Foto’s importeren

Foto's importeren

Het importeren van foto’s die nog niet in jouw Fotobibliotheek staan, komt al snel om de hoek kijken als je bezig bent met het ordenen van foto’s op je Mac. Het is een goed idee om alle foto’s die je ergens hebt, zoals op stickjes, harde schijven of in mapjes op je Mac in de Finder, te importeren in de Fotobibliotheek. Die Fotobibliotheek is gekoppeld aan de Foto’s-app op je Mac. Het voordeel is dat alles op 1 plek staat en dat alles dus doorzoekbaar is via o.a. slimme systemen als Plaatsen, Personen, Jaren, enz. En je hebt nog maar 1 groep foto’s die, als je dat wilt, op alle apparaten identiek is.

Geen dubbele foto’s

Misschien twijfel je wel of je al die losse groepen foto’s wel moet importeren omdat je ze dan misschien dubbel krijgt in je fotobibliotheek. Wel, dat zal niet of nauwelijks gebeuren, want de Foto’s-app checkt van tevoren of die te importeren foto’s al in de fotobibliotheek staan! Heb je nu, door wat voor reden dan ook, al veel dezelfde foto’s er in staan, dan kan je daar wat aan doen als je Ventura of hoger gebruikt als besturingssysteem. In die versie van de Foto’s-app zit namelijk een een automatische ‘dubbele onderdelen tool’. Als hij dubbele onderdelen gevonden heeft staat “Dubbele onderdelen’ in de navigatiekolom aan de linker kant. Staat “Dubbele onderdelen’ niet in de navigatiekolom, dan heeft hij (nog) niets gevonden.

Foto’s lokaliseren

Normaal gesproken zit er in een fototoestel een SD-geheugenkaartje. Sommige iMacs en MacBooks hebben daar een geheugenkaart-sleuf voor. Is die afwezig, dan kan je een geheugenkaartlezer aanschaffen. Eenmaal verbonden met de Mac, zie je hem in de Finder. Open hem en meestel vind je daar een kleine mappenstructuur. Zoek daarin waar de foto’s staan en onthoud die plek even.
De werkwijze voor een usb-drive is in principe hetzelfde.

Foto’s importeren

Foto’s importeren in de Fotobibliotheek van je Mac:

  1. Controleer of je een recente TimeMachine back-up hebt

  2. Start de Foto’s-app op de Mac

  3. Kies Archief > Importeer

  4. Navigeer in dat scherm naar de map waar de te importeren foto’s staan en selecteer ze

  5. Kies Bekijk voor import

    Je ziet dan heel snel hoeveel foto’s al geïmporteerd zijn en hoeveel nog niet

  6. Boven de foto’s zie je een belangrijke lichtgrijze regel, lees die van links naar rechts

  7. Links zie je de bron-map staan

  8. In het midden kan je kiezen voor de plek waar de foto’s terecht moeten komen

    – Of in een nieuw album (voor de hand liggend)
    – Of in de Bibliotheek (dus gewoon ‘los’)
    – Of in een bestaand album

  9. Rechts kan je aangeven of een eventuele mappenstructuur behouden moet blijven

    Handig als je al een goed overdachte mappenstructuur had op dat medium

  10. Kies Importeer alle nieuw foto’s

De map geïmporteerd

De map Geïmporteerd wordt daarna standaard geopend. Daar zie je boven in dat scherm eventueel foto’s die al eerder waren geïmporteerd, de datum staat er dan bij. Daaronder zie je de foto’s die net zijn geïmporteerd. Had je gekozen voor het ‘los’ importeren in de Fotobibliotheek (links boven in de navigatiekolom van het Foto’s-app scherm), dan vind je ze daar terug. Heb je gekozen voor een nieuw album, dan vind je ze ook onder het kopje Mijn albums onderaan. Had je gekozen voor een bestaand album, dan staan ze natuurlijk daarin.

Wanneer je foto’s importeert, dan zijn die na de import dus te zien op 2 plaatsen: Foto’s (de Fotobibliotheek) en Geïmporteerd. Eigenlijk staan de geïmporteerde foto’s fysiek alleen in de Fotobibliotheek. De zichtbare foto’s in Geïmporteerd zijn dus slechts verwijzingen.

Maar kijk uit! Wanneer je een of meerdere foto’s uit Geïmporteerd verwijdert, dan verwijder je ze ook uit de Fotobibliotheek! Check dat even met 1 foto! Conclusie: de map Geïmporteerd is alleen om in te kijken en te controleren of ze zijn geïmporteerd. Maak die map dus niet leeg!

Tip: Blijkt dat de harde schijf van de Mac te vol geworden is, dan is het verstandig om die naar een externe harde schijf te verplaatsen. Hoe je dat stap voor stap doet, vind je hier.

Vind je het manipuleren met je foto’s toch eng of lastig, of je weet niet goed hoe het dan gaat met die foto’s in iCloud en op je iPhone, dan snap ik dat. Jouw foto’s zijn immers heel belangrijk. Ik wil je er graag bij helpen, dan doen we het samen!


2 gedachten over “Foto’s importeren”

  1. Beste,
    duidelijk verhaal. Ik heb foto’s van een oudere externe HDD naar een nieuwe snelle SSD externe schijf verplaatst. Daarna heb ik 350GB aan foto’s en video’s geïmporteerd naar de app ‘ foto’s’ op mijn iMac (2019) en via de Option toets kan ik nu mooi schakelen tussen de systeembibliotheek en de fotobibliotheek die is aangemaakt op de externe SSD schijf. Beetje de mappen op orde gebracht en klaar zou je zeggen.
    Dan klik ik op mijn externe SSD en zie dat er 700GB opslag in gebruik is…?
    Hoe zit dat nu? Alle foto/videomappen staan er op (350GB) én de nieuwe fotobibliotheek (350GB).
    Hoe kan ik die 700GB nu terugbrengen naar 350GB? Alle mappen verwijderen van de externe SSD?
    Heb er paar verwijderd en dan geeft hij nog 700GB aan.
    Oplossing voorhanden?

    hoor graag van je,
    groet
    Rob

    Beantwoorden
    • Dag Rob,
      Je schrijft: “Alle foto/videomappen staan er op (350GB) én de nieuwe fotobibliotheek (350GB).” en “Dan klik ik op mijn externe SSD en zie dat er 700GB opslag in gebruik is…?” Dat lijkt mij logisch, toch? Twee maal 350 Gb. Wanneer je op een ssd een lege bibliotheek hebt staan en een ‘losse’ mappenstructuur met 350 Gb aan foto’s en video’s en je importeert die in de lege bibliotheek, dan neemt dat samen 700Gb in beslag. Ik zou controleren of alle foto’s in de bibliotheek oproepbaar zijn en als dat zo is, zou ik de ‘losse’ mappenstructuur met 350 Gb aan foto’s en video’s verwijderen van de ssd. Kortom: importeren van foto’s is een kopieer-proces, geen verplaats-proces.
      Succes!
      Tom Berends

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics