Een vraag die ik nog wel eens krijg van mijn klanten is: “Tom, ik wil niet alle foto’s in iCloud hebben. Ik heb er namelijk ook nog veel foto’s van 2008 tot 2017 tussen zitten en die heb ik echt niet allemaal nodig op mijn iPhone of iPad. En buiten dat, het kost me allemaal iCloud-ruimte. Kan dat?”
Ja, dat kan! Met behulp van dit artikel kan je dat stap voor stap voor elkaar krijgen! Maar lees het artikel echt een keer helemaal door, dat is belangrijk!
Tip: Voor de nieuwste versie van dit stappenplan kan je jouw iPad of iPhone naast de computer leggen als je hiermee bezig bent.
Uitgangspunten
- Je hebt een paar duizend foto’s in je bibliotheek waarvan veel oude foto’s
- Die oude foto’s van bijvoorbeeld 2008 tot 2017 (hierna in ons voorbeeld: ‘oude foto’s’) wil je nog wel makkelijk binnen de Foto’s-app op de Mac per jaar beschikbaar hebben
- Al je foto’s worden via iCloud gesynchroniseerd met je andere apparaten
- Je hebt een externe harde schijf, of voldoende opslagruimte op je Mac waar een tweede fotobibliotheek kan staan
- Je hebt een recente Time Machine reservekopie
- Je vindt het niet nodig dat al die oude foto’s ook op je iPhone of iPad staan, of je wil niet meer gaan betalen voor meer iCloud-opslag
Herkenbaar? Aan de slag!
Wat is ons einddoel?
- Minder foto’s in iCloud en dus minder gebruik van opslagruimte in iCloud en op je iPhone of iPad
- De gewone bibliotheek met de naam ‘Photos Library.photoslibrary‘ / Locatie: de map Afbeeldingen / Deze synchroniseert wel met iCloud / Inhoud: redelijk recente foto’s en hij is niet zo groot meer / hierna te noemen: ‘de gewone bibiliotheek’
- Een nieuwe 2e fotobibliotheek met de naam (bijvoorbeeld): ‘2008 tot 2017‘ / Locatie: de map Afbeeldingen of op een externe harde schijf / Deze synchroniseert niet met iCloud / Je kunt deze 2e fotobibliotheek gewoon ook openen met de Foto’s-app / Hierna te noemen: ‘de nieuwe 2e fotobibliotheek’
Niet alle foto’s in iCloud: het stappenplan
A – Veiligheid voor alles: maak een reservekopie
B – Locatie uitkiezen voor: tijdelijke ‘parkeerruimte’ + 2e bibliotheek
C – Exporteren uit de gewone bibliotheek naar de parkeerlocatie
D – De nieuwe 2e fotobibliotheek maken
E – De juiste bibliotheek openen
F – Vullen van de nieuwe 2e fotobibliotheek
G – Controleren
H – Opschonen: de gewone bibliotheek kleiner maken
I – Klaar!
A Veiligheid voor alles: maak een reservekopie
Zorg ervoor dat je een recente TimeMachine reservekopie hebt. Dit geeft een vrij gevoel, mocht er wat mis gaan dan kan je het nog makkelijk terugdraaien!
B Locatie uitkiezen voor: tijdelijke ‘parkeerruimte’ + de nieuwe 2e bibliotheek
Uitleg:
Je wilt bijvoorbeeld de foto’s uit de periode 2008 tot 2017 (vanaf nu: ‘oude foto’s’) uiteindelijk beschikbaar hebben via een nieuwe 2e fotobibliotheek. Die moet ergens komen te staan. Op diezelfde plek komen naast die nieuwe 2e bibliotheek, ook tijdelijk de ‘oude foto’s’ te staan, want je kunt de foto’s (nog) niet uit de huidige grote bibliotheek exporteren naar nieuwe 2e bibliotheek. Er is dus een tussenstap nodig, dat is onze tijdelijke ‘parkeerplaats’.
Kortom: Grote bieb > ‘oude foto’s’ naar ‘parkeerplaats’ > ‘oude foto’s’ naar nieuwe 2e bieb > controleren en opschonen.
Optie 1: Maak in Finder > Afbeeldingen > een nieuwe map aan, bijvoorbeeld met de naam Parkeerplaats.
Optie 2: Of maak op een externe schijf een map aan bijvoorbeeld met de naam Parkeerplaats.
Het is logisch dat als je een ruimteprobleem hebt op je ‘harde schijf’ van de Mac, dat je dan voor Optie 2 kiest. Mocht je er een moeten aanschaffen, dan is deze een goede keus. Wel eerst formatteren voor het eerste gebruik (APFS) voor het gebruik op een Mac.
Heb je wel voldoende ruimte op je Mac, dan kies je voor Optie 1, lokaal op je computer dus. Dat heeft wat voordelen, want de interne opslag van je Mac is sneller dan die van een externe klassieke harde schijf. Nog een voordeel: die nieuwe ‘2008 tot 2017’-fotobibliotheek, waar we ze straks in gaan plaatsen, wordt automatisch meegenomen in je Time Machine reservekopie!
Doen:
Bepaal de plek waar de nieuwe 2e fotobibliotheek komt te staan, dus Optie 1 of Optie 2.
Maak nu op die gekozen plek alvast de parkeerplaats in orde. Maak daar nu de map Parkeerplaats met daarin de mapjes 2008 t/m 2017 aan. In stap C worden de ‘oude foto’s’ namelijk in die mapjes tijdelijk geparkeerd, voordat ze naar de definitieve nieuwe 2e fotobibliotheek gaan.
C Exporteren uit de gewone bibliotheek naar de parkeerlocatie
Uitleg:
Nu we de plek hebben voor de nieuwe 2e fotobibliotheek en de parkeerplaats, kunnen we de ‘oude foto’s’ naar de net aangemaakte jaar-mappen in de ‘Parkeerplaats’-map toe gaan exporteren.
- Doen:
- Open de Foto’s-app > Open de Bibliotheek links bovenaan in de navigatiekolom
- Menubalk > Weergave > Alle foto’s > Selecteer de foto’s van 2008
- Kies Archief > Kies Exporteer
- Kies Exporteer ongewijzigde originelen van x foto’s > Kies Exporteer > Kies dan de locatie uit stap B waarin het mapje ‘2008’ is aangemaakt en tenslotte kies je Exporteer.
Tip 1: Er zijn mensen die de ‘favoriet-functie’ met de hartjes niet gebruiken. Zij kunnen die functie gebruiken tijdens het selecteren van de oude foto’s!
Tip 2: Bij het exporteren van foto’s heb je o.a. de keuze uit Exporteer x foto’s en Exporteer ongewijzigde originelen van x foto’s. Bij de tweede keuze is de kans het grootst dat de aanmaakdata van de foto’s behouden blijven.
Tip 3: Voer dat soort operaties uit in overzichtelijke stappen, bijvoorbeeld eerst alleen alle foto’s uit 2008 daarna uit 2009 enz.. Zo blijf je grip op het proces houden!
D De nieuwe 2e fotobibliotheek maken
Uitleg:
Nu we de geëxporteerde foto’s, tijdelijk in hun jaarmapjes hebben staan, op de plek waar ook de nieuwe 2e fotobibliotheek gaat komen, gaan we die daar nu aanmaken!
- Doen:
- Sluit de Foto’s-app
- Houd de Option-toets (of ALT-toets) ingedrukt en start de Foto’s-app. Zie je gewoon de Foto’s-app zoals altijd verschijnen? Dan is het niet gelukt, dat gebeurt wel eens. Doe het dan gewoon nog een paar keer, totdat je een schermpje ziet waar in je kunt manipuleren met foto-bibliotheken
- Kies Maak nieuwe aan > Geef de nieuwe bibliotheek een naam, in ons voorbeeld-geval ‘2008 tot 2017’ > Kies bij Locatie de plek die je koos in stap B
Tip: Maak het schermpje wat breder door de rechter rand naar rechts te trekken.
Je ziet dan zeer waarschijnlijk bovenaan staan: Photos Library.photoslibrary (systeembibliotheek). Dat betekent dat die bibliotheek je huidige fotobibliotheek is en dat hij synchroniseert met iCloud. Er kan overigens maar 1 bibliotheek met iCloud synchroniseren, die heet dan de ‘systeembibliotheek’. De lege nieuwe 2e fotobibliotheek opent meteen!
E De juiste bibliotheek openen
Controleer of de nieuwe ‘2008 tot 2017’-fotobibliotheek is geopend. Zoniet: Sluit de Foto’s-app > Houd de Option-toets (of ALT-toets) ingedrukt > Open de Foto’s-app > Selecteer de nieuwe 2e ‘2008 tot 2017’-fotobibliotheek en kies Kies bibliotheek.
F Vullen van de 2e nieuwe fotobibliotheek
Uitleg:
Nu we zeker weten dat we de nieuwe 2e fotobibliotheek hebben geopend, gaan we hem vullen.
- Doen:
- Ga in de lege geopende ‘2008 tot 2017’-bibliotheek naar de menubalk en kies daar Archief > Importeer
- Navigeer naar de locatie (zie stap B) waar de ‘oude foto’s’ tijdelijk geparkeerd staan in de jaarmapjes > selecteer alle foto’s die in mapje 2010 staan en kies Bekijk voor import
- Je komt dan in het import-scherm met bovenin een lichtgrijze balk. Lees die van links naar rechts!
- ➡️ Links staat de plek waar vandaan je gaat importeren.
➡️ Dan zie je waar je naar toe gaat importeren, kies daar Nieuw album en geef de naam ‘2008’.
➡️ Dan krijg je via een vinkje de mogelijkheid om de eventuele mappenstuctuur mee te nemen. Niet aanvinken.
➡️ Daarna kies je Importeer alle nieuwe foto’s. - Importeer op die wijze de andere foto’s ook naar albums
Opmerking: De Foto’s-app zal geen foto’s importeren die al in de bibliotheek staan. Vandaar de knop-tekst: ‘Importeer alle nieuwe foto’s’.
G Controleren
Controleer of alle ‘oude foto’s’ die op de tijdelijke parkeerplaats stonden, nu daadwerkelijk in de nieuwe ‘2008 tot 2017′-bibliotheek terecht gekomen zijn. Dat zal wel gelukt zijn. Controleer ook even bij een klein groepje of die foto’s nog hun aanmaakdatum hebben.
H Opschonen: de gewone bibliotheek kleiner maken
Uitleg:
Nu we na stap G zeker weten dat ze allemaal op de juiste plek zijn aangekomen, gaan we opschonen.
- Doen:
- Open de gewone bibliotheek
- Selecteer de 2008-foto’s
- Menubalk > Afbeelding > Verwijder x foto’s
- Open de map Recent verwijderd > Verwijder, als je het zeker weet, al de geselecteerde foto’s. De ‘oude foto’s’ zijn nu verwijderd uit de gewone bibliotheek die synchroniseert met iCloud
- Verwijder in de Finder nu ook de map Parkeerplaats
- Maak eventueel de Prullenmand leeg
I Klaar!
Je hebt nu niet meer alle foto’s in iCloud en op je iPhone en iPad en je gebruikt minder iCloud-ruimte. Geef jezelf een schouderklopje, dat heb je echt verdiend!
Tot slot
Je hebt nu tenslotte dus twee bibliotheken, je afgeslankte gewone systeembibliotheek (Photos Library.photoslibrary) die met iCloud en dus met je andere apparaten synchroniseert. En je hebt nu de nieuwe fotobibliotheek (2008 tot 2017) die niet synchroniseert.
Het wisselen van bibliotheek doe je met het ingedrukt houden van de Option (Alt) toets als je de Foto’s-app opstart. Zie stap E.
Het kan een dag of 30 – 40 duren voordat de ruimtewinst echt overal merkbaar is.
Wil je weten hoe je foto’s in jaar-mappen en gebeurtenis-albums wil organiseren, dan is dit artikel zeker interessant voor jou!
Hopelijk heb je hier wat aan gehad! Vind je het toch een beetje eng of ben je gestrand, neem dan contact op dan doen we het samen!
Beste Tom,
Wat een handig artikel, exact wat ik zocht!
1 vraag: zet je de foto-bibliotheek die niet aan iCloud gekoppeld is, met je ‘archief’-foto’s op je MacBook of op je externe harde schijf?
Of lees is het goed dat je de externe harde schijf als tijdelijke ‘ exporteer-importeer-tool’ gebruikt?
Dag Ingrid,
Bedankt voor je compliment!
Ik heb naar aanleiding van jouw vraag het stappenplannetje ietsjes aangepast. Er is nu aan toegevoegd: “Je kunt natuurlijk ook exporteren naar een map die je aanmaakt in de map Afbeeldingen, lokaal op je computer dus. Dat is wat handiger, want de interne opslag van je Mac is sneller dan die van een externe harde schijf. Nog een voordeel: die archiefbibliotheek wordt automatisch meegenomen in je Time Machine reservekopie. Het is logisch dat als je een ruimteprobleem hebt op je ‘harde schijf’, dat dan een externe harde schijf meer voor de hand ligt.”
Bedankt voor je opmerking!
Met vriendelijke groet,
Tom Berends