Mac-Check

Mac-Check

Een Mac heeft veel minder vaak onderhoud nodig dan een Windows-computer. Een Mac houdt zich zelf goed ‘schoon’. Mijn advies is daarom dan ook om eens in de twee of drie jaar een ‘Mac-Check’ te laten uitvoeren. Gebruik in ieder geval geen ‘handige gratis schoonmaaktools’ voor je Mac, want dan span je het paard achter de wagen.

Na een paar jaar gebruik gemaakt te hebben van jouw Mac, is dus een soort ‘computer-APK’ heel verstandig. Er komen dan altijd veel zaken naar boven, die beter kunnen. Denk daarbij ook bijvoorbeeld aan opschonen, de beveiliging en de bestandsorganisatie die handiger kan.

Wat houd zo’n Mac-Check in?

Meer met mijn Mac‘ heeft een checklist samengesteld die bestaat uit zo’n 40 punten. Van deze lijst worden er in de praktijk zo’n 35 punten gecontroleerd en eventueel aangepast, dat is afhankelijk van de situatie ter plekke. Een kleine greep uit die 40 punten wat er o.a. wordt gecheckt:

 • Systeemupdates en -upgrades
 • Apps controleren / opschonen
 • iCloud-instellingen / synchronisatie
 • Veiligheid & backups
 • Harde schijf controle
 • Bestandsorganisatie
 • Technische instellingen
 • Foto-organisatie
 • Sleutelhanger-gebruik
 • Agenda-deling
 • enz.

Hoe gaat dat?

Jouw Mac wordt dus middels de checklist systematisch doorgelopen. Mensen leren er zelf veel van, hoor ik altijd achteraf. Normaal gesproken leg ik veel uit en er is alle gelegenheid tot vragen stellen. Maar wil je dat de klus gewoon snel geklaard wordt, dan kan dat natuurlijk ook!

Wat kost een Mac-Check?

Normaal gesproken zijn we hier ±2 uur mee bezig. Dit is wel afhankelijk van de situatie ter plaatse. Maar jij bepaalt altijd de tijd, zit je hoofd vol, of is het gewoon goed zo, dan stoppen we gewoon op dat moment. Je kunt ook een maximum tijd aangeven dat ik er mee bezig ben. Dan weet je waar je aan toe bent. De tarieven vind je hier.
Je krijgt desgewenst achteraf advies over zaken die in de nabije toekomst te overwegen zijn. Denk daarbij aan het vervangen van de Mac, of het upgraden van de harde schijf en waar je daarvoor het beste naar toe kan gaan.

Wat is het resultaat?

Aan het einde van deze check is er een groot aantal zaken gecontroleerd en aangepast. Dat geeft dus een goed gevoel. De Mac verkeert dan qua software en data weer in een zo optimaal mogelijke staat. Je weet meer van onderhoud en je kunt er weer met een gerust gevoel een lange tijd mee verder.
Ik voer deze ‘Mac Check’ bij de overgrote meerderheid van mijn klanten uit. Kortom, dit is echt een aanrader!

Niet nodig

Het kan ook heel goed zijn dat je specifiek 1 of 2 dingen opgelost wil hebben, dan heb je natuurlijk geen complete ‘Mac-Check’ nodig. Een bekend voorbeeld is dat men zit met een vervangingsvraag omdat de Mac al aardig op leeftijd is. Of men krijgt het niet goed voor elkaar om de foto’s goed georganiseerd te krijgen. Of men zit met een steeds terugkerend wachtwoorden-probleem. Neem in dit soort gevallen gewoon even contact op.

Met ‘Meer met mijn Mac‘ heb je altijd een vertrouwde Apple service-partner tot je beschikking om te sparren over dit soort zaken!


Geverifieerd door ExactMetrics