Wachtwoorden verbeteren op een Mac

De Sleutelhanger werkt niet

Wanneer ik bij iemand een Veiligheids-check kom doen, dan bekijken we samen ook altijd hoe het met de wachtwoorden er voor staat. Wachtwoorden verbeteren op een Mac is altijd mogelijk, ik ben eigenlijk nog niemand tegen gekomen die het echt goed heeft geregeld. Jammer, want het is een geweldige stap in het verbeteren van je digitale veiligheid. Ik zie wel heel veel problemen, smoezelige A-4 tjes, spanning, agenda’s, ergernis en notities met allerlei doorstrepingen, pfff…

Maar nu is er gelukkig de Wachtwoorden-app van Apple, een heel goede veiligheidsvoorziening voor je Mac, iPhone en iPad. Na het lezen van dit artikel kan je zelf met behulp van het stappenplan je digitale veiligheid fors verhogen. Niet onbelangrijk in deze tijd!

Uitgangspunten

  • Je weet dat er een nieuwe app voor is: Wachtwoorden (icoon met 3 sleuteltjes), maar hoe het werkt..
  • Je hebt je wachtwoorden nog op papier in lijstjes, boekjes, enz.
  • Je wil zoveel mogelijk met Apple-software werken en in dit geval dus niet met eWallet, 1Pass of 1Password.
  • Je zit vaak te klungelen met wachtwoorden en je weet eigenlijk dat je het niet goed voor elkaar hebt.

Wanneer dit herkenbaar is, dan zou dit wel eens de weg omhoog kunnen betekenen als het gaat om jouw digitale veiligheid! Via de Mac gaan we dit samen goed regelen!

Wat is ons einddoel?

  • De werking van de Wachtwoorden-app beter begrijpen
  • Minder gedoe en stress hebben door wachtwoorden
  • Wachtwoorden zijn allemaal uniek en erg sterk
  • Alle wachtwoorden zijn voor jou simpel opvraagbaar
  • Je wachtwoorden zijn supergoed beveiligd
  • Onze digitale veiligheid naar een veel hoger plan tillen

Wat is wat?

  • De Wachtwoorden-app“: De gebruikersvriendelijke wachtwoorden-manager van Apple zelf. Je hebt dus geen 1Pass, of 1Password, of xxx nodig van een 3e partij. Hij is ook op je iPad en iPhone beschikbaar.
  • Launchpad” dat is een app waarmee je alle gangbare apps op je Mac makkelijk kunt vinden en starten. Meestal staat de app Launchpad in het Dock onder in het scherm. Het icoon had vroeger een raketje, maar heeft tegenwoordig 9 gekleurde stippen.
  • Wachtwoord-kaartje“: Bij elk wachtwoord dat in de Wachtwoord-app te vinden is, staan zaken die daar bij horen: bijvoorbeeld o.a. de website-naam en de gebruikersnaam. Dat allemaal bij elkaar noem ik hier in dit artikeltje maar even gemakshalve een “wachtwoord-kaartje”.
  • Tip: Doe elke dag 1 of 2 wachtwoorden, zo klim je elke dag een beetje uit de verkeerde wachtwoorden-kuil.

Wachtwoorden verbeteren op een Mac: het stappenplan

  1. Wachtwoorden synchroniseren
  2. Bepalen hoe groot het wachtwoorden-probleem is
  3. Oude wachtwoorden verwijderen
  4. Wachtwoorden ontdubbelen
  5. Grote risico’s wegwerken
  6. Kleinere risico’s wegwerken

Wachtwoorden verbeteren op een Mac, wat moet ik doen?

  1. Wachtwoorden synchroniseren

    Uitleg:
    Zorg er eerst voor dat op al je apparaten de wachtwoorden via synchronisatie het zelfde zijn. Dit is handig en veilig, zeker als je dit gedaan hebt.
    Doen:
    Systeeminstellingen > Klik op je naam > iCloud > Toon alles > Wachtwoorden en Sleutelhanger > Zet aan: Synchroniseer deze Mac > Gereed
    Doe dit ook op je iPhone en iPad.

  2. Bepalen hoe groot het wachtwoorden-probleem is

    Uitleg:
    Naast het versleuteld opbergen van jouw wachtwoorden, doet de Wachtwoorden-app veel, o.a.: Unieke wachtwoorden genereren / Checkt: te gemakkelijk? / Checkt: hergebruikt? / Checkt: betrokken bij een datalek? De Wachtwoorden-app beoordeelt dus de kwaliteit van jouw wachtwoorden.
    Doen:
    Launchpad > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Beveiliging. Daar zie je een getal dat aangeeft hoe groot jouw wachtwoorden-probleem is.
    Is dat onder de 5, dan zit je redelijk goed en heb je niet zo veel te doen. Zit je hoger, dan is er veel werk aan de winkel dat echt gedaan moet worden.
    Je weet nu hoe je er qua wachtwoorden-sterkte voor staat.

  3. Oude wachtwoorden verwijderen

    Uitleg:
    Er zijn websites die je ooit 1 keer gebruikt hebt en waar je niets meer mee hebt. Als je die echt niet meer nodig hebt, dan kan je die inloggegevens natuurlijk beter meteen verwijderen. Dat maakt je lijst met ‘wachtwoord-kaartjes’ direct een stuk kleiner!
    Doen:
    Op de Mac > Launchpad > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Klik op de knop Alle. Je ziet nu de lijst met ‘wachtwoord-kaartjes’ die de Wachtwoorden-app als ‘Goed’ heeft beoordeeld. Loop de lijst langs en vraag je zelf steeds af: ‘Ga ik dit ooit nog een keer gebruiken of kan deze echt weg?’ Als het weg kan: Klik met rechts op het ‘wachtwoord-kaartje’ > Verwijder. (Het wachtwoord wordt nog 30 dagen bewaard onder de grote knop Verwijderd, maar dan wordt het automatisch verwijderd.)
    Doe dit met alle Sleutelhanger-regels uit deze afdeling ‘Alle’.

  4. Wachtwoorden ontdubbelen

    Uitleg:
    Het gebeurt wel eens dat er 2 of meer ‘wachtwoord-kaartjes’ in de lijst terecht zijn gekomen. Wanneer je dan weer eens inlogt op die website en er staan 3 ‘wachtwoord-kaartjes’ in de lijst van die website, dan heb je 66% kans dat de Sleutelhanger de verkeerde kiest.. Je kunt dan langdurig gaan uitzoeken welke de juiste is, maar het kan sneller!
    Doen:
    Op de Mac > Launchpad > Wachtwoorden > Log in met jouw computerwachtwoord > Klik op de grote knop Alle. Zoek een website die er 2 of meerdere keren in staat > Onthoud de website en de gebruikersnamen > Verwijder al de ‘Wachtwoord-kaartjes’ van die website uit de Wachtwoorden-app.
    Ga naar die website > Geef je gebruikersnaam op > Klik op “Wachtwoord vergeten” > Je komt dan in de bekende molen van het wijzigen van het wachtwoord > Loop dat af totdat je echt een nieuw wachtwoord moet invullen, klik in het wachtwoordveld > Als het goed is, komt de Wachtwoorden-app nu met een extreem sterk en uniek wachtwoord, AANVAARD DAT, DOE DAT IN HET VERVOLG ALTIJD. Log bij die website uit en check of je er in kan doordat de Wachtwoorden-app jouw net gegenereerde wachtwoord automatisch invult. Aardig om dan even te kijken in de Wachtwoorden-app bij die website hoe het er daar nu uitziet: als het goed is staat er nu 1 goed ‘wachtwoorden-kaartje’ met het juiste, sterke wachtwoord.

  5. Grote risico’s wegwerken

    Uitleg:
    Nu we de grote groep ‘wachtwoord-kaartjes’ hebben opgeschoond en ontdubbeld, gaan we de grote risico’s aanpakken.
    Apple heeft ze voor je bij elkaar gezet, je vindt ze via de grote knop Beveiliging. In deze groep zitten onder andere: “Betrokken bij een data-lek“. Dat zijn de grootste risico’s, vandaar dat ze in het rood staan.
    Wat betekent dat “Betrokken bij een data-lek”? Een voorbeeld: In 2016 had Microsoft zijn beveiliging niet op orde en criminelen kopieerden de ledendatabase van het door hen gekochte LinkedIn. De criminelen verkopen in zo’n geval delen van die database waar gebruikersnamen, wachtwoorden e.d. in zitten. Zo gaan jouw inloggevens zwerven op het internet. Wanneer jij gewend bent om vaak het (bijna) zelfde wachtwoord overal te gebruiken, dan gaan criminelen die zelfde gegevens ook uitproberen bij andere winkels en financiële instellingen van jou. Dan loop je o.a. het risico van identiteitsfraude.
    Doen:
    Ga weer uitvoeren wat er bij Stap 4Doen” staat. Je zult zien dat het aantal wachtwoord-problemen dat zichtbaar is op de grote knop Beveiliging, steeds lager wordt!

  6. Kleinere risico’s wegwerken

    Uitleg:
    Pff.., dat is een hele opluchting, de grote risico’s zijn nu weg! Nu blijven de kleinere risico’s nog over, zoals hergebruikte wachtwoorden en eenvoudig te raden wachtwoorden. Dat werkt precies zoals bij stap 4!
    Doen:
    Voer stap 4 uit.

Tot slot

Doordat je in stap 1 de synchronisatie van wachtwoorden hebt aangezet, hoef je op de iPad en de iPhone niets meer te doen. Je hebt alle website-wachtwoorden nu opvraagbaar, op je iPad, op de Mac en op de iPhone. Kijk maar: Open de Wachtwoorden-app > Log in > Voilà! Wachtwoorden allemaal op losse papiertjes of achter in een agenda hebben staan, was zeer onveilig! Nimmers; niet zwaar versleuteld, en zo uit je huis weg te nemen.

Vraag: Heb je tips of verbeteringen? Dan ben ik dolblij met jouw ideeën, ik ontvang ze graag, dan maken we samen dit lastige probleem voor heel veel mensen een stuk kleiner!

Tip 1: Doe elke dag 1 of 2 wachtwoorden, zo klim je elke dag een beetje uit de verkeerde wachtwoorden-kuil.

Tip 2: Kijk eens op deze website bij Diversen > Downloads > Apple-wachtwoordenlijst. Print hem uit, vul hem duidelijk in en leg hem in een kluis of bij de notarispapieren.

Tot slot: Wanneer je dit allemaal lastig vindt om in je eentje te doen, dan zoek je contact en dan doen we het samen!


Plaats een reactie

Geverifieerd door ExactMetrics