voor jou, dan kan je doorgaan, is dat voor jou onoverkomelijk, dan moet je helaas stoppen, maar kijk eerst nog even hier. Open daarna de systeembibliotheek en verwijder de foto’s uit de jaren 2005 – 2012. Omdat die systeembibliotheek synchroniseert met iCloud, verdwijnen die foto’s na een poosje ook van je andere apparaten. En dat was wat je wilde!

Tot slot
Je hebt tenslotte dus twee bibliotheken, je afgeslankte normale systeembibliotheek (Photos Library.photoslibrary) die met iCloud en dus met je andere apparaten synchroniseert. En je hebt nu de gewone bibliotheek (2005 – 2012) die niet synchroniseert.
Het wisselen van bibliotheek doe je dus met het ingedrukt houden van de Option (Alt) toets als je de Foto’s-app opstart.
Wil je weten hoe je foto’s in jaar-mappen en gebeurtenis-albums wil organiseren, dan is dit misschien interessant voor jou.
Hopelijk heb je hier wat aan gehad! Vind je het toch een beetje eng, neem dan contact op dan doen we het samen!
Beste Tom,
Wat een handig artikel, exact wat ik zocht!
1 vraag: zet je de foto-bibliotheek die niet aan iCloud gekoppeld is, met je ‘archief’-foto’s op je MacBook of op je externe harde schijf?
Of lees is het goed dat je de externe harde schijf als tijdelijke ‘ exporteer-importeer-tool’ gebruikt?
Dag Ingrid,
Bedankt voor je compliment!
Ik heb naar aanleiding van jouw vraag het stappenplannetje ietsjes aangepast. Er is nu aan toegevoegd: “Je kunt natuurlijk ook exporteren naar een map die je aanmaakt in de map Afbeeldingen, lokaal op je computer dus. Dat is wat handiger, want de interne opslag van je Mac is sneller dan die van een externe harde schijf. Nog een voordeel: die archiefbibliotheek wordt automatisch meegenomen in je Time Machine reservekopie. Het is logisch dat als je een ruimteprobleem hebt op je ‘harde schijf’, dat dan een externe harde schijf meer voor de hand ligt.”
Bedankt voor je opmerking!
Met vriendelijke groet,
Tom Berends